5 hours ago5 hr 2 hours ago, ultra plasticni said: i mora da se zapece u rerni, da potamni, sve se sprema na domacu svinjsku mast, i naravno svakim novim podgrevanjem ukus je sve bolji i boljinajbolji delovi koji se zapeceni/karamelizovani struzu sa tepsije treba slaninica i jos nesto dimljeno tipa butkica...ostalo nista nije bitno..
5 hours ago5 hr Moja tehnika je sledeća:Marinirane šnicle (vrat/kremenadla) izgrilujem nanaglo i složim u zemljanu posudu. U isti grill (ne čistim, karamelizovane ostatke pokupe luk i kupus) dodam mast, crni luk lagano propržim da se zacakli, pa kupus tek toliko da se začini dobro izmešaju i uspem preko mesa, dodatno premažem sa masti preko i ubacim u rernu najpre poklopljen, pa pred kraj otklopim da se zapeče. Meso bude mekano i sočno, grill skoro pa čist. Kupus, ako je mnogo kiseo ili slan prethodno operem, ne previše jer masnoća trpi/traži notu kiselosti.
3 hours ago3 hr 5 hours ago, Shan Jan said:Meni je podvarak najbolji sa curetinom i malo slanine.točno u metu, ovo je baza dobrog podvarka.ja sam se ispraksovao za vrhunski podvarak po mišljenju bukvalno svih koji su ga jeli sem mog pokojnog oca koji me zamal nije gađao istim kada je shvatio da unutra stavljam jabuke na kockice, suve šljive i kockice celera. i izdrao se na mene da se izdrkavam sa tradicionalnim jelima sa kojima se nema zajebavati. bukvalno ko da sam mu okinuo neki psihološki mehanizam, nemam pojma, tek prestao sam da mu donosim kad napravim jednom godišnje.od mesa ćureći karabatak koji je idealan za ovo jer nema šanse da ga isušite ako krenete u duže pečenje. može slanina a može i još jedan dimljeni karabatak da malo osmudi podvarak.što se tiče belog luka, ja zabodem celu glavicu pod kupus tako da se i on ispeče a na kraju ga samo pritisnem sa strane gde su mu "brkovi" tako da sa suprotne strane iscuri sav pečeni luk u podvarak, malo promešam i to je to.može da se doda ljuta tucana da malo rezi ali bez preterivanja.dobar podvarak u kafani ne postoji, sem o prilikama, mislim da sam poslednji jeo u dijagonali 2.0 na neki 31.12, dok je mirko još radio tamo i prvi plasirao suvidirano pa pečeno prase u srbiji. sve ovo što vam sada prodaje pretop oni su prvi radili + podvarak za uz prase.
3 hours ago3 hr ja podvarak jedem kod drugih a kuci pravim kupus na ringli. malo luka i bluka proprzim na malo masnoce, ubacim kiseli kupus, lovor, malo aleve i biber, ponekad par zrna kleke, dodam casu vode i krchkam dok ne omeksa. ako treba, dodam jos vode, zna da traje, zavisi od kupusa. uz to przene kobaje il hagis i baren krompir. volim i cesto pravim zimi. kad me mrzi da barim krompir rknem konzervu pasulja u kupus na kraju i kuvam jos nekoliko minuta da se suljpa ugreje.
3 hours ago3 hr kad već pomenu hagis danas sam otkrio da na kritu u jednom selu već stolećima prave kobasice od smese vrlo slične hagisu - ječam plus iznutrice s tim da u to stave dosta sultanine i mediteranskog bilja. bukvalno mi ceo dan ide voda na usta otkako sam to video. ako nađem a mislim da se sećam ko je kačio, podeliću ovde. slike su bile iz neke prepotopske uzerije koja izgleda kao polunapuštena dnevna soba babe koja teži trocifrenim godinama života.
1 hour ago1 hr 8 hours ago, Klara said:Niko više ne puni paprike i ne pravi podvarak, sve sama gospoda! jučeršnji hladan dan je u ovu kuću bio za punjene paprike u paradaz sosu u rerni . Krajem leta zamrznem lepe komade , očišćene i jednom mesečno ih pravim, dodala sam u starinski recept to što ih poklopim posle sat vremena krčkanja u rerni sa tankim režnjevima mesnate slanine pa se sve to krčka dalje i upija mirise, okrenem ih po neki put u onom sosu da sa svih strana bude zapečena paprika a ne samo ukuvana. I zatvaram sa nekom lepom tanjušnom šunkom radje nego sa paradajizom mada je ovog puta bilo pola pola- Nemam fotku ali imam još jedno pakovanje zamrznuto za neki vikend juna pa ću da se hvalim tada, ovo sve otišlo u roku od odmah, jede se sa kašikom dve grčkog jogurta umesto pirea kao dodatka