Jump to content
IGNORED

New Now eating!

renne

Recommended Posts

Posted

davaj recepat

nije teško.

jače pola kile, recimo, ja to izvadim iz kante moje tri šaketine kupusa ribanca

pola kile mlevenog svinjskog

šolja i po pirinča (od 2 dl)

dve veće glavice crnog luka

mileram

ulje ili mast (bolje mast)

opciono: domaća kobaja

1 - kupus isprete hladnom vodom, dobro ocedite i ubacite u veći tiganj sa kašikom masti. pržite dok kupus ne uvene i požuti

2 - druga kašika masti u tiganj, na kojoj lagano propržite sitno iseckan cluk, opet dok ne požuti, pa ubacite meso, biber i so,  i dobro ga propržite (ne samo da promeni boju, nego baš propržite, da ispari sav sok koji pusti

3 - u međuvremenu isperete pirinač (važno!) kroz cetku dok voda koja prolazi ne postane bela. stavite u posudu, nalijete sa dva i po puta više supe (može i kocka ako mora) i stavite na laganu vatru. kuvate polupoklopljeno bez ikakvog mešanja (inače će se zalepiti) dok sve voda ne ode u honduras. tada je gotov.

4- dno vatrostalne posude premažete mileramom, ne štedite, pa onda red kupusa, pa pirinač, pa meso, pa kupus, pa pirinač, pa meso i završite kupusom. premažete opet obilno mileram (ja ga malo razredim vodom i prelijem), pa u rernu na 220 na oko 30 minuta - koliko da se zapeče.

da se čovek udavi u ovome...

Posted

Pitam da li ga jedete jer su sukobljena mišljenja u vezi sa time koliko je to zdravo da se jede. Ja inače somovinu generalno slabo volim.

Posted

Ja ne jedem, em ne volim soma em sam čitala o tim uzgajalištima u Mekongu, time da ne nahraniš ni najgoreg neprijatelja.

Posted

Ja sam gledao i gadne stvari za uzgajališta lososa, pa sad budi pametan™.

Posted

Pitam da li ga jedete jer su sukobljena mišljenja u vezi sa time koliko je to zdravo da se jede. Ja inače somovinu generalno slabo volim.

gaji se u blizini reke Mekong, jedne od najprljavijih na svetu.

savremeni proizvođači tvrde da slede standarde gajenja, i da riba nije rizična.

opredeljujem se za to da mi je ukus užasan i da me ostalo ne zanima, a onaj kome je do zdravlja jednostavno treba da odluči da li veruje navodima proizvođača da su gajenje upodobili procesu koji odgovara zapadnim standardima. 

Posted

nije teško.

jače pola kile, recimo, ja to izvadim iz kante moje tri šaketine kupusa ribanca

pola kile mlevenog svinjskog

šolja i po pirinča (od 2 dl)

dve veće glavice crnog luka

mileram

ulje ili mast (bolje mast)

opciono: domaća kobaja

1 - kupus isprete hladnom vodom, dobro ocedite i ubacite u veći tiganj sa kašikom masti. pržite dok kupus ne uvene i požuti

2 - druga kašika masti u tiganj, na kojoj lagano propržite sitno iseckan cluk, opet dok ne požuti, pa ubacite meso, biber i so,  i dobro ga propržite (ne samo da promeni boju, nego baš propržite, da ispari sav sok koji pusti

3 - u međuvremenu isperete pirinač (važno!) kroz cetku dok voda koja prolazi ne postane bela. stavite u posudu, nalijete sa dva i po puta više supe (može i kocka ako mora) i stavite na laganu vatru. kuvate polupoklopljeno bez ikakvog mešanja (inače će se zalepiti) dok sve voda ne ode u honduras. tada je gotov.

4- dno vatrostalne posude premažete mileramom, ne štedite, pa onda red kupusa, pa pirinač, pa meso, pa kupus, pa pirinač, pa meso i završite kupusom. premažete opet obilno mileram (ja ga malo razredim vodom i prelijem), pa u rernu na 220 na oko 30 minuta - koliko da se zapeče.

:ziga:

Auh, pa ovo moram da napravim.

Posted

Ja sam gledao i gadne stvari za uzgajališta lososa, pa sad budi pametan™.

Ni lososa ni tu svinju od soma neki ne preporučuju više od 1-2x godišnje.Som mi je odvratan ali losos...mmmmm

Posted

Ni lososa ni tu svinju od soma neki ne preporučuju više od 1-2x godišnje.Som mi je odvratan ali losos...mmmmm

Meni je odvratno sve ali spremam zbog klinke... I bezuspešno tragam za dobrom ribom (nemam dobre ribarnice pa kupujem one duboko zmrznute).

Posted

Ja ne jedem, em ne volim soma em sam čitala o tim uzgajalištima u Mekongu, time da ne nahraniš ni najgoreg neprijatelja.

Ne mesati ovo iz Azije sa somom! Nema pan. veze sa sometinom~!A ni ja ga ne jedem jer je iz kristalno cistog mekonga

Posted

Nemam pojma kako bi te savetovao a da ne pogrešim puno.Ja imam sreću pa u kraju imam par "dobrih" lokala sa ribom..."" zato što se 99℅ tržišta svodi na iste dobavljače+nešto alasa.Burazer jednog prijatelja spada u ovu drugu grupu pa se lepo nadopunjujem,ali se ugl svodi na šarana i još ponešto iz ulova i skuše koja je izuzetno kvalitetna riba a jeftina.Padne s vremena na vreme zubatac,orada,škarpina ali i nepreporučljiv ali omiljen mi losos.Nema nekog pravila pošto volim svu ribu uglavnom... a i klinac mi je isti po tom pitanju.

Posted

ovde vele (nhs, drzavno zdravstvo) da se losos moze jesti do cetiri puta nedeljno, trudnice do dva puta nedeljno. ja ga krkam dva do tri puta vec godinama. volim. divlji je bolji od pitomog jer se hrani algama ali ni pitomi, kazu, nije los. sad prvi put cujem da nije preporucljiv. zacudih se bas.

Posted

oprez u kolicini se odnosi na tovljeni losos. izguglaj zasto nije dobra hrana. divljeg jedi kad si u prilici. kod nas ga nema.

ako ne moram, necu jesti tovljenu ribu. kod nas jedem srdele, juce sam bas smlatila kilu, i skusu. divlja riba je i oslic. zaledjeni filet oslica je bolji izbor i od pange i od lososa, ali i tu uvek gledam odakle je. ako je kineski, necu ga jesti. tako da bas dugo nisam kupila filete oslica, sve je kinesko. jednom u par meseci pojedem 100 grama dimljenog lososa, da me mine zelja.

Posted (edited)

nije teško.

...

hm, a sta cenis, kako bi islo sa ovim nemackim sauerkrautom?

edit: i naravno hvala :)

i plus kako ako stavljas kobaje, jel ih naseckas na kolutove ili sta? ja razmisljam o umbrijskoj od divlje svinje, da je onako celu samo stavim odozgo, da utone do pola...

Edited by aram
Posted

pa ne znam, ja slusam sta kaze drzava a drzava kaze da moze da se jede do cetiri puta nedeljno, koji hoces. da, divlji je bolji zato sto se hrani raznim algama ali niko ne govori da je tovljeni za izbegavanje. 

aram - ako mozes tu kod tebe da nadjes poljski ribanac (ovde ga ima na sve strane, sto u teglama sto u kesama) taj sigurno radi. nemacki nije bas kao nas mada ako nema nista drugo, ja bih i to probao.