Jump to content
IGNORED

jugoslavija od nemila do nedraga

kim_philby

Recommended Posts

Posted
11 hours ago, pasha said:

Zvornik je zamalo bio vecinski srpski.

:kecman:

Posted

U pocetku, posle uzimanja BiH 1878 od strane A-U,  se cinilo da ce Muslimani u BiH najvise nastradati. I izgubili su neke privilegije u odnosu na tursku vlast ali su Srbi bili poslednji na lestvici.

Srbi su bili donji jer su predstavljali opasnost zbog brojnosti i granice sa Srbijom. Kada je izbio Hercegovacki ustanak 1875, zbog cega ce doci do Berlinskog kongresa i formalne nezavisnosti Srbije i CG,  Srbi u BiH su nekoliko puta samostalno proglasavali ujedinjenje sa Srbijom ali ih niko nije u tome podrzao.

Neka obecanja koje je dao Bec pre ulaska u BiH, poput ukidanja feudalno kmetstva, nikada nisu sproveli upravo zbog dinamike odnosa prema Srbima i Muslimanima u BiH.

Sto se tice Hrvata kao rimokatolika oni su postali povlasceni u BiH nakon dolaska Austrije. Narocito nakon postavljanja nadbiskupa Vrhbosnaskog Josipa Stadlera 1881 iz Zagreba. Koji je vukao prema Pesti i Becu i uvek protiv Beograda i ujedinjnja sa Srbijom. Poceo je da stize novac iz Beca za katolicke misije. Grade se katolicke crkve, Kaptol u Sarajevu, povlascene kuce za rimokatolike itd. Bilo je i naseljavanja Hrvata u BiH.

Ako se dobro secam nadbiskup Stadler je bio u dobrim odnosima sa Josipom Frankom u Hrvatskoj-Slavoniji i njegovim "Frankovcima" sa kojima je delio iste ideje prema Srbima i Beogradu. "Frankovci" su cuveni po napadima na Srbe jos u prvoj deceniji XX veka, cuvena recenica iz 1902 u mislim "Srbranu": "do konacne istrage nase ili vase" zbog nasilnih demonstracija protiv Srba u Zagrebu 1902 a bilo ih je jos ranije 1895 i 1899. Glavni su bili "Frankovci" u tim dogadjajima.

Ali Josip Frank nikada nije dobio vecu podrsku u Hrvatskoj-Slavoniji, osim sto je on kopca Starcevica i Pavelica.

Treba reci da je u vremenu pre 1914 bilo vreme velike srpske-hrvatske koalicije u Hrvatskoj-Slavoniji protiv Madjara.

Posted
2 hours ago, Kampokei said:

Neki otisli u Tursku. Ali ne znam koliko, ja ne verujem da je mnogo. Kakogod, niko ih nije terao, ostali gde i bili, nego se u gradove doselilo mnogo Srba, a pogotovo Hrvata i "kuferasa" iz ostatka Carevine.

Bilo je značajnog iseljavanja, za 30 godina austro-ugarske uprave, udeo muslimanskog stanovništva u BiH smanjio se sa skoro 39% na 32%. Procenat pravoslavnog stanovništva se nešto malo povećao, dok je kod katolika povećanje bilo vrlo značajno, za 5%.

Zanimljivo je da takav odnos ostaje manje-više konstantan u narednih 5 decenija, ako zamenimo religioznu pripadnost za etničku u posleratnom periodu. Šteta što je nemamo podatke za 1941. godinu, jer uprkos naseljavanju Kosova srpskim stanovništvom iz BiH, njihov udeo u tamošnjem stanovništvu između dva međuratna popisa i dalje ima tendenciju rasta, za razliku od muslimanskog. Izvesno je da se to 30-ih godina nastavilo i da je II svetski rat poništio demografske trendove iz perioda kraljevine. 

Veliki preokret nastaje 60-ih godina. Na popisu iz 1971. broj Srba se smanjuje ne samo relativno, već i apsolutno, što je poprilično neobično. Muslimani/Bošnjaci po prvi put postaju relativna većina i to ostaje tako do kraja. 

Posted

Pa da, zapravo nezanemarljiv pad muslimana posle odlaska Turske, ali nije tih 7 procentnih poena samo rezultat iseljavanja, nego i doseljavanja pre svega katolickog stanovnistva u BiH.

A pad Srba u BiH ne cudi, sve vreme posle Drugog svetskog rata postoje znacajna kretanja ka Srbiji. Prvo kolonisti u Vojvodinu, pa studenti koji onda uglavnom i ostanu u Srbiji, itd. Nije ni danas drugacije.

Posted

Na danasnji dan 1918 su jedinice Timocke i Drinske divizije Vojske Kraljevine Srbije usle u Split i Rijeku respektivno. Bili su docekani vise nego dobro jer je na taj nacin sprecen pokusaj Italijana da zauzmu pomenute gradove u Dalmaciji.

splitska-riva-2-830x0.jpg

Posted

Nakon probijanja Solunskog fronta da li je bilo nekih bitki na teritoriji onoga sto ce postati KSHS?

Posted

Jeste.

Bilo je borbi na jugu Srbije i oko Nisa sa Nemcima i Austrougarima. Nakon toga je usledio raspad Centralnih sila.

Posle je bilo natezanja sa Italijanima oko Ljubljane ali mislim da nije doslo do borbe.

