11 hours ago11 hr Pizzi Leccesimalo su tamniji jer sam koristio speltino integralno brašno pa em jeste tamnije, em je moralo duže da se peče
9 hours ago9 hr @aram pričaj, al taj recept sa speltinim brašnom, uklapa mi se sa mojim trendom "lebojed sam al mora da bude kalorijsku deficit" Zahvaljujem
8 hours ago8 hr Imam problem u poslednje vreme da nađem ovde semolinu rimacinatu, a ovo se u principu pravi od nje, tako da sam režio da uzmem durum griz (Hartweizengrieß) pa da ga sam sameljem u food procesoru, da bude što finiji. 250 grama toga i 250 grama speltinog integralnog brašna pomešao, dodao kašiku šećera i kvasac, lagano dolio 400ml vode dok sam mesio. Pred kraj dodao i kašičicu soli i jedno 4 kašike maslinovog ulja. pokrio i ostavio da raste jedno 45 minuta a za to vreme pripremio punjenje. Iseckao glavicu luka na polumesece, najbolje onaj krupni srebrnjak, zbog doze slatkoće koju ima, mada može i pogačar npr. Iseckao 20-ak paradajzičića na četvrtine, isto toliko maslina, onih pečenih suvkastih, otkostio i ovlaš usitnio. Dodao još desetak kapara i 5-6 fileta inćuna, sitno sitno iseckanih. I tu malo zalio uljem, dodao oregana i kašičicu peperoncina i dobro promešao sve. Kao trebalo bi da se doda i par kašika koncentrata paradajza, ali to mi se učinilo nepotrebnim. Napravio gnezdo od testa ubacio sve to u njega u lagano pomešao, pa ostavio da raste dok se ne udvostruči, juče je trebalo sat i po, kad je hladnije bude i tri sata. Meni procenu kad je dosta olakšava to što imam onu posudu koja radi PLOP! kad se to desi E sad treba podlogu za rad izdašno posuti opet semolom rimacinatom, treba jedno 100 grama. Ali ja nisam samleo više od onih 250 grama, a mrzelo me da opet meljem pa sam rešio da uzmem kukuruzno brašno. Istresao na to testo, lagano ga isprevrtao da se uvalja u brašno sa svih strana i podelio na 12 delova. Svaki još malo utapkao u brašno i grubo oblikovao, treba da bude baš rustično. Sve posuo opet kukuruznim brašnom, pokrio krpom i ostavio opet jedno 45 minuta. Rernu zagrejao na najjače, kod mene je to 275°C, sa jednim plehom na dnu. U taj donji pleh ubacio desetak kocki leda, a na donju trećinu stavio pleh sa testom. Posle 7 minuta, kad se formirala fina korica, smanjio na 200 i pekao dok nisu porumeneli i odozdo i počeli da šupljikasto zvone kad ih kucnem po dnu. Trebalo je tu još dobrih 20 minuta, zajebano je integralno brašno, kapiram da bi sa belim bilo upola kraće vreme pečenja. PS: Ima i varijanta kad se luk prvo malo proprži pa mu se doda paradajz, masline i sve ostalo. Trust me, potpuno je nepotrebno. Meni je čak i ukusnije kad tu i tamo osetim kako mi komad luka krcne pod zubima A evo i kako izgledaju kad ih prelomiš:
6 hours ago6 hr Aj ti napravi bešamel sa integralnim brašnom!Musakis sa tikvicama i jagnjećim mesom, caciki i miks paradajza. Nana svuda.Kada sam zagrejao puter da pripremim bešamel, utvrdio sam da nemam ni mrvu običnog belog brašna u kući i uzmem to integralno pšenično. Začudo, transformialo se u krem.
3 hours ago3 hr može bešamel od svakog brašna, jedino što ne izgleda baš reprezentativno. može i od gustina, samo ga treba prvo razmutiti u hladnoj vodi.