Кристофер Лумумбо Posted October 3 Posted October 3 Ovo je najbolja stvar pre svega za one koji svakako ne bi napravili neku karijeru, a takvi su vecina. Ovako ce barem zavrsiti faks u USA i uzeti novac, alternativa im je da igraju kls ili cak nizi nivo od toga. 7
uini Posted October 3 Posted October 3 upravo tako. izuzetan je problem kada deca i mladi ljudi nemaju alternativu u 2jes' i nekoj godini. bilo da si jednu povredu daleko od toga ili da se ispostavi da jednostavno nisi toliko dobar/dobra ovo je ipak nekakva solidna sigurnost da možeš da nastaviš sa nekom drugačijom karijerom 1
mandingo Posted October 3 Posted October 3 6 minutes ago, Кристофер Лумумбо said: Ovo je najbolja stvar pre svega za one koji svakako ne bi napravili neku karijeru, a takvi su vecina. Ovako ce barem zavrsiti faks u USA i uzeti novac, alternativa im je da igraju kls ili cak nizi nivo od toga. Za tu lovu, koju si spomiljao juce - sigurno nece neki "koji svakako ne bi napravili neku karijeru" potpisati NIL ugovor. Druga stvar je struktura tog ugovora - jel' se svake godine obnavlja i dali zavisi od performansa na terenu? Ako je full ride 4 godine scholarship, onda samo idiot ne bi otisao, bez obzira na kosarku.
Кристофер Лумумбо Posted October 3 Posted October 3 7 minutes ago, mandingo said: Za tu lovu, koju si spomiljao juce - sigurno nece neki "koji svakako ne bi napravili neku karijeru" potpisati NIL ugovor. Druga stvar je struktura tog ugovora - jel' se svake godine obnavlja i dali zavisi od performansa na terenu? Ako je full ride 4 godine scholarship, onda samo idiot ne bi otisao, bez obzira na kosarku. obnavja se, ima raznih ugovora, to je jos uvek siva zona pa se dovijaju, narocito za strance, ali su sada vec uigrani. sto se tice igraca koji nece napraviti karijeru, potpisivace i oni ludacke ugovore i vec potpisuju. mnogo je tezak posao predvideti ko ce, a ko nece napraviti karijeru. nba timovic placaju milione pa prave ogromne greske na draftu. bas sam ovih dana pratio neke utakmice igraca okoji je u zavrsnoj godini imao 250k NIL, sada igra za 1500 dolara i mislim da nece ni tu proci, da nece docekati novu godinu.
Кристофер Лумумбо Posted October 3 Posted October 3 evo jedan primer, mali zoran paunovic iz zvezde. da se rodio nekoliko godina kasnije imao bi 15ak ozbiljnih ponuda sa koledza, a ovako igra kls i rumuniju za nekoliko hiljada eura. trenutno ni nema klub. vode pricamo o igracu koji je bio glavni igrac nase reprezetnacije, e sad zamisli ove klince koji nisu ni dosli do reprezetnacije ili imaju male uloge, a dobijaju ponude sa koledza. ko moze znati da li ce neko od njih postati vrhunski igrac ili ce biti godinama u klsu. 5
mandingo Posted October 3 Posted October 3 Sve se slazem. Samo mislim da ce se ovaj wild wild west period u NILu zavrsiti za nekoliko godina. Zato je sad ili nikad. Vec se suska da ce 2 najvece koledz konferencije (po fudbal parametrima) SEC i Big10 napraviti neki polu-pro sistem za college sportiste, gde bi, kao sto si juce pisao, placali igrace. Sad, ima i tamo problema, kao title IX, na primer. U svakom slucaju, bolje je probati pa sagoreti godinu - dve na koledzu - nego igrati KLS ili 35 sekundi u EL.
