Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

Časopis vodećeg nacionalnog značaja i poglavlje u monografiji/tematskom zborniku vodećeg nacionalnog značaja. 

Zašto ja ovo znam napamet? 

edit: kod mene M23 (al' naši časopisi tipa Vojnosanitetski pregled, Srpski arhiv za celokupno lekarstvo i sl.)

mi nemamo vishe ni te lazne medjunarodne :cry:

mislim, ima taj j serb chem soc, ali on nije dovoljno lazan ^_^

hvala svima za početak :)

Daleko je bolje da članovi Komisije iznesu većinu svojih primedbi pre završne ocene i odbrane teze i omoguće kandidatu da izvrši korekcije ukoliko primedbe smatra opravdanima, nego da je obaraju na odbrani (tek to je neprijatno).

za ovo se apsolutno slažem, ali se pitam da li je i dorada normalna ili je ipak totalno neuobičajeno?

mada verovatno zavisi i od zemlje do zemlje, ali iskreno za sve ove godine sam upoznala raznorazne ljude iz raznih zemalja i još nikada nisam čula da je neko predao tezu pa da mu je vraćena na doradu kao ni da je neko pao na odbrani

te mi je sve u svemu vrlo neprijatno da ja <moram da> učestvujem u takvom jednom događaju

obicaji u vezi sa tezama se razlikuju od zemlje do zemlje, najbolje je pitati norvezanku sta je standard.

pa verovatno ću to uraditi, mada još nisam

zasad sam sačekala da vidim da li će ona sama nešto reći, ali nije još ništa

inače u međuvremenu sam videla da je mentor (koji je kontam odobrio predavanje teze mada moram stvarno da proverim tačne običaje i proces) rekao da ako imamo nedoumica možemo da pitamo i jednog Bugarina (koga ja inače i lično znam, nije da smo najbolji drugovi ali smo ok i pevali smo na nekim žurkama Makedonsko devojče :D) šta on misli jer je i on sticajem okolnosti upućen u tezu te devojke

tako da sam jutros za početak napisala njemu neutralni mejl šta on misli o njenoj tezi (ništa zbog čega ni ko je za koju opciju, mada ko zna možda mu je već pisao i strogi profa ali nema veze)

a ako ništa ne čujem od Norvežanke ni danas verovatno ću i njoj pisati

jeste, većina radova je objavljeno, mada ima i dva još neobjavljena

između ostalog, strogi se buni i zbog ta dva neobjavljena plus da je većina drugih objavljena na konferencijama gde se prihvata 60-70% članaka (a po meni na toj konferenciji često bude boljih radova nego na nekima gde dižu noseve i primaju samo 20% no to je posebna priča)

plus je devojka provela 2 meseca na mom starom fakultetu gde sam doktorirala i objavila s mojim profom i još jednim doktorantom 2 rada a treći je taj još neobjavljen, a tamo je dosta strogo i nema zezanja

da, pa deluje da je taj profa malo lud... mada, nemam nikakvo iskustvo sa konferencijskim objavljivanjem (to se kod nas ne racuna u objavljivanje) tako da nemam pojma.

Ja još uvek nisam ni obradio činjenicu da vama u Evropi dozvoljavaju (a kamo li tek zahtevaju) objavljivanje teze u komadima pre odbrane. Super mi je to, a ipak mi je čudno.

Hjortronlija, mese isto čini da je taj Švajcarac malo eshoul i da bi trebalo da spustite stopalo dole™ i reknete mu da smanji doživljaj. Zvuči da se ponaša nerazumno.

...

Doduše, meni je na odbrani jedna (najmlađa) članica komisije, koja mi je još i prijateljica, (kao proburažena zarđalom šipkom kroz desni prefrontalni korteks), prethodno odobrivši disertaciju bez ijedne primedbe, naprasno počela držati predavanje kako se u njenoj disciplini to tako ne radi™ u smislu šta ja tu hoću s MANOVAma kad oni u svojoj disciplini rade regresiju i SEM. Meni gubica do poda.jawdrop.gif

Ostali članovi komisije sede sebi na rukama da je ne bi tu na mestu zadavili. shutup.gif Jedan, koji je prisustvovao telekonferencijski iz Argentine, gura ruku u slušalicu da je pridavi. Nemac iz Pocdama samo što se u stolici ne prevrne u onom televizoru gde je sedeo... :isuse: A ona propoveda li propoveda. I odjednom, kao da joj neko izvuče rečenu zarđalu šipku iz mozga, kako progovori, tako i zaćuta. Oni se zgledaše, te nastavismo. ^_^

Edited by topuzina

Ja još uvek nisam ni obradio činjenicu da vama u Evropi dozvoljavaju (a kamo li tek zahtevaju) objavljivanje teze u komadima pre odbrane. Super mi je to, a ipak mi je čudno.

Hjortronlija, mese isto čini da je taj Švajcarac malo eshoul i da bi trebalo da spustite stopalo dole™ i reknete mu da smanji doživljaj. Zvuči da se ponaša nerazumno.

...

