Notorious Posted June 28, 2014 Posted June 28, 2014 Okej, u pravu si, ne isključuju se. Potpuno je nevažno ko je u pravu. Poražavajuće je što se Milivojević promoviše kao svojevrstan guru, draga Saveta za sva važna egzistencijalna pitanja, čak i među ljudima od kojih bi se očekivalo malo više kritičnosti.
Turnbull Posted June 28, 2014 Author Posted June 28, 2014 Ma da slaažem se, prosto ako prodaješ ideologiju - reci tako! Ako je prodaješ kao stručne savete, onda je to i dilentatizam.
Dagmar Posted June 28, 2014 Posted June 28, 2014 Ko zna šta bi od tebe ispalo da je tako bilo Around the age of five, Alissa Rosenbaum’s mother instructed her to put away some of her toys for a year. She offered up her favorite possessions, thinking of the joy that she would feel when she got them back after a long wait. When the year had passed, she asked her mother for the toys, only to be told she had given them away to an orphanage. Heller remarks that “this may have been Rand’s first encounter with injustice masquerading as what she would later acidly call ‘altruism.’ ” (The anti-government activist Grover Norquist has told a similar story from childhood, in which his father would steal bites of his ice cream cone, labelling each bite “sales tax” or “income tax.” The psychological link between a certain form of childhood deprivation and extreme libertarianism awaits serious study.) Pa meni to čak ima smisla, ozbiljno. Mislim ja sam kao dete imala taj jak drajv da moje stvari prosto budu moje, i roditelji su mi to prosto ispoštovali. Posle dvadesete sam malo oladila po tom pitanju, sama od sebe. Ili što bi moja mama rekla na neka moja pitanja, a što je mene vaspitavala ovako a sestru/brata onako, da je svako njeno dete drugačije i da se ona trudi da vidi gde su im slabe tačke, pa da ih tu više zaštiti a više podstakne tamo gde su jači. Ja sam prirodno kilavac, i mislim da mi je super-zaštićeno detinjstvo tu mnogo pomoglo da se kasnije pri osamostaljavanju lakše uhvatim u koštac sa nekim stvarima.
Notorious Posted June 28, 2014 Posted June 28, 2014 Ma da slaažem se, prosto ako prodaješ ideologiju - reci tako! Ako je prodaješ kao stručne savete, onda je to i dilentatizam. Manipulacijom činjenicama se može promovisati ili opravdati bilo koja gadost koja ti padne na pamet. I uvek se nađu stručnjaci voljni da učestvuju u tome.
pacey defender Posted June 28, 2014 Posted June 28, 2014 (edited) Turnbulla nisi dobro razumeo. Naravno da ta pojava postoji i kod nas, pa to je banalno tačno, kao i ono da, moš misiti!, novcem možemo sebi ispunjavati želje ("Money can be exchanged for goods and services - woohoo!") ali, kao što rekoh, kod Zoće je uvek na delu smesa banalnosti i gadosti. Gadost je ovde kome i u kom trenutku on ove poručuje, i tu je ključ. Drugim rečima - zašto baš sada i kome to odgovara? :) Dublji problem sa Zoćom sam već ranije pominjao, a to je psihologizacija poltiičkih pitanja, ali to je već odlika žanra. Ajde da ne pričamo o kolektivnoj akciji, nego o odgajanju dece, ajde ne o o legitimnosti autoriteta, nego o učenju dece (i odraslih) da mu se potčine. Pa to - banalno tačno. Zoća opisuje jednu pojavu, koja postoji, jelte, razrađuje je vrlo pitkim jezikom i plitkim pristupom i naplaćuje svoj rad. Toni Adams je prokomentarisao da je ovo stil (za) čoveka koji je pročitao jednu ili dve knjige. Pa da. Ovi tekstovi su namenjeni ljudima koji čitaju Marijanu Habljanović-Alimpić, ili kako se već sve te vedete zovu. Preciziraj gadost. Da li se to odnosi na zoćin genuine konzervativizam, otpor promenama per se (razumemo se, verovatno), odvojen od aktuelnog skupštinskog konteksta, ili se pak odnosi na podršku svaka čast Vučiću? Drugim rečima, je li Zoća proračunato uskočio u politički bandwagon kao mnogi, ili samo gusla svoju (jednako proračunatu) stručnjačku priču (u nameri da je naplati drugim sredstvima)?. Nekako ne uspevam da ukačim šta je tvoje mišljenje, izvini. Pa ćemo nastaviti sa pričom kad mi ovo razjasniš. Edited June 28, 2014 by pacey defender
Turnbull Posted June 28, 2014 Author Posted June 28, 2014 (edited) All of the above. Vučić i Milivojević su prosto popularni iz istih razloga. Nije možda Milivojević to toliko proračunavao (mada slutim da možda ipak pomalo i jeste) koliko je to prosto match made in heaven. Štono bi se reklo - pogledali su se i znali su. Edited June 28, 2014 by Turnbull
pacey defender Posted June 28, 2014 Posted June 28, 2014 (edited) Ok, sad ovo ide malo šire od osnovne teme (obostranom krivicom :)). Teško mi je da Vučića smestim u neki koordinatni sistem u kojem igraju ulogu konzervativizam i otpor promenama, i slično. Prosto, ne znam kako da protumačim sve ove njegove dramoserije. Retorika - izrazito reformska, radikalne promene, i slično. Praksa - dosta drugačija. Treba uzeti u obzir i jedno i drugo. Zoća je ipak izvan toga (razumljivo, nije premijer). U njegovoj ideologiji ima politike, naravno - ona je izrazito konzervativna - ali ako bih tražio njegove političko analitičarrske saveznike, mislim da ih ne bih našao u Vučićevom taboru (Anđelković) nego tamo "desnije", kod Miše Đurkovića i sličnih. Edited June 28, 2014 by pacey defender
Notorious Posted June 28, 2014 Posted June 28, 2014 U zemlji u kojoj su knjige Vladete Jerotića izvori mudrosti i duhovnosti nije teško nanjušiti profitabilan diskurs. Još i ako je u harmoniji sa ličnim preferencijama, kud ćeš bolje.
