halloween Posted January 7, 2020 Posted January 7, 2020 (edited) 1 hour ago, mustang said: Bice vas manje, a mi cemo moci dosta stvari sami da resavamo bez advokata sa srcem https://www.forbes.com/sites/cognitiveworld/2019/02/09/will-a-i-put-lawyers-out-of-business/ O da. I ja se nadam da će ovo da bude u primeni ubrzo. Moguće je naravno, ne za sve sporove. O tome je počelo davno da se razmišlja, videti pod "Mehanička jurisprudencija". Tema je obrađivana i u našoj pravnoj teoriji. http://www.ius.bg.ac.rs/crimenjournal/articles/crimen_002-2018/Pages from Crimen 2018-02 - Tabak-2.pdf Mislim da je vrlo primenljiva na vanparnične i parnične stvari u kojima dominira princip dispozicije, naročito jednostavne i repetitivne, dok za krivične nije baš. I samo građansko pravo je više algoritamsko nego krivično. Edited January 7, 2020 by halloween
Ayatollah Posted January 7, 2020 Posted January 7, 2020 Neka naprave neki softver koji će da radi due diligence, za ovo ostalo ćemo lako. Ako treba, i finansijski ću da podržim...
Блок_64 Posted January 7, 2020 Posted January 7, 2020 On 6.1.2020. at 13:38, levi said: ima smisla, manijak sigurno nije ateista, drugosrbijanac to se sve regrutuje iz istog poola Reveal hidden contents Mislim da je ovaj govnar sa slike oslobodjen,a pisalo se da je i clan sns borca
Kenji Posted January 7, 2020 Posted January 7, 2020 1 hour ago, halloween said: O da. I ja se nadam da će ovo da bude u primeni ubrzo. Moguće je naravno, ne za sve sporove. O tome je počelo davno da se razmišlja, videti pod "Mehanička jurisprudencija". Tema je obrađivana i u našoj pravnoj teoriji. http://www.ius.bg.ac.rs/crimenjournal/articles/crimen_002-2018/Pages from Crimen 2018-02 - Tabak-2.pdf Mislim da je vrlo primenljiva na vanparnične i parnične stvari u kojima dominira princip dispozicije, naročito jednostavne i repetitivne, dok za krivične nije baš. I samo građansko pravo je više algoritamsko nego krivično. Uvodjenje AI tačnije Machine learning u upravne procese društva je izgleda neminovno i najbolji primer za to je Kina. Može zvučati čudno ali Kina je deceniju ispred zapada u ovome. Dok smo mi gledali black mirror oni su implementirali pilot projekte social bodova, plaćanje mobilnim telefonima, keš nepostoji.. Zanimljivo je da ako pitate kineze o ovome, tačnije o strahu od zloupotrebe svi će odgovoriti da upravo OVO sprečava zloupotrebe! Kinesko društvo je duboko ispunjeno nepoverenjem pa se posledično AI, mašina, nameće kao ultimativna istina i pravda. Mislim da je proces promene bilo kog društva nabolje namerno zaustavljen tačnije prepušten prirodnom propadanju i da je next gen politika u rukama developera, tech lidera koji će pružiti dugo iščekivanu slobodu i sigurnost. A ne moram da pominjem koliko je lakše upravljati algoritmom a ne Babićima, Stefanovićima..
Filozof manijak Posted January 7, 2020 Posted January 7, 2020 Dok se ne pojavi neki HAL9000 ili Skynet
kud u maglu Simoviću Posted January 7, 2020 Posted January 7, 2020 ima na hbo go vice-ov dokumentarac “budućnost posla” pored kamiondžija, it-jevaca ima i deo advokati vs. software ne pamtin detalje, uglavnom, bio je i test gde je advokat “čekirao” paralelno sa softverom
Kenji Posted January 7, 2020 Posted January 7, 2020 3 minutes ago, Filozof manijak said: Dok se ne pojavi neki HAL9000 ili Skynet Ne mislim da sam nešto stručan u oblasti(ima ovde dev-ova koji znaju bolje) ali daleko je AI i ML od "skynet-a". Samo mehanizam učenja koji je sličan neuronu ne opravdava ime veštačka inteligencija. Može da se posmatra da je svaki od AI modela jedan neuron te stoga neka buduća interoperabilnost izmedju pojedinačnih "neurona" može biti nalik ali je to još saj faj.