Doduše, meni je na odbrani jedna (najmlađa) članica komisije, koja mi je još i prijateljica, (kao proburažena zarđalom šipkom kroz desni prefrontalni korteks), prethodno odobrivši disertaciju bez ijedne primedbe, naprasno počela držati predavanje kako se u njenoj disciplini to tako ne radi™ u smislu šta ja tu hoću s MANOVAma kad oni u svojoj disciplini rade regresiju i SEM. Meni gubica do poda.jawdrop.gif

Ostali članovi komisije sede sebi na rukama da je ne bi tu na mestu zadavili. shutup.gif Jedan, koji je prisustvovao telekonferencijski iz Argentine, gura ruku u slušalicu da je pridavi. Nemac iz Pocdama samo što se u stolici ne prevrne u onom televizoru gde je sedeo... :isuse: A ona propoveda li propoveda. I odjednom, kao da joj neko izvuče rečenu zarđalu šipku iz mozga, kako progovori, tako i zaćuta. Oni se zgledaše, te nastavismo. ^_^

kod nas je preporuchljivo, a i obavezno, a verujem da je zato i uvedeno, da se teza praktichno verifikuje kroz medjunarodne publikacije sa ozbiljnom (chitaj stranom, naslepo) recenzijom, bar u prirodnim naukama je tako, da se tako (skoro) besplatno eliminishe bar neka kolichina budalashtina. mi smo mala zemlja i mala nauka, kad god se prepustimo sami sebi, rizikujemo da skiznemo u neku srpsku matematiku, srpsku hemiju i srpsku fiziku *** :(. ako imash 3-5 jakih medjunarodnih iz oblasti teze, onda ti je ona skroz neupitna u svakom smislu, tako se brane i kandidat i komisija i mentor, kod nas nema uslova za drugachije, ima ta varijanta da se uvode u komisiju ljudi spolja, ali to je u nashim uslovima jezivo komplikovano, tj skoro uvek se pokaze da jeste. na kraju priche, tako chovek, imajuci ozbiljne publikacije sa impaktom, postaje upotrebljiv u planetarnim uslovima, da moze da saradjue, bude cenjen, odlazi i dolazi. ko hoce ozbiljno da radi, naravno.

prisustvovala sam odbrani magistrature gde je choveka survavao sopstveni mentor, bash tako kako opisujesh. da smo imali kashike, pobacali bismo, i doslovno i preneseno ^_^

*** srpsku biologiju, da ne zaboravim, njeni potencijali su objektivno najjachi :D

Edited by gospa buba

Na mom univerzitetu nisu davali™ da se objavljuje, jer mora da bude originalni doprinos™ ljudskom znanju. A posle ti objavljuj kako ti volja. Ali zato jeste bila opcija da se za comprehensive examination urade dva publišabilna™ artikla™ s neke restriktivne liste časopisa. 

*** srpsku biologiju, da ne zaboravim, njeni potencijali su objektivno najjachi :D

:s_w:

Ja još uvek nisam ni obradio činjenicu da vama u Evropi dozvoljavaju (a kamo li tek zahtevaju) objavljivanje teze u komadima pre odbrane.

kako to misliš u komadima?

ja sve što sam dosad čula i videla je komada 1 :)

i da, mora tako

a i meni je bilo čudno kad je moj drug u USA branio tezu koju još uopšte nije napisao :lol: pa tek posle kao nešto pisao, svašta :P

inače još ništa spektakularno novo, samo sitnice: kolega Bugarin je rekao da je njegov opšti utisak pozitivan i poslao i svoju listu komentara i pozitivnih i negativnih aspekata, a Norvežanke još nema pa sam joj napisala da sam prilično zbunjena, da mi je ovo prva teza + da ovako nešto uopšte nisam očekivala, da me interesuje kakvi su norveški običaji i procesi i svi detalji, da sam ja lično protiv odbijanja, bilo sada a još gore (bob me oprosti) na samoj odbrani, da je i Bugarin rekao da mu je utisak pozitivan, te da bih sve u svemu volela znati šta ona misli šta valja činiti

pa da vidimo...

aha misliš teza koja se ustvari sastoji od na gomilu stavljenih članaka?

pa može i tako (takva je baš ova nesrećna teza, 40-50 strana generalno i posle 8 članaka kao takvih), a može i kao mi, da moraš sve članke (+ još ponešto ako imaš) da isprocesiraš i napraviš jednu veliku priču od toga

doduše, sigurno ima i razlika u oblastima, kako se objavljuje, gde se objavljuje, koliko sve ide brzo, itd

pošto prvo, nama je najbitnije konferencijsko objavljivanje

kad objaviš nešto na konf zna se da je to tvoje, i ako si bio prvi svi tebe citiraju, ako je već neko objavio nešto slično ima da citiraš tog nekog + da budeš bolji od njega i da objasniš kako i zašto*

i onda, da sam ja radila godinama na tezi a ništa nisam objavila, većine stvari bi se lahko neko drugi dosetio i objavio i posle za mene ne bi ostalo gotovo ništa

*a ovo mi se desilo dok sam bila mlada i naivna na početku teze (sad sam samo mlada), objavila sam nešto na manje bitnoj konferenciji koja je fizički bila par meseci kasnije od neke bitnije konferencije na kojoj su neki drugi likovi objavili praktično isto to <_<

i šta onda, svo vreme sam morala da citiram njih i da upoređujem rezultate sa njihovim, a imala sam ideju totalno nezavisno od njih, i uradila i eksperimente i sve

tako da od tada pa na dalje, *sve* što mi padne napamet + pristojno radi žurim da objavim i "pečatiram", traume su to iz PhD detinjstva :lolol: