Jump to content
IGNORED

New Now eating!

renne

Recommended Posts

Posted
11 hours ago, Klara said:

Dobacuje mi neko ''jel ovo podvarak''. Ne, čvarci, ali sada i meni liče na podvarak. :(

Nikakav sam fotograf...

Fotografija je odlična, a i čvarci izgledaju za 10!

Posted (edited)

večera sinoć  i ručak danas

gregada od kovača /san pjera/, 2 kile

već polako pada zima na otok

pa mi ovakva jela vise prijaju od ribe na rostlju 

to mi je za duz dan i topliju noc a sada bolje na kasiku

fotkanje nije montirano za slanje /sto se vidi/

al je spektakl od ukusa

kao i uvek sa kuvanim jelima - bolje je drugi dan

Gawld1-XoAAA__8?format=jpg&name=medium

Ga0XKg9boAAKp5k?format=jpg&name=large

Edited by Eleniko
  • Wub 2
Posted
On 17. 10. 2024. at 14:28, Klara said:

Rolat meso-spanać-kačkavalj i makarone sa tikvicama, lukom, pavlakom i slaninicom.

IMG_20241017_1349192.thumb.jpg.385b66f43bc172f012916d7c89ae73d2.jpg

odlcna ideja...samo je moj sa ovcijim sirom mada je  juce  izgledao mnogo bolje :D 

img_2018.jpg

• +1 2
  • Wub 1
Posted

Pomislila sam juče na tebe, @ivy, kada sam prelistavala jednu knjigu.

IMG_20241026_2016262.thumb.jpg.600d918fe971b09ea09303a65273b128.jpg

IMG_20241026_2016552.thumb.jpg.09b06943c7dec33ff6f4fbc39b64d2a4.jpg

• +1 1
Posted

Koliko li je mučenika Bosanaca nastradalo zbog ovakvih ilustracija...

Posted

Teletina sa dunjama i suvim šljivama na posteljici od krompir pirea sa belim lukom, vlascem i maslinovim uljem

teletina-dunje.jpg

• +1 4
  • Wub 1
Posted
11 hours ago, Eleniko said:

to ja valjda samo index i osnova...nadam se da su ilustracije unutar knjige bolje

mada su to sve odavno zastarele informacije...mikologija toliko brzo napreduje i menje se da bukvalno vecinu knjiga mozes baciti..knjige npr o vrganjevkama sve...ostalo tako tako..

• +1 1
Posted

Da, ilustracije su osnova. Postoji spisak gljiva, jestivih i otrovnih, a zatim fotografije sa detaljnim opisom svake gljive i njene lokacije.

• +1 1
Posted
13 hours ago, Eleniko said:

Ti koji se truju ili koji se zamalo otrovali (čast izuzecima koji smo mislili da znamo šta radimo ali eto) su takve muve bez glave da to nije normalno. Nema knjige, ilustracije, niti objašnjavanja koje bi njima pomoglo. Na FB gljivarskim grupama svaki drugi post je fotografija gljive sa pitanjem "da li je jestiva", kao da je glad zavladala. Svejedno što je par postova  ranije neko dao detaljan opis... džaba. Naravno, uvek neko odgovori "ja jeo juče odlična" bez obzira šta je na fotografiji.

• Haha 3
Posted
7 minutes ago, Frile said:

Ti koji se truju ili koji se zamalo otrovali (čast izuzecima koji smo mislili da znamo šta radimo ali eto) su takve muve bez glave da to nije normalno. Nema knjige, ilustracije, niti objašnjavanja koje bi njima pomoglo. Na FB gljivarskim grupama svaki drugi post je fotografija gljive sa pitanjem "da li je jestiva", kao da je glad zavladala. Svejedno što je par postova  ranije neko dao detaljan opis... džaba. Naravno, uvek neko odgovori "ja jeo juče odlična" bez obzira šta je na fotografiji.

