Jump to content
IGNORED

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad naseg drustva, pbp)

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted (edited)

Da prosirim scenu o komunalcima iz svog posmatrackog iskustva na jedan omanji forumsi charshaf.

Cesto setam potezom od zemunske pijace ka parkicu na keju/okretnici - vec sest godina tu prolazim i kupujem svakakve sitnice sakupljene sa raznih tavana, iz podruma, cesto i iz kontejnera, dakle tu uglavnom sirotinja prodaje stvari. Ima par njih kojima poklanjam svoje stvari koje mi ne trebaju, da ih prodaju. Cesto pricamo, vecina me zna, poklanjaju mom detetu sve i svasta, znaju sta trazim (koje ploce, stare fotoaparate, staru tehniku) kada me vide zovu me ako misle da imaju nesto za mene. Jednom prisustvovao nekoj "politickoj" raspravi, onih desetak ljudi koji su se okupili i pricali redom mrze Vucica. Ne znam da li je to slucaj sa svima, ali 50% njih je nekada ocigledno (vidi se po odeci a boga mi i po recniku) zivelo mnogo, mnogo bolje.

E sad - obicno prolazim oko 9 ujutro, i obicno u to vreme komunalci gotovo svakodnevno prave patrolu, ljudi sklanjaju u zurbi one stvari i ponjave i to tako prodje, posedaju prodavci na pola sata okolo po klupama i cekaju da komunalci prodju. Imaju sistem dojavljanja i kada se ovi pojave sa pijace, cela ulica zna da dolaze i za par minuta sve cisto, nigde nikog. Video sam tu scenu na desetine puta.

Jednom prolazim, bilo pre nekoliko meseci - vidim deda jedan kojem obicno dajem stvari place (inace deda je dobar kao lebac, blag, ranjiv), vidim ljudi smiruju jednog drugog chichu (koji je nekada ocigledno mnogo bolje ziveo), on vice, psuje majku komunalnu - raspitam se, kazu sada su komunalci dosli sa obe strane ulice odjednom, uz djubretarski kamion u koji su potovarili (bez popisivanja) sve sto su zaplenili (video sam kamionche, narandzasto)... ovome sto vice naplatili i kaznu valjda 5500din, kaze platio odmah jer ako ne plati onda je kazna mnogo veca... posle toga, danima sam vidjao djubretarski kamion i buvljak je na par nedelja nestao. Onda je mic po mic ponovo oziveo, sada se vratio u formu.

E sad - razumem ja i komsiluk kome buvljak smeta, razumem i zavodjenje reda ali - ovo pre svega nije uredjena drzava i red ne moze da se zavodi pocevsi od ove sirotinje. Prosto, impuls da se ustane na komunalce u ovakvim situacijama je najprirodnija moguca stvar, ljudska priroda tako nalaze. To sto drzava radi narodu je cisto izzivljavanje, namerno ponizavanje, udar na logiku i osecaj pravde.

Odatle moj odnos prema komunalcima a jos vise prema "inspektorima". Ja ne znam u kojoj svojoj reinkarnaciji bih u Srbiji radio taj posao, pa makar umirao od gladi (mada ova sa sisama sto bira fitnes teretanu ocigledno od gladi ne umire).

Edited by Caligula
  • Replies 40.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• gospa buba

1865

• ToniAdams

967

• Filozof manijak

946

• radisa

798

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Komunalka deluje normala. Lepo

Samo mi je zao. Kad je mentoli provale, krenuce pretnje i to klasicno internet ludilo (ne da i do sada nije vec nazvana svakakvim imenima) 

Posted
2 minutes ago, Caligula said:

E sad - razumem ja i komsiluk kome buvljak smeta, razumem i zavodjenje reda ali - ovo pre svega nije uredjena drzava i red ne moze da se zavodi pocevsi od ove sirotinje. Prosto, impuls da se ustane na komunalce u ovakvim situacijama je najprirodnija moguca stvar, prosto ljudska priroda tako nalaze. To sto drzava radi narodu je cisto izzivljavanje, namerno ponizavanje, udar na logiku i osecaj pravde.

