Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

komad = clanak.

ja mislim da je to objavljivanje tokom studiranja odlicna stvar. kad predas clanak za peer review to je skroz druga arena, sa skroz drugacijim pravilima. u svakoj laboratoriji postoji neki skup podrazumevanih znanja i interpretacija koji zapravo i nisu bas toliko podrazumevani, a da to ne znas dok ne probas da objavis. da ne pricam o tome da sam odjednom morala uvod za sve clanke da zgusnem na 500 reci, a diskusije na 1500. naucis da budes koncizan, konkretan, da se pozivas samo na informacije koje razumes toliko dobro da mozes da ih izrazis po jednom recenicom, i da gadjas u sridu. da ne pricam o tome da mozes da dodjes u situaciju da ti reviewer trazi jos neke dodatne analize a ti nisi vise na svom maticnom faksu, nemas vise prostor na superduper kompjuteru za obrade, nemas pristup softveru od osamsto petsto tisuca dolarjev, nisi u face to face kontaktu sa mentorom koji bi mogao da te posavetuje... naravno, zahtevanje da je nesto objavljeno da bi se doktoriralo je opet lose. u drustvenim naukama taj proces objavljivanja traje dosta duze nego u prirodnim, a sta da radis u medjuvremenu? 

I broj clanaka, barem na ekonomiji i bisnisu je 3, i koliko razumem, znacajno su duzi (20-25 strana, neki idu i do 30).

Pišem u nadi da je ovaj profa zadrt ali ne i lud.

Nadam se i ja.

Inače trenutno stanje norveške sage je da je zadrti™ tražio da mu obrazložim zašto se ne slažem, bilo da napišem bilo da popričamo na skajpu, pa sam lepo ispisala tekstić i poslala sa mojim viđenjem pozitivnih tačaka teze + komentarima na njegove komentare, sa čim se sve ne slažem i zašto.

Pa ćemo videti.

Inače dva moja konferencijska drugara su radila/rade s njim i jedan nikad nije imao problema a drugi koji je bio mesec dana tamo da baš ima dobro mišljenje, da je uvek bio spreman da pomogne, i sasluša i porazgovara o novim idejama, i sve.

A ja ga znam samo malo s konferencija tipa "ćao, zdravo, lepo/ružno vreme danas", nemam pojma kakav je generalno kao profesor/čovek/komunista.

inače palo mi je napamet da je možda toliko zapeo i zato što nema naknadnih ispravki teze kao u Nemačkoj (sve to što on hoće bi u D mogao da hoće nakon odbrane pa da se tek kad ona sve to uradi potpiše završnica, preda konačna verzija i zvanično bude doktorka)

koliko ja znam, u nemackoj bas nema naknadnih ispravki teze nego se dobija ocena (summa, magna, cum laude, rite ili se padne), dok se u uk rade ispravke pa je stoga procena da li su popravke malog znacaja, velikog znacaja, ili ih (redje) nema.

koliko ja znam, u nemackoj bas nema naknadnih ispravki teze nego se dobija ocena (summa, magna, cum laude, rite ili se padne), dok se u uk rade ispravke pa je stoga procena da li su popravke malog znacaja, velikog znacaja, ili ih (redje) nema.

zanimljivo kako holandska skrtost u davanju pozitivnih ocena na faksu prati isti trend kao i u skolama: u holandiji je cum laude najveci stepen koji moze da se postigne za graduate studies, kao sto klinci u nizim razredima najvise mogu da postignu dobar uspeh. 

kod nas se, bar na tehnici, smatra da teza nije finalna sve dok se ne odbrani i da se u tom smislu primedbe dobijaju i putem i na samoj odbrani i da se tek posle odbrane formira finalni sadrzaj koji se shtampa korichi i pechatira. tako da i na samoj odbrani mogu nastati primedbe koje se uvazavaju i unose u finalnu verziju. zato fizichari koriche odmah u tvrdo, za njih je teza gotova kad se zavrshe pregovori sa komisijom, a na tehnikama u spiralu za komisiju, pa tek kad se sve zavrshi, onda u zlatotisak ^_^

Edited by gospa buba

hvala na objasnjenju, nisam znala da se pristup razlikuje zavisno od oblasti, mislila sam da imaju jedan isti sistem za sve, kao u uk.

pa u stvari nisam toliko sigurna, ovi moji misle tako, da nishta nije gotovo dok sve nije gotovo, a pritom je veoma moguce da vec susedna katedra gaji neka druga uverenja :unsure:

ume na primer komisija da se zanese u vrlo dobronamernu i konstruktivnu diskusiju, pa da zaboravi zashto se stvarno okupila, da se prikljuche i kolege, i da se stvarno chuje dosta korisnih stvari od iskusnog sveta, tu na licu mesta, dok kandidat stoji, vene i pita se shta ga snashlo (i cvili su sebi ovo je moja zurka ovo je moja zurka) ^_^. ali ni ne znam da su ikome trazili neke fantastichne zahvate. tu i tamo neka sitnica da se dopravi ili ako je neko u toj predfinalnoj verziji primetio josh neshto. i tako...