villiem Posted January 7, 2020 Posted January 7, 2020 Just now, Kenjeee said: Ne mislim da sam nešto stručan u oblasti(ima ovde dev-ova koji znaju bolje) ali daleko je AI i ML od "skynet-a". Samo mehanizam učenja koji je sličan neuronu ne opravdava ime veštačka inteligencija. Može da se posmatra da je svaki od AI modela jedan neuron te stoga neka buduća interoperabilnost izmedju pojedinačnih "neurona" može biti nalik ali je to još saj faj. dnn tek krece
braca Posted January 7, 2020 Posted January 7, 2020 25 minutes ago, Filozof manijak said: Dok se ne pojavi neki HAL9000 ili Skynet khm... vidi HTTP server signature
pacey defender Posted January 7, 2020 Posted January 7, 2020 4 hours ago, mustang said: ajd sto ne volim Advokate i jedva cekam da se sudstvo automatizuje sa softverima, robotima al sramota je koliko je sve to medjusobno iskorumpirano bez apsolutno moralnih normi. Vecina advokata, pogotovu sudije apelacionog suda u nas je su nemarni i bezobrazni. Sve bi ja to na metlu i pravac gradska cistoca. i kako se kod nas menjaju/doounjuju zakoni? Ko ih pise, nudi, odobrava? Kako to mislis, da se automatizuje sa softverima i robotima? Pa nece se automatizovati samo. Zar ne? Neki ljudi ce pisati softvere, sto ce predodrediti dalji rad sudstva, pretpostavljam na osnovama AI. Samo prevedi recenicu u malo konkretniju formu, dakle, ko treba da automatizuje sudstvo i napravi te robote. Jer ako procitas Krivicni zakonik Srbije (verujem i svaki drugi slican zakon), vrlo robotski IF-THEN zvuci. Sto se tice apelacionih sudova.... ponekad mi na poslu padne u ruke neka sudska odluka. Nisam pravnik, ali na osnovu kvaliteta napisanih prvostepenih sudskih odluka, cenim da se oni tamo u apelacionim sudovima hvataju za glave kada im dodju na sto razne budalastine sa nizeg nivoa. "Sud je prilikom izricanja kazne uzeo u obzir materijalne i porodicne prilike okrivljenog" mi je omiljeno, kada se nadje bez obrazlozenja a ) kakve su materijalne i porodicne prilike okrivljenog , b ) na koji nacin je sudija uzeo u obzir pomenutu okolnost, odnosno, sve zajedno, kako je to jebeno bitno za tako nisku kaznu.
Filozof manijak Posted January 7, 2020 Posted January 7, 2020 3 minutes ago, braca said: khm... vidi HTTP server signature
nautilus Posted January 8, 2020 Posted January 8, 2020 15 hours ago, pacey defender said: Kako to mislis, da se automatizuje sa softverima i robotima? Pa nece se automatizovati samo. Zar ne? Neki ljudi ce pisati softvere, sto ce predodrediti dalji rad sudstva, pretpostavljam na osnovama AI. Samo prevedi recenicu u malo konkretniju formu, dakle, ko treba da automatizuje sudstvo i napravi te robote. Jer ako procitas Krivicni zakonik Srbije (verujem i svaki drugi slican zakon), vrlo robotski IF-THEN zvuci. Sto se tice apelacionih sudova.... ponekad mi na poslu padne u ruke neka sudska odluka. Nisam pravnik, ali na osnovu kvaliteta napisanih prvostepenih sudskih odluka, cenim da se oni tamo u apelacionim sudovima hvataju za glave kada im dodju na sto razne budalastine sa nizeg nivoa. "Sud je prilikom izricanja kazne uzeo u obzir materijalne i porodicne prilike okrivljenog" mi je omiljeno, kada se nadje bez obrazlozenja a ) kakve su materijalne i porodicne prilike okrivljenog , b ) na koji nacin je sudija uzeo u obzir pomenutu okolnost, odnosno, sve zajedno, kako je to jebeno bitno za tako nisku kaznu. ma to spada u slobodno sudijsko uverenje i po meni je najmanji problem. gomila presuda su nepismene, radjene na brzinu jer su sudije, narocito u parnici, preopterecene. po meni je mnogo veci problem sto apelacioni i VK sud nisu ostriji i sto pokusavaju po svaku cenu odrzati neke presude i stavove koji su nekada otvoreno nezakoniti, a da ne ulazmo u to da ih nije briga o pravednosti takvih odluka. najveci muljator u rupama u zakonu u srbiji je, pazi sad, srbija. drzavni aparat. najbezocniji advokati su male mace za ono sto radi drzavna uprava. a ima djubradi medju kolegama. i onda je problem kada sudovi stanu u zastitu takvog muljanja po rupama u zakonima koje je po pravilu na stetu gradjana. i nije to prosto muljanje u korist vlasti vec je mnogo sira stvar, nije duznost suda da brani drzavu vec naprotiv, da bude neka vrsta korektora u situacijama kada se ona nadje kao strana u postupku. samo sto u mnogim slucajevima taj film ne gledamo.
Time Crisis Posted January 8, 2020 Posted January 8, 2020 Quote Bolnica u Zrenjaninu zaposlila sociologa na mesto socijalnog radnika Zaštitniku građana pritužbom se obratila Komora socijalne zaštite Srbije, ukazujući na ove nepravilnosti. Kako su naveli, najveći deo problema proističe iz semantičke sličnosti pojmova socijalni radnik i sociolog, iako između ovih zanimanja postoji suštinska razlika.
Recommended Posts