Jump to content
IGNORED

Poslednji film koji ste gledali Part II

Calavera

Recommended Posts

Posted

Sinoć sam obnovio abre los ojos, budući da sam ga gledao pre 20+ godina malo sam se plašio da film nije najbolje ostario (zapravo da ja nisam najbolje ostario), ali i dalje je podjednako jeziv, mučan i divan.

• +1 2
Posted

Džouns, Indiana.

Meh, dosadan je film. Prvih 20ak minuta je dobro (de-age scena) i možda poslednjih 15ak, sve između toga preterano razvučeno i monotono. Malo se jurimo konjima, pa kolima, pa tuktukom, pa brodom, na kraju i motorom i avionom, sva prevozna sredstva smo obrnuli. I zaplet, imamo čarobni artefakt i dobre i loše momke koji se trkaju ko će pre do njega, ako je to najbolje što su mogli da smisle u 2023. godini, ne znam šta bih rekao. Bar 30 takvih istih filmova imamo od Last Crusadea.

Ford mator pa poprilično svedene uloge, Banderas protraćen, Fibi onako, Mads i Bojd rekao bih neiskorišćenog potencijala, mali brko, lebac ti...

Ova franšiza je umrla onog trenutka kad je neki holivudski mozak pomislio da Šia Lebaf može da bude naslednik i nosilac iste, ovo danas je ceđenje suve drenovine.

Posted

Upravo odgledah ruski https://en.wikipedia.org/wiki/Sputnik_(film) i svideo mi se mnogo. Totalno sam imao iste osjecaje kao prvi put kad sam gledao Aliena.

Preporučujem svim ljubiteljma Sci Fi horora. Za korisnike SBBa moze te ga naci na Nova max kanalu premotavsi na 28 septembar oko 1 popodne.

@barba - pogledaj ako nisi - i ako voliš žanr. Tagujem tebe jer si jedan od diskutanata na Ukrajina temama sa kojim često ukrštam mišljenja, ali sa kojim se i često slažem u poslednje vrijeme - za razliku od mnogih drugih koji mi se iskreno čine kao propagandni botovi (ne kažem da se možda ja nekome isto tako ne činim). A i pomalo da pokažem da nisam baš takav hejter svega ruskog kakvom me možda na tim temama zamišljate :)

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

MOONRAKER-1979-poster-1.jpg

PS. Hugo Drax ima svoju kompaniju za letove u svemir (koja intezivno sarađuje sa NASA-om)... Da li je tinejdž Elon ovo gledao i dobio neke ideje? Naravno, ovo su i drugi primetili.

Posted (edited)

Musketara ove godine ko kaplara, ali dolaze u porcijama po tri.

Nisam gldeao ovaj, već The Three Musketeers: D' Artagnan, francuske proizvodnje, sa Vensanom Kaselom, Evom Grin, Lui Garelom, itd...

Sam naslov sugeriše da je film zamišljen kao prvi u potencijalnom serijalu, pred kraj filma se plete novi zaplet, a na samom kraju i piše nastaviće se... Kasnije sam pročitao da je nastavak zapravo već spreman, da je snimljen paralelno sa ovim filmom i da u distribuciju ide krajem godine.

Moje interesovanje za priču o musketarima splasnulo je nakon detinjstva i mladosti. Brojne ekranizacije koje su se nizale i devedesetih godina prošlog, a evo i tokom ovog veka otpratio sam poluzainteresovan. Sada nailazim i na neku rusku adapticiju, možda ona bude zanimljivija, jer sve ove druge nekako baš i nisu. Poslednja koja mi je u sećanju je ona verzija iz 2011. koja je izgleda bila namenjena mlađoj publici, obzirom na izbor glavnih protagonista i akcenat na akcione scene (leteći brodovi...).

Starim filmovima zapravo ništa nije falilo, brojni su i činilo se da se sa pričom otišlo u krajnost sa ovom all stars verzijom i njenim nastavkom.

Verovatno bih, verujem i većina kao definitivnu odabrao verziju iz 1948. godine sa Gene Kellyjem, Lanom Turner, Vincentom Priceom, itd... U ovom je filmu postignut najbolji balans esencijalnih sastojaka priče koja kombinuje ljubavne sa državnim poslovima, elemente akcije i drame, špijunski zaplet, priču o vernosti i izdaji, itd... Dinamika filma je odlična, scene borbi režirane kao da su plesne, akcione scene filovane su humorom, raskoš dvora i plemstva prikazana baš kao takva, likovi su precizno izvajani, čak i iskarikirani. Musketare međusobno jasno razlikujemo po njihovom ključnim osobinama, musketari se od kardinalove garde jasno razlikuju po odeći (boja dresova!), Rišelje je baš zao, a Miledi istovremeno i privlačna i otrovna. Zapravo je u ovom filmu najbolje prikazana njena životna drama i dinamika odnosa sa Atosom.

