gospa buba Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 O, pa Bettz je u komadima objavljivala svoju. Dalbeše kao tri članka. ja sam svoju objavila u 12 komada. bilo preteklo za josh jedno 3-4 posle. kritikovali me da sam preterala ^_^ to je bilo srecno, publikabilno vreme. kad ide, onda ide i besplatno <_< Link to comment
Amelija Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 p.s. zaboravila sam: naravno da valja objavljivati i u časopisima, ali i to traje i traje te je sličan problem tako da je kod nas bila obaveza da predaš u časopis pre odbrane, a npr moj je prihvaćen 2.5 godine kasnije <_< (dobro, ja sam se u međuvremenu i porađala i tako još neke stvari su se izdogađale, ali i da nisam bilo bi tu sigurno dobrih godinu dana a verovatno i nešto više) ali je zato hiper-ultra-časopis hihihi, profa je čak sumnjao da će mi tu primiti, ali Link to comment
Amelija Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 ja sam svoju objavila u 12 komada. ček bre kako to teza u komadima? jel to ovo što rekoh, skupite sve članke na gomilu i to je teza? ali onda teza kao takva opet bude komada 1, zar ne? Link to comment
betty Posted January 21, 2015 Author Share Posted January 21, 2015 komad = clanak. ja mislim da je to objavljivanje tokom studiranja odlicna stvar. kad predas clanak za peer review to je skroz druga arena, sa skroz drugacijim pravilima. u svakoj laboratoriji postoji neki skup podrazumevanih znanja i interpretacija koji zapravo i nisu bas toliko podrazumevani, a da to ne znas dok ne probas da objavis. da ne pricam o tome da sam odjednom morala uvod za sve clanke da zgusnem na 500 reci, a diskusije na 1500. naucis da budes koncizan, konkretan, da se pozivas samo na informacije koje razumes toliko dobro da mozes da ih izrazis po jednom recenicom, i da gadjas u sridu. da ne pricam o tome da mozes da dodjes u situaciju da ti reviewer trazi jos neke dodatne analize a ti nisi vise na svom maticnom faksu, nemas vise prostor na superduper kompjuteru za obrade, nemas pristup softveru od osamsto petsto tisuca dolarjev, nisi u face to face kontaktu sa mentorom koji bi mogao da te posavetuje... naravno, zahtevanje da je nesto objavljeno da bi se doktoriralo je opet lose. u drustvenim naukama taj proces objavljivanja traje dosta duze nego u prirodnim, a sta da radis u medjuvremenu? Link to comment
Amelija Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 komad = clanak. ok, ali opet -- šta tačno predaš? hrpu članaka, ili ih ipak nekako organizuješ u 1 komad zvani teza? ili predaješ jedan po jedan članak pa onda kad ih bude dovoljno onda bude odbrana? Link to comment
Amelija Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 a što se mog slučaja tiče, izgleda da će moći da padne 1 fini film/priča sve u svemu Norvežanka se slaže sa mnom i sa topuzom: Hjortronlija, mese isto čini da je taj Švajcarac malo eshoul i da bi trebalo da spustite stopalo dole i reknete mu da smanji doživljaj. Zvuči da se ponaša nerazumno. a u međuvremenu meni pisao zli profesor i direktno me pitao šta ja mislim i da možda porazgovaramo na skajpu ovih dana, i ja mu ukratko rekla šta mislim (vrlo finim i ljubaznim rečina "dosta komentara ti je na mestu ali pretera ga brate čoveče") + sam forvardovala Bugarinov mejl oboma inače Norvežanka je rekla da je moguće slati na doradu i odlžiti za 6 meseci mada ona ne bi (a ni ja), i da nije moguće pasti na odbrani (super!) a da jeste moguće da ne napišemo svi troje zajednički izveštaj nego zli jedan a nas dve drugi (što mi se trenutno čini kao vrlo verovatan ishod) to be continued... Link to comment
