Mel Posted July 10 Share Posted July 10 9 minutes ago, Shan Jan said: Da, tradicionalni zivot (deca, kuca, stabilan posao) je postao mnogo tezi za odrzavati a ono sto se nekad smatralo egzotikom (ziveti sam, putovati, menjati poslove) je postalo mnogo lakse i prijatnije. I onda se cudimo sto ljudi nece da zive kao njihovi roditelji Ne ljudi, nego muskarci. Za decu ti treba muz realno. Od svih mojih drugarica, manji deo nema decu jer su tako zelele od starta, veci deo i u SR i napolju je zeleo decu. Razlika je samo koliko je koja uspela da ostvari , a najveca razlika je u podrsci / nalazenju partnera za to. Ali zene velikom vecinom i dalje hoce da se upuste u to. Muskarci sta znam, mozda 2/3 hoce porodicu ali ima jedan solidan procenat koji su prosto u fazonu da im to ne treba u zivotu 100%, (ili ti koji si ono neodlucan, ako bi to dete moglo samo da se gaji kapiram da bi imalo svu tvoju ljubav sto je realna dilema btw, pogotovo kad pogledas oko sebe i vidis kako nije bas tako retko da stvari krenu lose sa tom decom kao dodatni faktor za dvoumljenje). 1 Link to comment
Time Crisis Posted July 10 Share Posted July 10 2 hours ago, Leia said: Misliš za Japance ili eventualne ”gastarbajtere”? Za ove druge cenim da je najveći problem jezik (pismo da ne spominjem) i što lokalci slabo pričaju engleski, tako da tamo i idu uglavnom high skilled professionals koji žive u expat balonima i učitelji engleskog, nešto kao Kina i uopšte te ”egzotične” destinacije Realno za oboje. Za domaće se podrazumeva, a za gaiđine ako nisu ti neki high level professionals, ako su samo obični predavači engleskog i slično, neće se baš leba najesti. Link to comment
Halvard Posted July 10 Share Posted July 10 (edited) 20 minutes ago, Shan Jan said: To je toliko suludo da dobri privatni nastavnici su milioneri koji su na nivou selebritija. Fucked up system. Da, to je i meni totalni WTF. I roditelji koji izvode najluđe moguće stvari ne bi li ugurali dete kod nekog takvog, samo što se ne ubijaju međusobno. I što kažeš, nakon toliko uloženog truda i svih mogućih resursa daleko od toga da imaš garanciju da će ti se takva investicija isplatiti. Poznajem jednu Kanađanku koja je predavala engleski u privatnoj školi u Koreji, imala je OK platu, navikla se na stil života, na kraju dala otkaz jer više nije mogla da podnese da gleda decu koja svake nedelje polažu neki test koji im određuje nastavak školovanja/života. Bukvalno je second-hand stress počeo da joj narušava zdravlje. I većina njenih učenica joj je rekla da ne planiraju da rađaju decu jer ne žele takav život za njih. Edited July 10 by Halvard 4 Link to comment
Mel Posted July 10 Share Posted July 10 22 minutes ago, Halvard said: Da, to je i meni totalni WTF. I roditelji koji izvode najluđe moguće stvari ne bi li ugurali dete kod nekog takvog, samo što se ne ubijaju međusobno. I što kažeš, nakon toliko uloženog truda i svih mogućih resursa daleko od toga da imaš garanciju da će ti se takva investicija isplatiti. Poznajem jednu Kanađanku koja je predavala engleski u privatnoj školi u Koreji, imala je OK platu, navikla se na stil života, na kraju dala otkaz jer više nije mogla da podnese da gleda decu koja svake nedelje polažu neki test koji im određuje nastavak školovanja/života. Bukvalno je second-hand stress počeo da joj narušava zdravlje. I većina njenih učenica joj je rekla da ne planiraju da rađaju decu jer ne žele takav život za njih. I onda se pitam kad prebegnu iz Severne Koreje koja je sta znam u 1970oj godini, u juznu Koreju koja je na pola puta do Marsa sa svojim sistemom, kako se ukljuche ljudi uopste u zivot, da li imaju decu tamo ili samo gledaju da nadju posao u nekom korejskom Dominosu i prezivljavaju sto je valjda opet bolje nego ako si na ivici gladi u severnoj Koreji... 1 Link to comment
Leia Posted July 10 Share Posted July 10 41 minutes ago, Shan Jan said: @Leia Ma sve ok, samo, kao neko ko je isto bio zaljubljen u Japan, hocu da kazem da ima toliko toga sto kod njih ne valja. Inace ima lep dokumentarac o stilu zivota Japanaca na Okinavi (koji naravno sada ne mogu naci) i objasnjenje zasto tamo zive po 100 godina i to - srecno. Osim hrane (naravno), veliki uticaj ima sto imaju neke socijalne grupe, svaka od par ljudi, gde su u obavezi da brinu jedni o drugima i u smislu pomoci i emotivno i finansijski i to pomaze da se ne osecaju usamljeno i da i dalje zive aktivno, koliko mogu, i u penziji. Ma ok naravno, nigde i nema da je sve savrseno za svakoga. Meni deluje da je jezicka barijera jedan od najvecih problema za integraciju, ljudi dodju s ocekivanjem da svi pricaju engleski kad ono medjutim. Pa cak i u zemljama gde se pricaju strani jezici vise je nego pozeljno znati i lokalni, zna se kako se gleda na one iz gastarbajterskog geta. Na kraju krajeva mogu samo da ponovim da je sve to individualno, kome kakav stil zivota vise odgovara, nagledah se i raznih Amera po youtube kojima u Japanu nedostaje fREedOm a sve se mislim budite srecni da vas uopste tolerisu takve bucne i iritantno entitled. Bas sad gledam Japan generalno ima valjda najduzi life expectancy na svetu posle Hong Konga , tipa 85 godina Link to comment
