5 hours ago5 hr Ja sam naucio da prvo ispecem paprike, pa ih ubacim u kesu da se kozica lakse skine, pa tek onda ide punjenje kojecim. Ok je rustična, narodna verzija ali izdetaljisati malo bolje to sve digne na jedan viši nivo.Za musaku obavezno przim patlidzan u maslinovom ulju, ne bude voden i spuzvast, nego svilen i mekan.Sad mi se to jede, a planirao sam nesto drugo. Edited 5 hours ago5 hr by Seabass
5 hours ago5 hr 18 minutes ago, Seabass said:ubacim u kesuto sam i ja radio pa mi objasnili da je to vrlo no-no, mikroplastika i to. dakle činija, poklopac ili tanjir odozgo i sasvim radi posao.
4 hours ago4 hr 22 hours ago, Eleniko said:kad već pomenu hagis danas sam otkrio da na kritu u jednom selu već stolećima prave kobasice od smese vrlo slične hagisu - ječam plus iznutrice s tim da u to stave dosta sultanine i mediteranskog bilja. bukvalno mi ceo dan ide voda na usta otkako sam to video. ako nađem a mislim da se sećam ko je kačio, podeliću ovde. slike su bile iz neke prepotopske uzerije koja izgleda kao polunapuštena dnevna soba babe koja teži trocifrenim godinama života.Gde na Kritu?
3 hours ago3 hr 2 hours ago, aram said:meni pohovani patlidžan nikad ne bi stigao do neke tamo musake A i sa pohovanom tikvicom ume da bude frka.Mnogo je ukusnija musaka kad se ispohuje al je teška rabota za nas hendikepirane muškarce. Seci tikvicu, posoli, čekaj da ostoji da pusti vodu, tapkaj je ubrusom da se osuši, uvaljaj u brašno, uvaljaj u jaja, baci je u duboko ulje, prži je, okreni je, izvadi je na papirni ubrus da upije ulje..... čemu do vodi i kome to odgovara. Pritom sam sigurno nešto i zaboravio.
3 hours ago3 hr 1 hour ago, JakeBlues said:Gde na Kritu?ne mogu da nađem gde je fotis vallatos to oglasio. neke mreže već ali tačno koje - ubi me. ako nađem ostaviću ovde info.
3 hours ago3 hr Ja sam s posla uvratio kod turcina, kupio 3 velika patlidzana i sad pecem neku verziju musaka/malanzana parmigiana. Nista pohovanje, samo sam proprzio kolutove patlidzana u dobrom EVOO. Jos jedno 20min u relni cekanja.
2 hours ago2 hr Da ne bude da lazem, lol.Na brzaka, vjerovatno ima i bolja metoda koja zahtijeva vise vremena i neke tehnike. Bice okej.
2 hours ago2 hr 4 hours ago, Pixisis said:Ja se sećam da je nekada bilo i kuvanih u šerpijeste, kuvane punjene paprike. ali iz rerne su 10x bolje. i da, bude safta, samo sto je eleniko rekao da je taj saft iskoristio za nesto drugo. 3 hours ago, ivy said:ok..ja ni ne pravim paprike tako...ugl zapecem u rerni..nego cekaj neko pohuje tikvice za musaku?!?!musaka od pohovanih tikvica vr' vr'ova! zapravo, ja nisam ni jeo musaku a da nisu bile pohovane tikvice kada bolje pogledam.
2 hours ago2 hr 1 minute ago, Eleniko said:A đe mocarela, nedo bog parmiđano?Sve je tu, mocarela i parmezan, to sam znao da imam jos kad sam kovao plan za ovo. Improvizovao sam pasata + malo pesta od sremusa koji mi se motao po frizideru neko vrijeme, jedino sam trebao jednu ljutu papricicu ubaciti, fali malo da bocne. Sourdough leba od juce, taman kupi ovaj saft. Jebe me sto sam bacio alkohol, casa dobrog vina bi uz ovo legla ko budali samar.
2 hours ago2 hr nikako da te pitam sourdough ti ne pravi kiselinu?i žena mi i ja reagujemo posle 2-3 hleba pa moramo da pravimo pauzu
2 hours ago2 hr 4 minutes ago, Eleniko said:nikako da te pitamsourdough ti ne pravi kiselinu?i žena mi i ja reagujemo posle 2-3 hleba pa moramo da pravimo pauzuNe, nikada. Ja pravim hibridni hljeb; sourdough starter samo kao dodatak ukusa, a svjezi ili suhi kvasac je glavni leavening agent. Dodam i 50g ovsa na kilu brasna, 20g soli i 850g vode. To je sve. Ne mijesim, nego ga par puta istegnem u prvih sat vremena i onda ide spora hladna fermentacija 12-16h u frizideru prije oblikovanja i pecenja. Izverzirao sam ovaj recept za tijesto, radi perfektno za pizze i fokaccie. Ne kupujem hljeb godinama.
2 hours ago2 hr ne znam, trenutno svi hlebovi na bazi kiselog testa do kojih dobacujem mi budu neprijatni po želudac - šarlo, mi i pretop, s tim da sam ovaj treći probao nedovoljan broj puta za trajni zaključak pogotovo što im je odličan hleb, ali mislim da je to to. očito sourdough nije za svakog.
2 hours ago2 hr Mene to cudi. Duga, spora fermentacija cini da je hljeb lakse probavljiv od industrijskih koji nadodju za 15 minuta. Pokusaj da napravis svoj, nije tesko i ne moras imati sourdough starter. Poolish metod ili biga ako bas hoces neki preferment ali da umijesis brasno, vodu, so i kvasac i da ga ostavis preko noci da polako nadolazi u frizideru ce ti dati slican rezultat. Od tog tijesta napravi neku fokacu ili pizzu, lakse je, pa vidi hoce li ti praviti kiselinu.Meni je spremanje hljeba jednom-dvaput sedmicno i imam stream-lined proces, uzme mi oko 5 min pripreme i sat vremena cekanja da se ispece. Hljeb traje danima da se ne pokvari, a ako se osusi ubacim u blender i imam prezle za sausage rolls i slicne zajebancije.
1 hour ago1 hr idem za sledeći vikend na otok i ne bi trebalo da se vraćam neko vreme pa možda iskoristim otočku dosadu, pogotovo prve 2 nedelje kada ću biti sam sa paščadi. videću šta mi je za raditi, no moj glavni problem je što ja imam medicinsku zabranu na slobodnu konzumaciju hleba, max 100g dnevno ako i toliko. u takvim uslovima nije baš neka motivacija. sa druge strane u pekari se pojavio hleb za koji kažu da je sour dough, rekao bi da je neka kombinacija sa kvascem. plus mi ne odgovara što je beli hleb. bumo videli.