Jump to content
IGNORED

Zoran Milivojevic i njegovo delo

Turnbull

Recommended Posts

Posted (edited)
on zapravo kaže da decu treba gajiti i rodjaka se setiti zato što mogu da nam zatrebaju kada budemo stari, bolesni ili siromasni.
Vidiš, to je zanimljivo. meni se čini da Zoća, kao i mnogi drugi konzervativci, lavira između dve naoko slične ali ipak suštinski različite pozicije - 1) da je indidvidualizam štetan po samu individu, jer uništava safety nets, i 2) da je koristan za individuu, ali štetan za kolektiv.Ako je ovo prvo u pitanju, onda se on, kao što si primetila, u suštini i ne protivi sebičnosti, samo kaže da sebičnost properly understood zahteva život u zajednici. Ali tu onda uskače pozicija broj dva - ljudi nekad nisu bili sebični, oni su bili bolji jer su bili spremni da se žrvtuju za kolektiv. Ali tu je onda glavno dobro kolektiva, a ne pojedinca. Edited by Syme
  • Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Turnbull

215

• Indy

142

• Dagmar

109

• Lord Protector

81

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
Mene je posebno impresioniralo ovo: "Многоструку емоционалну повезаност између мужа и жене из зоне преживљавања, заменила је много тања и слабија повезаност на основу уживања у љубави". Znaci lagali me Lennon & McCartney sa onim All You Need is Love... English bastards! <_<
A realno, sta ce coveku ista osim zadovoljavanja osnovnih fizioloskih poriva. Sve ostalo je modernisticka perverzija, a pogotovu te neke duhovne potrebe, ljubav i slicne tricarije.
Posted

Pa to. I sve što je modernost donela je "povećan osećaj prijatnosti", jebeš ljudska prava, autonomiju, emancipaciju, itd.

Posted

Ovo što on piše je čist zapadnjački networking. Kao što sam već pre pisala, on je potpuni zapadnjak, iako formalno osuđuje taj mentalitet u svojim tekstovima. Pogledajte samo zaključak, opet dolaze gladna vremena, pa je bolje dodati i porodicu u networking jer će u slučaju gladi te veze biti značajnije od klasičnih poslovnih veza koja su za mirnija vremena.

Posted (edited)

nehotice je lepo zapazio da se ljudi priklanjaju normama koje on propoveda samo ako su na to egzistencijalno primoranitoliko o iskrenosti tih pobuda, zrtvovanja za prave vrednosti itd itd

Edited by Leia
Posted (edited)

ma rekla sam da neću da se nerviram zbog ovog šimetovog seljaka.

Edited by gagorder
Posted (edited)
Ovo što on piše je čist zapadnjački networking. Kao što sam već pre pisala, on je potpuni zapadnjak, iako formalno osuđuje taj mentalitet u svojim tekstovima. Pogledajte samo zaključak, opet dolaze gladna vremena, pa je bolje dodati i porodicu u networking jer će u slučaju gladi te veze biti značajnije od klasičnih poslovnih veza koja su za mirnija vremena.
Ma networking... Ovo ti je druga strana neoliberlizma - nemojte tražiti politička rešenja na politička pitanja, nego zbijte porodične redove i prekrcajte krizu.
In this situation a significant shift is also possible: in their own defence the oppressed and exploited can organize spontaneously into identity groups. The basic unit of survival, the household, no longer has a steady and reliable source of income. Members who contribute to the household budget have varied and often irregular incomes, some may be unemployed, many work in the grey economy or are engaged in illegal economic activities. In these circumstances family discipline must be tightened if the household is to survive. All income has to be directed into the family budget, no one can be allowed to skimp on their responsibilities. It is also necessary to tighten control over the behaviour and actions of family members, especially women and children. In intensifying control and discipline all available means come into play: religious ideology, ethnic loyalty, traditional values. The so-called "renewal" of the patriarchal family, the revival of traditional models, "re-traditionalization" – all these are new forms of sociality imposed by contemporary capitalism. Identity construction strengthens ties within the household and at the same time makes it possible to re-establish a support network in an environment, otherwise destroyed by capitalist processes.
A kod Zoće, rekoh, nikad nije jasno da li on lamentira nad dekadencijom "zone komfora", ili samo nad njenom ugroženošću. Kao što rekoh - ja mislim da on svesvno (ili polus-svesno) lavira između ovih pozicija. Drugim rečima nije jasno da li on samo predviđa krizu (pa predlaže porodične mreže kao rešenje), ili je zapravo priželjkuje kao nešto što će uništiti dekadentni individualizam i vratiti nas pravim vrednostima. Zapravo, ovi argumenti se kod njega mešaju, a da on to možda i ne primećuje. Naravno da je Zoća zapadnjak (a šta bi drugo bio), ali i anti-modernizam koji pedluje je naravno zapadnjačka izmišljotina. Edited by Syme
Posted

Uzgred. vrlo sličnu priču priča Marković dr Predrag u prazničnoj Politici. Skoro do u reč. Probaću da skeniram pa da okačim.Kao kritikuje neoliberalizam i kapitalizam, a u stvari mu samo nudi neophodnu konzervativnu podršku.

