Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

neki sistem rangiranja mora da postoji, neki generalni pravac mora da postoji, to nije problem. ali ideja da ce chovek neprekidno zabrinut za svoju sudbinu i opstanak produkovati vishe, ja ne shvatam kako se vratila u igru, a ochigledno se vratila. ima da budemo ko srecna deca u predionici :ph34r:

nama su rekli da je to tako svuda u svetu. i ovaj momak sad shto je ministar, on je chuo od onog do njega, da je to tako.

Jeste, tako je svuda u svetu, i uopste mi nije jasno kako je do toga doslo.

Jeste da nigde vise nije sigurnost posla ko 80tih, ali nesto ne vidim da se ovdasnja deca koja su otisla na inzinjerstva, ekonomije, medicine i sl, moraju tako non-stop trzati u grcu, gde grc sa sledeci grant pocinje otprilike dok ovaj koji je stigao jos nije legao na racun.

Doduse mislim da u svetu slobodnih umetnika, slikara i sl, isto tako nekako izgleda. Prosto nauka vise nije jedna od solidnih profesija, i treba je u tom smislu izbegavati ili makar make things clear about it za decu koja se razmisljaju da krenu u tom pravcu.

Steta sto sistem stize u Srbiju, iskreno mislila sam dosad koliko je dobro sto nauka u Srbiji jos uvek lici na real job.

Edited by Dagmar
  Prosto nauka vise nije jedna od solidnih profesija, i treba je u tom smislu izbegavati ili makar make things clear about it za decu koja se razmisljaju da krenu u tom pravcu.

Steta sto sistem stize u Srbiju, iskreno mislila sam dosad koliko je dobro sto nauka u Srbiji jos uvek lici na real job.

pa eto. ali vidi, mi sad imamo chitav jedan novi sistem promocije nauke, to je mnogo vazna stvar, da se deci objasni, da se mladi regrutuju, da bude josh vishe nauchnika, horde dece se dovoze autobusima u beograd, gde, kao u jednoj nadrealnoj ekskurziji po nekom elektronskom trshicu (taj mi je u uspomeni, istorijski, kao pogubno zanimljiv ^_^), na festivalu nauke zvacu sendviche i gledaju kako mali vulkani bljuju onu meshavinu sirceta i sode, pa kako zejtin pliva iznad vode, a sve to iznad plavog deterdzenta za sudje marke feri, pa onda to muckaju opet i opet, a ono se vraca i vraca, pa onda, kad pogledaju sve, pomaze laboratorijskog misha, pomaze zivog kostura, pomaze diy robota, pa sednu sa strane da malo odremaju, dok im se ne vrati autobus, a drugo roblje zeljno znanja, koje se ne moze dobiti u shkoli (jer je tamo dosadno) preskache preko njih... oni ce se sistematski uveravati da je nauka vashar na kome ribe od 22 godine koje znaju hemiju i umeju da glume na neprekidnom ringishpilu smenjuju eksperimente koji eksplodiraju. ono, jebote, da li je tako. za to vreme ce nekome brojati zube, kolko leba moze da kupi za kolko radova sa isi liste i da li mu je to dovoljno.

mislim, sramotno je lagati decu, treba odmah reci, kinta je keva, ovde nema kinte. i ako ima, nema za tebe, treba supervizoru. da se ne gubi vreme, i da se ne terorishu talentovani ljudi. oni ce se svakako snaci.

a moze se fejkovati i na isi listi. zato shto ono ne lep nego uporan. i tako je svuda u svetu :s_w:

edip. mi smo se na fizici u srednjoj shkoli u prvom razredu hvatali u kolo oko kabineta i zatvarali krug preko lajdenske boce. nauka mora da boli :D

Edited by gospa buba

nama su rekli da je to tako svuda u svetu. i ovaj momak sad shto je ministar, on je chuo od onog do njega, da je to tako.  a obojica su se naprodukovali u 3 lepe. ali znaju! -_-

edip. da ne pominjem da sama ideja produkovati vishe... zashto vishe? do kad vishe? osim ako nije neki matrix u igri ^_^

Ajde molim te, ministru svaka cast ali on nikada nije bio naucnik, koliko je meni poznato otisao je posle osnovnih studija na bavljenje sastavljanjem testova za skolske ispite i nesto zamisljam da je taj posao mnogo drugaciji (i laksi) od nekog ko radi u nauci (mislim stvarno radi u nauci, znamo svi vec da ima i raznih naucnika u nas). Takoreci veze to bas nema.

