JakeBlues Posted October 27 Posted October 27 "No brainer" nedeljni ručak: sač iz rerne, meso od sv. buta, povrće razno i sa strane malo fake wasabi iz Lidla. 5 1
ivy Posted October 27 Posted October 27 9 hours ago, Frile said: Ti koji se truju ili koji se zamalo otrovali (čast izuzecima koji smo mislili da znamo šta radimo ali eto) cime si se otrovao ?
Frile Posted October 27 Posted October 27 14 minutes ago, ivy said: cime si se otrovao ? sunčanicom! tačnije, nekom macrolepiotom, verovatno je bila u pitanju kuštrava sunčanica pre nekoliko godina sam nabrao "sunčanica" u Bojčinskoj šumi, večerali, meni ništa, moja žena dušu da ispusti tek posle toga sam naučio da "sunčanica" nije jedina macrolepiota karakterističnog izgleda, nego ih ima više sličnih, neke od njih nisu bukvalno "otrovne" ali mogu uzrokovati smetnje nekim ljudima kao što se i desilo
dunja Posted October 27 Posted October 27 9 hours ago, aram said: Uvek Od Persije, tj. Irana, preko Turske, Grčke, do Rima, svuda neki recepti sa mesom i dunjama. Khoresh, tajine, sofigado... sve volim, ali u svakom mi nedostaje ponešto iz onih drugih. Tako da, evo neke moje kombinacije. Prvo, šafran pospite po kocki-dve leda i ostavite da se otopi. Za to vreme očistite dunje, komada dva na nekih 700 grama teletine. Bez ljuštenja, samo sredinu izvadite i isecite na dvanaest delova, na kriške i stavite u činiju sa vodom u koju ste iscedili pola limuna. E da, treba vam još desetak suvih šljiva, melasa od grožđa, limun, štapić cimeta, lovorov list, 3-4 grančice ruzmarina, vino, bujon, maslinovo ulje, najkvirc, biber, mrvljena suva paprika, pasta od paradajza, krompir, vlasac, crni luk, beli luk... ne pada mi na pamet ništa drugo. Teletinu isecite na kocke, prosušite i propržite na malo maslinovog ulja, da porumeni. Izvadite u činiju, pa na isto ulje bacite dunje, takođe dobro osušene pre toga. Propržite i njih da porumene pa izvadite u drugu činiju. Ako treba dodajte još malo ulja, pa na njega bacite iseckan luk, da omekne, dodajte jedan čen belog luka. Ako mislite da je malo belog luka, uzmite u obzir da u pire ide 5-6 čenova. Kad to sve zamiriše lepo podlijte vinom i deglazirajte. Vratite meso, dodajte papriku i pastu od paradajza, 3 lista lovora, ruzmarin, štapić cimeta i 7-8 zrna najkvirca, smrvljenih nožem. Podlijte bujonom, najbolje neki juneći, ali može i pileći ili od povrća. Ostavite da se dinsta na tiho, polupoklopljeno, jedno sat vremena tj. dok meso ne omekša. Kad je pri kraju, izvadite lovor, cimet i ruzmarin, vratite dunje, dodajte desetak iseckanih suvih šljiva, preostalu polovinu limuna isečenu na 4-6 komada i jedno 100ml melase od grožđa. Tek sada posolite, da meso ne bi postalo gumasto, dodajte i onaj šafran. Smanjite vatru na najmanje moguće i poklopite, ostavite tako da dunje omekšaju, a da se ne raspadnu. Probajte, dodajte bibera i soli po ukusu. Skuvajte krompir i 5-6 čenova belog luka u slanoj vodi, zgnječite to u pire sa jedno 50ml maslinovog ulja i malo mleka, umešajte sitno iseckan vlasac. Ostavite koji komad vlasca za dekoraciju. Pretpostavljam da ne moram ovo ni da pričam, ali pire ostavite da odmori tri minuta, pa opet dobro promešajte, tek tada je spremno. Na tanjir prvo pire, napravite nešto kao gnezdo, u to sipajte meso, dunje i sve, ukrasite vlascem. Ovo je komplikovanije nego sto izgleda Kopiram u poseban fajl, pravim obavezno čim opet naletim na neke dunje.
