vememah Posted September 21 Posted September 21 27 minutes ago, Uskebasi said: Ne znam kako je regulisano na auto putu, ali moguce da je ovom poslednjem u koloni zadatak da spreči preticanje kolone. Ako i jeste, onda je u pitanju protivzakonit zadatak kojim se ugrožava saobraćaj, rekao bih. Ako su hteli to da postignu, trebalo je da stave dva policijska vozila pod rotacijom koja će voziti paralelno i sprečavati preticanje vojne kolone. 14 minutes ago, Uskebasi said: Van autoputa je zabranjeno preticati kolonu. Za auto put ne verujem da je tako, ali pretpostavljam da za kolonu oklopnih vozila ili mašina vaze neka pravila koja su posebno propisana. Sigurno ce neko naći neki vojni pravilnik kojim je to regulisano. Ne deluje mi na snimku da vozi neoprezno, vec da svesno blokira preticanje. Preticanje je u ZOBS-u suštinski definisano kao ulazak u traku u suprotnom smeru, tj. njime se ne smatra brža vožnja u drugoj traci u istom smeru. Dakle, suštinsko preticanje kolone je dozvoljeno i na magistralama/bulevarima ako se ona kreće sporijom trakom na mestima gde magistrala/bulevar ima najmanje dve trake u istom smeru. 1 1
Boksi Posted September 21 Posted September 21 Pravilnik o bezbednosti vojnih učesnika u saobraćaju na putevima iz 2014. godine. 1
vememah Posted September 21 Posted September 21 (edited) Ispravan link iz Boksitinog posta: https://www.mod.gov.rs/multimedia/file/staticki_sadrzaj/službeni vojni list/2014/SVL broj 10.pdf Edited September 21 by vememah 1
vememah Posted September 21 Posted September 21 (edited) Quote Војни учесници у саобраћају поступају у саобраћају у складу са законом којим се уређује безбедност саобраћаја на путевима, прописима о саобраћају на путевима и овим правилником. (...) колона војних возила је низ од пет или више војних возила која се крећу или су заустављена једно иза другог истом саобраћајном траком у истом смеру; https://www.mod.gov.rs/multimedia/file/staticki_sadrzaj/službeni vojni list/2014/SVL broj 10.pdf Edited September 21 by vememah 1
gone fishing Posted September 21 Posted September 21 29 minutes ago, giuseppe said: Aj što ga ima malo, nego da li iko ima neku iluziju da ovakva budževina na FAP- u stvarno može da naudi savremenim borbenim avionima? pored aviona postoje i helikopteri, koji lete niže i znatno sporije, koje ovakva budževina može da dohvati 1
ragasto Posted September 21 Posted September 21 (edited) 6 hours ago, giuseppe said: Aj što ga ima malo, nego da li iko ima neku iluziju da ovakva budževina na FAP- u stvarno može da naudi savremenim borbenim avionima? Bolje će odgovoriti upućeniji od mene, naravno da nemam pojma, osim onog što sam pročitao malopre na Novoj o tom vozilu. U teoriji, ne zvuči loše. U praksi, jbg, sela je budala za volan. edit: evo linka, ako nekog zanima https://nova.rs/vesti/hronika/sta-je-to-pasars-vojno-vozilo-koje-je-ucestvovalo-u-nesreci-kod-kraljeva-u-kojoj-je-stradalo-pet-osoba/ Edited September 21 by ragasto 1
Uskebasi Posted September 21 Posted September 21 Definitivno se nepropisno kreću. Jasno je pravilnikom regulisano. Čak sad vidim da se jos jedan ispred krece levom trakom a drugi desnom. Ocigledno je da provociraju druge ucesnike. A pitanje je i da li su registrovani i da li smeju da se krecu javnim putevima, jer ne vidim tablice.
ToniAdams Posted September 21 Posted September 21 1 hour ago, Uskebasi said: Ne znam kako je regulisano na auto putu, ali moguce da je ovom poslednjem u koloni zadatak da spreči preticanje kolone. Druže jesi realan?
Uskebasi Posted September 21 Posted September 21 6 minutes ago, ToniAdams said: Druže jesi realan? Da, što? Napisah da ne znam kako je regulisano, ali mi ne deluje nestvarno da može da postoji neki razuman razlog zašto bi bilo onemogućeno preticanje kolone oklopnih ili uopšte vojnih vozila. Nesto kasnije smo resili misteriju.
ToniAdams Posted September 21 Posted September 21 Pa nije ratno stanje da neko može tek tako da izvršava zadatke koje mu je neko dao, kakvo crno blokiranje puta bez pratnje. Elem, pre godinu dana se ovo desilo ali se zaboravilo kao i sve što se zaboravi
Uskebasi Posted September 21 Posted September 21 Ok, razjasnili smo da svakako voze nepropisno. Ali ovo sa snimka je bitno razlicito od ovih nesreća. Jeste nepropisno i iritira, ali nije opasno
mraki Posted September 21 Posted September 21 (edited) Jebote, pijano vojno lice koje pretiče u oklopnom vozilu pod pratnjom. Taman kad pomisliš da te ništa više ne može iznenaditi. jebote, koliko sam besan. Edited September 21 by mraki
Bambula Posted September 22 Posted September 22 9 hours ago, Uskebasi said: Ne znam kako je regulisano na auto putu, ali moguce da je ovom poslednjem u koloni zadatak da spreči preticanje kolone. To ne sme da radi vozilo koje nema predvidjenu svetlosnu signalizaciju. 1 1
Popular Post Bambula Posted September 22 Popular Post Posted September 22 11 hours ago, Uskebasi said: Van autoputa je zabranjeno preticati kolonu. Za auto put ne verujem da je tako, ali pretpostavljam da za kolonu oklopnih vozila ili mašina vaze neka pravila koja su posebno propisana. Sigurno ce neko naći neki vojni pravilnik kojim je to regulisano. Ne deluje mi na snimku da vozi neoprezno, vec da svesno blokira preticanje. Oduvek je važilo pravilo da se svaka kolona borbene tehnike kreće po čuvenoj paroli "bez uznemiravanja javnosti,najkraćim mogućim putem, bez zadržavanja".Naoružanje se prekriva,na cevi se stavljaju navlake.Ako se u koloni nalazi tehnika koja zbog gabarita ili same konstrukcije ima posebne uslove za manevrisanje ili lošu preglednost, "vozač" mora da obrati dodatnu pažnju.Kolona se formira nebitno dal je na stajanci ili nekoj livadi i taj poredak zadržava do sledećeg zaustavljanja izuzetno ako dobije naredjene u toku pokreta,nema preticanja. Na čelu svake kolone mora da se nalazi vozilo propisno obeleženo sa odgovarajućom signalizacijom (zvučnom i svetlosnom) koje je "crveno slovo" kako za one u koloni, tako i za one na koje kolona nailazi.Na začelju mora da se nadje identično vozilo sa istim zadatkom. Vojnik na zaduženju vozača ima samo jedan zadatak, da vozilo bezbedno odveze od tačke A do tačke B,strogo bez upotrebe alkohola i poštujući civilne zakone. 13 13
Recommended Posts