ivy Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 (edited) ma nema veze,samo cepaj :) ja jedem mafine sa pecenom bundevom i jabukom,rumom i cinetom od (pravog) kokosovog brasna Edited November 19, 2015 by ivy
banatjanin Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 lignje na brodet sa fazolom za ovakva jela super je frikomova lignja patagonika ociscena. ostale frikomove su bzvz, al ta je super. Joj, divno. Zamišljam kocku prepečene palente uz to. Daš recept?
Haralampije Posted November 19, 2015 Posted November 19, 2015 Joj, divno. Zamišljam kocku prepečene palente uz to. Daš recept? da bas tako,pirinac zaobici kad je brodet u pitanju
darling Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 (edited) :) jednostavno je i veoma brzo. lignje odlediti. ja to radim tako sto ih uvece iz zamrzivaca prebacim u frizider i sutradan kuvam s njima. crni luk na rebarca, dve velike glavice, da bogato pokrije dno serpe i maslinovo ulje, par minuta proprziti. dodati lignje isecene na kolutice i krakove, i sve zajedno proprziti par minuta. u to moze i cen dva belog luka (ne mora uopste!), i obavezno dosta sitno iseckanog persuna. kad lignje pobele (minuti su u pitanju), naliti paradajza. moze seckani pelat, moze i koncentrat, moze i svezi naseckani, izgnjeceni paradajz, deci belog vina, vode da ogrezne i krckati na tihoj vatri. so, biber, cili ko voli ljutkasto. jelo se ukupno kuva ne vise od trideset minuta. deset minuta pred kraj ubaciti konzervu ocedjenog crvenog pasulja, jos malo krckoni do zeljene gustine (ako je gusto, doliti malo vode) i cao. e sad, varijacije. brodet mozete da zacinjavate mediteranskim zacinima. trpi lovor, ruzmarin, bosiljak, origano. ja volim cisti najjednostavniji ukus bez ikakvih trava (osim persuna). mozete pred kraj dodati i kasiku sirceta. ukus ce biti intenzivan, meni baca na divljac. ako bih ga jela sa palentom, onda ne bih dodavala pasulj. super je s palentom, a super je i ovako. u jednoj konobi u dalmaciji sam jela s penama, i bilo je fenomenalno. znaci, pasulj, lignje i rezanci. moze i s krompirom. u tom slucaju kuvajte brodet u sirokoj serpi i kad sipate paradajz poredjajte u jednom redu tanko iseceni krompir na ploske, zaliti s malo vode tek da ogrezne i pustiti da se krcka. rizu nikad nigde nisam jela s brodetom. i najvaznije: lignje! nisam se zezala kad sam preporucila patagoniku. to su ove. kad se skuvaju, mekane su i veoma ukusne. unutra su ciste, al pregledajte, u par sam naletela na plastiku. ko oce da skida kozu moze, ko nece, ne mora. evo i ova dva recepta, varijacije na temu. http://www.gastronomika.hr/kuharica/recepti/brudet-od-sipa/ http://www.coolinarika.com/recept/lignje-na-brudet/ dajte slike kad skuvate :) Edited November 20, 2015 by darling
Haralampije Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 nema zamerke samo ja kad kuvam brodet imam malo izmenjen redosled u odnosu na tvoj recept.na mulju prvo izdinstam cluk,zatim dodam bluk i na po odmah vino,potom tek pelat ili sok od paradajza(svez sam izbacio jer cesto brodet bude kiseo) zacini i onda riba.nema lepseg mirisa nego kad na mulju izdistani c i b luk prelijes vinom :)
darling Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 kad je riba, onda na kraju, to se slazem. kad su lignje, onda s lukom. ostalo svako ima svoju skolu i svoj ukus. u istri se za brodet nabrasnjena riba prvo isprzi sa svih strana nakratko po par sekundi. onda ide zazutiti kapulu, persin, cesnjak, vino, blabla, pa se malo ispecena riba redja, i onda krcko. tako cuvaju da se riba ne raspadne. u dalmejsi jok.
aram Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 pelat ili sok od paradajza(svez sam izbacio jer cesto brodet bude kiseo) pa zato sto svaki pelat i sok od paradajza ima dodat secer da ubije kiselinu. kad stavis svez dovoljan je prstohvat secera i nece biti kiselo.
Haralampije Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 nema svaki sok od paradajza dodat secer niti se dodavanjem secera resava kiselost ako je svez paradajz kiseo
aram Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 (edited) da se ne ubedjujemo, probaj :) e, da, smedji secer Edited November 20, 2015 by aram
Haralampije Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 pa upravo sam to i apostrofirao u prvom postu jer znam.mozes dodati secer ali prstohvat ne resava problem,vise secera kvari ukus brodeta.odavno vise ne stavljam svez paradajz bas zbog toga,vec iskljucivo sok ,obicno domaci,ne kupovni
aram Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 e jebi ga, nikad nisam uspeo da kupim bas toliko kiseo da mi to ne resi problem. doduse, desavalo mi se da nemam smedjeg secera, onda jedna ubacena sargarepa resava. posle je obicno bacim, niko od nas nije ljubitelj kuvane sargarepe :D btw. meni je sasvim kul koristiti pelate i koncentrate paradajza, uopste nisam neki zadrti zagovornik svezeg paradajza, naprotiv
adam Posted November 20, 2015 Posted November 20, 2015 ja narendam sargarepu i proprzim s lukom, bude kul. odradi svoje a istopi se u sosu. sad izeo rucak koji nisam jeo sto godina. to mi je majka pravila kad sam bio klinac, jedan od omiljenih ruckova iz detinjstva - pohovane curece snicle, pire, zelena salata. nije se to cesto jelo, curece snicle su se malo teze nalazile, moralo se potruditi, a nisu bile ni jeftine. ni sad to ne pravim cesto, jednom u par godina. mrzim da pohujem, umazem i sebe i sve oko sebe. curece belo na snicle, u mleko pa u frizider preko noci i dok ne krenem da kuvam. izvadim snicle, malo prosusim papirom, u plasticnu kesu, istucam i pohujem. brasno, jaje, brasno i na vrelo ulje. posle na papir i to je to. uz to pire i zelena salata. i casa crnog vina. volim neradni petak.
Recommended Posts