Jump to content

New Now eating!

Featured Replies

Šta je vardabit?

• Replies 20.9k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Čorba od karfiola. Teleći kotleti u kajmaku - meso sam perfektno pripremio, najpre tiganj, a zatim rerna. Međutim, mladi kajmak koji sam juče kupio na pijaci je toliko dobar da se ne sećam kada s

• Salata sa breskvama, pršutom ,mocarelom, zelenom salatom, pečenim bademima, pasta sa pestom, sladoled od badema, za koji sam na brzinu napravio preliv (sirup) od borovnica i kupina, plus sveže to isto

• čorba od cvekle, teleći kotleti, dinstana bukovača, lučene paprike

Posted Images

Tursko jelo od pasulja, starog hleba i tahinija.

Prvo hleb, bajat, po mogućstvu neka varijanta pide ili pita hleba, mada može svaki beli. Iseče se na kocke, pa se baci na tiganj sa puterom, da se fino zazlati. Za to vreme se otvore dve velike konzerve pasulja, najkrupnijeg belog. Tečnost se odaspe u šerpicu za sos i zagreje, a polovina jedne konzerve sipa u činiju i izgnječi u pire. Doda se u to 4 čena belog luka, 300ml tahinija, 2-3 kašike belog sirćeta, sok jednog ovećeg limuna, 4-5 kašika grčkog jogurta i kašičica mlevenog kima. Doliva se malo po malo one tečnosti iz pasulja i meša dok se ne dobije željena gustina, malo se posoli, pa se u to umeša i ostatak pasulja. Prelije se sve preko onog hleba. U malom tiganju se zagreje 50-60 grama putera dok ne prestane da peni. U njega se umeša dobra kašika mrvljene suve paprike, malo se sklanja sa vatre da ne zagori, malo se vraća i meša, sve dok lepo ne oboji puter u crveno i ne zamiriše jako. To se onda prelije preko pasulja, doda se seckan peršun ozgo i to je to.

Šta je sirok? Сырок?

to bi ti bio slatkis sa cokoladnom glazurom i punjenjem od mladog sira ili urde (sir od surutke). mi to nemamo, imaju ovi sto su bili pod rusima.

moje stare zene sremice su pravile slatku strudlu s mladim svapskim sirom. sir je, kao mleko, neutralnog ukusa, pa ga mozes soliti ili sladiti. tu si u trci s vremenom, moras nesto. baka je jela slani kacamak s mlekom.

poz

Edited by le petit nicolas

9 hours ago, makaronee said:

Šta je sirok? Сырок?

Da, kupuje se u ruskim MixMarkt prodavnicama u Bgd.

Evo ovde se ćaskalo o tome

Edited by Ras

Ćerto.. samo proveravajte sastav, da se ne trujete nepotrebno margarinima raznim i rok upotrebe - umeju da podebljaju konzervanse.

A ta je štrudla sa sirom, čak i snažno pojačana organileptičkom sanjarijom - biće zauvek ostala u prošlom.

Volim i s rogačom, rado je se sećam.