Jump to content
IGNORED

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad naseg drustva, pbp)

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted
2 minutes ago, napadaj said:

Juče mi reče čovek koji radi u PIO da im softver ne funkcioniše i da već danima ne rade ništa.

Ja sam danas bio u PIO da izvadim potvrdu o neisplaćenim penzijama, i videli su mi za 5 sekundi da ima neisplaćena penzija i kolika je.

• Replies 41.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• gospa buba

1865

• ToniAdams

967

• Filozof manijak

966

• radisa

818

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

Sasvim je moguce da su to 2 odvojena softverska paketa. Jedan koji radi pracenje uplata u PIO I na osnovu toga obracun penzije na kraju radnog veka i drugi koji prati isplatu penzija na racun. Mozda imaju zajednicke bazu, ali i ne mora, cak verovatno i nemaju. I ovo sto ne radi je prvi paket.

Edited by gsb
Posted
15 minutes ago, gsb said:

Tu mora da postoji i IT sektor PIO fonda

postoji, i iz prve ruke znam na šta to liči od naprednjaka. tojest, znala sam, dok mi drugarica iz razreda nije glavom bez obzira pobegla iz te firme.

• +1 1
Posted
6 hours ago, JozoMujica said:

Drugim rečima, nije im smanjena plata, nego akontacija što će biti  nadoknađeno kroz konačnu isplatu za mesec... :rolleyes:

Moja doktorka je pisala tim nekim "administratorima Iskra sistema" i baja joj vrlo uvredljivim tonom odgovorio otprilike: "Naučite tablicu množenja, valjda vam je jasno da što više radite cena sata vam je manja"

Onda joj stavio:

10:2=5

10:5=2.

Spektakl.

Što kaže ona "nije ovo prvi put, oni će da "naplate" sve što su nam dali za vreme korone"

Posted
19 minutes ago, pt 2.0 said:

postoji, i iz prve ruke znam na šta to liči od naprednjaka. tojest, znala sam, dok mi drugarica iz razreda nije glavom bez obzira pobegla iz te firme.

I moja sestra od strica je pobegla pre par godina i sećam se da je rekla:

Ovi kad puste ovaj raspad od softvera, ljudi će da nam bacaju bombe u šaltere!

Posted (edited)

da li je moguce ovo za radni staz?!

da ne sacuvaju/arhiviraju staru bazu dok se nova ne uhoda!

pa, jbt, moja bivsa biblioteka je cuvala lisne kataloge do 2010-ih, a baza postavljena polovinom 1980-ih.

bilo je migracija iz drugih sistema ali slicnog/istog formata podataka, migracija na nove verzije, objedinjavanja vise lokalnih baza, ali su postojala radna mesta redaktor baze. u jednom periodu, oko pola godine, ljudi su placeni da prekovremeno i vikendom rade retrospektivnu konverziju, to jest, da sa starih listica prenose nedostajuce zapise u bazu. baza je velicine nekoliko miliona zapisa. nije lako, ali moze.

poz

Edited by le petit nicolas
  • +1 1
Posted (edited)

Nije baš tako. Gore je.

Situacija je gora nego sa biračkim spiskovima.

PIO fond je tek pre desetak gofina objedinio fondove i arhive na nivou države. Ako se ovo može državom nazvati.

Već sam pisao o sopstvenom iskustvu, i stanje u PIO Fondu mi je detaljno poznato od 2005. Ja sam imao sačuvano sve svoje podatke za M4, vezano za moj JMBG u trenutku odlaska u penziju. Niko ih nije prihvato jer ih "firma" nije dostavljala redovno. Poerd svega san čekao 11,5 meseci da se ti podaci objedine i dobijem konačno rešenje. To je neki prosek za "firmu" u kojoj sam radio. 

Otišao sam sa radnog mesta iz BG, stvarno sam bio u Pirotu, a tokom radnog staža 5x sam dobijao i gubio beneficiran staž i bio raspoređen kao izvršilac u 4 različita grada. Moji podaci u trenutku odlaska u penziju su bili razbacani u 4 različita opštinska PIO fonda !?!

Nije imalo ko brzo i efikasno to sa sažme i obračuna na jedno mesto. Pri tome moj se obračun, prihovor i pretnja tužbom razmatrao skoro cele prošle godine.

Suština je da zakonsku obavezu predavanja konačnih podataka (tzv. M4 i M8 obrazac) ne predaju svi na vreme ni kompletno. Nekima je to po defailtu oprošteno, a neki to mute sa nekim služvenicima PIO. Tu se svašta raspetljava poslednjih 10-tak godina.

Ima slučajeva da su ti podaci i upisivani u baze bez potvrde stvarnih uplata u odgovarajuće fondove a firme dobijale potvrde kojima su penzionisale svoje radnike. Imalo je i uhapšenih službenika PIO Fonda... bilo je svačega. 

Drugi važni momenat je da su te pare namenjene Fondu "tu negde" da se koriste za neke druge budžetske potrebe, i da u suštini vama kao normalnom čoveki koji nešto radi ti podaci trebaju samo jednom u životu, i do njih vam skoro nije ni stalo jer vam nisz potrebni uskoro.

Nemam drugo objašnjenje.

PS

Ako se neko ne seća Slučaja Katastar neka se podseti.

Edited by zmanic
Posted

https://nova.rs/vesti/biznis/khaoticen-za-digitalizaciju-penzija-dobija-51-milion-evra-od-pio-fonda/

Neko kao objasnjenje. Umrecu, jer sam 95,6 ja radila SCADU bas na Djerdapu.... posle je pupin implementirao I novije verzije.

Hej, znaju i real-time softver, i tipicne Informacione sisteme... muka mi je! Eleniko, zao mi je ja jasem Darju Kisic i Brata joj... odavde do Praga. Gadovi. Em sto kradu, em sto ce sve sa spale...

• +1 1
  • Tužno 1
Posted

ovaj lik.zivi u mojoj zgradi i tezak je saban btw 😆 zeldi fazon

Posted

tamo ce bese da prave muzej po starom projektu zgrade

aka skoplje 2014 od stiropora

a ovca neka pliva u govnima

• +1 1