Hella Posted November 9, 2013 Posted November 9, 2013 (edited) Радиша Величковић | 09/11/2013 19:10Да ли редакција Политике води рачуна о томе колико ће родитеља у Србији премлатити децу због разбијене витрине, савести умирене тиме што је неки шарлатан са страница "најстаријег дневног листа на Балкану" рекао да је иживљавање на деци сасвим у реду?potpis. Edited November 9, 2013 by Hella
Venom Posted November 9, 2013 Posted November 9, 2013 a da li se u svrhu vaspitanja i stariji ljudi mogu tu i tamo udariti otvorenom šakom ? na primer, meni se ne sviđa kako se ZM ponaša i onda ga udarim kaišom po koži, ali tako da to nije jače od udarca otvorenom šakom ?Mislim da za njega nema nade.
3opge Posted November 9, 2013 Posted November 9, 2013 Ovo govedo treba mlatiti dok ne nauci sta je zdravo nasilje iz iskustva.
Agni Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Ovo govedo treba mlatiti dok ne nauci sta je zdravo nasilje iz iskustva.Ali samo otvorenim dlanom, pedagoski.http://www.youtube.com/watch?v=gVsloCJDYjE
Takeshi Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 on teze koje pokupi iz terapija ili strucnih rasprava, o zloj modernosti ili politickoj korektnosti, prezentuje sirokoj javnosti bez obzira na kontekst. nije isto kada sa tezom o potrebi telesnog kaznjavanja dece izadjes na strucnom skupu ili u gledanoj tv emisiji, i nije isto da li to radis u danskoj ili u srbiji, zemlji preplavljenoj nasiljem i to bas u porodici. kada konzervativnoj vecini preporucujes bracne metode iz proslosti i ako ta proslost u vecem delu zemlje postoji i dalje. kada borbu za seksualna manjinska prava kvalifikujes podrzavajuci stavove vecine (provokacija), cemu takav javni nastup sluzi!? odbrana vecinskih stavova? od koga? ili mozda skupljanje poena u javnosti i pimpovanje karijere. Ih, davao je i uputstva.evo ga ceo tekst, vredi da se procita. (deo sa klasifikacijom, detaljnim objasnjenjima mehanizama i uputstvima za "telesno kaznjavanje dece" je jeziv, bukvalno)Telesno kažnjavanje dece - da, ali razumno
harper lee Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Ili to, ili treba poznavati svoje ciljno trziste.Da, s tim sto se on ne izdaje za prodavca Koka Kole vec za psihoterapeuta. Moze i profesor geografije da predaje da je Zemlja ravna ploca pravdajuci se gluposcu studenata ali bi zbog toga dobio otkaz.
Indy Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Kad smo vec kod toga, po nasim skolama (uklj. i faksove) se svasta i predaje. (Ili se barem predavalo, dok sam ja to koliko-toliko pratio).
gagorder Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 da se prisetimo. Ako ne kažnjavate fizički dete onda vas dete ne doživljava kao autoritet. Najvažniji je odnos roditelja prema detetu. Ako je odnos u redu onda će i udarac biti u redu. Svrha tog udarca je da dete to zaboli, to je udarac po guzi, a ne da ga povredi. Treba postaviti granice. To znači dve stvari, zabrana i frustracija detetove želje, s jedne strane, i kazna, s druge strane. Znači pošto se prešla granica bićeš kažnjen. A kazna znači nasilje. Uostalom i autoritet države je zasnovan na nasilju. Država se meša u odnos roditelj–dete i zaboravlja da roditelj između ostalog mora da ima tu ulogu policajca, sudije i tamničara. Ako izrekne neku kaznu, onda on mora da je sprovodi. A kada dete shvati da je roditelj jači ono uradi nešto što je važno – podredi se roditelju. Razmaženo dete neće se podrediti roditelju, a njime upravljaju njegove želje, a onda ono upravlja mamom, a mama tatom i tada nemate socijalizaciju i imate jako veliki problem. Roditelj mora da se suprotstavi ulici i mora da bude jači jer deca su u jednom polju sa uticajima s raznih strana. Roditelji jesu važni, ali mislim da je važnija ulica, subkultura. Ako su roditelji tukli dete na vreme i izgradili dobar odnos, onda mogu da pozovu na taj odnos i u tim adolescentskim vremenima. Milivojević: Jeste, ja mogu, s obzirom na posledice razmaženosti, da kažem da ljubav rađa nasilje.Politika: Ljubav?Milivojević: Dobro, popustljivost rađa nasilje. popustljivo reče on.
Indy Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Ovaj Milivojevic je slika i prilika diletanta. Mada ja i dalje mislim da je u pitanju lukav plan za maksimiziranje zarade.
Dagmar Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Verovatno kombinacija (zelje za zaradom i onoga sto stvarno misli, mozda je u pocetku i natezao svoje stavove da ispadnu "sokantniji", do sad se vec naprimao). Steta, svidjaju mi se njegovi rani radovi.