Pa onda oko Rijeke i Klagenfurta.

Posted

Ok, tako sam i mislio, 99% poginulih je poginulo oslobadjajuci Srbiju a ne neku imaginarnu KSHS.

Posted
2 hours ago, djeneralche said:

Ok, tako sam i mislio, 99% poginulih je poginulo oslobadjajuci Srbiju a ne neku imaginarnu KSHS.

Vidi pod Stevan Švabić i Krsta Smiljanić,.

Posted (edited)

Dva pogleda u danasnoj CG na proces ujedinjenja koji  se desio danas pre 100 godina na danasnji dan

Било и поновило се: Вијек славне Подгоричке скупштине и уједињења Црне Горе и Србије

Црна Гора и Србија биле су у разним облицима заједничке државе 88 година, односно све до референдум 21. маја 2006. година, на којем је, уз бројне малверзације и преваре, изгласана црногорска независност

Podgori%C4%8Dka_skup%C5%A1tina-1918-640x

Podgoricka-skupstina-2.jpg

Podgoricka-skupstina-3.jpg

------------------------------

Drugi pogled,

46911414_1013184252222187_12029492793756

Edited by pasha
Posted

Sjajan intervju. Za razliku od Cirila Ribicica, koji je dao prilicno jajarski intervju u istoj ovoj seriji razgovora.

Posted

Flere je vrlo pitko i bez dlake na jeziku potvrdio suštinu, da je vrh druge Jugoslavije, avangarda radničke klase bio sabor etnonacionalista (izuzev Tita) i da su se tako ponašali bez obzira da li bili u saveznom ili republičkim rukovodstvima. Obzirom da se radilo o elitističkom društvenom uređenju u kome su mase bile izvan politike a država totalitarna, to su se i stavovi fragmentiranih etnonacionalnih elita prelivali na javno mnjenje tako da se ono oblikuje shodno njihovom, a ne svom razmišljanju.

Što će reći da je od početka do kraja Jugoslavija bila bez Jugoslovena. U prvoj je to bio Kralj Aleksandar, u drugoj Tito, i to je to. Jugosloveni, ako ih je i bilo (a jeste, osamdesetih recimo, autentično samoniklih) naprosto nisu imali šansu.

Što nas iz Srbije opet vraća na klizav teren Dobričinih zaključaka, koji i nisu bili baš toliko daleko od istine kako su prikazivani kasnoje.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Posted
26 minutes ago, Kampokei said:

Sjajan intervju. Za razliku od Cirila Ribicica, koji je dao prilicno jajarski intervju u istoj ovoj seriji razgovora.

Daj bre :D, pun mi je kufer njihovih mrsomudjenja i naknadne pameti sa sve posto-poto pokusajima da se izgradi narativ da je 'tako moralo biti' i da su oni samo sledili istorijske neminovnosti koje bi dosle po svoje kad-tad...

Sa sve umetanjem kulture :isuse: i zgrazavanja nase zapadne brace nad obicajem da srpski oficiri i podoficiri udare vojnika.

Narocito kada se to purgersko zgrazavanje pripisuje onima koji su sluzili vojsku u kojoj su vojnici bili kaznjavani vezivanjem za drvo ili neki pogodni plot, ako treba i celodnevnim.

Divljanja po Macvi tih istih kulturtregera, sa sve streljanjima i vesanjima zena da ne pominjem, bas kao i zmijsko provlacenje teze da bi probleme sa komsijama poput Italije, na primer, resili oni sami :isuse: ali, eto, kad se vec srpska vojska nasla tu...

Govna.

Posted (edited)

U već poznatom serijalu i osvrt starog ljigavca

RSE: Vaša izjava u hrvatskom Saboru, parafraziram: "Obavio sam posao, Jugoslavije više nema", izazvala je burne reakcije u Beogradu, a izazvala je nedoumicu i kod drugih kako to predsedavajući Predsedništva, makar se ta država raspadala, daje makar javno izjavu da je obavio posao i da Jugoslavije više nema. Šta ste tačno želeli da poručite?

Mesić: Moj posao je bio da pokušam privoliti sve političke aktere da se dođe do novog političkog dogovora, drugim rečima do konfederacije. Do toga nije došlo, Hrvatska je proglasila svoju samostalnost, u Beogradu više nisam imao posla, ja tamo nisam išao otvoriti soboslikarsku radnju, došao sam u Predsjedništvo Jugoslavije kojeg više nema. Rekao sam: "Jugoslavije više nema, više nemam posla tamo, vraćam se Saboru koji me je i poslao u Beograd".

RSE: Vi ste napisali i knjigu "Kako sam rušio Jugoslaviju" koja se pojavila, pa je posle nestala iz knjižara…

Mesić: Ne, knjiga je izašla pod naslovom: "Kako smo srušili Jugoslaviju", u dva izdanja. U toj knjizi sam htio zapravo reći da smo svi u stvari bili protiv opstanka Jugoslavije u onom modelu. Dakle, svatko je na nekakav način pridonio, svi mi. Onda sam video da je naslov knjige dobio jedan krivi odraz. Pa, sam onda stvar objektivizirao i drugo izdanje je išlo pod naslovom: "Kako je srušena Jugoslavija".

https://www.slobodnaevropa.org/a/stjepan-mesic-100-godina-jugoslavije/29561621.html

Edited by dillinger