Jump to content
IGNORED

kritika popularne nauke


MayDay

Recommended Posts

ima jedan super citat nice koji glasi otprilike: popularna nauka je kao bavarski krojac. ma koliko dobar kroj bio ipak se sije tako da pristaje malogradjaninu. tako imamo genetiku i umetnost onda ce pinker da objasnjava kako oko prirodno tezi simetriji ili tako neku kojestariju.
Imali smo vec nekoliko puta sukobe misljenja o pisanju Dajmonda, Pinkera i drugih koji objasnjavaju i poreklo i sudbinu svega. Kad sam bila mala meni je Dajmond bas, bas bio appealing. Pretpostavljam da je to zbog njegovog istrazivackog pristupa koji je u liniji sa standardom u ekonomskoj nauci. S godinama su pocele da mi se javljaju nedoumice. Ne samo oko Dajmonda, vec i naucnog pristupa kod drustvenih nauka.Uglavnom, Dajmond ima novu knjizicu The World Until Yesterday: What Can We learn from Traditional Societies?Mlaka Kritika: http://www.guardian.co.uk/books/2013/jan/09/history-societyMlaka Odbrana: http://blogs.scientificamerican.com/cross-check/2013/01/14/why-i-want-my-students-to-read-jared-diamonds-latest-blockbuster/http://blogs.scientificamerican.com/cross-check/2013/01/21/why-i-want-my-students-to-read-jared-diamonds-latest-blockbuster-part-ii/
Link to comment

Mlaka kritika je baš mlaka, najblaže rečeno, Nisam čitao tu novu knjigu, ali sve što je naveo kao zamerku Guns, Germs, and Steal efektno maši metu. I sam kad sam to čitao, nisam bio oduševljen idejom enviro-determinizma, tj. cela premisa mi je bila malo isprazna ("Zašto je istorija ispala ovako, a ne onako? Zato što su postojali povoljni uslovi za ovako." Whee!) Pa ipak, tvrdnja da autor nameće vrednosti modernog tehnološkog društva i zato potcenjuje kulture koje sticajem okolnosti nisu tim putem krenule (ili bar nisu bile prve), to je... čista glupost. Toga nema ni u naznakama u GG&S. Naravno da posmatra sve kulture iz tehnokratske perspektive, jer je rođen i živi u takvom društvu kao i svi njegovi čitaoci, ali to ne znači da mu nedostaje perspektive. Takođe, u tom članku se kaže da Diamond, eto, ne poznaje primitivne kulture sveta "dovoljno dobro" jer je živeo i radio samo nešto malo na Novoj Gvineji. To smrdi na klasičnu kolegijalnu zajedljivost. Jel' trebalo da ima first-hand iskustvo sa svim indigenous društvima na planeti da bi napisao pop science knjigu? Svašta.Osnovna teza je tek glupa za medalju - ne treba iz "drugačijih" kultura izvlačiti samo selektivno šta nam treba pa to inkorporirati u svoj život i svoje društvo... ne, to ih ne poštuje dovoljno. Treba da prepoznamo svaku plemensku kulturu kao validnu i ravnopravnu alternativu modernoj globalnoj civilizaciji. Jer, eto, navigacija ostrvljana u Polineziji je ekvivalent Američkom sletanju na Mesec. I tibetansko-budističkom prosvetljenju :isuse:

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...