A i to za vise, pa opet lepo je imati neke objektivne kriterijume tipa radova i casopisa i to, taj je sistem daleko od savrsenog ali bi ipak trebao biti neka indikacija, ali i on je pervertiran pa nije bas objektivna mera jer je napravljen tako da su tri reciklirana rada u ssnj casopisu ista ko Nature. A i to sa vise dovodi do gubljenja sadrzaja, jer sto da punem nekoliko godina na nesto zanimljivo ali malo poteze kad je pritisak da se objavi vise pa makar nekih nerelevantnih radova, a o nereproducibilnim rezultatima ne bih ni da pocinjem ovom prilikom.

A i to za vise, pa opet lepo je imati neke objektivne kriterijume tipa radova i casopisa i to, taj je sistem daleko od savrsenog ali bi ipak trebao biti neka indikacija, ali i on je pervertiran pa nije bas objektivna mera jer je napravljen tako da su tri reciklirana rada u ssnj casopisu ista ko Nature. A i to sa vise dovodi do gubljenja sadrzaja, jer sto da punem nekoliko godina na nesto zanimljivo ali malo poteze kad je pritisak da se objavi vise pa makar nekih nerelevantnih radova, a o nereproducibilnim rezultatima ne bih ni da pocinjem ovom prilikom.

pazi, ali to je normalno. ako bilo kakvoj grupi inteligentnih i shkolovanih ljudi predochish neki obavezujuci sistem (koji oni smatraju donekle besmislenim), koje su shanse da ne nadju kako da ga izbushe?

prvi ciklus smo radili ljudski, dok nisu izashle liste. kad smo videli ko je prvi na listama, pa jebiga brate, pa shto smo mi glupi???!!!

bolje biti A1 100 godina nego B4 nedelju dana :D

Edited by gospa buba

ti kriterijumi su super ako sluze za obracanje paznje na one koji skliznu ispod nekog minimuma ozbiljnog rada. a kad postanu sredstvo za razdvajanje odlicnih od onih koji su odlicni minus epsilon, onda postanu farsa. 

farsa su. ne razlikuju se ljudi koji sistematski produkuju djubre. jer smo u medjuvremenu svi prisiljeni da (pochnemo da) produkujemo djubre. da bi jeli leba.

ti kriterijumi su super ako sluze za obracanje paznje na one koji skliznu ispod nekog minimuma ozbiljnog rada. a kad postanu sredstvo za razdvajanje odlicnih od onih koji su odlicni minus epsilon, onda postanu farsa. 

U Srbiji cak ni tome ne sluze, jer su oni koji nisu odlicni ali umeju da naprave dvadeset istih radova u journal of knitting nasli nacina da im se to boduje kao deset ozbiljnih radova u ozbiljnim casopisima.

I onda recimo neko ko je solidan, ali mozda nije bas za A1, i ko objavljuje recimo ne deset radova u top casopisima nego deset radova u solidnim relevantnim casopisima srednjeg impact faktora, zavrsi sa nizom kategorijom i posledicno manjom platom (a za platu se radi) nego neko ko je snj kvalitet ali je objavio svojih 20 laznih radova u laznim casopisisma.

I tako si stimulisao ove korektne naucnike da potraze nacine da se penju u kategoriji.

A pritom se ne eliminisu oni koji su skliznuli ispod minimuma civilizacijske pristojnosti da se uopste daju nazvati naucnicima.

A pritom se ne eliminisu oni koji su skliznuli ispod minimuma civilizacijske pristojnosti da se uopste daju nazvati naucnicima.

nemoj tako. tu spava kadar za upravne odbore. ni jeli, ni mirisali, ni nikom se zamerili :D

edip. povuchi rech za journal of knitting. da to postoji, ja bih bila prva ^_^

dala bih i neka ozbiljna simetrijska razmatranja, nikad nevidjena -_-

plus klasifikaciju, praktichno pionirski. ja bih bila d i mendeljejev savremenog shtrikanja :D

Edited by gospa buba

nemoj tako. tu spava kadar za upravne odbore. ni jeli, ni mirisali, ni nikom se zamerili :D

edip. povuchi rech za journal of knitting. da to postoji, ja bih bila prva ^_^

dala bih i neka ozbiljna simetrijska razmatranja, nikad nevidjena -_-

plus klasifikaciju, praktichno pionirski. ja bih bila d i mendeljejev savremenog shtrikanja :D

Joj bubo, nemoj ni u sali, ima journal, parafrazirah vrlo minimalno stvarno ime stvarnog journala, pao je i izbor u zvanje iz toga.