Na kraju, kakav je ovaj novi francuski?

Sasvim korektan, rekao bih. Gledalac dobija dovoljno zabave, akcije, drame i neizvesnosti, a da ne mora previše da investira u film.

Kome je namenjen?

Za razliku od onog iz 2011. goine verovatno zrelijoj publici.

Pristup je realističan. I scenografija i kostimi u toj su funkciji - nema raskošnog kič sjaja ni u ambijentu, a ni u odeći protagonista. Izostaje CGI.  Scene borbe snimane su iz blizine, uglavnom kamerom iz ruke. Kada lik upadne u blato, on je blatnjav! Sličan je pristup i građenju likova, a mana ovakvog pristupa na kraju je nedovoljna izdiferenciranost i funkcija u filmu Aramisa i Portosa i krajnje svedena uloga kardinala Rišeljea.

Edited by Ras
  • +1 1
  • Hvala 1
Posted

Meni su ovi holivudski iz 70-ih bili zanimljivi kao klincu. Ovo posle sto sam gledao filmove i serije sam brzo izbrisao iz memorije i nekako i kod mene doslo do zasicenja.

Ali kako nisam nikad gledao Musketare na francuskom jeziku, ovaj cu onda bas da overim..

Posted

Fair Play 7/10

Nista specijalno ali mi je legao. Ima neki vibe tv filmova iz devedesetih.

Na odjavnoj vidim dosta nasih ljudi i kasnije pogledam  kad hladno sniman u Bgu. Nikad ne bih to rekao.

Posted

Reptile (netflix), takoreci obican krimic, sa nevjerovatno neobicnim Vangelisovistickim odabirom muzike, uzasnim do gasenja filma.  Benisio del Toro, ipak, nosi film, a naposletku bude zanimljivo. Cak preporuka jbm li ga.

Posted

FAIR PLAY (2023)

ovo je najbolje nesto sto sam gledao ikada na Netflixu.

snimano u Beogradu, Srbija.

05FEAF70-E1AF-4AEE-8F76-45D89ADCC296.jpg

Posted

"studio" je bio u luci beograd, njihova gajba i office. Bili smo i na belom dvoru, a restoran ne mogu da se setim koji tacno, nisam bio na tom setu. Bio je i neki kafic ili cak 2, al evo ne mogu da se setim koji. Decembar 21-mart 22.

Mali film, vidim da se digao neki kao hajp, ko bi rekao. Secam se da je glavnom scenografu umro otac pred kraj snimanja, nije bio tu 3-4 dana. To je bilo odmah posle glass onion, isti producent, ram bergman. 

• +1 1
Posted (edited)
On 6.10.2023. at 16:51, Ras said:

Starim filmovima zapravo ništa nije falilo, brojni su i činilo se da se sa pričom otišlo u krajnost sa ovom all stars verzijom i njenim nastavkom.

Verovatno bih, verujem i većina kao definitivnu odabrao verziju iz 1948. godine sa Gene Kellyjem, Lanom Turner, Vincentom Priceom, itd... U ovom je filmu postignut najbolji balans esencijalnih sastojaka priče koja kombinuje ljubavne sa državnim poslovima, elemente akcije i drame, špijunski zaplet, priču o vernosti i izdaji, itd... Dinamika filma je odlična, scene borbi režirane kao da su plesne, akcione scene filovane su humorom, raskoš dvora i plemstva prikazana baš kao takva, likovi su precizno izvajani, čak i iskarikirani. Musketare međusobno jasno razlikujemo po njihovom ključnim osobinama, musketari se od kardinalove garde jasno razlikuju po odeći (boja dresova!), Rišelje je baš zao, a Miledi istovremeno i privlačna i otrovna. Zapravo je u ovom filmu najbolje prikazana njena životna drama i dinamika odnosa sa Atosom.

Meni je ovaj film ostao omiljena verzija Musketara, pretpostavljam zbog glumačke postave, bem li ga (Majkl Jork, Ričard Čembrlen, Oliver Rid :sad:, Kristofer Li, Rakel Velč...)

The Three Musketeers

image.png.88c427679d013ac2c316fde65b60f398.png

Edited by Filozof manijak
  • +1 1
Posted
On 6. 10. 2023. at 16:51, Ras said:

Sjajan opis filma, i meni je iz svih navedenih razloga omiljeni. Dodatno sto me uvek vrati na detinjstvo i letnje raspuste u selu, gledala sam ga, cini mi se iskljucivo, u toku Letnjeg programa.

• +1 1