Turnbull Posted March 16, 2013 Author Posted March 16, 2013 Zoća Појам насиље означава да се нешто ради на силу, да се примењује нека сила. Да ли је могуће да неко буде насилан тако што не ради ништа? Замислите пример да у једном предузећу на крају радног времена незадовољни радник легне испред излазних врата, тако да нико не може да изађе јер његово тело блокира једини излаз. На први поглед он не ради ништа јер „само лежи”. Када други покушају да га силом уклоне и ослободе врата, у свести посматрача настаје слика у којој су они ти који су лоши јер су насилни, док је он њихова жртва. У стварности он је пасивно насилан, док су други активно насилни.Управо зато што пасивно насиље не личи на насиље, Махатма Ганди га је у својој политичкој борби ослобађања Индије од Британске империје прогласио за ненасиље.Често смо сведоци да групе незадовољних „ненасилно” закрче неке саобраћајнице у граду или запрече неки регионални пут. У таквим ситуацијама власт оклева да примени силу како би се деблокирале саобраћајнице управо зато што би онда она у очима публике испала као насилна и лоша.
zema Posted March 16, 2013 Posted March 16, 2013 burazer?......... jan stjuART ............ FANita inGlis??(!!)..... strouk. .....ekonomija...........zoca......>.....fog reseler........bat aj voz veri, veri drank.
DarkAttraktor Posted March 16, 2013 Posted March 16, 2013 ovaj citat i uopste slikovtiost ovakvih primera uzasno podsecaju na Oshovske baljezganje i njuejdz diskurs an zeneral. u stvari Zocina kritika Gandijevog ne-nasilnog otpora kao nasilnog je 1 na 1 Osho. mislim, kontam da bi se ovo drugde, na zapadu percipiralo kao isuvise autsajderski da bi se vodilo kao nekakva mainstream psihologija, a kod nas jeste 1 mainstream. (ne znam naravno, just a wild guess)a inace, zanimlijvo da ono sto je zajednicko svim tim varalicama, nj ejdz mesijama, lajfkoucovima i psiholoskim gurima da moraju u jednom trenutku pre ili kasnije da se 'obracunaju' sa Gandijem kako bi se jasnije pozicionirali na srednjeputaskom kursu i odbranili zateceno stanje: patrijarhat / tradiciju / kapital (Osho je svoju guru karijeru lansirao bukvalno pod pokroviteljstvom indijske sitne burzoazije, raznoraznih sitnosopstvenika, trgovaca i sl.)
Agni Posted March 16, 2013 Posted March 16, 2013 ovaj citat i uopste slikovtiost ovakvih primera uzasno podsecaju na Oshovske baljezganje i njuejdz diskurs an zeneral. u stvari Zocina kritika Gandijevog ne-nasilnog otpora kao nasilnog je 1 na 1 Osho. mislim, kontam da bi se ovo drugde, na zapadu percipiralo kao isuvise autsajderski da bi se vodilo kao nekakva mainstream psihologija, a kod nas jeste 1 mainstream. (ne znam naravno, just a wild guess)a inace, zanimlijvo da ono sto je zajednicko svim tim varalicama, nj ejdz mesijama, lajfkoucovima i psiholoskim gurima da moraju u jednom trenutku pre ili kasnije da se 'obracunaju' sa Gandijem kako bi se jasnije pozicionirali na srednjeputaskom kursu i odbranili zateceno stanje: patrijarhat / tradiciju / kapital (Osho je svoju guru karijeru lansirao bukvalno pod pokroviteljstvom indijske sitne burzoazije, raznoraznih sitnosopstvenika, trgovaca i sl.)I Gandi je u odredjenom pogledu branio zateceno stanje i tradiciju, pre svega kastinski sistem.
DarkAttraktor Posted March 16, 2013 Posted March 16, 2013 ma dobro ne branim Gandija (niti apelujem na denkverbot) - samo konstatujem da je relevantan za sumnjivu popularnu psihologiju.
halloween Posted March 16, 2013 Posted March 16, 2013 Što ste neki. Meni se baš sviđa kako je objasnio pojam nasilja. Pojam!
Indy Posted March 16, 2013 Posted March 16, 2013 Hitting the target market: Vaznost teksta je ne merljiva, jer zadire u sve pore ljudskog postojanja.
Malkmus Posted March 16, 2013 Posted March 16, 2013 (edited) Evo ciljne grupe.http://www.youtube.com/watch?v=yIqElYHJCkgOvo je jedna jako dobra knjiga... Ja sam je... nisam stigao da je pročitam, ali sam je prelistao. I čestitam Ivani što je napisala ovako dobru knjigu. Edited March 16, 2013 by Malkmus
Turnbull Posted March 16, 2013 Author Posted March 16, 2013 uh. vidim ispod teksta komentar romula rimskog... jeziv je ovaj citat. toliko je šarlatanski, šalabajzerski i škrbav i tooooliko nema veze sa psihologijom i psihoterapijom da me navodi na pomisao da je milivojević potpuno neuk. čovek baš ne zna gde mu je mesto.a procitala sam i ceo clanak: primeri sa radnicima, bili bi (smajliji samo za symea), da nisu :(loš je zoća, drago mi je da imamo temu koja se bavi njegovim likom i delomMa ja mislim da psihologija itekako može da pomogne u tumačenju politike, ali ne ovako glupo i redukcionistički kako to radi Zoća - on bez ikakve ograde i kvalifikacije svodi političke fenomene (štrajkove), na indinividualno-psihološke. U pravu si, to je zaiste stravično neznanje i nepoznavanje granica sopstvenog pristupa.K'o kad kažu (ne Zoća, drugi njemu slični), da je Prajd - "egzibicionizam".
burazer Posted March 16, 2013 Posted March 16, 2013 Zoća...meni zvončica uskrati sebe uvek zbog te nedodjije. (nisam se javio, mnogo kasnim,..) i njen zlatni trag čekam da se vrati i osvetli mi put do nje, toliko dugo, da prestanem i da pomišljam, kako bi bilo lepo da se pošteno isp.....č.......mo.
Turnbull Posted March 16, 2013 Author Posted March 16, 2013 burazeru brate, topić disocijacija vapije za tobom.
Frile Posted March 16, 2013 Posted March 16, 2013 on bez ikakve ograde i kvalifikacije svodi političke fenomene (štrajkove), na indinividualno-psihološkeO kakvom svođenju političih fenomena pričaš?Milivojević pokušava da na brzinu i sa ekstra glupim primerima objasni šta je pasivna agresija. Da li je objasnio - nije.Ako se čita bukvalno i ako čitalac baš želi, može da dođe do zaključka o "svođenju političkih fenomena", o kritici Gandija i o ko zna čemu.
Recommended Posts