Jump to content
IGNORED

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad naseg drustva, pbp)

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted
2 minutes ago, napadaj said:

Juče mi reče čovek koji radi u PIO da im softver ne funkcioniše i da već danima ne rade ništa.

Ja sam danas bio u PIO da izvadim potvrdu o neisplaćenim penzijama, i videli su mi za 5 sekundi da ima neisplaćena penzija i kolika je.

• Replies 41.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• gospa buba

1865

• ToniAdams

967

• Filozof manijak

959

• radisa

808

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

Sasvim je moguce da su to 2 odvojena softverska paketa. Jedan koji radi pracenje uplata u PIO I na osnovu toga obracun penzije na kraju radnog veka i drugi koji prati isplatu penzija na racun. Mozda imaju zajednicke bazu, ali i ne mora, cak verovatno i nemaju. I ovo sto ne radi je prvi paket.

Edited by gsb
Posted
15 minutes ago, gsb said:

Tu mora da postoji i IT sektor PIO fonda

postoji, i iz prve ruke znam na šta to liči od naprednjaka. tojest, znala sam, dok mi drugarica iz razreda nije glavom bez obzira pobegla iz te firme.

• +1 1
Posted
6 hours ago, JozoMujica said:

Drugim rečima, nije im smanjena plata, nego akontacija što će biti  nadoknađeno kroz konačnu isplatu za mesec... :rolleyes:

Moja doktorka je pisala tim nekim "administratorima Iskra sistema" i baja joj vrlo uvredljivim tonom odgovorio otprilike: "Naučite tablicu množenja, valjda vam je jasno da što više radite cena sata vam je manja"

Onda joj stavio:

10:2=5

10:5=2.

Spektakl.

Što kaže ona "nije ovo prvi put, oni će da "naplate" sve što su nam dali za vreme korone"

Posted
19 minutes ago, pt 2.0 said:

postoji, i iz prve ruke znam na šta to liči od naprednjaka. tojest, znala sam, dok mi drugarica iz razreda nije glavom bez obzira pobegla iz te firme.

I moja sestra od strica je pobegla pre par godina i sećam se da je rekla:

Ovi kad puste ovaj raspad od softvera, ljudi će da nam bacaju bombe u šaltere!

Posted (edited)

da li je moguce ovo za radni staz?!

da ne sacuvaju/arhiviraju staru bazu dok se nova ne uhoda!

pa, jbt, moja bivsa biblioteka je cuvala lisne kataloge do 2010-ih, a baza postavljena polovinom 1980-ih.

bilo je migracija iz drugih sistema ali slicnog/istog formata podataka, migracija na nove verzije, objedinjavanja vise lokalnih baza, ali su postojala radna mesta redaktor baze. u jednom periodu, oko pola godine, ljudi su placeni da prekovremeno i vikendom rade retrospektivnu konverziju, to jest, da sa starih listica prenose nedostajuce zapise u bazu. baza je velicine nekoliko miliona zapisa. nije lako, ali moze.

poz

Edited by le petit nicolas
  • +1 1
Posted (edited)

Nije baš tako. Gore je.

Situacija je gora nego sa biračkim spiskovima.

PIO fond je tek pre desetak gofina objedinio fondove i arhive na nivou države. Ako se ovo može državom nazvati.

Već sam pisao o sopstvenom iskustvu, i stanje u PIO Fondu mi je detaljno poznato od 2005. Ja sam imao sačuvano sve svoje podatke za M4, vezano za moj JMBG u trenutku odlaska u penziju. Niko ih nije prihvato jer ih "firma" nije dostavljala redovno. Poerd svega san čekao 11,5 meseci da se ti podaci objedine i dobijem konačno rešenje. To je neki prosek za "firmu" u kojoj sam radio. 

Otišao sam sa radnog mesta iz BG, stvarno sam bio u Pirotu, a tokom radnog staža 5x sam dobijao i gubio beneficiran staž i bio raspoređen kao izvršilac u 4 različita grada. Moji podaci u trenutku odlaska u penziju su bili razbacani u 4 različita opštinska PIO fonda !?!

Nije imalo ko brzo i efikasno to sa sažme i obračuna na jedno mesto. Pri tome moj se obračun, prihovor i pretnja tužbom razmatrao skoro cele prošle godine.

Suština je da zakonsku obavezu predavanja konačnih podataka (tzv. M4 i M8 obrazac) ne predaju svi na vreme ni kompletno. Nekima je to po defailtu oprošteno, a neki to mute sa nekim služvenicima PIO. Tu se svašta raspetljava poslednjih 10-tak godina.

Ima slučajeva da su ti podaci i upisivani u baze bez potvrde stvarnih uplata u odgovarajuće fondove a firme dobijale potvrde kojima su penzionisale svoje radnike. Imalo je i uhapšenih službenika PIO Fonda... bilo je svačega. 

Drugi važni momenat je da su te pare namenjene Fondu "tu negde" da se koriste za neke druge budžetske potrebe, i da u suštini vama kao normalnom čoveki koji nešto radi ti podaci trebaju samo jednom u životu, i do njih vam skoro nije ni stalo jer vam nisz potrebni uskoro.

Nemam drugo objašnjenje.

PS

Ako se neko ne seća Slučaja Katastar neka se podseti.

Edited by zmanic
Posted

Ovi dogadjaji vise ne mogu da se isprate!

• +1 1
Posted

ovaj lik.zivi u mojoj zgradi i tezak je saban btw 😆 zeldi fazon

Posted

tamo ce bese da prave muzej po starom projektu zgrade

aka skoplje 2014 od stiropora

a ovca neka pliva u govnima