rajka Posted June 15, 2015 Posted June 15, 2015 Mene keva lesila od batina toliko da sam se zacenjivao i padao u stanja bliska transu od placa i boli. i nista ti ne fali?
April Posted June 15, 2015 Posted June 15, 2015 u čemu je uopšte stvar sa te "dve trećine odslužene kazne", da li to ima temeljno uporište u zakonu ili je u pitanju sudska praksa? toliko sam puta o tome pročitao, a znam i za dva slučaja iz šireg okruženja. jbmumater, ako si osuđen na x godna, valjda si osuđen na x godina, ne na 2/3 x? Meni je najveći greh zapadne civilizacije ideja da se ubica i žrtva u sudstvu posmatraju jedan na jedan. To jednostavno nije istina. Kad ubiješ nekog, nisi ubio samo pojedinca, ubio si x ljudi vezanih za žrtvu. A to se u pravosuđu nigde ne boduje.
Аврам Гојић Posted June 15, 2015 Author Posted June 15, 2015 na srecu, pravosudje ne boduje hiperbole nego konkretne cinove.
April Posted June 15, 2015 Posted June 15, 2015 Od takve sreće samo nastaje spirala nasilja bez kontrole. U nju se onda uvuku ljudi koji sa nasiljem nikad ne bi imali veze.
Аврам Гојић Posted June 15, 2015 Author Posted June 15, 2015 Ne znam sa cime da polemisem ovde, nije mi jasno sta predlazes.
April Posted June 15, 2015 Posted June 15, 2015 (edited) Na zapadu kad neko nekom opali šamar, ide u zatvor. Kad neko nekog pregazi, plaća mu doživotnu apanažu. Ali zato kad ga potpuno obogalji, doduše emotivno, tako što mu ubije oca-sestru-dete-dopiši, on odgovara samo za čin samog ubistva. Prema živima nema nikakve obaveze. Uostalom, to nije kazna, to je resocijalizacija, druga šansa, blablabla. Ko će dati drugu šansu živima koji su takođe žrtve? Ko će žive zaštiti od anksioznosti, novopronađene mržnje i ideja o osveti? Ko će zauzdati zver u njima? Čitave generacije se deformišu od jednog takvog čina, a pravosuđe i dalje boduje samo povlačenje oroza. Ne shvati ovo kao teoretisanje - pred očima mi je prijatelj koji je izgubio sina i nije više isti čovek koga smo znali, a znamo ga decenijama. edit: @Vasa Edited June 15, 2015 by April
Аврам Гојић Posted June 15, 2015 Author Posted June 15, 2015 (edited) I dalje ne znam sta predlazes. Edited June 15, 2015 by Грешни Василије
Halvard Posted June 15, 2015 Posted June 15, 2015 I dalje ne znam sta predlazes. Da se već i onako vremenski kratke kazne ne skraćuju rutinski još dodatno?
April Posted June 15, 2015 Posted June 15, 2015 Da se već i onako vremenski kratke kazne ne skraćuju rutinski još dodatno? Upravo. U konkretnom spomenutom slučaju, od ubistva je prošlo preko deset godina i kapiram da je ubica tu negde, pred izlaskom. Kapiraš od čega svi strahujemo?
Аврам Гојић Posted June 15, 2015 Author Posted June 15, 2015 Upravo. U konkretnom spomenutom slučaju, od ubistva je prošlo preko deset godina i kapiram da je ubica tu negde, pred izlaskom. Kapiraš od čega svi strahujemo? Dobro ljudi aj se dogovorite sta se trazi. Prvo, za najteze krvne delikte skracivanje kazne uopste nije rutinsko, sadasnji zakoni razdvajaju dve grupe krvnih delikata, za one najteze postoji formulacija "moze se skratiti kazna", umesto "skracuje se kazna". Drugi je problem to sto je nase pravosudje nesposobno da sledi sopstvene norme. Drugo, predlazes da se za ubistva, usled pretpostavljene patnje najblizih, uvede dozivotna kazna zatvora bez mogucnosti pomilovanja?
April Posted June 15, 2015 Posted June 15, 2015 Drugo, predlazes da se za ubistva, usled pretpostavljene patnje najblizih, uvede dozivotna kazna zatvora bez mogucnosti pomilovanja? Više mi smeta sama formulacija sankcije - ona mora u sebi da sadrži element indirektne štete i da zato bude strožija.
Аврам Гојић Posted June 15, 2015 Author Posted June 15, 2015 a ako nema indirektne stete, tj. ako je zrtva osoba koja nema porodicu i zivi sama u seoskoj kuci?
rajka Posted June 15, 2015 Posted June 15, 2015 Više mi smeta sama formulacija sankcije - ona mora u sebi da sadrži element indirektne štete i da zato bude strožija. ovo recimo ima u US u nekom obliku, kada na sudjenju se cita (i uzima u obzir) victim impact statement (a u slucaju ubistva te victims su porodica zrtve), i kasnije ako je parole opcija, opet porodica zrtava ima svoj say pre parole board. ne znam sad da li je americko drustvo u celini zbog toga na boljem, ali verujem da znaci zrtvama (porodici) da budu saslusani i uvazeni.
Recommended Posts