betty Posted January 23, 2015 Author Share Posted January 23, 2015 kod nas u holandiji je bilo kakav distinction (odnosno cum laude) relativno redak. inace, kod nas stampas knjigu pre odbrane. i to moras da osmislis koricu! ljudi unajmljuju dizajnere i tako to. i obicno prodje ohoho meseci izmedju momenta kad je teza aminiovana od strane komisije i momenta odbrane - sest meseci je obicno najbrze sto moze - tako da ljudi cesto navode u cv-u godinu kad su predali tezu i godinu kad su je branili. a odbrana se sastoji od prezentacije od 10 minuta, za opstu publiku. i 50 minuta pitanja. nakon isteka tog sata, udje neki smijesan covek u togi sa kapicom i stapom. stap ima zvonce. lupi time o pod, drekne ora est!, i tad je stvar gotova. komisija izadje napolje da ko fol veca par minuta, i vrate se nazad sa odstampanom diplomom koju ti uruce na licu mesta. Link to comment
Amelija Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 za smiješnog lika u togi što se tiče štampanja, mi štampamo u spiralu i pre i posle obrane, nema više zlatotiska nene :(, jedino što u prvoj verziji na naslovnoj strani piše da je to samo predata verzija a na drugoj da je konačna) što se tiče vremena između predaje i odbrane, ah, kako lepo ljudski mozak potiskuje neprijatna sećanja... ja sam predala u julu 2008, glavni profa M se smilovao da napiše izveštaj tek u jebenom februaru 2009, pa dok sam uspela da nađem datum da mogu sva četvorica svojim prisustvom uveličati događaj došao je i poslednji dan aprila e a to je sve zato što sam još uvek tu radila, neki likovi kojima je teza hitno trebala za novi posao (ili su se pravili da je to slučaj <_<) je napisao izveštaj 2-3 meseca posle odbrane pa je tako jedan ajd da kažem sposoban lik predao septembra 2008 i brainio decembra 2008, a ja, e pa ko mi je kriv no sve je to sada realno nebitno :) Link to comment
BraveMargot Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 najgenijalnija phd odbrana je u svedskoj, gde ti dodele protivnika-ispitivaca, koji posto si ti imao par minuta da predstavis sta je bila tema rada, predstavlja tvoju tezu jedno pola sata, da bi pokazao svima da je sve lepo razumeo (da, sve ovo se desava pred komisijom u odorama i s sarenim kapicama i publikom), onda ti imas opet par minuta da prokomentarises protivnikovo vidjenje tvog projekta, nakon toga te on propituje jedno sat, sat i po, pa pitanja iz publike, pa se onda komisija povuce da veca o konacnoj oceni. e da, i protivniku se preporucuje da donese odoru i kapicu i da je nosi tokom teze, da se bolje uklopi sa komisijom. Link to comment
Amelija Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 e super, da znam ako me ikada pozovu u Švedsku da pribavim blagovremeno opremu Link to comment
betty Posted January 23, 2015 Author Share Posted January 23, 2015 ja sam pomislila - super, ako me ikada pozovu u svedsku, da lepo odbijem. Link to comment
paculla Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 ah smesni covek u togi, a paranimfe? to mi je najveci hit bio u holandiji. isla da slusam odbranu, ceremonija gora nego kad su krunisali kralja. stoje paranimfe pored kandidatkinje, jedna drzi knjigu doktorata, druga olovku i blokcic da pritekne u pomoc ako nesto mora da se pise. onda svako pitanje i svaki odgovor pocinje istom recenicom, nesto se tu prica na latinskom, nesto na holandskom, obrana na engleskom. taj covek u togi je udarao stapom, ne secam se bas konteksta. vrlo ceremonijalno, najveci problem mi je bio da se ne smejem. sve to u sali tu eindhoven, koji je mlad univerzitet, nije da su tu ceremoniju gajili vekovima, nego su je smislili pedesetih ili sezdesetih... sala izgleda kao konferencijske sale u sava centru, a proces kao u staroj grckoj.... Link to comment
betty Posted January 23, 2015 Author Share Posted January 23, 2015 sve si odlicno opisala :D kod nas, posto smo katolicki univerzitet, na kraju ide i molitva na latinskom. a paranimfe su zakon, pomognu ti oko organizacije zurke i tako to. Link to comment
betty Posted January 23, 2015 Author Share Posted January 23, 2015 (edited) opis za neupucene: paranimfe su dve osobe po tvom izboru koje ti pomazu u procesu organizacije odbrane. Edited January 23, 2015 by betty Link to comment
