Aion Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 Ne bih se usudila da svedem iskoke u ponašanju osoba s poremećajima ličnosti na greške u izražavanju empatije. Nisam ni pokusao nesto tako da uradim (da svedem iskoke u ponasanju na greske u izrazavanju empatije). Društveno-propisani obrasci ponašanja se uvek uče, a iz njih posle proizilaze raznorazne varijacije i ekstrapolacije. Apsolutno tacno, ali u svemu postoje i neke emocije valjda. Ni na jednoj sahrani neces pevati i smejati se, ali ako je to sahrana osobe koja je draga nekoj tebi bliskoj osobi, normalno je da i ti budes tuzan (odnosno da tugu dozivljavas kao osecanje, a ne kao drustvenu normu).
ToniAdams Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 Ne znam, ja poznajem jednog ekstremnog narcisa (koji je, uzgred, i veoma inteligentan), koga sve te situacije kad ga ljudi provale, uopste ne doticu na nacin da i na trenutak pomisli da sa njim nesto nije u redu. Nemogucnost da se oseti empatija (i kajanje) znaci da ti nemas predstavu sta ta osecanja znace. Kada su "tuzni" jer se nekoj njima bliskoj osobi desilo nesto lose - to nije prica: "svi placu, znaci da i ja trebam da placem". To nauceno ponasanje da se u takovoj situaciji reauguje na odgovarajuci nacin, pri tome je sociopata ubedjen da je i kod drugih ljudi mehanizam pokretanja osecanja indentican. ok, ali i dalje takvo ponasanje ne vidim kao nesvesno. makar kod mog uzorka. rutinirano i nauceno, to svakako, ali nikako nesvesno.
Aion Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 ok, ali i dalje takvo ponasanje ne vidim kao nesvesno. makar kod mog uzorka. rutinirano i nauceno, to svakako, ali nikako nesvesno. Dobro je sto i ti i ja zakljucujemo osnovu uzorka od jedne (ocigledno ne iste) osobe.
ToniAdams Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 zamisli pa smo amateri i niko nas na shvata ozbiljno!
Aion Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 Izvini, ali ja nisam amater: eto, vec se neko vreme spremam da procitam par knjiga o ovoj temi.
Notorious Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 Izvini, ali ja nisam amater: eto, vec se neko vreme spremam da procitam par knjiga o ovoj temi. Aione, čoveče, ta tvoja spremnost da tvrdiš mi je potpuno fascinantna, iskoristi to na nekom profitabilnijem polju.
Aion Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 Aione, čoveče, ta tvoja spremnost da tvrdiš mi je potpuno fascinantna, iskoristi to na nekom profitabilnijem polju. Ja nista ne tvrdim, ja uvek samo izrazavam svoje misljenje, i ovde i u RL. To sto umem da budem ponekad dosta uverljiv, pa ljudi steknu laznu predsatvu da znam nesto o tome o cemu pricam, to je druga stvar. I naravno da to koristim u poslu.
Weenie Pooh Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 Apsolutno tacno, ali u svemu postoje i neke emocije valjda. Ni na jednoj sahrani neces pevati i smejati se, ali ako je to sahrana osobe koja je draga nekoj tebi bliskoj osobi, normalno je da i ti budes tuzan (odnosno da tugu dozivljavas kao osecanje, a ne kao drustvenu normu). Hm. To što se nećeš smejati i pevati je posledica društvenih normi, a tek to da ne osetiš potrebu za smehom zbog tuđe tuge bi bila posledica empatije. Ono u šta mi imamo uvid je samo to prvo, dakle kontrolisano ponašanje koje diktiraju spoljni, naučeni faktori. Koji procenat tih finih ljudi na sahrani nešto oseća a koji odrađuje obavezu možemo samo da nagađamo. Ja bih rekao jako mali...
Aion Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 Nismo se razumeli, sad si (u prvoj recenici) rekao ono sto sam ja zeleo da kazem.
Aion Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 Aione, čoveče, ta tvoja spremnost da tvrdiš mi je potpuno fascinantna, iskoristi to na nekom profitabilnijem polju. Samo da dopunim ono sto sam ti odogovorio na prethodnoj strani, jer sam naknadno proverio. Od dva posta, u kojima sam izrazio svoje misljenje, za koje si ti rekla da su tvrdnje, drugi sam poceo sa Ne znam, ja poznajem jednog ... jasno se ogradjujuci da a) nisam siguran u to sta pricam; b) da pricam na osnovu iskustva od jednog slucaja.
Weenie Pooh Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 Znam da si to hteo da kažeš, ali tvoja je procena valjda da tu ima više empatije nego "društvene pristojnosti", a moja obrnuto. Sklon sam da verujem da socijalno uslovljavanje diktira ogromnu većinu naših navodno saosećajnih reakcija, čak i internih. Kroz glavu mi prođe "jadni ljudi" kad pročitam neku novinsku priču o tragediji zato što sam od malih nogu treniran da je tako ispravno reći, ne zato što sam negde duboko u sebi iskreno zasuzio za sudbinom potpunih stranaca. I to je savršeno OK.
Notorious Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 Samo da dopunim ono sto sam ti odogovorio na prethodnoj strani, jer sam naknadno proverio. Od dva posta, u kojima sam izrazio svoje misljenje, za koje si ti rekla da su tvrdnje, drugi sam poceo sa jasno se ogradjujuci da a) nisam siguran u to sta pricam; b) da pricam na osnovu iskustva od jednog slucaja. Smajli na početku rečenice je trebalo da ukaže na ton mog posta, jer u svom prvom upisu zaista zvučiš ubeđeno i uverljivo.
ToniAdams Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 Samo da dopunim ono sto sam ti odogovorio na prethodnoj strani, jer sam naknadno proverio. Od dva posta, u kojima sam izrazio svoje misljenje, za koje si ti rekla da su tvrdnje, drugi sam poceo sa jasno se ogradjujuci da a) nisam siguran u to sta pricam; b) da pricam na osnovu iskustva od jednog slucaja. hezuse, pa ovo je jebeni forum, naravno da gotovo svi samo iznosimo svoja misljenja o temama za koje nismo eksperti
Aion Posted August 17, 2014 Posted August 17, 2014 (edited) Smajli na početku rečenice je trebalo da ukaže na ton mog posta, jer u svom prvom upisu zaista zvučiš ubeđeno i uverljivo. Cak i bez smajlija bih shvatio ton tvog odgovora. A i u onom odogovru Toniju sam se namerno dodatno ogradio da je sve laicki stav, da ti zbog nika ne pomislis da smo kolege. Edited August 17, 2014 by Aion
Recommended Posts