Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

Tražila sam preko google scholar-a i Kobsona, nisam se previše usrećila. Značilo bi mi da mi ukažeš na časopise na koje bih mogla da se oslonim, pošto baš i nemam iskustva s njima (osim ASHA i deaf studies časopisa).

izvini sto mi treba ovoliko da odgovorim - videla sam post preko telefona i promptno zaboravila na njega. 

cak ni tu nisam od previse pomoci. naime, ja sam se bavila jednim opstim pitanjem kognitivne arhitekture gde sam igrom slucaja koristila auditorne (ili vizuelne) stimuluse, ali to nije bilo kljucno za pitanja koja sam postavljala ni zakljucke koje sam izvlacila. da smo imali dobar nacin da dajemo taktilne stimuluse, jednako sam mogla da koristim i njih. postoji u literaturi jedno slicno pitanje koje isto igrom slucaja koristi auditornu stimulaciju (tzv. mismatch negativity), pa sam preko tih studija usla u auditornu obradu... a ne preko auditornih casopisa. 

tako da je ono sto sam ja citala uglavnom opste, i uvek neuro: journal of neuroscience, neuron i current biology su casopisi koje redovno pratim, za petama su im nature, neuroimage, journal of cognitive neuroscience, cerebral cortex, i nekad journal of neurophysiology ili brain topography... kad mi treba pregledni clanak pogledam nature reviews neuroscience, trends in neurosciences ili trends in cognitive science. i onda pratim dalje zanimljive reference, na osnovu clanaka iz ovih casopisa. gledam sad bas tezu, u njoj imam i reference iz The Journal of the Acoustical Society of America, Ear and Hearing, i Psyhophysiology.

opreznija sam kad su u pitanju neuroscience letters, neuroreport, PNAS, PLOSONE i Frontiers, tu kvalitet dosta varira. 

elem, moja preporuka bi bila da krenes da trazis pregledne clanke (trends in cognitive sciences, trends in neuroscience, nature reviews neuroscience i annual reviews of neuroscience su meni na vrhu, a postoji i annual review of psychology) i kad nadjes jedan ili dva dobra, onda prati reference dalje. 

Hvala ti na preporuci, i ja se inače dobrim delom oslanjam na pregledne radove (a onda na osnovu referenci kopam dalje) iz nekih od časopisa koje si pomenula. Međutim, studije na koje sam naišla u različitim publikacijama su toliko metodološki neujednačene da nisam sigurna odakle krenuti (od selekcije varijabli iz mora potencijalnih pa nadalje), zato što kohlearna implantacija nije moj teren a nisam u stanju da radim na svom šrafu (a ostalo prepustim audiolozima) ako bar donekle ne poznajem ceo mehanizam. Eto, iskukah ti se na ramenu. 

Hvala još jednom  :)

Hvala ti na preporuci, i ja se inače dobrim delom oslanjam na pregledne radove (a onda na osnovu referenci kopam dalje) iz nekih od časopisa koje si pomenula. Međutim, studije na koje sam naišla u različitim publikacijama su toliko metodološki neujednačene da nisam sigurna odakle krenuti (od selekcije varijabli iz mora potencijalnih pa nadalje), zato što kohlearna implantacija nije moj teren a nisam u stanju da radim na svom šrafu (a ostalo prepustim audiolozima) ako bar donekle ne poznajem ceo mehanizam. Eto, iskukah ti se na ramenu. 

Hvala još jednom  :)

rame bar mogu uvek da ponudim :) 

in other news, young scientists increasingly denied research grants.

The proportion of principal investigators with a leading National Institutes of Health grant who are 36 years old or younger dropped from 18 percent in 1983 to 3 percent in 2010. 

Juče u svojstvu urednika pošaljem ljubazni zahtev Doktorki X da bude recezent za jedan tekst. Stiže danas odgovor. Prezauzeta. Ali predlaže da pitam Doktora Y, gde Y = Proctor.

Sad treba da napišem imejl koji počinje sa "Dear Doctor Proctor". Znači :lolol:

And each newly submitted grant, over the two years it’s being considered, has only a 20% chance of getting funded. Most professors start at 36, but the average first “big” grant comes at age 42. Small grants will keep a lab alive, just barely, during this time. Many professors have to forgo their own salaries just to keep the lights on during these years.

Then—and only then—they might get six figures. After losing almost a million dollars of potential earnings, putting their lives on hold, and being forced out of the lab and in front of a computer screen so they could keep up with the pace of grant writing deadlines.

It’s when they reach that level, and only when they reach that level, that the community thinks of them as a real “scientist.”

Is it any wonder that only 8% of PhDs make it to that level—even though 70% say that it’s their career goal?

The pathway in modern academic science involves up to twenty years spent as a “trainee,” with little respect from your peers and even littler compensation. Furthermore, when that period ends, you become an isolated administrator forced to keep up with a rat race of grant applications instead of doing the science that you love.

http://www.johnskylar.com/post/107416685924/a-career-in-science-will-cost-you-your-firstborn

prochitala sam to. ja imam ovih dana jedan svoj interni bes, vezan prvo za ove male baje patkove koji nam diktiraju zivot u lokalnoj nauci, ushiceni svojim idejama koje se bukvalno tichu samo kamiona i aviona (a koji su zapravo samo bedni prepisivachi nechega shto ne razumeju). a to mi sve pojachava prosto saznanje koje sam stekla pre neki dan: na evropskim projektima 2020 snazno se sugerishe naucnicima ne samo da zaposle project managera spolja, da im vodi projekat, nego i da uposle tzv communication agency, da obavlja njihovo obaveshtavanje shire javnosti kako projekti teku. i onda ne samo to, nego se savetuje da im pomenuti agenti nadziru ne samo projekat, nego i (!) doktorske kandidate. da im bude lakshe. pa da nece mozda i mentori da budu, jebemimater! josh samo ostaje da ljudi koji ne isprodukuju nedaj boze shta su mislili da su obecali lepo idu na robiju.