Suština celog slučaja.

Posted
Just now, copkillah said:

Možda mi je komentar neinteligentan, ali makar nisam poverovao u to da osoba koja nelegalno prodaje stvari na ulici ima veze u vlasti i policiji da nekome smesti otkaz.

Još jednom, i polako: uopšte nije bitno da li je ona u stanju da ostvari svoju pretnju. To nije poenta onoga što sam ja napisala, niti ulazim u tačnost iskaza. Komentarišem samo postupak, i nameru.

I zaključujem da neko ko se tako bahato ponaša, tako siledžijski ponaša, ko preti, ko pesnicom udara u glavu drugu ženu NIJE NEKO NA ČIJU STRANU ĆU DA STANEM.

I jeste kalaštura.

Ako biste izbacili iz jednačine SNS, u jednačini ostaju samo šverceri koji neće da plate dažbine da bi imali mesto na pijaci. Ti i takvi šverceri i švercerke su stariji od svake vlasti koju znam, tu su još iz vremena socijalizma, i nisu mi naročito omiljena ekipa za sažaljevanje.

Niko od ljudi koji su finansijski ugroženi i koje znam ne švercuje robu. Čiste kuće, rade 2-3 posla neka honorarna, ali nisu šverceri koji pesniče komunalnu policiju.

Toliko.

Mislim da ste odlepili od SNS-a svi zajedno i da ne vidite stvari jasno. Imate neke kič sentimente gde im nije mesto.

Ne vidite bitangu kad vam je ispred nosa zato jer SNS.

Posted (edited)

Čitav ovaj slučaj oko pretnje podseti me na izreku: prazne puške dvojica se boje.

edit: u mom uvrnutom sistemu vrednosti i shvatanja morala, biti švercerka je kudikamo časniji poziv od biti (komunalni) policajac. 

Edited by Filozof manijak
Posted

Ako je to ova Kalpačina

https://www.instagram.com/kalpacina/

onda je sve jasno. Žena pošteno pokušava da prodaje kape u toku radnog vremena inspektorke i onda dođe kalaštura da joj skida dobit. Klasičan Nagib-Ragib scenario već mnogo puta viđen i opevan.

Posted
4 minutes ago, Filozof manijak said:

u mom uvrnutom sistemu vrednosti i shvatanja morala, biti švercerka je kudikamo časniji poziv od biti (komunalni) policajac. 

u mom sistemu vrednosti nije.

@Goranz da, plete i prodaje kape i te vunene stvari. i već su krenuli da joj prete na tw da će da je prijave zbog toga.

i javno je istupila - a uopšte nije morala.

kad je beše hit tvit večeras? 

Posted
7 minutes ago, Filozof manijak said:

edit: u mom uvrnutom sistemu vrednosti i shvatanja morala, biti švercerka je kudikamo časniji poziv od biti (komunalni) policajac. 

+1

U Srbiji je shwertz mainstrim zanimanje, ali su, zbog pravljenja scenografije pravne drzave, na udaru samo oni najsitniji, mikrosverceri, sirotinja.

A biti komunalni inspektor u Srbiji - obraz ko djon, operisan od empatije, clanska karta viri dva prsta iz dzepa. Pa eno na snimku jebote, prvi impuls kada neko padne je da mu pritrcis, ova gospodza - kao da je drvo neko palo, prstom makla nije (ni za koleginicu) ... mnogo smo nikakvi.

Posted
2 minutes ago, pt 2.0 said:

Ako biste izbacili iz jednačine SNS, u jednačini ostaju samo šverceri koji neće da plate dažbine da bi imali mesto na pijaci. Ti i takvi šverceri i švercerke su stariji od svake vlasti koju znam, tu su još iz vremena socijalizma, i nisu mi naročito omiljena ekipa za sažaljevanje.

Ne možemo da izbacimo. I komunalci se ne bave svojim poslom kada se to do njih traži, bave se samo najslabijima.

