Jump to content
IGNORED

kritika popularne nauke


MayDay

Recommended Posts

ima jedan super citat nice koji glasi otprilike: popularna nauka je kao bavarski krojac. ma koliko dobar kroj bio ipak se sije tako da pristaje malogradjaninu. tako imamo genetiku i umetnost onda ce pinker da objasnjava kako oko prirodno tezi simetriji ili tako neku kojestariju.
Imali smo vec nekoliko puta sukobe misljenja o pisanju Dajmonda, Pinkera i drugih koji objasnjavaju i poreklo i sudbinu svega. Kad sam bila mala meni je Dajmond bas, bas bio appealing. Pretpostavljam da je to zbog njegovog istrazivackog pristupa koji je u liniji sa standardom u ekonomskoj nauci. S godinama su pocele da mi se javljaju nedoumice. Ne samo oko Dajmonda, vec i naucnog pristupa kod drustvenih nauka.Uglavnom, Dajmond ima novu knjizicu The World Until Yesterday: What Can We learn from Traditional Societies?Mlaka Kritika: http://www.guardian.co.uk/books/2013/jan/09/history-societyMlaka Odbrana: http://blogs.scientificamerican.com/cross-check/2013/01/14/why-i-want-my-students-to-read-jared-diamonds-latest-blockbuster/http://blogs.scientificamerican.com/cross-check/2013/01/21/why-i-want-my-students-to-read-jared-diamonds-latest-blockbuster-part-ii/
Link to comment

Mlaka kritika je baš mlaka, najblaže rečeno, Nisam čitao tu novu knjigu, ali sve što je naveo kao zamerku Guns, Germs, and Steal efektno maši metu. I sam kad sam to čitao, nisam bio oduševljen idejom enviro-determinizma, tj. cela premisa mi je bila malo isprazna ("Zašto je istorija ispala ovako, a ne onako? Zato što su postojali povoljni uslovi za ovako." Whee!) Pa ipak, tvrdnja da autor nameće vrednosti modernog tehnološkog društva i zato potcenjuje kulture koje sticajem okolnosti nisu tim putem krenule (ili bar nisu bile prve), to je... čista glupost. Toga nema ni u naznakama u GG&S. Naravno da posmatra sve kulture iz tehnokratske perspektive, jer je rođen i živi u takvom društvu kao i svi njegovi čitaoci, ali to ne znači da mu nedostaje perspektive. Takođe, u tom članku se kaže da Diamond, eto, ne poznaje primitivne kulture sveta "dovoljno dobro" jer je živeo i radio samo nešto malo na Novoj Gvineji. To smrdi na klasičnu kolegijalnu zajedljivost. Jel' trebalo da ima first-hand iskustvo sa svim indigenous društvima na planeti da bi napisao pop science knjigu? Svašta.Osnovna teza je tek glupa za medalju - ne treba iz "drugačijih" kultura izvlačiti samo selektivno šta nam treba pa to inkorporirati u svoj život i svoje društvo... ne, to ih ne poštuje dovoljno. Treba da prepoznamo svaku plemensku kulturu kao validnu i ravnopravnu alternativu modernoj globalnoj civilizaciji. Jer, eto, navigacija ostrvljana u Polineziji je ekvivalent Američkom sletanju na Mesec. I tibetansko-budističkom prosvetljenju :isuse:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...