Jump to content
IGNORED

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad naseg drustva, pbp)

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted

Azbest je zajeban.   Mi smo menjali tepih u podrumu, ispod je bilo poplocano plocama koje su sadrzale azbest.  Morali smo da platimo specijaliste koji dodju u hazmat odelima da skinu te ploce, najveci problem je prasina koja se stvara kada ih demoliras.  da ne govorim kad se rusi nesto veilko gde ima azbesta, jako skupa i komplikovana procedura, traze se sve moguce dozvole i licence.

• +1 2
  • Replies 40.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• gospa buba

1865

• ToniAdams

967

• Filozof manijak

946

• radisa

798

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
21 minutes ago, LaLinea said:

Dobih od prijatelja ovu vest upravo:

https://n1info.rs/vesti/strucnjak-upozorava-da-ce-iz-suta-od-rusenja-hotela-jugoslavija-biti-oslobodjena-tona-azbesta/

Udisanje azbestnih čestica je izrazito opasno, i ako je ovo tačno, to je opasnost po ceo grad, ne samo po zgrade u okolini. 

U pomenutoj EU kad se ruse zgrade iz tog perioda (sve imaju azbest ali unutra je imobilisan), prvo se radi profesionalno uklanjanje azbesta, tek onda rusenje same zgrade.

Tako su rusili zgradu preko puta mene pa sam malo pratila proces.

• +1 3
Posted

Navodno ne mogu da nađu projektnu dokumentaciju po kojoj je građen Hotel Jugoslavija. Čak i da je pronađu veliko je pitanje da li je u glavnom izvođačkom projektu naveden tačan tip i specifikacija materijala koji se ugrađivao. Za materijal u projektima se navodi  uopšteni naziv cigla, blok, panel, beton, asfalt ...itd,  sa karakteristikama i zahtevima kvaliteta koji mora da poseduje i ispuni, ne i fabrika/isporučilac odakle ga dopremiti. Podaci o ugrađenim elementima, materijalima se beleže u skladu sa važećom regulativom u građevinske dnevnike; ko je napravio građevinski element/materijal (cigla, blok, beton....) i prilažu se atesti koji dolaze sa isporukama materijala na gradilište. Projekat se arhivski čuva u institucijama gde je bio poslat po zakonskoj proceduri koja je važila u to vreme, za građevinski dnevnik ne znam gde se čuva i koliko dugo. Da li se radio projekat izvedenog objekta tada i gde je danas, za sada se ne zna, a i investitora koji danas ruši, baš zabole za bilo koji arhivski papir.

Da li je ugrađivan materijal koji je sadržao azbest - nije jasno. Postoji opravdana pretpostavka da možda i jeste jer tada kad se gradio HJ nije bio zabranjen. Imao je primenu za protivpožarnu zaštitu.

Sa ovakvom anarhijom u današnjem građenju bilo čega i sa pratećom građevinskom inspekcijom, pravosuđem, policijom, ma bilo šta od džavne institucije... pa stvarno samo preostalo  bogu da se molimo čak i ako to retko činimo ili nikad, da nećemo nastradati.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
4 minutes ago, J-♣ said:

Da li je ugrađivan materijal koji je sadržao azbest - nije jasno. Postoji opravdana pretpostavka da možda i jeste jer tada kad se gradio HJ nije bio zabranjen. Imao je primenu za protivpožarnu zaštitu.

Kad se ne zna jel ima azbesta uplatis coveka koji dodje sa analizatorom za azbest, uzima uzorke po zgradi i testira na licu mesta.

Posted
4 minutes ago, Boksi said:

Postavila je @pt 2.0 na temi Beograd. 

Mi smo dobrano i fucked i doomed i sve redom.

Al civilizovano protestujemo i uredno predajemo/lepimo na ulazna vrata inst’ucija zahteve koje niko ne gleda.

Posted
34 minutes ago, Mel said:

Kad se ne zna jel ima azbesta uplatis coveka koji dodje sa analizatorom za azbest, uzima uzorke po zgradi i testira na licu mesta.

Ako to treba prepustiti favorizovanom investitoru, onda da im verujemo kao vesari kad je tvrdio da rekonstrukcije nastrešnice nije bilo.

Postoje procedure kako se nešto ruši i šta se sve preduzima (pre, za vreme i posle) da nikoga okolo ne ugrožavaš, čak i da neke neizbežne neželjene pojave kao buka ograničiš u neke podnošljive dnevne termine.

Posted (edited)

Sva sreća, pa je Prvi osnovni sud, nadležan za pola Beograda, daleko od Hotela Jugoslavija, pa desetine hiljade sudija, zaposlenih, advokata i stranaka neće biti ni u kakvoj opasnosti od azbestnih čestica...

EDIT: Sreća i za Treći osnovni sud...

Edited by Ayatollah
  • +1 1
  • Tužno 1
Posted (edited)
3 minutes ago, Ayatollah said:

Sva sreća, pa je Prvi osnovni sud, nadležan za pola Beograda, daleko od Hotela Jugoslavija, pa desetine hiljade sudija, zaposlenih, advokata i stranaka neće biti ni u kakvoj opasnosti od azbestnih čestica...

Life is a bitch. Svi treba da razmislimo koji smo mi po redu... Ovo se nenormalno ubrzava.

Edited by gsb
Posted

Ja stvarno više ne mogu da razaberem koji je kurac ovom društvu. Svi na svetu gledaju da očuvaju svoju istoriju i tradiciju, neguju zgrade stare stotinama godina kao najveće blago iako veliki broj njih i nije za bolje nego za rušenje. Mi rušimo sve što stignemo da bismo gradili bezlične Dubai-like solitere koji će da zvrje prazni, usput ugrožavajući živote desetina hiljada ljudi okolo, niko se zbog toga ne buni, čak ni oni koji su direktno zdravstveno ugroženi. Hvalimo se i busamo u grudi nekom velikom istorijom, a spomenike te istorije rušimo ili se ruše sami od sebe jer ih niko ne održava, a i što bi ih održavali, kada ih niko ne obilazi.

Iza naše generacije u Srbiji neće ostati ni jedan jedini spomenik ili dostignuće vredno pomena. Samo gomila jezivih soliterčina, kao neki bizarni moderni monoliti da pričaju priču o jednoj bezvrednoj epohi u istoriji Srbije i istim takvim generacijama koje su tu živele. 

• +1 2
Posted
12 minutes ago, gsb said:

Ovo se nenormalno ubrzava.

„И да Господ не скрати те дане, нико се не би спасао; али изабраних ради, које избра, скратио је те дане“

Posted

od tog azbesta srecom nece nitko da umre odmah

a ni ovde nije srecom nitko poginuo

Posted
Just now, cedo said:

od tog azbesta srecom nece nitko da umre odmah

a ni ovde nije srecom nitko poginuo

tako je, ionako svi puse ko turci pa malo raka pluca i mezotelioma vise ili manje nece se primeti, ihaj haj