Jump to content
IGNORED

New Now eating!

renne

Recommended Posts

Posted (edited)

belu riblju čorbu sa knedlicama od ikre

štuku prženu na masti od mangulice

čičoku sa balzamikom

bundevaru

Edited by banatjanin
Posted

Ja samo da kažem kako sam pre nekoliko sati dobila od mame obećanje da će mi napraviti pogačice sa čvarcima za NG, eto kakav odjek ima Bujodragova fotka :lolol:

Posted

Inače, cena čvaraka je veća prevaraa nego onih pet hiljada dinara za peglane kobaje.

Jbt, 700+ dinara za nusproizvod topljenja slanine.   :blink:  :ohmy:

Kol'ko se sećam, do pre pet, šest godina, čvarci su bili jeftina hrana, fizikalci kupovali i jeli uz vruć hleb. 

Al' kad su se pojavili duvan čvarci, sve je otišlo dodjavola.

Od oko pet kolograma slanine može da se dobije nešto više od tri kilograma masti i malo manje od kilograma čvaraka.

Kilogram slanine košta 140 dinara.

Posted

Al' kad su se pojavili duvan čvarci, sve je otišlo dodjavola.

+1

Sada idu i do 1000 dinara/kg... :isuse:

Sapunjara od mangulice npr. ima cenu kao da su je skinuli sa pandinih leđa, a ne sa debele, masne krmače.

Dok je ovaca, biće i šišanja.

Nego, da se vratimo na čvarke. Postoji jeftinija varijanta za pogačice i paštetu - u Matijeviću ih zovu "Pekarski čvarci".

Za jelo baš i nisu lepi, ima dosta tvrde kožure (a za to vam treba titanijumsko zubalo). Za mlevenje mogu da prođu.

Redovna cena im je oko 400 i nešto dindži, a ja sam početkom decembra naleteo na neku akciju po 360.

Dva puta sam ih samleo i pašteta je ispala ok.

Posted

Brinete me. Moram se setiti da kažem mami da ne škrtari na meni i ne kupuje mi te pekarske, ja hoću neke što su lepi i u pogačici i na njoj.

Posted (edited)

Kao najbolji poznavalac poljoprivrede i stočarstva ovde da kažem da odgovor leži u tome što se sada gaje svinje koje daju malo čvaraka, a puno mesa. I puno manje se sada masti dobija nego pre petnaest godina npr.

Edited by MayDay
Posted

Ma, ne daju čvarke uopšte, moraju da im se otmu! :mad: Razmažene ove moderne svinje.

Posted

Kao najbolji poznavalac poljoprivrede i stočarstva ovde da kažem da odgovor leži u tome što se sada gaje svinje koje daju malo čvaraka, a puno mesa. I puno manje se sada masti dobija nego pre petnaest godina npr.

Istina, svinje su mnogo mesnatije, ne sećam se da sam skorije video masnu prasetinu a nekad je to bio glavni problem.

Da, manje ima slanine na modernim svinjčekima ali kako onda mast nije drastično poskupula? Samo čvarci.

Posted

Istovremeno su opale i ponuda i tražnja za mašću.

Posted

čvarci 1.000 dinara :lol:

voleo bih da sretnem osobu koja to plaća i pogledam je duboko u ovčje oči.