Jump to content
IGNORED

Kuća, enterijeri, nameštaj, itd...

Mil@n

Recommended Posts

Posted (edited)

Kad bi dao dimenzije prostorije mozda bi uspelo nesto da se smisli.

Slazem se sa @beta kentauri ovaj desno od ulaza gde je rerna je lose realizovano. 

Remeti fengsui :D

Edited by Sandradjer
  • +1 1
Posted

Ja kad sam shvatila kako je koncipirana prostorija, mislim da ovo moze mnogo bolje da se isplanira.

• +1 2
Posted (edited)
On 13.2.2023. at 8:57, Sara said:

Spavamo sa otvorenim prozorima i zimi i leti

Prozore su nam menjali dunsteri od majstora, zeznuli su nas istorijiski.

Ne znam zbog čega ali vazduh izgleda ne cirkuliše uopšte kad su prozori zatvoreni. 

Ima budji i u trpezariji i u kuhinji, po ćoškovima ispod i iznad prozora.

edit: budj se ne pojavljuje samo u kupatilu (koje i nema prozor) i u našoj spavaćoj sobi gde su stari drveni prozori i dalje

tek sad ovo videla

kakva god da je plastika (a šit je realno, to bi trebalo zakonom zabraniti), teško je da je ona osnovni uzrok za pravljenje buđi

može biti da je nešto malo doprinela, ali u osnovi je tu loša termoizolacija spoljnih zidova, tačka kondenza je na pogrešnom mestu i eto

@Frank Pembleton, dobro ti kums kaže, daj osnovu i priključke

ed.

osnovna radna ploha koju domaćica najviše koristi je ona između sudopere i ploče šporeta

nikako nije dobro da je ta ploha tako mala, zapravo nepostojeća

na rernu se svi pale da je stave ovako visoko, to je fency, ali treba se zapitati, koliko se koristi rerna i koji je problem da se stavi klasično

Edited by dùda
  • +1 1
Posted

Duda@ sto se termoizolacije tice, zivimo u soliteru, a mesta gde se stvara budj su delovi stana koji su spoljni zid zgrade.  Odnosno, ne naslanjaju se na neki drugi stan. Tu je velika oscilacija toplo-hladno, mislim da je tu glavni problem.  U ovom stanu smo decenijama, a to je pocelo da se javlja od pre par godina , moguce da je jedan od okidaca i taj sto u zadnje vreme malo vise grejemo , zbog keve koja zivi sa nama.

Posted
34 minutes ago, dùda said:

ta

na rernu se svi pale da je stave ovako visoko, to je fency, ali treba se zapitati, koliko se koristi rerna i koji je problem da se stavi klasično

ja je koristim bas cesto. 4,5 puta nedeljno. i bas mi odgovara ovako. ne moram da se saginjem non stop, mala deca ne mogu da je dohvate. ne znam dal je fensi al je meni super

Posted

Pa da, naravno , na spoljnim zidovima. Loše su izolovani, to je osnovni razlog, a okidač su mogli da budu ti plastični prozori, mada mi je to baš čudno.

Tu je tzv tačka rošenja unutar tog osnovnog zida i zato buđ. 

Just now, munze said:

ja je koristim bas cesto. 4,5 puta nedeljno. i bas mi odgovara ovako. ne moram da se saginjem non stop, mala deca ne mogu da je dohvate. ne znam dal je fensi al je meni super

ta pozicija rerne je uglavnom za veće kuhinje jer ona oduzima od radne plohe 60 cm, a radna ploha je dragocena.

opet sve zavisi kako i šta se kuva, tu se dosta razlikujemo 

ne sporim ja da je to ugodnija pozicija rerne, ali često traži neke (možda nemoguće) kompromise u organizaciji 

Posted

Zar se budj u stanu ne javlja zasicenjem kolicine vlage u stanu? Ako je veca od 100% javlja se budj. Stari prozori nisu dihtovali i razmena vlage izmedju stan i spoljasnosti je bila cesta. Probajte da drzite prozore na kant neko vreme da li ce pomoci.

Posted

Drzimo koliko mozemo,  keva ima strah od promaje pa je stalno natezanje,kod nje u sobi je najgore. Cim Ona izadje ja otvorim, vec mi prebacuje da hocu da je sahranim preko reda 

• +1 1
Posted

Pa kod većine ljudi je vlažnost u stanu ista. Ne verujem da kod @Sara prave parnu kupku u stanu.

Taj spoljni zid je naprosto previše hladan i u njemu se pravi kondenz.

A hladan je jer je loše izolovan.

• +1 2
Posted

Nije ista vlaznost, zavisi od dosta faktora, jedan jeste izolacija zidova ali postoje i drugi. Ucestalost tusiranja, kuvanja. Ako vlaga nije postojala pre nove stolarije znaci da je postojala razmena vlaznosti izmedju unutrasnje i spoljasnje vlage. Spoljnom izolacijom zida bi se verovatno sredio problem, samo kazem da se probaju i jednostavnija resenja za nuzdu.

Posted

Naravno da je vlažnost bitan faktor, ali bitnija je toplota.

Topli vazduh dolazi do tog spoljnog zida i tu se naglo hladi. I neće rošenje da se desi baš na njegovoj površini već negde unutar tog zida. A gde tačno, to upravo zavisi koliko je moćna (ili nemoćna) ta spoljna izolacija a i kolika je debljina tog zida, od čega je zid itd.

A ta buđ se dešava uvek pri vrhu zida, zato što je topli vazduh lakši i ide ka gore. 

@Sara, vama je verovatno sa tim novim prozorima porasla temperatura u stanu ?

Pretpostavljam da je to podizanje temperature okidač, povećala se temperaturna razlika između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Posted

Da, i meni se cini da je  toplije poslednjih par godina.

Posted (edited)
12 minutes ago, Sara said:

Da, i meni se cini da je  toplije poslednjih par godina.

Da, tek sad vidim da si već i napisala da više grejete zbog keve.

Edited by dùda