4 minutes ago, Goranz said:

Ako je to ova Kalpačina

onda je sve jasno. Žena pošteno pokušava da prodaje kape u toku radnog vremena inspektorke i onda dođe kalaštura da joj skida dobit. Klasičan Nagib-Ragib scenario već mnogo puta viđen i opevan.

:lol:

Posted (edited)

Komunalna policija (naspram koje se nalaze sitni šverceri i običan svet) ne može da bude veći strah i trepet u državi od MUP-a (zaduženog za predsednike, ministre narkomane i njihove pulene) . Pobrkali su lončiće i to mora svaki građanin da im stavi do znanja.

Edited by halloween
Posted (edited)
16 minutes ago, Goranz said:

Ako je to ova Kalpačina

U Srbiji sve cega se dotaknes postane filmcina

Edited by villiem
Posted
18 minutes ago, pt 2.0 said:

Još jednom, i polako: uopšte nije bitno da li je ona u stanju da ostvari svoju pretnju. To nije poenta onoga što sam ja napisala, niti ulazim u tačnost iskaza. Komentarišem samo postupak, i nameru.

I zaključujem da neko ko se tako bahato ponaša, tako siledžijski ponaša, ko preti, ko pesnicom udara u glavu drugu ženu NIJE NEKO NA ČIJU STRANU ĆU DA STANEM.

I jeste kalaštura.

Niko od ljudi koji su finansijski ugroženi i koje znam ne švercuje robu. Čiste kuće, rade 2-3 posla neka honorarna, ali nisu šverceri koji pesniče komunalnu policiju.

Toliko.

Mislim da ste odlepili od SNS-a svi zajedno i da ne vidite stvari jasno. Imate neke kič sentimente gde im nije mesto.

Ne vidite bitangu kad vam je ispred nosa zato jer SNS.

+1

tač daun

nekad sebe žalim što nisam sposoban da misao artikulišem na ovaj način, pisanim putem

brao pt

Posted
57 minutes ago, triple_nippled said:

komunalka kriva. nesposobni i nekvalifikovani svuda.

nije postovala proceduru. kojim je to pravilnikom regulisano da se otima oko robe? ukratko nesposobna i neobucena za posao kojim se bavi. osim verovatno partijske knjizice.

komunalka je prva prekršila svoja ovlašćenja. gurnula i udarila prodavačicu. uopšte nije bitno da li je s druge strane švercerka ili tatin sin skorojević, osim da bi kod drugopomenutog naprasno izgubila svoja ovlašćenja jer... tatin sin. već viđeno toliko puta. 

Posted (edited)

3 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

+1

tač daun

nekad sebe žalim što nisam sposoban da misao artikulišem na ovaj način, pisanim putem

brao pt

+1 i od mene!

Edited by mraki
Posted (edited)
26 minutes ago, pt 2.0 said:

Ti i takvi šverceri i švercerke su stariji od svake vlasti koju znam, tu su još iz vremena socijalizma, i nisu mi naročito omiljena ekipa za sažaljevanje.

Toliko.

Samo da utvrdimo terminologiju. U mom rečniku švercer je prodavac robe koju je dopremio iz inostranstva mimo carine, npr kupio u Mađarskoj televizor, ovde ga prodaje skuplje.

Ovde govorimo o sirotinji koja prodaje stvari sa deponije i kontejnera za 200 din. dnevno, ako i toliko, za bukvalno parče hleba. 

Svako jutro gledam jedan takav market, prodaje se sve, npr. polupotrošena bočica šampona za 20 din., krnji tanjiri za 30 din komad... Prodavaca puno, a kupaca mnogo mnogo više, tuga jedna.

Nije problem što prodavac "ne čisti kuće, radi 2-3 posla honorarna", nego śto ovi što kupuju se tu oblače, obuvaju, nabavljaju pokućstvo, i da ne kupe tu, išli bi goli i bosi.

edit. nisam za nokautiranje, ali jesam protiv komunalne sa pogrešnim prioritetima.

Edited by Tihajeza