betty Posted January 21, 2015 Author Share Posted January 21, 2015 (edited) hrpu članaka, ili ih ipak nekako organizuješ u 1 komad zvani teza? kod mene to ide ovako: - uradis 4 eksperimenta (ili vise) - ako uspeju, objavljujes, redom kojim si ih radila (npr. pises prvi dok radis merenja za drugi) - ako ne uspeju, napises poglavlje za tezu koje je u formi clanka, mada mozes malo vise da raspredas zasto mislis da nije uspelo - na kraju ti clanci + opisani neuspesni eksperimenti budu poglavlja 2 do n-1 - napises opsti uvod (poglavlje 1) i zakljucak (poglavlje n), koji nekako povezuju ostatak u celinu. uvod treba da je prijemciv za opstu (ili bar opstiju) populaciju, zakljucak su malo sire spekulacije o oblasti koje se oslanjaju na tvoje rezultate. ako si voljna, zakljucak moze da lici na pregledni clanak, koji takodje mozes da probas da objavis, pre ili posle odbrane. - sve slozis u celinu, nalepis naslov, napravis table of contents. pri tom znas niko nikad nece procitati ni uvod ni zakljucak. Edited January 21, 2015 by betty Link to comment
gospa buba Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 kod mene to ide ovako: - uradis 4 eksperimenta (ili vise) - ako uspeju, objavljujes, redom kojim si ih radila (npr. pises prvi dok radis merenja za drugi) - ako ne uspeju, napises poglavlje za tezu koje je u formi clanka, mada mozes malo vise da raspredas zasto mislis da nije uspelo - na kraju ti clanci + opisani neuspesni eksperimenti budu poglavlja 2 do n-1 - napises opsti uvod (poglavlje 1) i zakljucak (poglavlje n), koji nekako povezuju ostatak u celinu. uvod treba da je prijemciv za opstu (ili bar opstiju) populaciju, zakljucak su malo sire spekulacije o oblasti koje se oslanjaju na tvoje rezultate. ako si voljna, zakljucak moze da lici na pregledni clanak, koji takodje mozes da probas da objavis, pre ili posle odbrane. - sve slozis u celinu, nalepis naslov, napravis table of contents. pri tom znas niko nikad nece procitati ni uvod ni zakljucak. slichno, s tim shto se faze josh vishe preklapaju, odasvud. ako imash 3 rada, imash sve. Link to comment
Amelija Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 ah pa dobro onda, ipak je 1 teza sastavljena od članaka (i neuspelih eksperimenata) ja u nekom trenutku nekoga razumeh da se predaju individualno članci, odjednom ili čak jedan po jedan :o inače kao što rekoh mi moramo da od svih naših eksperimenata, članaka i svega napravimo jednu jedinu smislenu priču i onda ja imala 3 prilično odvojene pričice pa se malo uplašila joj kako ću ja to, no ipak se nekako lepo sredilo, imala sam 3 dela teze kao i objašnjenja zašto je sve to zapravo povezano u jednu celinu a imam i 2-3 konferencijska članka koji se nikako jadni nisu uklapali u celu tu priču pa su ostali beskućnici :( Link to comment
gospa buba Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 (edited) inače kao što rekoh mi moramo da od svih naših eksperimenata, članaka i svega napravimo jednu jedinu smislenu priču pa svi moraju. pa se nekom kupus i meso sami sloze u smislenu sarmu, a neko radja mechke, sve zavisno od toga kako se kome namesti situacija. npr, kodnas se deshavalo da pocrkaju experimenti i nema kinte da se popravlja, a teza recimo ili poluprijavljena ili prijavljena kao eksperimentalna. i onda se pravilo ono shto moze od onoga shto imash. dodash neki rachun <_< Edited January 21, 2015 by gospa buba Link to comment
