Jump to content
IGNORED

Zoran Milivojevic i njegovo delo

Turnbull

Recommended Posts

Posted (edited)

Na osnovu protrčavanja kroz neke Milivojevićeve tekstove, meni najviše smeta to što, i u situacijama u kojima ima uporište za svoj stav (npr., potčinjenost deteta autoritetu roditelja se zasniva na konceptu  heteronomije u razvoju dečje moralnosti; dete je podređeno sudu roditelja o tome šta je ispravno a šta ne sve dok ne stekne vlastito oruđe (logiku) za razumevanje kauzalnih odnosa), kreće u neutemeljene asocijacije dostojne priručnika za samopomoć. 

Ali kod Zoće je tu i kraj. Heteronomija kao sudbina. I odrasli treba da se potčine autoritetima i ćute. Ti je znak njihove odraslosti i dobrog vaspitanja.

Edited by Turnbull
  • Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Turnbull

215

• Indy

142

• Dagmar

109

• Lord Protector

81

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

OK.

Ima i ovde konzumerizma i tog odsustva balansa između želja i mogućnosti o čemu Zoća priča. Zapravo, banalnost u tekstu sam prepoznao baš zato što je govorio na plitak način o pojavi koja nas, po mom mišljenju, zaista okruže. Ako tebe i turnbulla dobro razumem, vi kažete da u Srbiji nema te pojave, jer je narod siromašan?

Ovde narod jeste siromašan, ali itekako ima onih koji nisu u "šta je to maslac, šta je to jaja" položaju.

Ja zaista nisam ovaj tekst pročitao tako da protumačim da Zoća kenja siromašnima što traže više. 

Više sam pročitao kao - roditelji (dobrostojeći, srednjestojeći, lošestojeći, dakle, svi), vaspitavajte svoju decu (kako vam ja kažem), da vam deca ne postanu prerazmažena. 

Turnbulla nisi dobro razumeo. Naravno da ta pojava postoji i kod nas, pa to je banalno tačno, kao i ono da, moš misiti!, novcem možemo sebi ispunjavati želje ("Money can be exchanged for goods and services - woohoo!") ali, kao što rekoh, kod Zoće je uvek na delu smesa banalnosti i gadosti. Gadost je ovde kome i u kom trenutku on ove poručuje, i tu je ključ. Drugim rečima - zašto baš sada i kome to odgovara? :)

Dublji problem sa Zoćom sam već ranije pominjao, a to je psihologizacija poltiičkih pitanja, ali to je već odlika žanra. Ajde da ne pričamo o kolektivnoj akciji, nego o odgajanju dece, ajde ne o o legitimnosti autoriteta, nego o učenju dece (i odraslih) da mu se potčine.

Edited by Turnbull
Posted

Ali kod Zoće je tu i kraj. Heteronomija kao sudbina. I odrasli treba da se potčine autoritetima i ćute. Ti je znak njihove odraslosti i dobrog vaspitanja.

Upravo tako. Na objektivno polazište kalemi lične interpretacije i zalazi u zonu koja se graniči sa diletantizmom. 

Posted (edited)

^^ mislim da ovde objasnjavas malicom ono sto se da adekvatno objasniti gluposcu. ne verujem da zoca ima tu neki cunning plan da skrene paznju sa vaznih pitanja, nego se siri onoliko koliko mu sopstveni intelekt dozvoljava, po jednoj strani i koliko mu je adekvatno za marketing tog svog self-help biznisa po drugoj strani. stvarno mi ne deluje da tu ima neka zavera mimo toga.

Edited by rajka
Posted

Pa zašto ostavljaš detetu najbolje parče mesa ako već smatraš da to nije imalo dobar uticaj na tvoje vaspitanje?

Zgrabi komadešku, a dete nek se vaspita da uzima lošije parče, kao majka, ako misliš da će mu to koristiti.

Nije to tako banalno...dete bi trebalo da nauči da deli sa braćom i sestrama a jedinci su tu u velikom problemu. Oni nemaju s kim da nauče tu veliku životnu lekciju, žive kao u orlovskom gnezdu, sami samcijati. Tako se odgaja emotivni predator.

Posted

Upravo tako. Na objektivno polazište kalemi lične interpretacije i zalazi u zonu koja se graniči sa diletantizmom. 

^^ mislim da ovde objasnjavas malicom ono sto se da adekvatno objasniti gluposcu. ne verujem da zoca ima tu neki cunning plan da skrene paznju sa vaznih pitanja, nego se siri onoliko koliko mu sopstveni intelekt dozvoljava, po jednoj strani i koliko mu je adekvatno za marketing tog svog self-help biznisa po drugoj strani. stvarno mi ne deluje da tu ima neka zavera mimo toga.

Odgovor za obe - nije to ni dilentatizam ni malice, nego ideologija, fair and square.

Posted (edited)

a da vi predjete u vegetarijance?

Ko da se tuče oko šargarepe...tu se razvijaju suicidalne tendencije

Edited by slow
Posted

Odgovor za obe - nije to ni dilentatizam ni malice, nego ideologija, fair and square.

Ne bih rekla da se diletantizam i ideologija isključuju. On svoju promoviše na granici diletantizma. Ne mislim da je maliciozan već je tako u mogućnosti. 

Posted (edited)

Okej, u pravu si, ne isključuju se.

Edited by Turnbull
Posted

Hvala bogu pa mi niko nije objašnjavao da treba da delim svoje stvari sa bratom i sestrom, te ni nisam. Da su tako atakovali na moj sebični dečiji personality, kapiram da bi to bilo jedno tužno detinjstvo :fantom: 

Mislim možda bih i delila nešto sa njima da ih je neko prvo naučio da čuvaju stvari, ovako no pasaran.

Posted

pa i ja sam rekla da nije malice. pa onda reci da ti smeta njegova ideologija, a ne tamo politizacija, zavera, sira slika ovo, ono.

Posted (edited)

Hvala bogu pa mi niko nije objašnjavao da treba da delim svoje stvari sa bratom i sestrom, te ni nisam. Da su tako atakovali na moj sebični dečiji personality, kapiram da bi to bilo jedno tužno detinjstvo :fantom:

Mislim možda bih i delila nešto sa njima da ih je neko prvo naučio da čuvaju stvari, ovako no pasaran.

Priznaj, bata ti je zapalio omiljenu lutku

Edited by slow
Posted (edited)

et rajka

Pa slažem se bre sa tobom :)

Zaveru nisam pominjao, a depolitizacija jeste ideološka stvar.

Edited by Turnbull