Leia Posted July 10 Share Posted July 10 52 minutes ago, Time Crisis said: Realno za oboje. Za domaće se podrazumeva, a za gaiđine ako nisu ti neki high level professionals, ako su samo obični predavači engleskog i slično, neće se baš leba najesti. Naletela sam i na video o zeni u 50tim koja se valjda iz UK preselila u Japan (neki manji grad), sama, kupila neku napustenu kucicu pa je sama i renovirala.. elem zivi od oko 1000$ (1200 max) mesecno koje zaradi od skole (eng) jezika i to joj kako kaze pokriva troskove. Meni to deluje kao neki sasvim prosecan zivot, ionako niko realan bilo gde i ne ocekuje da se namlati para od posla u skoli pa jos u provinciji. Poenta je u izabranom okruzenju prema svojim licnim potrebama i afinitetima, neko drugi bi se polomio da ode u UK vec iz svojih nekih razloga 2 Link to comment
Milošica Posted July 10 Share Posted July 10 Jbt ja ne mogu mesec u Beogradu sam da izguram bez 4/4 i po soma(ne plaćam stan) a ona može tako u Japanu. Kapa dole. 2 Link to comment
x500 Posted July 10 Share Posted July 10 5 minutes ago, Milošica said: Jbt ja ne mogu mesec u Beogradu sam da izguram bez 4/4 i po soma(ne plaćam stan) a ona može tako u Japanu. Kapa dole. Gde slupas 100 do 150 eur dnevno?! Link to comment
Mel Posted July 10 Share Posted July 10 6 minutes ago, Milošica said: Jbt ja ne mogu mesec u Beogradu sam da izguram bez 4/4 i po soma(ne plaćam stan) a ona može tako u Japanu. Kapa dole. Ovo je nadam se neki sasav nachin da napises 1500 ... 1 Link to comment
Time Crisis Posted July 10 Share Posted July 10 14 minutes ago, Leia said: Naletela sam i na video o zeni u 50tim koja se valjda iz UK preselila u Japan (neki manji grad), sama, kupila neku napustenu kucicu pa je sama i renovirala.. elem zivi od oko 1000$ (1200 max) mesecno koje zaradi od skole (eng) jezika i to joj kako kaze pokriva troskove. Meni to deluje kao neki sasvim prosecan zivot, ionako niko realan bilo gde i ne ocekuje da se namlati para od posla u skoli pa jos u provinciji. Poenta je u izabranom okruzenju prema svojim licnim potrebama i afinitetima, neko drugi bi se polomio da ode u UK vec iz svojih nekih razloga Sa 1000 dolara je jedva prosečan život i na Balkanu, a Japan je ipak osetno skuplji. Čak i da uzmemo to da je tačno (a često se ispostavi da takvi ipak imaju neki crni fond kad zagusti), ipak su takvi slučajevi izuzetak 3 Link to comment
Milošica Posted July 10 Share Posted July 10 Just now, x500 said: Gde slupas 100 do 150 eur dnevno?! Nekim "prosečnim danom" ne pređe dvocifreno, problem su uvek neka dva do tri dana u nedelji. 1 Link to comment
Mel Posted July 10 Share Posted July 10 Mene ustvari jako zanima koliko ljudi trose sad u BGu, samo za hranu, i rachune je mislim 1000 k za jednu osobu. Zdravstveni troskovi mogu da budu od 0 do xyz. Prevoz - ko ne ide nigde verov je zanemarljivo, ali ko mora da se krece opet stavka... 1.5 k za porodicu od troje koja ima svoj stan je mislim bas min i to da im nista ne ulece od nekih 'nepredvidjenih' troskova. 1 Link to comment
Leia Posted July 10 Share Posted July 10 14 minutes ago, Time Crisis said: Sa 1000 dolara je jedva prosečan život i na Balkanu, a Japan je ipak osetno skuplji. Čak i da uzmemo to da je tačno (a često se ispostavi da takvi ipak imaju neki crni fond kad zagusti), ipak su takvi slučajevi izuzetak Japanska provansa je drasticno jeftinija nego Tokio, a i Tokio je trenutno super jeftin jer im je valuta valjda na istorijskom minimumu 2 Link to comment
Time Crisis Posted July 10 Share Posted July 10 11 minutes ago, Leia said: Japanska provansa je drasticno jeftinija nego Tokio, a i Tokio je trenutno super jeftin jer im je valuta valjda na istorijskom minimumu Ne može se porediti sa Srbijiom kako god, nije sigurno jeftinije. A 100k dinara je po zvaničnoj statistici prosečna plata u većim gradovima Link to comment
Shan Jan Posted July 10 Share Posted July 10 Meni treba ispod 1000 eur mesecno, doduse nisam siguran koliko ispod sobzirom da ne pratim bas. Imam stan, nemam auto, ne trosim mnogo na garderobu, al se zato ne stidim da idem po kafanama i izletima. Link to comment
Recommended Posts