Hamlet Strašni Posted February 18, 2015 Posted February 18, 2015 Radost Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока
atajlo Posted February 19, 2015 Posted February 19, 2015 Narodna bajka, nastala usmenim putem, prenošena s kolena na koleno. Puna je fantastičnih događaja, u čemu se ogleda to prenošenje. Naime, svaki od pripovedača dodavao je delove, kako bi zadržao pažnju slušalaca. 1. Stereotipni likovi, karakteristični za bajke: carević- hrabar, odvažan, uvek nađe rešenje. Baš-Čelik- 'zlikovac' koji, bez obzira na snagu, gubi. princeza - žrtva, spašena od strane carevića. 2. Nestvarni događaji. 3. Neodređeno vreme i mesto radnje. 4. Glavni lik nikad ne biva poražen. 5. “Svi-su-živeli-srećno-do-kraja” kraj. 6. Simbolično trostruko ponavljanje određenih situacija u radnji, koje imaju isti ishod i u prva dva puta.(ubijanje aždaje, sretanje zetova, dolazak u Baš-Čelikovu pećinu.)7. Pojava crno-bele tehnike slikanja likova. Carević dobar, nije snažni div, nego običan čovek, dok je Baš-čelik snažan i nepobediv (samo ime Baš-Čelik opisuje njegovu snagu) koji, eto, biva poražen od strane običnog čoveka. Motiv snage uma i volje proteže se kroz priču, kao nauk da na kraju pobeđuje volja i domišljatost, a ne snaga. Čizna – snaga klade valja, um caruje i pobeđuje. _______ na-ša po-be-da!
Amelija Posted February 20, 2015 Posted February 20, 2015 natpisi ja uvek kad sam na nekom groblju gledam u koje doba i koliko godina je ko živeo i pokušavam da zamislim kakav mu/joj je otprilke bio život
Hamlet Strašni Posted February 20, 2015 Posted February 20, 2015 čitulje i ja isto, i upoređujem koliko je još meni ostalo ukoli bih živeo kao oni
Recommended Posts