aram Posted January 15, 2022 Posted January 15, 2022 1 hour ago, djeneralche said: Taj pojacivac arome, glutaminat, jel to ono sto se masovno stavlja u kinesku hranu, sto daje onaj prepoznatljivi okus a u stvari je adiktivan? To je bilo i u Vegeti. to da je MSG štetan i adiktivan je netačno. https://zablude.com/mononatrijum-glutaminat-zablude-mitovi/ 3
renne Posted January 15, 2022 Author Posted January 15, 2022 1 hour ago, JakeBlues said: Nadam se da zbog ovog neću biti trajno banovan , ali moram da pomenem da sam ne jednom kupovao i slao našima po belom svetu onaj Fant ili Aleva začin za ćevape i pljeskavice. Sastojci su: belančevine soje 35 %, kuhinjska so 26 %, začini 25 % (crni luk u prahu, beli luk u prahu, crni biber mleveni), sredstvo za dizanje testa (natrijum hidrogenkarbonat), dekstroza, pojačivači arome (mononatrijum-glutaminat 3 %, dinatrijum 5-ribonukleotidi). Znači zlo. Ali, po rečima onih kojima sam kupovao i slao - dovoljno je razmutiti ga u 100 gr mlake vode, dodati u 1 kg mlevene junetine, izmesiti, sačekati oko pola sata i krenuti s pečenjem. I ukus bude "ko nekada". Ima i Kontanyi svoju verziju tih začina, ali kažu da ona ima kim, i to definitivno nije ukus ćevapa na koji smo navikli. BAN!!! Spoiler Mononatrijum glutaminat je stvarno veliko zlo Ali i daje neverovatan ukus jelima, mora se priznati 1
aram Posted January 15, 2022 Posted January 15, 2022 12 minutes ago, renne said: BAN!!! Hide contents Mononatrijum glutaminat je stvarno veliko zlo Ali i daje neverovatan ukus jelima, mora se priznati I ti da pročitaš ono gore
renne Posted January 15, 2022 Author Posted January 15, 2022 pročitao, ali nekako i dalje ne verujem nebitno, svakako izbegavam kad god mogu
djeneralche Posted January 15, 2022 Posted January 15, 2022 1 hour ago, aram said: to da je MSG štetan i adiktivan je netačno. https://zablude.com/mononatrijum-glutaminat-zablude-mitovi/ To mi kazi, idu odmah tri kasike vegete u supu umesto jedne. 1 3
JakeBlues Posted January 15, 2022 Posted January 15, 2022 Ajd na stranu da li je MSG nezdrav ili ne, ali dodavati ga u ćevape, kao i onaj drugi što se zove dinatrijum 5-ribonukleotid zbog dodatnog "umami" ukusa, pa onda još i sojine proteine... to je svojevrsno svetogrđe! U tom smislu je zlo. Having said all that, živo me interesuje ima li toga u "tajnim i dobro čuvanim" recepturama čuvenih ćevabdžinica u BiH i Srbiji? Ili je možda bolje takve stvari i ne znati i živeti blažen u neznanju?
gospa buba Posted January 15, 2022 Posted January 15, 2022 To mi kazi, idu odmah tri kasike vegete u supu umesto jedne.idu svuda kashike i vegete i soja sosa i ne pitaj.sent from novi mnogo jak bubamoto.
JakeBlues Posted January 16, 2022 Posted January 16, 2022 49 minutes ago, detabo said: Dobro jutro Gde je ovo? Kako zovu ovo? 1
aram Posted January 16, 2022 Posted January 16, 2022 (edited) girice u rerni pečene i melitzano, plus domaći leba sa krompirom, tzv. kartoffelbrot. spektakl. Edited January 16, 2022 by aram 3
detabo Posted January 16, 2022 Posted January 16, 2022 Gde je ovo? Kako zovu ovo? [emoji4] Kod Ljukija u Zemunu...leskovacka pljeskavica...Jedan od boljih rostilja koji sam probao... 2
JakeBlues Posted January 17, 2022 Posted January 17, 2022 Taljatelje s piletinom, sos od narendanih skamenjenih ostataka pecorina, neutralne pavlake, vode u kojoj se kuvale taljatele i dve kasicice sosa od tartufa iz teglice 5
Recommended Posts