Кристофер Лумумбо Posted October 3 Posted October 3 mislim da se nece zavrsiti vec da ce naci nacin da to bude onako kako treba biti, jer ovo foliranje sa NIL nece vecno trajati. previse para ima, nema razloga da to stane kad oni to lagano mogu da priuste. juce sam postavio onu tabelu gde georgia placa trenera 3.5m dolara, a prica se da su drezgicu dali 300k. to je nista za njih, a decko je bio prva petorka evropskog prvenstva do 18 godina. 2
Venom Posted October 3 Posted October 3 A to za NIL smo već pričali pre par meseci, gde sam isto rekao da NCAA ako hoće može to da zaustavi, jer sigurno nije u duhu pravila da nekom da nekom Drezgiću pare za prava na njegov lik, a u stvarnosti niko nema blage veze ko je on. Ali vidim da sad da su se dogovorili da plaćaju u budućnosti igrače, kao i da isplate par milijardi igračima iz prošlih sezona, tako da je i ta priča završena. Makar u smislu da je odlučeno kako dalje, ali mislim da će u praksi biti jako teško čisto razdvojiti profesionalni sport i univerzitete gde studenti se facto ne mogu da budu profesionalci. No i za taj problem su sami krivi kad su pretvorili amatersko takmičenje, tj takmičenje amatera u jedan od najvećih sportskih biznisa na svetu. 1
Delija67 Posted October 3 Posted October 3 Imam jednog druga koji je se vratio u Srbiju posle koledza. Na kraju srednje skole je imao ponude iz KLS za par stotina evro koje je pitanje da li bi mu bile isplacene, i ponude iz nekih slabijih evropskih liga. Dobio je sportsku stipendiju i otisao u Ameriku na koledz. Posle zavrsenog koledza nije bio dovoljno dobar za NBA ili Evroligu, imao je neke kontakte sa ABA klubovima, kao i sa nekim drugim evropskim klubovima, ali se odlucio da batali profesionalnu kosarku i zaposlio se u Beogradu u ITu i zadovoljan je svojim zivotnim izborom. Da je jos mogao da zaradi igrajuci koledz kosarku ne bi bilo nikakve dileme. To sto je neki KLS tim ostao bez dobrog igraca je neka druga prica. 6
omiljeni Posted October 4 Posted October 4 22 hours ago, Venom said: Nigde nije pisalo da je nešto bio plan. Pisalo je: 1) stari sistem je bio neodrživ 2) profi lige su počele da privlače top prospekte Ako NCAA ima neki plan, to je da postoji i bude profitabilan zauvek. NCAA kao i svaki drugi biznis postoji u džungli raznih interesa koji bi najradije da im uzmu deo tržišta. Možda danas nije realno da top prospekt u fudbalu ode u CFL ili neku novu ligu, ali nacrt kako se to radi je već smišljen i uspešno sproveden. Nije bilo realno da srednjoškolci idu direktno u NBA dok se nije desilo, nije bilo realno da preskoče koledž i odu u Evropu dok se nije desilo (Brandon Jennings), nije bilo realno da budeš top 5 pik iz G lige dok se nije desilo i postalo rutina. NCAA može da čeka da postane irelevantan, ili mogu da se prilagode 21. veku, jer pogledaj stavku broj 1. Ti si prosto iz onog vica "kad imaš samo čekić, sve ti izgleda kao ekser". Ili u tvom slučaju kad te samo zanima da u svakoj situaciji pokažeš da je jedino fudbal bitan, sve osim toga ti je previše nijansirano i nerazumljivo. Lupetaš gluposti. Ti si iz vica gde samo lupetaš gluposti. A kad te neko ispravi onda ti kažeš ti si iz vica gde imaš čekić. Ja ti kažem kako jeste, a ti vidi šta ćeš sa tim. Kvalitet diskusije nije baš neki, par forumaša ne znaju đe udaraju, zabrinuti su, samo im još fali da im sve to još ti pobiberiš sa "to su oni zbog Brendona Jenningsa" nemoj to raditi. bolje idi debatuj o parkiranju električnih biciklica. tamo si potrebniji, a ovde pusti da pričaju pravi muškarci koji znaju o sportu. 4