Posted
Drugim rečima nije jasno da li on samo predviđa krizu (pa predlaže porodične mreže kao rešenje), ili je zapravo priželjkuje kao nešto što će uništiti dekadentni individualizam i vratiti nas pravim vrednostima.
Ta kriza koju on priželjkuje postoji u mojoj porodici (a i mnogim drugim) već 20 godina. Ali to oslanjanje jednih na druge ne vodi nužno zbližavanju, mada recimo da imaš priliku bolje da upoznaš neke ljude. Ovo što Zoća priča je čisto prazno teoretisanje, vidi se da nikad nije bio u zavisnim odnosima sa rodbinom, a takođe iz ove slike emotivnih odnosa kod naših predaka vidi se da nikad nije pošteno popričao sa svojm babom i dedom. Tako da je to opet, kao ona priča o rađanju dece nauštrb finansijskih mogućnosti, opet ono njegovo "ovako treba, al nisam ja za to".
Posted

Syme, jebala te tri pasa sto mi dizes pritisak s tom sominom.

Posted
Ta kriza koju on priželjkuje postoji u mojoj porodici (a i mnogim drugim) već 20 godina. Ali to oslanjanje jednih na druge ne vodi nužno zbližavanju, mada recimo da imaš priliku bolje da upoznaš neke ljude. Ovo što Zoća priča je čisto prazno teoretisanje, vidi se da nikad nije bio u zavisnim odnosima sa rodbinom, a takođe iz ove slike emotivnih odnosa kod naših predaka vidi se da nikad nije pošteno popričao sa svojm babom i dedom. Tako da je to opet, kao ona priča o rađanju dece nauštrb finansijskih mogućnosti, opet ono njegovo "ovako treba, al nisam ja za to".
Hahaha, pa da. Golden Age all the way.A pazi samo ovo: "Промена менталитета ослабљује и емоционалне везе браће и сестара. Ривалство и љубомора често превладавају над братском и сестринском љубављу." Cvrc, pa nema opasnije i bukvano smrtonosnije sibling rivalry od one u blisko povezanim porodicama koje još moraju da dele nasledstva, obrađuju iste njive, itd. U modernim uslovima najgora stvar koja može da se desi jeste da se zahlade odnosi. u tradicionalnim rade sekire, puške, i šta već sve ne.
Posted
u tradicionalnim rade sekire, puške, i šta već sve ne.
ali je nekako prisnije!
Posted
Vidiš, to je zanimljivo. meni se čini da Zoća, kao i mnogi drugi konzervativci, lavira između dve naoko slične ali ipak suštinski različite pozicije - 1) da je indidvidualizam štetan po samu individu, jer uništava safety nets, i 2) da je koristan za individuu, ali štetan za kolektiv.Ako je ovo prvo u pitanju, onda se on, kao što si primetila, u suštini i ne protivi sebičnosti, samo kaže da sebičnost properly understood zahteva život u zajednici. Ali tu onda uskače pozicija broj dva - ljudi nekad nisu bili sebični, oni su bili bolji jer su bili spremni da se žrvtuju za kolektiv. Ali tu je onda glavno dobro kolektiva, a ne pojedinca.
u svakom slucaju Zocino ishodiste ili mozda jos bolje fiks-ideja kojm se vodi je neka vrsta zadrugarskog organizovanja zivota, samo sto to eksplicitno ne kaze. kapiram da bi bio totalni hit u Crnoj Gori sa favorizovanjem krvnih srodnika u odnosu na acquired srodnike.mozda je Zocin glavni problem sto nije gledao ili nije razumeo Zivka Nikolica ?
Nemojte tako o Milivojevicu, kakav je prevrat u modi ovih dana na forumu, uskoro ce na ovim stranicama biti proslavljan kao vodeci evropski filozof. Gore je dole, rat je mir, ljubav je mrznja, i tome slicno. Mora da nesto opet ne valja sa rakijom u Srbiji.
?