Jump to content
IGNORED

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad naseg drustva, pbp)

Аврам Гојић

Recommended Posts

2 minutes ago, Shan Jan said:

Disclaimer: na osnovu mog iskustva a i tu ima izuzetaka, ovo su trendovi koje mi se cini da sam primetio.

Svaka kultura se prenosi i na posao. Srpski ITjevci generalno ne postuju pravila i previse su drcni. UK ITjevci su neiskreni i samo rade by the book. Nemci rade samo ono sto treba ali to rade savrseno, generalno teski kad treba da se dodje do kreativnih resenja. Ameri ponekad preteruju sa svojim I can do it stavom. Spanci, za moj ukus, previse lakonski pristupaju poslu Itd... To su mane a takodje svi imaju i svoje prednosti (cesto su upravo mane prednost u nekim drugim situacijama).

Sve bih njih pre birao i za kolegu i za podredjenog i za sefa nego kolege iz Indije.

Ovo za naše ljude je tačno. Hajde da kažemo da se ta drčnost manje vidi sad zbog krize, ali recimo komunikacija sa nekim ko radi bilo šta u crypto - neki su bukvalno i dalje u stilu: "imam nekoliko godina iskustva, plata od 5k evra je neki prosek, zar da se cimam za to, ja očekujem mnogo veću sumu.. Moje vreme košta."

• Replies 40.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• gospa buba

1865

• ToniAdams

967

• Filozof manijak

946

• radisa

798

Top Posters In This Topic

Posted Images

1 minute ago, Oniks said:

Ovo za naše ljude je tačno. Hajde da kažemo da se ta drčnost manje vidi sad zbog krize, ali recimo komunikacija sa nekim ko radi bilo šta u crypto - neki su bukvalno i dalje u stilu: "imam nekoliko godina iskustva, plata od 5k evra je neki prosek, zar da se cimam za to, ja očekujem mnogo veću sumu.. Moje vreme košta."

Kada nesto krene po zlu ja mnogo vise volim da radim sa nasima. Nema tu mnogo straha niti opreza. Mada cak i tu neki znaju da preteraju. Zato u regularnim situacijama imam nase da non stop dolaze sa onim "ajd brate zavrsi mi cas ovo" stavom. Postoji razlog zasto imas gomilu provera, testiranja i zasto za sve sto se menja mora da se prvo uradi dobar research. Nasima to jednostavno ne ide u glavu. U tom smislu moram da kazem da sa biznis strane, preferiram US/UK/Germanske firme. Kad su veliki sistemi u pitanju moras da radis po procedurama ili ces vrlo brzo dobiti haos. 

Mozda je nas mentalitet dobar za startupove.

• +1 3
Just now, Shan Jan said:

Kada nesto krene po zlu ja mnogo vise volim da radim sa nasima. Nema tu mnogo straha niti opreza. Mada cak i tu neki znaju da preteraju. Zato u regularnim situacijama imam nase da non stop dolaze sa onim "ajd brate zavrsi mi cas ovo" stavom. Postoji razlog zasto imas gomilu provera, testiranja i zasto za sve sto se menja mora da se prvo uradi dobar research. Nasima to jednostavno ne ide u glavu. U tom smislu moram da kazem da sa biznis strane, preferiram US/UK/Germanske firme. Kad su veliki sistemi u pitanju moras da radis po procedurama ili ces vrlo brzo dobiti haos. 

Mozda je nas mentalitet dobar za startupove.

Ironično startup/product firmi imamo malo dok outsourcing je cvetao.

Indijski menadžment i međusobno pokrivanje ko nije prošao nije upoznao ovaj sektor :D Doduše Filipinci su bolji, mada mi je već enigma kako Kinezi i Afrikanci rade jer sa njima nisam imao iskustva. Latinska Amerika - lutrija manje više što se tiče developmenta ili što bi rekli u Černobilju - Not great, not terrible.

1 minute ago, Oniks said:

Ironično startup/product firmi imamo malo dok outsourcing je cvetao.

Indijski menadžment i međusobno pokrivanje ko nije prošao nije upoznao ovaj sektor :D Doduše Filipinci su bolji, mada mi je već enigma kako Kinezi i Afrikanci rade jer sa njima nisam imao iskustva. Latinska Amerika - lutrija manje više što se tiče developmenta ili što bi rekli u Černobilju - Not great, not terrible.

Ja i ne smem da pocnem o Indusima, sam cu sebe da permabanujem :ph34r:

Afrika je kontinent, sa razlicitim nacijama onoliko koliko je i Evropa. Ja sam imao iskustva sa nekim zemljama, pa ajd mogu da tu izvucem neke crtice (mada pitanje koliko mi je dobar uzorak):

Zimbabve - vredni i sa sirokim obrazovanjem, slicnog morala kao i mi nekada. Najbolje kolege koje sam imao u ITu.

