Jump to content
IGNORED

Poslednji film koji ste gledali Part II

Calavera

Recommended Posts

Posted

Trebao mi je sinoć neki film da me uvede u san, pa sam na RTS Planeti prošao kroz ponudu domaćih filmova i nekako mi izbor padne na Lepotu poroka.

O, Bože koliko je ovo tragičan i mučan film!

Valjda sva ta tragedija i surovosti ostanu potisnute i u senci svih onih živopisnih likova i replika i par erotskih scena. Možda je i bolje tako pamtiti?

Film mi se danas čini slabijim no onda. Za razliku, Jovana Lukina npr je ostarila odlično, gledao sam pre godinu-dve. Najneuverljivija mi je transformacija Jaglike iz potpuno smerne u ženu koja je spremna da se upusti u slobodnu erotsku vezu, koja se odvija prebrzo i čini se bez nekog valjanog razloga. Mada, u kontekstu poruke o oslobođenju žena (i muškoj zatečenosti i nespremnosti), u liku Jaglike gledalac već podrazumeva vekovima nakupljene stege koje samo čekaju trenutak da budu zbačene.

Kod Mire Furlan u ovoj ulozi oduvek mi je smetao taj njen zagrebački naglasak koji nikako nije išao uz ulogu smerne brđanke. Tako mi je njena replika Vodi me (nazad) u Međeđe koju bi izgovorila kao Vodi me (nazad) u Medžedže postala sinonim za neuverljivost. Danas mi to više ne smeta (zapravo me sinoć nasmejalo). Posmatrao sam joj lice i posebmo oči u kadrovima kojima film zaista obiluje i divio se koliko je zapravo bila lepa.

Utisak o Ines Kotman Popović nije se promenio sa godinama, bila mi je i ostala lepa. Opet pre ostalog oči, a i sise ako insitirate.

• +1 2
Posted

spacer.png

aki kaurismaki iz prosle godine pojacano zeli da bude ken louc na bensendinima

Posted

Auh, kakva pretenciozna pizdarija je Mega(f)lopolis. Cak ne moze ni u "so bad it's good" kategoriju, jer je smrtonosno dosadna orgija besmisla. Nemam obicaj da zalim za izgubljenim vremenom posle loseg filma, ali dva i po sata bacena na ovo me bas zuljaju...

• +1 2
  • Hvala 2
Posted

Flow, 2024

neverbalni latvijski crtac, sto je samo po sebi zanimljivo.

s pocetka moze da zulja rascupanost faktura, ali sa protokom vremena (i vode),

sve se slozi u sliku solidarnosti ispred katastrofe.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted

book-of-clarence.png

Ne mogu da kažem da je ovo Žitije Brajanovo 21. veka, ali mi se vajb dopao, muzika je VRHUNSKA, a priča je malo drugačiiji pogled na Jerusalem leta gospodnjeg 33.

Neka vas loša ocena na imdb-u ne obeshrabri, verovatno su to oni koji nisu shvatili da je film satira.

• Vojvodo,serdare 1
Posted
On 16. 9. 2024. at 18:32, Stela said:

In the Heat of the Night

Filmcina! Gledacu ga opet za koji dan :D.

Iako nema spora o tome da je prica odlicna, rezija, fotografija, lokacije gde je snimano, muzika vrhunska (muzika je posebna prica)...ovaj film su iznele glumacke bravure dvojice protagonista.

Gradjenje njihovog odnosa, napetost i dinamika izmedju njih - neverovatno.

Izuzetno je prgav, naprasit i agresivan Rod..briga ga za pravdu, gleda da se ne cima, stalno vaga sta mu je u interesu. Principi ga ne karakterisu. Kad se pojavio u kadru sa onim zutim naocarima - da puknes od smeha. Razvalio je ulogu. Zasluzen Oskar.

Sidney stalozen, ponosan, distanciran, tvrdoglavo gura svoju pricu uprkos svemu. Hoce da se dokaze u nemilom okruzenju. Glumi pogledom. Ne ostavlja prostor za nerazumevanje. Ne odstupa.

