Jump to content
IGNORED

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad naseg drustva, pbp)

Аврам Гојић

Recommended Posts

• Replies 40.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• gospa buba

1865

• ToniAdams

967

• Filozof manijak

946

• radisa

796

Top Posters In This Topic

Posted Images

2 minutes ago, Leia said:

Dokle god na planeti ima neko jadniji od nas, nema sta da brinemo :fantom:

Hold my beer!

rOkSum.gif

• Wub 1
  • Haha 2
11 minutes ago, brusli said:

Ne znam da li ste svesni kakva katastrofa nam se sprema srednjorocno i dugorocno.

Otisao u praonicu da operem auto, kaze gazda ne radimo vise, ne moze da nadje radnike, nudio im pola od cene pranja cisto na ruke, i opet jok, nema nikog.

Obliznji rostilj kiosk se takodje zali da ne moze da nadje radnike, iako nude solidne uslove, moraju da skracuju radno vreme.

I ovo su poslovi koje svako moze da radi, ne treba neka vestina.

Mogu da zamislim katastrofu kod majstorskih zanimanja ili medicinskih (sestre).

Pored toga takodje nece biti nastavnog osoblja, i jos nekih fakultetskih zanimanja koja su totalno unizena.

Ovo je samo pocetak, ali je trend i vise nego jasan, jos je ostalo starijih old skul radnika, ali kad oni odu tek onda krece veselje.

Problem je sto su ovo basic zanimanja, neophodna da bi drustvo moglo uopste da funkcionise.

Dje su ovi sto kazu "trziste ce regulisati sve".

Da bi prevozio neki teret, treba ti dozvola C ili E kategorije. Uz to, su po ugledu na EU, uveli neki obavezni CPC sertifikat, za cije dobijanje ti treba nekih 1500-2000 eura i da se mesec dana posvetis samo tome (svakodnevna predavanja od po osam sati u trajanju od cetiri nedelje plus polaganje). 

Bez tog CPC sertifikata nema voznje, nema sedanja u kamion i opcije da se zaposlis. 

Doslo je do toga da policija vise i ne sme da kontrolise da li iko ima ili nema taj sertifikat, vise niko i ne trazi to da bi te zaposlio jer se prosto sve raspalo i nema vise vozaca. Pregurava se jos nekako na ovima koji su polozili u JNA ali i to jezerce ce uskoro da presusi.

Nakon toga, ubijace nas Bangladezani i Indijci po drumovima.

• -1 1
12 hours ago, Radoye said:

Bolnice u unutrasnjosti uglavnom sve tako izgledaju, prokisnjavaju, vuce promaja, fali im svega... To su umiralista, a ne mesta gde se ljudi lece. Ko pretekne to je cista sreca.

Kod nas je full bolnica,ali zato osoblje jezivo

• +1 1
16 hours ago, steins said:

Inače, ovih nedelja se traže modusi da se zaposli i srednji medicinski kadar iz Pakistana, Filipina i inih bratskih zemalja.

To do sada nije bilo moguće zbog jezika, neuskladjenosti obrazovnog profila i licenci.

A sada će im organizovati kurseve jezika i nostrifikacije diploma? Ili poslovično ”pomeriti zarez”?

• +1 1
13 hours ago, Radoye said:

Bolnice u unutrasnjosti uglavnom sve tako izgledaju, prokisnjavaju, vuce promaja, fali im svega... To su umiralista, a ne mesta gde se ljudi lece. Ko pretekne to je cista sreca.

+ Očna klinika u Pasterovoj, deo pulmologije i psihijatrije na kliničkom centru itd.

Očna klinika je kao mesto iz horor igrica. 

Ko može da bira kliniku gde će u Bgd, topla preporuka KBC Bežanijska kosa. 

3 minutes ago, Svemir Zeka said:

+ Očna klinika u Pasterovoj, deo pulmologije i psihijatrije na kliničkom centru itd.

Očna klinika je kao mesto iz horor igrica. 

Ne znam dal su nesto radili na Infektivnoj, ono je bukvalno horor iz nekog 18 veka, ne daj boze nikome. Tu ljudsko dostojanstvo prestaje da vazi. 

• +1 1
8 minutes ago, Svemir Zeka said:

Ja kad sam ležao tamo jednu noć pre puno godina, soba nije imala prozor. :D 

• +1 1
  • Haha 1
1 minute ago, Lancia said:

Ne znam dal su nesto radili na Infektivnoj, ono je bukvalno horor iz nekog 18 veka, ne daj boze nikome. Tu ljudsko dostojanstvo prestaje da vazi. 

Da, bilo je pakleno, a ne znam da li su nešto uradili. 

Kad sam bila poslednji put na njoj, u februaru 2020., ispred je bio Žvalja i tzv. otvarao radove na klinici. Mi polumrtvi u malom objektu ga gledamo kao wtf šta radi on ovde. Kao počinju radovi. Postavljena traka kao radi se, a sigurno ništa nije bilo rađeno. 