Notorious Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 a što se mog slučaja tiče, izgleda da će moći da padne 1 fini film/priča sve u svemu Norvežanka se slaže sa mnom i sa topuzom: a u međuvremenu meni pisao zli profesor i direktno me pitao šta ja mislim i da možda porazgovaramo na skajpu ovih dana, i ja mu ukratko rekla šta mislim (vrlo finim i ljubaznim rečina "dosta komentara ti je na mestu ali pretera ga brate čoveče") + sam forvardovala Bugarinov mejl oboma inače Norvežanka je rekla da je moguće slati na doradu i odlžiti za 6 meseci mada ona ne bi (a ni ja), i da nije moguće pasti na odbrani (super!) a da jeste moguće da ne napišemo svi troje zajednički izveštaj nego zli jedan a nas dve drugi (što mi se trenutno čini kao vrlo verovatan ishod) to be continued... Pisanje dva izveštaja (tzv. izuzimanje mišljenja člana komisije) i/ili preglasavanje članova komisije na samoj odbrani može da bude prilično mučno za kandidata. Zamisli da treba da braniš tezu znajući da jedan od njenih članova ima negativno mišljenje o njoj i da ima pravo da iznese (i najverovatnije će izneti) primedbe za koje nemaš argumente. Ja bih, da sam na mestu kandidata, u takvoj situaciji radije pristala na odlaganje i doradu. Zato mislim da je bolje da pokušate da ubedite nadžak Švajcarca da njegove zamerke ne utiču bitno na kvalitet teze. Link to comment
gospa buba Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 Pisanje dva izveštaja (tzv. izuzimanje mišljenja člana komisije) i/ili preglasavanje članova komisije na samoj odbrani može da bude prilično mučno za kandidata. Zamisli da treba da braniš tezu znajući da jedan od njenih članova ima negativno mišljenje o njoj i da ima pravo da iznese (i najverovatnije će izneti) primedbe za koje nemaš argumente. Ja bih, da sam na mestu kandidata, u takvoj situaciji radije pristala na odlaganje i doradu. Zato mislim da je bolje da pokušate da ubedite nadžak Švajcarca da njegove zamerke ne utiču bitno na kvalitet teze. znam al ko ce njega da sprechi da se opet prepali na odbrani? to je totalni rizik Link to comment
Notorious Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 (edited) znam al ko ce njega da sprechi da se opet prepali na odbrani? to je totalni rizik Slažem se, može da se razgoropadi na odbrani, ali računam da, ako već potpiše pozitivnu završnu ocenu, neće skakati sebi u usta. Mislim da je u ovoj situaciji vraćanje na doradu najbezbolnije rešenje, ali predstavnica univerziteta i ostali članovi komisije nisu za to. edit: slovo Edited January 21, 2015 by Notorious Link to comment
gospa buba Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 Slažem se, može da se razgoropadi na odbrani, ali računam da, ako već potpiše pozitivnu zaršnu ocenu, neće skakati sebi u usta. Mislim da je u ovoj situaciji vraćanje na doradu najbezbolnije rešenje, ali predstavnica univerziteta i ostali članovi komisije nisu za to. ih ih, zena vodila, potpisala, predsedavala, popizdela. bilo strashno, al proshlo nekako, valjda svi pomisle gle ludaje i samo sachekaju da se zavrshi. sad treba kodnje da brane phd. ziva nisam ^_^ Link to comment
Notorious Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 ih ih, zena vodila, potpisala, predsedavala, popizdela. bilo strashno, al proshlo nekako, valjda svi pomisle gle ludaje i samo sachekaju da se zavrshi. sad treba kodnje da brane phd. ziva nisam ^_^ Pišem u nadi da je ovaj profa zadrt ali ne i lud. Imala sam priliku (jednom, ali više nego dovoljno) da prisustvujem čerečenju kandidata na odbrani (prethodno je izbio pičvajz na liniji mentor-član komisije, kandidat je bio kolateral), jeza. Nadam se da će ovi tvoji biti bolje sreće. Link to comment
Recommended Posts