Joj bubo, nemoj ni u sali, ima journal, parafrazirah vrlo minimalno stvarno ime stvarnog journala, pao je i izbor u zvanje iz toga.

pa jel more neshto o heklanju da se objavi ili jok?

mislim, fale mi bodovi. a sva sam u materiji :D

:D jbg, sad mi zao sto nije nije stvarno knitting

Sta da kazem sem da zelim prukcijski uspesnu 2015tu godinu (kad je vec tako postavljeno) :ph34r:

hvala hvala. buduci da je 14ta bila potpun zastoj, u 15oj mogu da sedim i luftiram se, ali bukvalno :lolol:

eventualno da poradim da malo poduprem novu oblast, kasm vec dokona, pa da pochne da mi se isplacuje u 16oj. to je ta 1 moja  ekonomija :ph34r:

otishla. laku noc :)

edip. ostali da se obraduju sabajle. naprodukovale smo nocash mnooogo rechi :D

Edited by gospa buba

hvala hvala. buduci da je 14ta bila potpun zastoj, u 15oj mogu da sedim i luftiram se, ali bukvalno :lolol:

eventualno da poradim da malo poduprem novu oblast, kasm vec dokona, pa da pochne da mi se isplacuje u 16oj. to je ta 1 moja  ekonomija :ph34r:

otishla. laku noc :)

edip. ostali da se obraduju sabajle. naprodukovale smo nocash mnooogo rechi :D

Takodje i takodje :) bas preterah

E, jeste bile produktivne! 

mislim, sramotno je lagati decu, treba odmah reci, kinta je keva, ovde nema kinte. i ako ima, nema za tebe, treba supervizoru. da se ne gubi vreme, i da se ne terorishu talentovani ljudi. oni ce se svakako snaci.

Ste čitali Disciplined Minds? To treba da daju svakome ko razmišllja da se u životu profesionalno bavi naukom. Pa ko i nakon čitanja hoće, neka ga. Meni je knjiga tek došla u ruke kad sam bio u terminalnoj fazi doktorata ( <_< ), ali svejedno nisam mogao da je ispustim iz ruku. Tj. mobitel s koga sam je čitao. 

A key to creating docile professionals is professional training. Through their training, budding professionals learn to orient their intellectual effort to tasks assigned to them. Schmidt has a wonderful expression for this: "assignable curiosity." Children are naturally curious about all sorts of things. Along the road to becoming a professional, they learn how to orient this curiosity to tasks assigned by others.

Nearly half of Disciplined Minds is devoted to selection of professionals, a process that weeds out most of those whose attitudes are not appropriate and molds the survivors into a narrow political mindset. On entering professional training, Schmidt says, students are optimistic and idealistic. On leaving they are "pressured and troubled" because they have gradually submerged their ideals and become willing to join the occupational hierarchy. So different are they on completion of training that "the primary goal for many becomes, in essence, getting compensated sufficiently for sidelining their original goals" (p. 121).

Evo prvi deo autorovog govora s jedne konferencije (i ostali su dostupni na Jućubu). U govoru se dotiče mnogih centralnih motiva iz knjige.

Smešan je kraj knjige, gde koristi sadržaj iz priručnika za obuku specijalaca kako se opirati mučenju i ispiranju mozga kad ih zarobi neprijatelj da nauči doktorante i studente profesionalnih studija (u severnoameričkom smislu) kako da se odupru indoktrinaciji tokom procesa profesionalizacije. 

Ako sam dobro shvatio, trendtm je da laboratorije, instituti i druge naučne ustanove treba da imaju marketing i pr menadžera? A pitao sam se otkud odjednom navala članaka tipa pravimo warp drive, mini fuzioni reaktor (u okviru prvog petogodišnjeg plana) i sličnih.