Turnbull Posted November 10, 2013 Author Posted November 10, 2013 (edited) Inace u Srbiji se deca vise ne tuku sistematski, kao nekada, brojis udarce prutovima i dajes im "grubu ljubav", tj. njome opravdavas sopstveni sadizam. Sad se to radi onako usput, dete te smara dok igras igricu, zavalis ga da ucuti i prestane da trazi paznju.Ovo je tačno i moj utisak, koji ne mogu da potkrepim ničim jačim od ličnih opservacija na vrlo malom uzorku. Recimo, situacija od pre par dana. Sedim u bašti nekog kafića., iza mene neka ekipa, mlade, prilično nafrakane mame, neki nouveau riche, blablaju o svemu i svačemu (odmori, posao, ali pre svega kakvih sve ljudi ima), ali jedna upadljivo drži banku i priča tri puta više nego druge dve. Oko njih trčkara klinka, isto vrlo lepo i skupo obučena, ali potpuni rasplaz. ne radi međutim ništ strašno, samo malo smara mamu (naravno, to je ona najglasnija) - e, mama, mama, mama, mama... dete očigledno gladno majčine pažnje. Mama je ne udostojava odgovora veći deo vremena, a onda joj u jednom tretnuku prekipi, i mrtva ladna ošamari klinku, nasred bašte, u po bela dana, i nastavi da priča kao da se ništa nije desilo. To je ta Zoćina socijalizacija i internalizacija društvenih normi putem fizikog kažnjavanja. Edited November 10, 2013 by Syme
Аврам Гојић Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Mislim da nema potrebe uzimati Zocu toliko za ozbiljno, bez obzira sto je nakacio 'dr' i 'psihoterapeut'...Ma on je samo simptom vremena, pojavila se gomila ljudi koja je uzela sebi u zadatak da teorijski opravdava svakovrsno zlo i sebicluk.
Lezilebovich Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Ma on je samo simptom vremena, pojavila se gomila ljudi koja je uzela sebi u zadatak da teorijski opravdava svakovrsno zlo i sebicluk.u torbu "to nam nameće zli zapad" može sve da stane, samo treba biti dovoljno uporan.
Dagmar Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Mislim da je i to sa decom kao i bilo sta drugo kod nas. Imas ljude koji vise ne smatraju da su batine nuzan deo vaspitanja (za razliku od generacije roditelja koja je bila naucena da deca tako treba da se vaspitaju), i ljude koji su primitivni, samim tim nasilni, samim tim mlate decu i mlatice ih svuda i uvek sem u nekoj zemlji gde je zakonska kontrola toga vrlo stroga... u kom slucaju ce naci zakonski nekontrolisane ili cak pozeljne nacine da kanalizu svoju nasilnost (kroz psiholosko kinjenje te iste dece npr, kroz progon imigranata i sl).
Turnbull Posted November 10, 2013 Author Posted November 10, 2013 Evi, to prosto nije tačno, institucije i zakoni oblikuju etos jednog društva i problem se nikako ne može svesti na simplifikovanu mantru o ljudima koji su prosto po prirodi primitivni, i uvek će to i biti. Nedavno si pomenula (komentarišući Albaharija o marihuani) kako se i tebi možda ponekad desi da tako pričaš o stvrima u koje se ne razumeš, pa eto čisto da te podsetim da taj dragoceni trenutak samorefleksije :).
Agni Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Evi, to prosto nije tačno, institucije i zakoni oblikuju etos jednog društva i problem se nikako ne može svesti na simplifikovanu mantru o ljudima koji su prosto po prirodi primitivni, i uvek će to i biti. Nedavno si pomenula (komentarišući Albaharija o marihuani) kako se i tebi možda ponekad desi da tako pričaš o stvrima u koje se ne razumeš, pa eto čisto da te podsetim da taj dragoceni trenutak samorefleksije :).Upravo tako, uze mi post iz tastature.