• +1 1
Just now, Amos said:

Ja kad sam ležao tamo jednu noć pre puno godina, soba nije imala prozor. :D 

E, obnovljena je Bežanija. Sad je vrh, da se tako izrazim. 

• +1 2
1 hour ago, brusli said:

Ne znam da li ste svesni kakva katastrofa nam se sprema srednjorocno i dugorocno.

Otisao u praonicu da operem auto, kaze gazda ne radimo vise, ne moze da nadje radnike, nudio im pola od cene pranja cisto na ruke, i opet jok, nema nikog.

Obliznji rostilj kiosk se takodje zali da ne moze da nadje radnike, iako nude solidne uslove, moraju da skracuju radno vreme.

I ovo su poslovi koje svako moze da radi, ne treba neka vestina.

Mogu da zamislim katastrofu kod majstorskih zanimanja ili medicinskih (sestre).

Pored toga takodje nece biti nastavnog osoblja, i jos nekih fakultetskih zanimanja koja su totalno unizena.

Ovo je samo pocetak, ali je trend i vise nego jasan, jos je ostalo starijih old skul radnika, ali kad oni odu tek onda krece veselje.

Problem je sto su ovo basic zanimanja, neophodna da bi drustvo moglo uopste da funkcionise.

Dje su ovi sto kazu "trziste ce regulisati sve".

Ne sprema se - već se dešava.

Upravo zbog ovakvih stavova

1 hour ago, Ayatollah said:

Pa ne može da se beskonačno održava konkurentnost i održivost raznih budžeta tako što se najviše štedi na zaposlenima, pre ili kasnije to dođe na naplatu...

Ta priča odavno završena - ima jedno 5,6 godina unazad.

Sad više bukvalno nema koga da zaposliš.

Ne znam da li si imao prilike da prisustvuješ razgovorima za posao unazad jedno 5 godina - to je čemer i jad i potpuno odsustvo bilo kakve kritičnosti i mozga generalno. :isuse:

50 minutes ago, Leia said:

A sada će im organizovati kurseve jezika i nostrifikacije diploma? Ili poslovično ”pomeriti zarez”?

Verovatno neka kombinacija brze nostrifikacije i i kurseva primenjenog™ jezika.

Doduše, kad se radi o kursadžijama™ u srednjem zdravstvenom kadru - bukvalno će šimpanze biti apgrejd :isuse:

1 hour ago, Ayatollah said:

Pa ne može da se beskonačno održava konkurentnost i održivost raznih budžeta tako što se najviše štedi na zaposlenima, pre ili kasnije to dođe na naplatu...

Ali problem je sto ljudi nude solidne pare (za potrebno znanje i vestinu), npr pola cene pranja cisto na ruke, racunam da je to 1000 din za pola sata.

Pa pre 10 godina ti je trebala veza da se zaposlis u Maxiju, i to za neku bednu platu, danas te vuku za rukav, doduse plata je i dalje bedna.

Racunam da bi ako niko, to trebalo da rade studenti ili ovi klinci koji cekaju na prvi posao, ali jok, radnika ni od korova.

Jednostavno se izgubila kultura rada, a lavovski su doprinele i centralne banke (citaj stamparije), sto su kreirale gomilu trange frange zanimanja, sa dobrim platama i realno mrsomudjenjem i nekim drustvenom prestizom.

• +1 1
  • Haha 3
40 minutes ago, brusli said:

Ali problem je sto ljudi nude solidne pare (za potrebno znanje i vestinu), npr pola cene pranja cisto na ruke, racunam da je to 1000 din za pola sata.

Pa pre 10 godina ti je trebala veza da se zaposlis u Maxiju, i to za neku bednu platu, danas te vuku za rukav, doduse plata je i dalje bedna.

Racunam da bi ako niko, to trebalo da rade studenti ili ovi klinci koji cekaju na prvi posao, ali jok, radnika ni od korova.

Jednostavno se izgubila kultura rada, a lavovski su doprinele i centralne banke (citaj stamparije), sto su kreirale gomilu trange frange zanimanja, sa dobrim platama i realno mrsomudjenjem i nekim drustvenom prestizom.

Rekao bih da je pristup shengenskoj zoni jako doprineo da imamo masovni egzodus ljudi. Puno radi ilegalno a onda vremenom predju i na legalan rad i odsele se. 

1 hour ago, steins said:

Sad više bukvalno nema koga da zaposliš.

Ne znam da li si imao prilike da prisustvuješ razgovorima za posao unazad jedno 5 godina - to je čemer i jad i potpuno odsustvo bilo kakve kritičnosti i mozga generalno. :isuse:

Mamina bivsha shefica se raspitivala jel bi se moja mama nekako opet zaposlila :ph34r:

Zena ima 70, u penziji vec nekoliko godina.

U nedostatku moje mame, part tajm je zaposlila jednog njenog bivsheg kolegu od - 70 :ph34r:

Kapiram da je problem sto inzenjere koji znaju srpski ne mogu tako lako da povuku iz Vijetnama i Bangladesha...

• +1 1