mei Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 (edited) kod nas se za odbranu stampalo 6 "radnih" kopija bez vezivanja, na obicno stampacu. tek nakon odbrane se stampala prava knjiga na kvalitetnoj hartiji koja moze da prezivi vekove u nacionalnoj biblioteci :D. meni je komisija posluzila kao spell-checker (e.g., magnetic field je visa puta bio magnetic filed i slicno :D). odbrana je trajala max 2 sata, verovatno krace. prvo prezentacija od 10 minuta (mislila sam da imam 20, ali su mi na licu mesta rekli da imam 10 min. dali su mi 2 minuta u posebnoj sobici da budem sama i da kompresujem prezentaciju u mozgu, dok je njima dekan citao proceduru odbrane koju nisam smela da cujem). jedan od najvaznijih clanova komisije, externi strucnjak u mom polju (japanac) se pojavio sa prtljagom, posto je imao let nazad kasnije popodne. obrana nije smela da bude duza od 2 sata, inace covek gubi let. a i dekan je rekao nezavisno od japanca da duze ne moze, ukljucujuci ove pripremne minute. ostali clanovi komisije su bili jedan fizicar sa drugog univerziteta, ne iz mog polja. jedna matematicarka-statisticarka i moj mentor.ukupno pet ljudi. sesta kopija te verzije teze je bila na katedri danima pre odbrane, kako bi je mogli citati svi profesori sa katedre ukoliko to zele. ako izuzmemo pocetni stres oko kompresovanja prezentacije za 50% u realnom vremenu, sve ostalo je bilo super. kao diskusija izmedju kolega, a ne odbrana. prvi krug pitanja je isao redom, dok jedan clan komisiju ispituje, drugi moraju da cute. kada se prvi krug zavrsio, pocela je diskusija, tj. svako je mogao da pita preko reda sta hoce. najteza pitanja je postavljao moj mentor, valjda da bi pokazao da nije biased posto me zna. inace, odbrana je bila zatvorenog tipa. bilo je moguce dovesti goste (slusaoce), ukoliko kandidat to zeli i napise molbu dekanu da zeli publiku (koja mora da cuti). svaka teza nakon odbrane dobija ocenu, a najbolje se kandiduju za medalje na nivou univerziteta dva puta (za taj diplomski rok, a kasnije za celu godinu tj. sve diplomske rokove). Edited January 23, 2015 by mei Link to comment
paculla Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 moja odbrana tacno 60 minuta, iza zatvorenih vrata, samo komisija i ja. 20 min prezentacija, 20 min pitanja o tezi, 20 min pitanja iz opste elektrotehnike. za ovaj poslednji deo se ljudi spremaju tako sto odu da popricaju sa clanovima komisije, ali ja sam vec zivela u americi pa sam dosla na nevidjeno. posle talka, pita mene predesdnik komisije, da li moze posednjih 40 minuta na nemackom. ajde reko', nije vreme da se svadjam. prodje prvih 40 minuta prilicno lagano i krene opsti deo. opsti deo je samo da se dokaze kako si ti beskoristan i kako nista ne znas. poslednji ispitivac profesor motora i pogona u penziji. pocne on, pita me nesto za asinhrone i sinhrone motore (doktorat iz obrade medicinskih slika), ja izvucem neko secanje sa faksa, cak sam i volela taj predmet, nekako se iscupam. poslednje pitanje odbrane, pocinje: "frau paculla, vi ste srpkinja, kao nikola tesla", dodje mi da kazem da nisam, jer znam sta me ceka -- trofazni sinhroni motor. secam se ja da to nije bas prosto i da ima neka fora, krenem tu da crtam neke zice, totalna havarija. posto znam da za par minuta istice vreme, dignem ruke i kazem da ne znam. moj mentor zelen. posle su mi rekli da ne sme da se kaze ne znam, da je bolje da se lupa. to nekako prezivim, davno bese i ne bih ponovo..... posle sam bila na odbranama po americi koje su bile ovako kako mei opisuje. Link to comment
Anduril Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 najgenijalnija phd odbrana je u svedskoj, gde ti dodele protivnika-ispitivaca, koji posto si ti imao par minuta da predstavis sta je bila tema rada, predstavlja tvoju tezu jedno pola sata, da bi pokazao svima da je sve lepo razumeo (da, sve ovo se desava pred komisijom u odorama i s sarenim kapicama i publikom), onda ti imas opet par minuta da prokomentarises protivnikovo vidjenje tvog projekta, nakon toga te on propituje jedno sat, sat i po, pa pitanja iz publike, pa se onda komisija povuce da veca o konacnoj oceni. e da, i protivniku se preporucuje da donese odoru i kapicu i da je nosi tokom teze, da se bolje uklopi sa komisijom. Jos bolje je u Finskoj gde kandidat i protivnik nose maceve, frakove i cilindar na glavi. Kao pravi duel. Link to comment
Notorious Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 krejzi Ćuti, ne prizivaj Pre par godina je bila u opticaju priča o uvođenju toga (ja to po analogiji sa sudijskim togama,valjda se tako zovu i one profesorske aljine) i dodatnih ceremonijalnih zavrzlama na univerzitet, nisam sigurna da bih to dobro podnela. Link to comment
topuzina Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Došlo vreme za tešku artiljeriju: Glavu prišrafe tek kad ti uruče diplomu ^_^ Link to comment
Amelija Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 sve bolje od boljeg :o još sam ja i super prošla, realno sa sve onom tabelom Link to comment
Recommended Posts