Turnbull Posted November 10, 2013 Author Posted November 10, 2013 (edited) da se prisetimo.popustljivo reče on. Hahaha, tačno si izdvojila citate koje sam i ja hteo da izdvojim :)Samo si jedan propustila:Ono što roditelj čini detetu je posledica roditeljevog odnosa prema detetu, uključujući pokazivanje ljubavi, nagrađivanje, kažnjavanje, pa i telesno kažnjavanje. Ako je ovaj odnos poremećen, ako je roditelj ambivalentan prema detetu, ako prema detetu ima prikriven ili otvoren odnos prezira ili mržnje, tada se pojavljuju zanemarivanje i zlostavljanje deteta u svim svojim psihološkim i fizičkim oblicima. Ali ako roditelj voli svoje dete – kao što to čini ogromna većina roditelja – i tu ljubav detetu pokazuje, tada nema opasnosti da će bilo koja kazna „prerasti“ ili „eskalirati“ u zlostavljanje. Kazna je racionalni postupak ili izraz roditeljevog osećanja ljutnje (koje je potpuno različito od osećanja prezira i mržnje jer nije usmereno ka osobi deteta, već ka njegovom ponašanju), moćan zahtev da se dete podredi roditeljevom zahtevu. Pre svega, paralela roditelj-država je katastrofalna s koje god strane gledao. Prvo, država naravno, ne koristi fizičku kaznu prema svojim građanima. Ona ima monopol na silu, naravno, ali to ne znači da kažnjava primenom fizičke sile (on prosto igra na ekvivokaciju reči "sila").Drugo, to što je roditelj i "policajac i sudija i tamničar" je upravo suštinska razlika između roditelja i države, i posebno jak razlog da se roditelju ne dopusti fizičko kažnjavanje deteta. Naime, u "roditeljskoj državi" ne postoji nikakav separation of powers, nikakva trnsparentnost niti checks and balances. Roditelj upotrebljava svoju moć arbitrarno, i niko ga u tome ne kontroliše.Konačno, meni je neverovatno kako kod Zoće, isti oni ljudi koji su mu, kad priča o zaljubljivanju, iracionalne blente koje njihove emocije bacakaju levo-desno kao slamke među vihorove, sad odjednom postaju superracionalni i u stanju da svoju decu kažnjavaju sine ira et studio, to jest, ako i nije baš sine ira onda je to sa jednim sasvim opravdanim ira, koje ni najmanje ne ugrožava njihovu racionalnost.To bi bilo kao kada bismo dopuštali sudijama da optuženom izriču presudu upravo u trenutku kada su na njega lično besni, a zatim da tu istu odluku u istom trenutku, sprovedu u delo.Argument da roditelji neće zloupotrebiti svoje pravo na fizičko kažnjavanje, zato što vole svoju decu, je prosto moronski, i ne mogu da verujem da može da ga izrekne bilo ko sa dva grama mozga u glavi, kamoli sa nekakavom fakin terapeutskom praksom. Pa i muževi koji tuku svoje žene, često tvrde da ih vole, i neretko to uopšte nije laž. Pa kakve to ima veze s bilo čim? Kava je to uopšte spomenarska mudrost, love conquers all? Kako god da voliš svoje dete, u trenutku besa si, kao i svi drugi, u afektu, te dakle smanjene racionalnosti. Pobobu. Edited November 10, 2013 by Syme
Turnbull Posted November 10, 2013 Author Posted November 10, 2013 (edited) a da li se u svrhu vaspitanja i stariji ljudi mogu tu i tamo udariti otvorenom šakom ? na primer, meni se ne sviđa kako se ZM ponaša i onda ga udarim kaišom po koži, ali tako da to nije jače od udarca otvorenom šakom ?Ovo je odlično pitanje. Slutim da bi Zoća odgovorio da deca još nisu racionalna jer nisu do kraja socijalizovana, niti su do kraja razvila impuls control. Ali to je slab odgovor jer, naravno, ni mnogi odrasli nisu baš razvili ove osobine. Da li njih možemo da lemamo? Zapravo, ako je verovati njemu, pogubni trend permsivnog vaspitanja nije počeo od juče, nego traje već neko vreme, sasvim dovoljno zapravo, da su deca koja su i sama razmažena ovakvim vaspitanjem, u međuvremenu postala roditelji. I šta sad? Treba tim roditeljima dopustiti da fizički kažnjavaju svoju decu samo zato što su roditelji? Po Zoći, on su samoživi, nesposobni da uvide tuđe potrebe i interese, i zapravo, skloni nasilju. Da li on smatra da ih je roditeljsvo magijski izmenilo? Edited November 10, 2013 by Syme
Аврам Гојић Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Ideja da se ne treba fizicki izivljavati na deci je jos jedan od ogromnih civilizacijskih pomaka koji polako nestaje, otpisan kao politicki korektna tlapnja sa Zapada.Inace u Srbiji se deca vise ne tuku sistematski, kao nekada, brojis udarce prutovima i dajes im "grubu ljubav", tj. njome opravdavas sopstveni sadizam. Sad se to radi onako usput, dete te smara dok igras igricu, zavalis ga da ucuti i prestane da trazi paznju. Gadovi kao sto je ovaj Zoca daju teorijski okvir tom zverstvu: svaki put kada udaris placnu gomilicu jada koju si greskom napravio i potom se ljuto pokajao, mozes da osetis i radost zbog toga sto zajedno sa tim dosadnim malim licem tuces i odvratnu pedersku Evropu koja ti ne da da tuces decu i ubijas geja.Ponekad mi dodje da se zakljucam u kucu i ne izadjem jedno 30 godina. On sme da propagira izivljavanje na deci, a ako ja kazem da za to sto pise zasluzuje da ga neko razmaze kao marmeladu po asfaltu, mogao bih popiti i tuzbu.
Indy Posted November 10, 2013 Posted November 10, 2013 Mislim da nema potrebe uzimati Zocu toliko za ozbiljno, bez obzira sto je nakacio 'dr' i 'psihoterapeut'...
Recommended Posts