Jump to content
IGNORED

New Now eating!

renne

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, JakeBlues said:

Nadam se da zbog ovog neću biti trajno banovan :) , ali moram da pomenem da sam ne jednom kupovao i slao našima po belom svetu onaj Fant ili Aleva začin za ćevape i pljeskavice. Sastojci su:  belančevine soje 35 %, kuhinjska so 26 %, začini 25 % (crni luk u prahu, beli luk u prahu, crni biber mleveni), sredstvo za dizanje testa (natrijum hidrogenkarbonat), dekstroza, pojačivači arome (mononatrijum-glutaminat 3 %, dinatrijum 5-ribonukleotidi).

Znači zlo. 

Ali, po rečima onih kojima sam kupovao i slao - dovoljno je razmutiti ga u 100 gr mlake vode, dodati u 1 kg mlevene junetine, izmesiti, sačekati oko pola sata i krenuti s pečenjem. I ukus bude "ko nekada".  Ima i Kontanyi svoju verziju tih začina, ali kažu da ona ima kim, i to definitivno nije ukus ćevapa na koji smo navikli.

BAN!!!

Spoiler

Mononatrijum glutaminat je stvarno veliko zlo

Ali i daje neverovatan ukus jelima, mora se priznati

• Haha 1
Posted
12 minutes ago, renne said:

BAN!!!

Hide contents

Mononatrijum glutaminat je stvarno veliko zlo

Ali i daje neverovatan ukus jelima, mora se priznati

I ti da pročitaš ono gore

Posted

pročitao, ali nekako i dalje ne verujem

nebitno, svakako izbegavam kad god mogu

Posted

Ajd na stranu da li je MSG nezdrav ili ne, ali dodavati ga u ćevape, kao i onaj drugi što se zove dinatrijum 5-ribonukleotid zbog dodatnog "umami" ukusa, pa onda još i sojine proteine... to je svojevrsno svetogrđe!

U tom smislu je zlo. 

Having said all that, živo me interesuje ima li toga u "tajnim i dobro čuvanim" recepturama čuvenih ćevabdžinica u BiH i Srbiji? Ili je možda bolje takve stvari i ne znati i živeti blažen u neznanju? :)

Posted
To mi kazi, idu odmah tri kasike vegete u supu umesto jedne.
idu svuda kashike :cry:

i vegete i soja sosa i ne pitaj.

sent from novi mnogo jak bubamoto.

Posted
49 minutes ago, detabo said:

Dobro jutro emoji102.pngemoji16.png67ee2f59d8780de8d1b64af8d9384d29.jpg

Gde je ovo? Kako zovu ovo? :)

• +1 1
Posted (edited)

girice u rerni pečene i melitzano, plus domaći leba sa krompirom, tzv. kartoffelbrot. spektakl.

Edited by aram
  • +1 3
Posted

Gde je ovo? Kako zovu ovo? [emoji4]

Kod Ljukija u Zemunu...leskovacka pljeskavica...Jedan od boljih rostilja koji sam probao...
  • +1 2
Posted

Taljatelje s piletinom, sos od narendanih skamenjenih ostataka pecorina, neutralne pavlake, vode u kojoj se kuvale taljatele i dve kasicice sosa od tartufa iz teglice

IMG-20220117-125843.jpg

• +1 5