Jump to content

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad naseg drustva, pbp)

Featured Replies

pitanje je kakva je bila komunikacija izmedju camca i parasailera, koliko je posada camca iskusna (u ko kapetaniji bas mnogo padaju na basic ispitu za plovnu dozvolu), da li je devojka bila makar osnovno obucena, pripremljena. nije to voznja pedalinom.

paraglajding, parasejling (tu je kontrola jos i najveca), zip lajns, zicare... ja ne bih s njima sela ni u sandolinu. nisu predrasude, nego osnovno poznavanje, "ae, lagano, to ti je zavrseno" kulture.

nece se ograniciti ili zabraniti dokle god je adrenalin mera uzbudljivosti i ispunjenosti zivota.

poz

Edited by le petit nicolas

• Replies 41.9k
  • Views 4.2m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted Images

Da se postuju pravila ne bi se ovo desavalo. I avion bi bio glava u torbi prica da se drzave nisu potrudile da ga naprave bezbednim.

S tim da većina putnika ne leti avionom od besposlice i dosade

4 minutes ago, Shan Jan said:

Da se postuju pravila ne bi se ovo desavalo. I avion bi bio glava u torbi prica da se drzave nisu potrudile da ga naprave bezbednim.

na primer, paraglajding je rizican sam po sebi, kao padobranstvo, ronjenje... ima mnogo u postovanju propisa, ali ne sve.

za bd slucaj mi se cini da je vecim delom nepostovanje. da li procedura, da li opreme, da li osoblja.

poz

Pa dobro, ja ne kazem da je moranje imati parasejling, samo da ako postoji da treba da bude strogo regulisan. Ne znam zasto je problem da ljudi zele malo adrenalina. Mislim to je bukvalno prica luna parkova. Nije neophodno ali mnogi vole i zato treba da napravimo da bude bezbedno. Ako ne mozes da kontrolises bezbednost onda zabrani.

7 minutes ago, makaronee said:

S tim da većina putnika ne leti avionom od besposlice i dosade

našla bi se već neka komisija pametnjakovića koja bi određivala ko leti zbog potrebe, a ko zbog besposlice i dosade

evo izvestaja sa terena. prema snimku sa go pro kamere, devojka se nije odvezala sa sajle, kako pisu novinarske neznalice, jer to ne bi ni mogla kad je sve od opreme ispravno, nego je u jednom trenutku skinula prsluk, izvukla se iz sedista i... ne zna se sta je mislila. verovatno je bio napad panike. za radio komunikaciju izmedju broda i parasejlera nikad niko nije cuo. da jeste, mozda bi bilo drugacije.

imam taj snimak sa padobrana, ali je mozda previse tezak za gledanje.

budvanski veseljaci nikoga ne pripremaju za voznju, voze se cak ljudi sa dvogodisnjom decom, psima. u poslednje tri godine dvaput je pukla sajla izmedju broda i padobrana, putnici su pod nategnutim padobranom dolelujali na povrsinu mora. nema radio veze izmedju coveka u padobranu i camca.

za kakocemo-lakocemo kulturu imam i snimak od prosle godine, ali je pretezak za kacenje: dve devojke sede na dva sedista okacena na sipku jedno do drugog. krecu, a momak (zaposlen na izdavanju) se zatrci sa mula, zakaci za sipku izmednju njih dve, neko vreme drzi na rukama, reklamira bicepse, tricepse i stomacne misice, a onda po jednu nogu proturi kroz sedista leve i desne saputnice, pa svi srecno lete. pridruzio im se po svim galebskim propisima.

kazem: no sandolina.

poz

Mislim da ne bi smela uopste da postoji opcija da mozes da se izvuces iz sedista dok si gore.

1 hour ago, Shan Jan said:

Pa dobro, ja ne kazem da je moranje imati parasejling, samo da ako postoji da treba da bude strogo regulisan. Ne znam zasto je problem da ljudi zele malo adrenalina. Mislim to je bukvalno prica luna parkova. Nije neophodno ali mnogi vole i zato treba da napravimo da bude bezbedno. Ako ne mozes da kontrolises bezbednost onda zabrani.

treba da bude strogo regulisan. a nije.

posto se nesrece ipak dogadjaju razmjerno rijetko, vjerovatno se ne nalazi dovoljno opravdanja za zabranu.

to govoreci globalno.

a lokalno, i mimo ovog konkretnog kvazisporta, to sto mlad galeb zna da uradi po jadranskim plazama tesko da prosjecna masta moze da se sjeti da sankcionise.

Edited by morgana

globalno, paraglajding je mnogo bolje obezbedjen. osim sto se mora imati dozvola koju nije bilo moguce dobiti (bar do pre 10 godina) na dodjemti-dodjesmi (naravno, u dvojcu onaj drugi: devojka, drug, turista, musterija, ne mora da ima dozvolu, ali ni ne utice na bilo sta tokom leta, kao paket koji dise), letac ne moze sam da se odvoji od krila.

parasailing je u odnosu na to vrlo fake prica. "para" je dodato zbog paralele i privlacnosti, ali nema mnogo veze sa paraglajdingom. sve lekarske cage i svo znanje i iskustvo o strujama, vetrovima, treba da ima posada camca. manje su visine, cvrsca je i brza kontrola uz pomoc sajle kojom se padobran brzo moze "spustiti", sve je drugacije. to je padobran pod fenom, nista vise.

ipak, onaj ko sedne mora da zna ponesto. kao i oni dole. i da medju njima postoji veza tokom voznje.

lokalno: cg je u pogledu propisa iz te oblasti u mladjem kamenom, a u pogledu navada i navika u starijem kamenom dobu. primer: ispit za dobijanje plovne dozvole (osn. dozvola da se vozi skuter i camac) nema prakticni deo ispita, sad treba da se uvede osnovna verzija: vezivanje cvorova i pali/gasi masine. kao kad bismo dobijali vozacke na osnovu polozenih testova.

i sve se to klacka zahvaljujuci tome sto nema mnogo incidenata ni zrtava, sto kaze morgana.

a 10 min parasailing iskustva na plazama budve i becica kosta: 50 eur za 1 osobu, 80 za dve, 100 za 3.

poz

uprkos cinjenici da je tragicno prestao jedan zivot, ovo je samo kockica u mozaiku: primitivno i reaktivno drustvo, bez koncepcije i vizije. ono koje zakonski, inspekcijski i/ili kroz javno mnjenje reaguje kad se pozar razgori (koliko ovakvih ili onakvih zrtava je potrebno da se raspali, pitanje je od oblasti do oblasti), ako i tada, jer: ne gori moja kuca.

na zalost, ovo nije ekskluzivitet cg.

poz

Ugraditelji.

Blic.rs
No image preview

Oglasio se vlasnik agencije za vodene sportove gde je Nov...

Budvanin, Mirko Krdžić, vlasnik agencije za vodene sportove, oglasio se povodom tragedije koja se dogodila u Budvi te je naveo da je istraga u toku i da će obdukcija, kao i tehnički pregled glisera...

Kaze vlasnik ladno "Iz sistema je nemoguće ispasti ukoliko to ne želite." gospode Ovo kao kad bi u avionu stavio vrata koju mogu da se lagano otvore iznutra i kazes jbg, sam izasao, sam se ubio.

Meni ne deluje kao samoubistvo. Više mi vuče na to da se uplašila i uspaničila pa je mislila da će tako da skrati vožnju.