aram Posted October 27 Posted October 27 39 minutes ago, dunja said: Ovo je komplikovanije nego sto izgleda nije bre, nego ja volim da pišem sve do detalja NE: Kalam polo Shirazi 2 3
ivy Posted October 28 Posted October 28 12 hours ago, Frile said: sunčanicom! tačnije, nekom macrolepiotom, verovatno je bila u pitanju kuštrava sunčanica pre nekoliko godina sam nabrao "sunčanica" u Bojčinskoj šumi, večerali, meni ništa, moja žena dušu da ispusti tek posle toga sam naučio da "sunčanica" nije jedina macrolepiota karakterističnog izgleda, nego ih ima više sličnih, neke od njih nisu bukvalno "otrovne" ali mogu uzrokovati smetnje nekim ljudima kao što se i desilo da,niste imali srece neki ljudi ih bez problema jedu.. ako je bila kustrava onda nije Macrolepiota one su sve jestive nego je Chlorophyllum,drugi rod.. ja sam jela Chlophyllum olivier i bila je jako ukusna a vec duze vreme zelim da pojedem jednu rhacodes ali nikako da se potrefi.. sa gljivama se ide obrnuto- prvo se nauci rod/vrsta pa se onda odluci da li ces je pojesti i ako ces uvoditi novu vrstu u ishranu onda prvo malo za probu i obrati se paznja na SVAKU gljivu i SVE detalje.. 2 1
ivy Posted October 28 Posted October 28 bas sam juce ceo dan provela za stolovima sa preko 200 vrsta gljiva na nasoj godisnjoj izlozbi na Iriskom vencu i odgovarala na pitanja pa kad mi kazu da im ,,ukratko,, kazem karakteristike i razlike izmedju jestivih i otrivnih padam u nesvest...ili pitanja o ,,dvojnicama,, ali dobro tu smo i bili da edukujemo i onda se njima zavrti u glavi od kolicine informacija koje im saspem
Dada Posted October 28 Posted October 28 17 hours ago, JakeBlues said: "No brainer" nedeljni ručak: sač iz rerne, meso od sv. buta, povrće razno i sa strane malo fake wasabi iz Lidla. Sta radis sa butom pre pecenja? Meni ispadne suv, ok bude dok je topao, ali kasnije… Uglavnom kupim plecku i bude bas mekano i lepo, kad nadjem lepo parce teleceg vrata - jos bolje!
JakeBlues Posted October 28 Posted October 28 3 hours ago, Dada said: Sta radis sa butom pre pecenja? Meni ispadne suv, ok bude dok je topao, ali kasnije… Uglavnom kupim plecku i bude bas mekano i lepo, kad nadjem lepo parce teleceg vrata - jos bolje! Ovde obično nema "kasnije", pojede se sve dok je topao još Od začina samo krupna so i biber krupno mleveni, i krčkanje oko 2 sata u saču. Plećka je definitivno bolja ali u mesari ostao samo but, pa daj šta daš. 1
makaronee Posted October 28 Posted October 28 On 26. 10. 2024. at 22:01, aram said: Teletina sa dunjama i suvim šljivama na posteljici od krompir pirea sa belim lukom, vlascem i maslinovim uljem ... Obećava, nego pitanje amatera - dalbimoglo s pilećim prsima?
aram Posted October 28 Posted October 28 11 minutes ago, makaronee said: Obećava, nego pitanje amatera - dalbimoglo s pilećim prsima? najbolje ovde ide jagnje ili tele, june isto, ali mora da se duže kuva. znači mesa za gulaše. ali ako baš mora pile, što da ne, poješće se i to samo vodi računa da je to meso drugačije. a ja bih malo prilagodio onda i začine, npr. izbacio najkvirc, papriku i paradajz, ubacio timijan i možda koju pečurku... tako nekako.
makaronee Posted October 28 Posted October 28 Hvala! nego mi ostade i usamljen tavori par pilećih, pa koveli da vi ošamutim nekom stranjskom ehzotikom, a da nije banalno zaprašivanje garam masalom, npr.
Eleniko Posted October 28 Posted October 28 1 hour ago, makaronee said: Obećava, nego pitanje amatera - dalbimoglo s pilećim prsima? Odgovor kibicera, nađi dobrog mladog petla, prilagodi začine kao što ti je meštre već napisao i udri.
Recommended Posts