harper lee Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 (edited) Sinoc sam se zajebao, procitao ovaj tekst pre spavanja i otisao u krevet sa sirokom lepezom sadistickih motiva u glavi na racun Milivojevica.Neke stvari zbog kojih sam ispizdeo ste pobrojali, a meni je po monstruoznosti ostao upecatljiv iskaz da "neka istrazivanja pokazuju da kod vecine dece ne ostaju trajne traume zbog telesnog kaznjavanja". Sad, kolika je ta manjina dobri Zoca nije obznanio, valjda ta istrazivanja nisu zavredela da nas pocasti i nekim brojkama, procentima, uzorkom ili tako nekim tricama i kucinama. Je li ta vecina koja junacki podnese telesno kaznjavanje 99.9%, pa da se ne cimamo zbog te dece iza decimale, ili je 82%, sto je takodje znacajna vecina? Ako je ovo drugo u pitanju to bi bilo kao da kapetan podmornice izabere da bez razloga potopi trgovacki brod pa se hvali da je 82 od 100 clanova posade uspelo na neki nacin da se spasi od utapanja. Tucite vi decu pa ko prezivi pricace, a to sto poneko dete navuce traumu sta se tu moze. Statistika. Edited November 10, 2013 by harper lee
gagorder Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 (edited) e, mama, mama, mama, mama... dete očigledno gladno majčine pažnje. Mama je ne udostojava odgovora veći deo vremena, a onda joj u jednom tretnuku prekipi, i mrtva ladna ošamari klinku, nasred bašte, u po bela dana, i nastavi da priča kao da se ništa nije desilo.pa kad se mala nije na vreme podredila.po komentarima na milivojevićev tekst na nspm vidi se da je šime u pravu sa tom tezom da on daje teorijski okvir i potvrđuje roditeljima to osećanje koje unapred imaju da su ovlašćeni da biju.mene najviše ustvari pogađa teza da decu treba tući jer se s njima ne može razgovarati jer su nerazumna. pri tome, čini mi se da on misli i na veoma malu decu, praktično bebe. umesto da obezbedim šteker i zatvorim vrata od kupatila, ja valjda treba u dvogodišnje dete da usadim strah od udarca kojega će se setiti (kad već ne može da zapamti verbalnu instrukciju).to znači da za decu ne važe elementarna moralna pravila, da su ona van našeg društva sve do punoletstva (jer i u adlescenciji traje taj roditeljski domen - samo što je tada dovoljno pozivanje na blagovremeno administrirane batine, jer je jedinka valjda već na pola puta da bude potpuno slomljena).deca su van društva jer za njih ne važe pravila o moralnoj odgovornosti - i to samo onaj važniji deo tih pravila, pravila o osnovu. da je po zoćinom, osnova ne bi moglo da bude, pa zato ni kazne. međutim, osnov kod dece nije potreban - ona nisu sposobna da rasuđuju, ali to ne znači da ne mogu da zasluže kaznu. životinje su u srednjem veku imale bolji procesni tretman. Edited November 10, 2013 by gagorder
Indy Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Meni je ipak najpisicnije ono "nisu ga dovoljno tukli" (ili, kako Zoca rece, ako su ga dovoljno tukli, onda ce biti sve OK sa socijalizacijom... ili hospitalizacijom. Tako nesto.)
Dagmar Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Evi, to prosto nije tačno, institucije i zakoni oblikuju etos jednog društva i problem se nikako ne može svesti na simplifikovanu mantru o ljudima koji su prosto po prirodi primitivni, i uvek će to i biti. Nedavno si pomenula (komentarišući Albaharija o marihuani) kako se i tebi možda ponekad desi da tako pričaš o stvrima u koje se ne razumeš, pa eto čisto da te podsetim da taj dragoceni trenutak samorefleksije :).Pa nista, da se pokrene onda inicijativa da se i u Srbiji donese zakon o zabrani nasilja u porodici, a da u institucijama smeju da rade samo stanovnici ove zemlje.
