adam Posted December 7 Posted December 7 30 minutes ago, Eleniko said: Ništa tu nema osnovno kad krčkaš kosti 24h dok im ne ispustiš dušu Lakše je da odeš u Bad Ramen sve istina. jednom sam se zainatio i pravio ramen, trajalo u majcinu. prvo sto to mora da se krcka dan, dva, zatim mora i da se ladi bar dan/noc da se skinu necistoce i mast, pa tek onda da se kuva, pece meso, mariniraju jaja i ostale zajebancije. istina, bude super al razlika u kvalitetu izmedju pravog ramena i moje a la ramen varijante gde skuvam klasicnu supu pa je obrnem na orijentalno sosovima, algama i zacinima, nije vredna tolikog akanja. na kraju, kad mi se prijede pravi ramen, odem u kafanu jer ni taj moj cija priprema je trajala danima nije kao onaj iz kafane. neka jela se jednostavno ne kuvaju kuci dal sto se ne moze dobiti ono sto treba, dal sto je preterano akanje. i ne radi se o egzotici. recimo fish & chips, cevapi, pljeske, burek, ja to nista ne pravim kuci. fish & chips nikad nisam uspeo da napravim kako treba (a probao sam, bio naivan kad sam tek dosao), niti sam ikad kod ikog kuci pojeo fish & chips. to niko normalan ne pravi nego se il kupuje pa donosi kuci il jede van kuce. a moram priznati da mi je i burger u toj kategoriji. volim dobar socni burger u taze zemicki s lukom, paradajzom, senfom, majonezom, salatom, krastavcicima, nekad i sirom, hrskavom slaninicom + uz to dobar hrskavi pomfrit. nije nemoguce al mnogo je to akanja za kucnu varijantu. a i ko bi palio rostilj za par burgera. uh, sad mi se gleda tampopo. nisam gledao decenijama. svaki put kad mi padne na pamet da bih mogao, plasim se da nije dobro ostario. 1
James Marshall Posted December 7 Posted December 7 Ostario je dobro, i dalje je zabavan, gledao sam ga dvaput u posljednjih par godina 1
ivy Posted December 7 Posted December 7 (edited) ribanac j..juce otvorili...jedem ga klot.. Edited December 7 by ivy 3 1
Eleniko Posted December 7 Posted December 7 (edited) 1 hour ago, adam said: sve istina. jednom sam se zainatio i pravio ramen, trajalo u majcinu. prvo sto to mora da se krcka dan, dva, zatim mora i da se ladi bar dan/noc da se skinu necistoce i mast, pa tek onda da se kuva, pece meso, mariniraju jaja i ostale zajebancije. istina, bude super al razlika u kvalitetu izmedju pravog ramena i moje a la ramen varijante gde skuvam klasicnu supu pa je obrnem na orijentalno sosovima, algama i zacinima, nije vredna tolikog akanja. na kraju, kad mi se prijede pravi ramen, odem u kafanu jer ni taj moj cija priprema je trajala danima nije kao onaj iz kafane. neka jela se jednostavno ne kuvaju kuci dal sto se ne moze dobiti ono sto treba, dal sto je preterano akanje. i ne radi se o egzotici. recimo fish & chips, cevapi, pljeske, burek, ja to nista ne pravim kuci. fish & chips nikad nisam uspeo da napravim kako treba (a probao sam, bio naivan kad sam tek dosao), niti sam ikad kod ikog kuci pojeo fish & chips. to niko normalan ne pravi nego se il kupuje pa donosi kuci il jede van kuce. a moram priznati da mi je i burger u toj kategoriji. volim dobar socni burger u taze zemicki s lukom, paradajzom, senfom, majonezom, salatom, krastavcicima, nekad i sirom, hrskavom slaninicom + uz to dobar hrskavi pomfrit. nije nemoguce al mnogo je to akanja za kucnu varijantu. a i ko bi palio rostilj za par burgera. sve potpisujem od reči do reči, da se neka jela jedu samo ali samo u kafani ili u nekoj alternativnoj varijanti nabavke. kad me poslednji put kad sam preko noći tajno kuvao pihtije, žena u 4 uujutro pitala šta to smrdi na mokraću /tim rečima/ u kuhinji smorio sam se kao foka. težak smor a barem pihtija ima onoliko da se kupi po pijacama i mesarama. više ne kuvam i ono što kupim za 300 kinti kod milene na kaleniću ili kod babe iz kormana kod aleksinca na bajloniju mi apsolutno radi posao, ako već ne zadovoljim zver u nekoj kafani. top burger ne možeš da napraviš u kući da tuče vrh kupovni jer je previše varijabila - mož da napraviš dobro ali neće biti burger, bez obzira što sve danas prolazi. isto i za praseće pečenje kod kuće. itd itd čorba a la ramen je jedino što ima smisla praviti kući, lepo kupiš alge, susam, šitove algi, soja i fiš sos, šriraču, ulje od susama, ko voli da mu vuče na thai /kao ja/ neka proba sa kari pastama. sve to ionako treba za bolje kuvanje u stanu. za max 2 sata imaš vrhunsku subvarijantu ramena od koje te ne boli glava niti ti se smrad uvlači u malter u kući. nije da nisam jeo kućni pokušaj ramena jednog od najboljih neprofesiolnih kuvara u gradu - meh, nije vredno ni prilaska šporetu a kamoli truda. pritom je bad ramen vrlo vrlo okej i vredi para, mi smo se dosta mučili sa ramenom po japanu, u konačnici ispada vrlo acquired taste u originalu. kao i cela japanska kuhinja uostalom. Edited December 7 by Eleniko
adam Posted December 7 Posted December 7 10 minutes ago, Eleniko said: sve potpisujem od reči do reči, da se neka jela jedu samo ali samo u kafani ili u nekoj alternativnoj varijanti nabavke. kad me poslednji put kad sam preko noći tajno kuvao pihtije, žena me u 4 uujutro pitala šta to smrdi na mokraću /tim rečima/ u kuhinji. težak smor a barem pihtija ima onoliko da se kupi po pijacama i mesarama. top burger ne možeš da napraviš u kući da tuče vrh kupovni jer je previše varijabila - mož da napraviš dobro ali neće biti burger, bez obzira što sve danas prolazi. isto i za praseće pečenje kod kuće. itd itd čorba a la ramen je jedino što ima smisla praviti kući, lepo kupiš alge, susam, šitove algi, soja i fiš sos, šriraču, ulje od susama, ko voli da mu vuče na thai /kao ja/ neka proba sa kari pastama. za max 2 sata imaš vrhunsku subvarijantu ramena od koje te ne boli glava niti ti se smrad uvlači u malter u kući. nije da nisam jeo kućni pokušaj ramena jednog od najboljih neprofesiolnih kuvara u gradu - meh, nije vredno ni prilaska šporetu a kamoli truda. pritom je bad ramen vrlo vrlo okej, mi smo se dosta mučili sa ramenom po japanu, u konačnici ispada vrlo acquired taste u originalu. kao i cela japanska kuhinja uostalom. uh! ovde nema pihtija pa moram sam da ih kuvam. al dobro, nije to tako velik problem. zivim sam (cenim da je ovo najbitnija stavka), imam ekspres lonac i carski orijentalni supermarket blizu kuce s dobrom ribljom tezgom i jos boljom mesarom. nema sta nema - papci, ushi, kolenice, ckembe, glave razne, nogice, iznutrice sve sorte, jezici... Bas se spremam da pravim pihtije za praznike - samo za sebe. jedan jedini prijatelj koji je krkao pihtije je odselio iz londona pre nekoliko godina pa ih sad jedem sam. zato ih retko pravim al i to mi je ok. skuvam jednom u sezoni i nista kocka, dve za predjelo nego mi je to obrok. pihtije, turshija (imaju poljaci, rumuni, turci i ostala braca super tursiju) i dobar hrskavi hleb. i tako dok ima - ko tasko nasic grasak. kad je gotovo, namiren do sledece zime. 1 1
đorđe geprat Posted December 8 Posted December 8 potroših gotovu hranu kupljenu u lidlu. sada se spremam za pomfrit (majone obavezan) i komadi piletine sa elektrikli mangala. pivo je tu. supa je pojedena. ona iz kesice, naravno. sam u kući. 2