MiddleClass Posted October 4 Posted October 4 2 minutes ago, omiljeni said: a ovde pusti da pričaju pravi muškarci koji znaju o sportu. 1 5
Venom Posted October 4 Posted October 4 22 minutes ago, omiljeni said: Lupetaš gluposti. Ti si iz vica gde samo lupetaš gluposti. A kad te neko ispravi onda ti kažeš ti si iz vica gde imaš čekić. Ja ti kažem kako jeste, a ti vidi šta ćeš sa tim. Kvalitet diskusije nije baš neki, par forumaša ne znaju đe udaraju, zabrinuti su, samo im još fali da im sve to još ti pobiberiš sa "to su oni zbog Brendona Jenningsa" nemoj to raditi. bolje idi debatuj o parkiranju električnih biciklica. tamo si potrebniji, a ovde pusti da pričaju pravi muškarci koji znaju o sportu. Možeš da se složiš ili ne, ali nije pisalo to što si rekao. To bi uvideo kad bi te interesovalo da nešto pročitaš umesto što dežuraš na forumu ko će da izjavi nešto gde fudbal nije neprikosnoveni bog svega. Izjavi neko da više voli da gleda tenis nego NFL, eto omiljenog iskače k'o neka američka inkvizicija, samo ti udobni jastuci fale.
Jimmy Kowalski Posted October 5 Posted October 5 Svetislav Pešić bliži je odluci da se ne vrati na mesto selektora košarkaške reprezentacije Srbije. „Imam neke druge planove u životu želim nešto drugo da radim. Nemam 57 nego 75 godina. Ne osećam apsolutno nikakvu obavezu ni prema kome“, rekao je Svetislav Pešić. Jedini problem koji ima u donošenju konačne odluke jeste odnos koji ima sa ekipom. „Ono što osećam je samo odgovornost prema igračima sa kojima sam radio u predthodne tri godine i to je ono što meni „smeta“ u mojoj definitivnoj odluci.“ Kako su se dogodile promene u Košarkaškom savezu Srbije, tako će se prema svemu sudeći dogoditi i na mestu selektora. „Čoviću sam već rekao novi predsednik, novi tim, novi potpredsednici, sve novo, početak novog novog olimpijskog ciklusa, novi trener, novo sve. Ne bežim od toga pomognem Čoviću i novom treneru koliko im pomoć od mene treba. Ništa novo nemam da saopštim“, rekao je Pešić za Sport klub. 1 1
omiljeni Posted October 5 Posted October 5 On 4. 10. 2024. at 13:06, Venom said: Možeš da se složiš ili ne, ali nije pisalo to što si rekao. pisale su gluposti. morali su da menjaju neštoTM jer su dobili konkurenciju. gluposti 1/1 to što je Bodiroga odvukao Jenningsa (pre 15+ godina) i što je par klinaca išlo u tu razvojnu ligu su razlozi zbog kojih su nastale tektonske promene? pa ne, zbog toga niko nije ni uvom mrdnuo. koledž košarka je ogromna mašinerija koja će da samelje sve odreda, ali ako stvari posmatraš iz perspektive evropske košarke. ako odzumaš tako da možeš videti kompletnu sliku onda vidiš da je koledž basket samo malecki i relativno nebitan delić. u kontekstu promena o kojima se ovde priča na poslednjih par stranica, apsolutno nebitan delić. ko ne može da hendluje tu istinu može umesto košarke da se prebaci da čita kuvanje, lajfstajl ili lokalpatriotizam. ima života i van sporta. btw, jennings i tih par momaka iz razvojne lige su meni lično dosta bitni jer živući dokazi da je koledž sport mnogo čistiji nego što to misle ljudi koji o tome nemaju pojma. npr freak, ti i slične nubare.
Recommended Posts