Ja sam i definitivno ukapirala da moji ne znaju sta rade ni onoliko koliko sma mislila da znaju,  kad sam jednom videla da su na nekoj livadi pokupili sve ali sve i jednu pecurku na koju su naisli, a onda im je moj ujak koji se za razliku od njih ipak razume u pecurke, izbacio pola kese kao nejestive mada neotrovne. Njima je svaka pecurka lisicarka ili sampinjon, i beru sve.

Ali recimo pre nekoliko dana, uvece ih zovem - e nabrali smo pecurke, idemo da nam V.. (ujak) kaze sta valja.

A ujutru kad se cujes sa njima vec pojeli pecurke - pa hteli smo da doruckujemo, nismo stigli da ga pitamo...

Ludim od svoje 12te od njih.

Posted
13 hours ago, aram said:

Teletina sa dunjama i suvim šljivama na posteljici od krompir pirea sa belim lukom, vlascem i maslinovim uljem

teletina-dunje.jpg

jel moze recept za tu teletinu s voćem priti pliz?

Posted
1 minute ago, dunja said:

jel moze recept za tu teletinu s voćem priti pliz?

Uvek :)

Od Persije, tj. Irana, preko Turske, Grčke, do Rima, svuda neki recepti sa mesom i dunjama. Khoresh, tajine, sofigado... sve volim, ali u svakom mi nedostaje ponešto iz onih drugih. Tako da, evo neke moje kombinacije.
Prvo, šafran pospite po kocki-dve leda i ostavite da se otopi. Za to vreme očistite dunje, komada dva na nekih 700 grama teletine. Bez ljuštenja, samo sredinu izvadite i isecite na dvanaest delova, na kriške i stavite u činiju sa vodom u koju ste iscedili pola limuna. E da, treba vam još desetak suvih šljiva, melasa od grožđa, limun, štapić cimeta, lovorov list, 3-4 grančice ruzmarina, vino, bujon, maslinovo ulje, najkvirc, biber, mrvljena suva paprika, pasta od paradajza, krompir, vlasac, crni luk, beli luk... ne pada mi na pamet ništa drugo.
Teletinu isecite na kocke, prosušite i propržite na malo maslinovog ulja, da porumeni. Izvadite u činiju, pa na isto ulje bacite dunje, takođe dobro osušene pre toga. Propržite i njih da porumene pa izvadite u drugu činiju. Ako treba dodajte još malo ulja, pa na njega bacite iseckan luk, da omekne, dodajte jedan čen belog luka. Ako mislite da je malo belog luka, uzmite u obzir da u pire ide 5-6 čenova. Kad to sve zamiriše lepo podlijte vinom i deglazirajte. Vratite meso, dodajte papriku i pastu od paradajza, 3 lista lovora, ruzmarin, štapić cimeta i 7-8 zrna najkvirca, smrvljenih nožem. Podlijte bujonom, najbolje neki juneći, ali može i pileći ili od povrća. Ostavite da se dinsta na tiho, polupoklopljeno, jedno sat vremena tj. dok meso ne omekša. Kad je pri kraju, izvadite lovor, cimet i ruzmarin, vratite dunje, dodajte desetak iseckanih suvih šljiva, preostalu polovinu limuna isečenu na 4-6 komada i jedno 100ml melase od grožđa. Tek sada posolite, da meso ne bi postalo gumasto, dodajte i onaj šafran. Smanjite vatru na najmanje moguće i poklopite, ostavite tako da dunje omekšaju, a da se ne raspadnu. Probajte, dodajte bibera i soli po ukusu. Skuvajte krompir i 5-6 čenova belog luka u slanoj vodi, zgnječite to u pire sa jedno 50ml maslinovog ulja i malo mleka, umešajte sitno iseckan vlasac. Ostavite koji komad vlasca za dekoraciju. Pretpostavljam da ne moram ovo ni da pričam, ali pire ostavite da odmori tri minuta, pa opet dobro promešajte, tek tada je spremno. Na tanjir prvo pire, napravite nešto kao gnezdo, u to sipajte meso, dunje i sve, ukrasite vlascem.

• +1 1
  • Hvala 3