zahvalna sam gospodu shto to necemo dobiti nikad.

ukoliko nekom kosmichkom greshkom i dobijemo, zahvalna sam shto sam shurnajsta boranija u celom tom sistemu.

ja to ne mogu da radim. da sam htela da vodim knjige i nacrtavam se desetog u poreskoj upravi, imala bih cvecaru vec 20 godina i shlus.

Edited by gospa buba

Mi smo fala bobu digli ruke u startu od H2020. Direktor je mislio da ja imam žarku želju da se time bakćem pa mi je očinski davao savete kako je to komplikovano, kako je to malo para za mali broj saradnika itd, dok ja nisam rekao "ali ja neću da pišem project proposal za H2020" i prekratio muke :D

Mi smo fala bobu digli ruke u startu od H2020. Direktor je mislio da ja imam žarku želju da se time bakćem pa mi je očinski davao savete kako je to komplikovano, kako je to malo para za mali broj saradnika itd, dok ja nisam rekao "ali ja neću da pišem project proposal za H2020" i prekratio muke :D

ma mi smo imali i fp6 (sami) i fp7 (kao podizvodjachi nekim evropljanima) i nije nam padao napamet h2020. to je mnogo zajebana igranka ***. nego naidjoshe italijani, pa kao hajde, zovu nas da odradimo bukvalno 25ti deo priche i to je ok. dobri smo saradnici, opremljeni, umemo posao, lepo se slazemo (mislim da njih sve najvishe shockira sasvim pristojan i sposoban  svet, koji chami pokriven balkanskom predrasudom <_<) . ali najvishe imaju izgleda neki kanal da vuku (neke druge) pare preko nas i turaka, koji nismo eu, pa se brojimo drugachije. znachi, sir za pare.

*** ona se formalno zove skracivanje puta izmedju nauchnika i finalnog proizvoda (pokushao je jedan stranac vidjeni profesor da mi objasni zashto je to super. on u 65oj misli da je to divno. njegova doktorantkinja u 25oj je apsolutno uzasnuta). praktichno eksploatacija.

Edited by gospa buba

koncept je problem, ne izveshtaji. a koncept je trka za novcem. shto je, slozicesh se, prilichno poslednja stvar koja je na pameti nekom ko se shkoluje za nauchnika. ili bar vecini. i umetanje shto je moguce shire ekipe nenauchnih administratora u taj tok novca...

na tragu ove priche koju okachi drug topuzina, sad, i priche o onom shto se 'besio' jer mu je neki administrator duvao zavrat da mora da zaradi josh para da bi mu uopste dali da radi posao za koji je vec placen. 

pa se slobodno asociram u tom smislu, pouchavajuci se svojim skromnim iskustvom u tom svetu. kinta i ja, ne verujem u ovom univerzumu ^_^

edip. pokushavam da zamislim, npr firminog sluzbenika sluzbe (da ga bash ne nazovem ^_^), kako me u ponedeljak sabajle cheka u kancelariji, sa obaveznom chasom viskija u ruci (ne, to sad vishe ne moze, samo petkom posle radnog vremena) i kaze - sedi mila, da vidimo dokle si stigla ^_^

Edited by gospa buba

Ma ceo ovaj sistem je od neke ideje da se nemaju cementirane pozicije, sto je ok, dosao do nekih Hunger games za sve koji nisu redovni profesori. Mislim da je ovo vec malo i ponizavajuci sistem za dosta ljudi koji (jako dobro btw) rade svoj posao u njemu.

Ja nesto i nisam protiv toga da se jure grantovi, mislim i u Srbiji se dodeljuju projekti, nego mi prosto oblik u koji je to metastaziralo nije bas po volji.

No dobro, ja i nauka smo ionako raskinuli, tako da...

Ma ceo ovaj sistem je od neke ideje da se nemaju cementirane pozicije, sto je ok, dosao do nekih Hunger games za sve koji nisu redovni profesori. Mislim da je ovo vec malo i ponizavajuci sistem za dosta ljudi koji (jako dobro btw) rade svoj posao u njemu.

Ja nesto i nisam protiv toga da se jure grantovi, mislim i u Srbiji se dodeljuju projekti, nego mi prosto oblik u koji je to metastaziralo nije bas po volji.

No dobro, ja i nauka smo ionako raskinuli, tako da...

neki sistem rangiranja mora da postoji, neki generalni pravac mora da postoji, to nije problem. ali ideja da ce chovek neprekidno zabrinut za svoju sudbinu i opstanak produkovati vishe, ja ne shvatam kako se vratila u igru, a ochigledno se vratila. ima da budemo ko srecna deca u predionici u XIX veku :ph34r:

nama su rekli da je to tako svuda u svetu. i ovaj momak sad shto je ministar, on je chuo od onog do njega, da je to tako.  a obojica su se naprodukovali u 3 lepe. ali znaju! -_-

edip. da ne pominjem da sama ideja produkovati vishe... zashto vishe? do kad vishe? osim ako nije neki matrix u igri ^_^

Edited by gospa buba