Turnbull Posted November 10, 2013 Author Posted November 10, 2013 Pa nista, da se pokrene onda inicijativa da se i u Srbiji donese zakon o zabrani nasilja u porodici, a da u institucijama smeju da rade samo stanovnici ove zemlje.?
Takeshi Posted November 28, 2013 Posted November 28, 2013 Vstajniske Socialne Delavke:Mizogino seksistično pisarjenje raznih kvazistrokovnjakov (Roman Vodeb, Zoran Milivojević in drugi - pa tudi mediji, ki jim dajejo prostor), ki častijo patriarhalni red in heteronormativnost, ustvarja, utrjuje in krepi sovražno okolje do žensk. Kot ponosne feministke se poščijemo na take nasilneže in dajemo jasno vedeti, da ne toleriramo nobenega nasilja: ne simbolnega, ne uličnega, ne patriarhalnega in ne seksističnega!Prasca gotova pa naj prejmeta krvave pozdrave!roman vodeb je slovenacki psihoanaliticar, koji juri po medijima i prepada ljude iskarikiranim frojdovim tezama.(na tviteru ima okacene intervjue mile aleckovic i slobodana antonica, kao primer kvalitetnih intelektualaca)
Turnbull Posted December 11, 2013 Author Posted December 11, 2013 Verovali ili ne, nisam ja smišljao ove odgovore iz zajebancije. On je ovo stvarno rekao. ПАМТИЋУ У 2013: Зоран Миливојевић, психотерапеутЗоран Миливојевић, доктор медицине, психотерапеут је и предавач на Универзитету „Сигмунд Фројд” у Бечу. Његове ставове можете да читате сваке суботе у колумни „Формуле живљења” у нашем листу. Аутор је више књига из психологије, међу којима је и „Уловити љубав” у којој су сакупљени његови текстови из „Политике”. Ево по чему ће Миливојевић да памти ову годину:ДОГАЂАЈ ГОДИНЕ Прослава Миланског едикта у Нишу, иако само делимично искоришћена прилика да поправимо наш имиџ у свету.ПРОМАШАЈ ГОДИНЕАнкете гледаности које указују на обим масовног тровања народа примитивизмом кроз различите телевизијске ријалити програме.ДОМАЋА ЛИЧНОСТ ГОДИНЕЕнергија Александра Вучића на основу које је народ после дужег периода поверовао да нам може бити боље. Да ли је тако, видећемо.СТРАНА ЛИЧНОСТ ГОДИНЕ Едвард Сноуден који је подсетио да идемо ка тоталитарном друштву „Великог брата”.ПЕСМА ИЛИ АЛБУМ ГОДИНЕВише нумера са албума „Кућа части” групе С.А.Р.С.КОНЦЕРТ ГОДИНЕ Јануарски наступ хора „Вива вокс” у Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку.РОМАН ГОДИНЕКњига „Прича о љубави и тами” Амоса Оза. Љубав је вечна тема и наша судбина.ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА ГОДИНЕПредстава „Док нас смрт не растави” у Радионици интеграције Микија Манојловића која је показала да уметност не признаје границе које намеће инвалидитет.ФИЛМ ГОДИНЕ„Фалсификатор” у режији Горана Марковића. Филм који нас је насмејао и подсетио на трагикомичност наших менталитета. ШТА ЋЕ ОБЕЛЕЖИТИ 2014?Надам се нешто бољем животу за све.
DarkAttraktor Posted December 11, 2013 Posted December 11, 2013 Vstajniske Socialne Delavke:krvava gruda - plodna zemlja
kgmr Posted December 21, 2013 Posted December 21, 2013 evo još jednog govnarčićahttp://www.kurir-info.rs/majka-izgorelih-malisana-pustite-me-da-idem-na-grob-svoje-dece-clanak-1145455?__hstc=87360327.049d9d69d8d9e2fc612ed7d8c221b600.1387620696744.1387620696744.1387629479493.2&__hssc=87360327.1.1387629479493&__hsfp=2851705333
Recommended Posts