Turnbull Posted June 28, 2014 Author Posted June 28, 2014 Pa Zoća, kao što si rekao, ne mora da bude ekspicitan u bezi sa nekim stvarima, ali retorika Vučićevog režima je jasna - Veber, Andrićgrad, narod je kriv što je razmažen i izvoljeva, vlast nije ništa kriva, "Tišina tamo!", "ćuti i radi", itd. Pa ako to nije Zoćina priča, ne znam šta jeste. Đurković je prosto previše radikalan za Zoću, mada ideološki između Anđelkovića i Đurkovića i nema puno razlike.
Turnbull Posted June 28, 2014 Author Posted June 28, 2014 (edited) U zemlji u kojoj su knjige Vladete Jerotića izvori mudrosti i duhovnosti nije teško nanjušiti profitabilan diskurs. Još i ako je u harmoniji sa ličnim preferencijama, kud ćeš bolje. To. Jerotić je možda ipak malo zastareo, mada me se Agape valjda još uvek masovno gleda. Zoća je bliže našim životima i retorici poraženog nacionalizma koji se sa velikih istorijkih tema prešaltao na demografska pitanja i red, rad i disciplinu. Edited June 28, 2014 by Turnbull
pacey defender Posted June 28, 2014 Posted June 28, 2014 (edited) Pa Zoća, kao što si rekao, ne mora da bude ekspicitan u bezi sa nekim stvarima, ali retorika Vučićevog režima je jasna - Veber, Andrićgrad, narod je kriv što je razmažen i izvoljeva, vlast nije ništa kriva, "Tišina tamo!", "ćuti i radi", itd. Pa ako to nije Zoćina priča, ne znam šta jeste. Đurković je prosto previše radikalan za Zoću, mada ideološki između Anđelkovića i Đurkovića i nema puno razlike. Pokušavam da kažem da zoćina retorika nije baš toliko podudarna sa vučićevom - prvo, starija je, u smislu da je smišljena pre Vučića i nadživeće ga, jer ima šire uporište (u određenim pravcima nauka ili "nauka", ), a drugo (s tim u vezi) - boli ćoše zoću za Vučića. On ima svoj štand na Sajmu knjiga, tezge i šljake po inostranstvu. Zoća je mnogo više doktor Oz nego sve drugo. Edit: na kraju, Zoća ovo isto pripoveda dugo, pre nego što je Vučić došao na vlast i uspostavio ovu retoriku. Setite se Utisaka nedelja od pre 5 godina. Edited June 28, 2014 by pacey defender
Dagmar Posted June 28, 2014 Posted June 28, 2014 Jel neko zna koji je Zoćin stav po pitanju Vučića u RLu. I meni se nekad činilo da su mu izjave sumnjivo često na Vučićevoj liniji, no možda i tripujem.
Notorious Posted June 28, 2014 Posted June 28, 2014 To. Jerotić je možda ipak malo zastareo, mada me se Agape valjda još uvek masovno gleda. Zoća je bliže našim životima i retorici poraženog nacionalizma koji se sa velikih istorijkih tema prešaltao na demografska pitanja i red, rad i disciplinu. Društveno senzibilisani i adaptirani Jerotić, sa razblaženom retorikom i bez neposrednih religijskih konotacija, što donekle maskira ideologiju poniznosti (ne više pred bogom, nego pred ovozemaljskim autoritetima, što je za mene daleko bljuzgavije i od Jerotićeve priče).
Turnbull Posted June 28, 2014 Author Posted June 28, 2014 Pokušavam da kažem da zoćina retorika nije baš toliko podudarna sa vučićevom - prvo, starija je, u smislu da je smišljena pre Vučića i nadživeće ga, jer ima šire uporište (u određenim pravcima nauka ili "nauka", ), a drugo (s tim u vezi) - boli ćoše zoću za Vučića. On ima svoj štand na Sajmu knjiga, tezge i šljake po inostranstvu. Zoća je mnogo više doktor Oz nego sve drugo. Zoća je vanbračno dete Dr Fila i Dr Lore. Mada ima malo i od Dr Dobsona.
Turnbull Posted June 28, 2014 Author Posted June 28, 2014 Društveno senzibilisani i adaptirani Jerotić, sa razblaženom retorikom i bez neposrednih religijskih konotacija, što donekle maskira ideologiju poniznosti (ne više pred bogom, nego pred ovozemaljskim autoritetima, što je za mene daleko bljuzgavije i od Jerotićeve priče). Sve se slažem :)
Recommended Posts