Edited by gospa buba

koliko ja znam, u nemackoj bas nema naknadnih ispravki teze nego se dobija ocena (summa, magna, cum laude, rite ili se padne),

unapred ograda: pričam o prirodno-tehničkim naukama, i nisam sigurna da li je u celoj celcatoj D ali u dobrom delu jeste:

- napiše se teza, mentor kaže mora još to i to, kad on aminuje preda se

- formira se komisija od 4 člana, mentor kao takav (zvaćemo ga M), eksterni mentor (M1) koji mora biti iz tvoje oblasti ali ne sa tvog fakulteta, i još dva profana koji moraju biti s tvog fakulteta ali ne iz tvoje oblasti (zvaćemo ih X i Y)

inače na fakultetu za informatiku X mora biti iz teorijske informatike a Y iz praktične

- M i M1 pročitaju predatu tezu i već tada mogu izneti muzičke želje o dodatnim eksperimentima, ispravkama i sličnom*

- napišu izveštaj (koji ti inače nikada ne vidiš**, vidiš samo ocenu koje je Margot ispravno opisala) a tebi mogu da napišu/kažu već muzičke želje i željice ukoliko ih imaju

- nakon izveštaja zakaže se odbrana koja se sastoji iz 2 dela od po sat vremena:

- prvi deo je klasična odbrana, znači 45 minuta ti prezentuješ svoj rad, 15 minuta te ispituju, prvo profani pa posle može i publika

- drugi deo je ispit, i zatvoren je za javnost, pri čemu svaki od 4 člana komisije ima 15 minuta da te propituje

ispit je u principu fakultetski ispit kao takav, M i M1 te mogu ispitivati  bilo šta što ima veze sa tvojom oblašću (formule, definicije, koješta), a X i Y svako svoju oblast (koja sa tvojom nema veze)

- M i M1 mogu izraziti dodatne muzičke želje i željice

- nakon svega toga je žurka

- kada se otrezniš, ne znam koliko tačno imaš fore da odradiš sve muzičke želje i predaš konačnu verziju, ali svako želi da završi s tim što pre

ja sam npr branila krajem aprila ali mi je zvaničan datum na dr diplomi jun

Edited by Hjortron

nešto mi polude pa ne završih, elem još zvezdice:

*ovo mislim da je tačka u kojoj je moguće da se zadrti™ ne bi bunio jer bi još uvek bilo fore da se sve to uradi da je mesto zbivanja D (inače on je Nemac), ali pošto u N toga nema se uznemirio

**ja sam svoj igrom slučaja videla :whistle:

a još neki interesantni momenti što se tiče moje teze, elem M1 mi je sastavio pozamašnu listu komentara, želja i željica i to napisano poprilično ironično/sarkastično plus je hteo da citiram neke slajdove :lol: pa sam ga se sve u svemu pre teze poprilično i plašila iako su mi mnogi koji su ga znali s konferencija i slično pričali "e baš super što ti je M1 eksterni, baš je kul lik" a ja ono kuku lele a šta bi tek bilo da nije kul lik (inače je Englez koji živi i radi u Irskoj)

na samoj tezi pak jeste bio totalno kul lik, a i na ispitu me je pitao samo neke detalje o tezi :D

M pak nije izneo nikakve naknadne želje nakon odbrane

i ja lepo sve odradila sa M1 liste, odštampala, ukoričila, odnela u biblioteku, i onda još samo fali da oba mentora potpišu neki "unbedenklichkeit" (što znači nešto tipa "nesumnjivost") i onda je tek apsolutno gotovo

i M1 mi potpisao i sve, odem ja kod M na potpis, on krene nešto da lista tezu i kao "ispravi još ovu tabelu, nemaš rezultat za blabla" a ja  :o  "khm, glb, glup, pa sve je već odštampano i predato i ništa niste rekli do sada i M1 je sve potpisao i sve je gotovo, pored toga nije taj rezultat ni toliko bitan", on progunđao nešto sebi u bradu i rekao "to se tako ne radi", opet progunđao, i potpisao, ufpuf...

zanimljivo kako holandska skrtost u davanju pozitivnih ocena na faksu prati isti trend kao i u skolama: u holandiji je cum laude najveci stepen koji moze da se postigne za graduate studies

kod mene su sumu dobijali samo neki totalni genijalci ili slično, magna i cum su ravnomerno raspodeljeni za obične smrtnike, a rite je dobio samo neki Iranac koji je imao iransku stipendiju koju bi morao da vrati da nije završio doktorat, a ima i ženu i decu i tako to, pa je profa rekao "dobro ajd"