Dijalozi su im zivi i mudri, puni obrta i doskocica, najbolji deo mi je negde na polovini filma kad Rod dolazi na zeleznicku stanicu da zove kolegu da se vrati i resi slucaj i kaze da bi ga sa zadovoljstvom izbicevao. I onda krene u dalju argumentaciju :D. Sve vreme ga mrzi i ne moze da ga podnese, ali povije rep iz interesa. Na kraju nadju nacin da jedan drugog postuju i vide da imaju tacke preseka.

Ja sam za taj film prvi put čula kad sam uzela da čitam "Pictures at a Revolution: Five Movies and the Birth of the New Hollywood", Marka Harrisa -- fantastična knjiga o Holivudu u drugoj polovini šezdesetih i o tome kako se industrija gotovo preko noći promenila.

In the Heat of the Night je jedan od 5 filmova koji su bili nominovani za Oskara 1968. godine i oko kojih se cela knjiga zapravo vrti.

Naravno, paralelno sa čitanjem knjige, razume se, ide i gledanje redom svih 5 filmova, ili još bolje ako se ima vreme i za još neki od onih koji se pominju u knjizi :D

• +1 3
Posted

spacer.png

jedna ekstremno spora i nema drama bruna dumona iz 2011. snimana u impresionistickom priobalju severoistocne obale francuske, sirokim kadrovima, o liku za koga se ispostavlja da je moderni isus

Posted
20 hours ago, dunja said:

Ja sam za taj film prvi put čula kad sam uzela da čitam "Pictures at a Revolution: Five Movies and the Birth of the New Hollywood", Marka Harrisa -- fantastična knjiga o Holivudu u drugoj polovini šezdesetih i o tome kako se industrija gotovo preko noći promenila.

In the Heat of the Night je jedan od 5 filmova koji su bili nominovani za Oskara 1968. godine i oko kojih se cela knjiga zapravo vrti.

Naravno, paralelno sa čitanjem knjige, razume se, ide i gledanje redom svih 5 filmova, ili još bolje ako se ima vreme i za još neki od onih koji se pominju u knjizi :D

Odlican je Mark Harris..

• Vojvodo,serdare 1
Posted
1 hour ago, ultra plasticni said:

jedna ekstremno spora i nema drama bruna dumona iz 2011. snimana u impresionistickom priobalju severoistocne obale francuske, sirokim kadrovima, o liku za koga se ispostavlja da je moderni ultra plastični isus

+1

• Vojvodo,serdare 1
Posted
On 27. 9. 2024. at 17:47, kipo said:

Evo i ja izmisljen drzavni udar posle izbora, kao sestojanuarski Capitol '21 ali ovaj put imaju podrsku medju vosjkom. Zanimljivo sto je the Situation room ekipa sastavljena od stvarnih likova koji igraju druge pozicije, dakle savrseno im je poznat dril. Npr, Vesli Klark glumi predsedavajuceg Zdruzenog generalstaba, guverner predsednika, senator glavnog savjetnikai sl.

War Game

Gde si ovo gledao?

Posted
23 hours ago, dunja said:

Od tih pet gledala sam cetiri, propustila samo Doctor Dolittle, sad hocu i njega :D 

• +1 1
Posted

tako prijatno provedeno vreme sinoć na nekoj TV uz "spaliti posle čitanja"

frensis, tilda, kluni, pit, malkovič. svi:ziga:

• +1 5
  • Wub 1
Posted

sinoć naleteh na pink trileru na "The General"

IMDB kaže

The real-life story of Dublin folk hero and criminal Martin Cahill, who pulled off two daring robberies in Ireland with his team, but attracted unwanted attention from the police, the I.R.A., the U.V.F., and members of his own team.

Glison, Damber, Džon vojt. odličan krimić. plus što mene baš interesuje irska. kada smo već kod irske i pink trilera, tu negde kada i "General" pustili su i "The Crying Game". Pa, ako ima ikog ko nije gledao džordanov film, eto prilike.

Posted
23 hours ago, đorđe geprat said:

tako prijatno provedeno vreme sinoć na nekoj TV uz "spaliti posle čitanja"

frensis, tilda, kluni, pit, malkovič. svi:ziga:

ja sam tek posle tog filma shvatila da je bred pit genije

• +1 9