Juznoafrikanci - preveliki miks raznih naroda al ajd da kazem generalno vrlo u toku sa svim novim desavanjima i tehnologijama, sposobni, nula straha sta god da je ispred njih (oce to kad zivis jedno pogresno skretanje od ubistva zarad 10 dolara). Jedini minus - vise prakticni nego moralni.

Malavi - uprkos nenormalnom siromastvu imaju neki chillout pristup zivotu a i poslu. Ne rade puno ali i ne ocekuju puno od tebe.

Nigerijci - "sve je to lepo nego daj da zavrsimo neku kombinaciju da se obogatimo"

Bocvana - entitled lencuge

• +1 2
22 hours ago, brusli said:

Kako ste zadovoljni Indijcima ?

Danas sam čuo interesantnu priču - varioci u jednoj većoj firmi tražili neko sumanuto povećanje plate na 1500e (imali oko 800 do 1000e) i još svašta nešto - gazdi pukne film, otera ih u kurac i  pošalje ekipu u Pakistan. Ovi kupe 19 varioca odande - ovi tražili platu 300e - dobili po 500e plus stan i hranu.

Posle gazda sazvao sastanak sa našim variocima i reko im otprilike - vidite, imam previše zaposlenih - prema tome dobijate otkaz. A mogu i da vas zadržim ali onda vam je plata 500e jer ja nisam rasista.

Inače - Pakistanci, kažu, rade ko satovi, plus su naviknuti na 12časovno radno vreme i jedan slobodan dan pa im je sad frka da ovo nije neka prevara. :D

• +1 3
  • Haha 1
29 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

iskreno se nadam da će gazda ovih 300-500€ razlike u plati iskoristiti u acibademu u istanbulu

Ma ne mora da ide tako daleko - ima Acibadem i u Beogradu. :fantom:

Inače, ovih nedelja se traže modusi da se zaposli i srednji medicinski kadar iz Pakistana, Filipina i inih bratskih zemalja.

To do sada nije bilo moguće zbog jezika, neuskladjenosti obrazovnog profila i licenci.

• +1 1

Bolnice u unutrasnjosti uglavnom sve tako izgledaju, prokisnjavaju, vuce promaja, fali im svega... To su umiralista, a ne mesta gde se ljudi lece. Ko pretekne to je cista sreca.

• +1 6
8 hours ago, steins said:

Danas sam čuo interesantnu priču - varioci u jednoj većoj firmi tražili neko sumanuto povećanje plate na 1500e (imali oko 800 do 1000e) i još svašta nešto - gazdi pukne film, otera ih u kurac i  pošalje ekipu u Pakistan. Ovi kupe 19 varioca odande - ovi tražili platu 300e - dobili po 500e plus stan i hranu.

Posle gazda sazvao sastanak sa našim variocima i reko im otprilike - vidite, imam previše zaposlenih - prema tome dobijate otkaz. A mogu i da vas zadržim ali onda vam je plata 500e jer ja nisam rasista.

Inače - Pakistanci, kažu, rade ko satovi, plus su naviknuti na 12časovno radno vreme i jedan slobodan dan pa im je sad frka da ovo nije neka prevara. :D

uvek podrzavam kupovinu i shipment robova u Srbiju. Bice puno posla u toksichnim rudnicima, za one koji vole da rade.

Ne znam da li ste svesni kakva katastrofa nam se sprema srednjorocno i dugorocno.

Otisao u praonicu da operem auto, kaze gazda ne radimo vise, ne moze da nadje radnike, nudio im pola od cene pranja cisto na ruke, i opet jok, nema nikog.

Obliznji rostilj kiosk se takodje zali da ne moze da nadje radnike, iako nude solidne uslove, moraju da skracuju radno vreme.

I ovo su poslovi koje svako moze da radi, ne treba neka vestina.

Mogu da zamislim katastrofu kod majstorskih zanimanja ili medicinskih (sestre).

Pored toga takodje nece biti nastavnog osoblja, i jos nekih fakultetskih zanimanja koja su totalno unizena.

Ovo je samo pocetak, ali je trend i vise nego jasan, jos je ostalo starijih old skul radnika, ali kad oni odu tek onda krece veselje.

Problem je sto su ovo basic zanimanja, neophodna da bi drustvo moglo uopste da funkcionise.

Dje su ovi sto kazu "trziste ce regulisati sve".

Edited by brusli
  • +1 8