Ras Posted December 8 Posted December 8 (edited) Čorba od karfiola. Na miksu masl ulja i putera propržen c i b luk i cvetovi karfiola, pa zaliveno mlekom i vodom. Začinjeno solju, biberom, lovorom, izblendirano sa svežim peršunom i posluženo sa rendanim svežim karfiolom. Za salatu rukola, komorač i pečeni paradajz. Paradajz standardno pečen sa masl uljem, ruzmarinom i belim lukom, so i biber. Prilog: pečeni karfiol zaliven brokolijem u bešamelu. Karfiol i brokoli su blanširani. Karfiol poređan u rernu, poprskan masl uljem solju i biberom. Pripremljen bešamel, koji je blendiran sa brokolijem i uz mnogo svežeg ruzmarina. Odozgo zelena čili paprika. Za glavno jelo me inspirisala @Sandradjer (tnx!) nekim džejmioliverskim receptom (zapravo dva rp) za bakalar, koji sam uglavnom sledio, ali sam koristio filete oslića. Zajedničko za oba: filet je jednako tretiran masl uljem i začinjen solju i biberom. Fileti poslagani u posudu za pečenje. Jedan: fileti pečeni sa mladim kozjim sirom (suva planina - vrh sir!), mini paradajzima, maslinama i ruzmarinom. Dva: fileti pečeni sa avokadom, račićima i u pavlaci, začinjeno mirođijom. Edited December 8 by Ras 3 1
Sandradjer Posted December 8 Posted December 8 Bas lepo izgleda sve, drago mi je ako sam pomogla. Nadam se da su gosti zadovoljni, to je najvaznije 1
Dada Posted December 9 Posted December 9 Salata od barene cvekle, batata i fete, poprskana limunom i maslinovim uljem, posuta semenkama bundeve. Malo samo se brinula da li ce feta dovoljno balnsirati ukus blage cvekle i slatkog batata, ali izgledalo je efektno i naislo na topao prijem kod konzumenata - preporucujem. 3 1
Eleniko Posted December 9 Posted December 9 ponoćni obed, sećanje na renata pihtije ruska salata obe stvari od gospođe milene sa kalenić pijace ako nemate više nikoga da vam ovo spremi prepustite se ovom nepatvorenom dragulju sa moje pijace, vredi svih para. pihtije ovaj put 9/10 jer je malo pobegao želatin pa su tvrđe nego što volim ali sve ostalo najviša ocena, struktura, čistoća, začinjenost. ruska 10/10, savršen majonez i ostali sastojci, nema previše šunke radi šunke i povrće je izvanredno - nije iz kesice.
aram Posted December 12 Posted December 12 Phô. Pileći jebga, nisam ni ja lud da kuvam juneći tri dana. 3 2
aram Posted December 13 Posted December 13 Preostala pho supa od juče, pa upotrebljena za nekakav Pho Hai San, tj. kokos supu sa ribom i kozicama. Tu je i Bok Choi i par sitnih Fiji jabuka isečenih na kockice. Našarano srirachom i mayo-srirachom i crvenim kampot biberom. 2 2
adam Posted December 14 Posted December 14 On 9. 12. 2024. at 7:59, Dada said: Salata od barene cvekle, batata i fete, poprskana limunom i maslinovim uljem, posuta semenkama bundeve. Malo samo se brinula da li ce feta dovoljno balnsirati ukus blage cvekle i slatkog batata, ali izgledalo je efektno i naislo na topao prijem kod konzumenata - preporucujem. ja pravim nesto slicno s batatom il bundevom (sta imam) al ne kuvam nego rknem u rernu. naseckam na kocke kao ove tvoje, na to mulja, bluka u prahu, soli, aleve dimljene, aleve ljute, nekad i kumina, korijandera (zavisi od raspolozenja) dobro izmesam da se ulje i zacini rasporede kako treba i ispecem u rerni. pa na pladanj ovako kao ti, na to izmrvim fetu i semenke nara bogato, da svaki zalogaj hrska. preko nameljem bibera i to je to. i uvek je hit. moracu da probam i ovo tvoje, super izgleda. volim fetu i povrce u svim oblicima. 1
igoraki Posted December 14 Posted December 14 Pa meni je i cvekla mnogo ukusnija iz rerne, nevezano za ovaj recept
Recommended Posts