Indy Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 (edited) Tacno, egzotika je vinograd na Marsu. Bice i to, samo da malo procackaju onaj metan tamo. EDIT. To me podseti, u Hyperionu, u toj buducnosti, ima hiljade teraformiranih planeta, na kojima sve uspeva... ali samo sa Stare Zemlje vino valja. ^_^ Proucavanje vina diljem galaksije, kao i vina iz Westerosa (work in progress), moja je nova oblast interesovanja. E, to je egzotika. Edited December 20, 2014 by Indy Link to comment
Aineko Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 UH. Ako se ovo ispostavi kao tačno, to je stvarno fascinantno otkriće. :) Teorija evolucije je samo specijalan slučaj opšte teorije hmm. evolucije neorganskog sveta?Pa nije to bas toliki breakthrough (nego je valjda sad doslo do medija - mrdnuce se valjda public jednom od Milerovih experimenata i primordijalne supe...). Jos pre vise od deset godina (kad sam ja studirala molekularnu) bilo je aktivno to pitanje - da li zivot nastaje slucajno ili je to dogadjaj koji sledi odredjene zakonitosti, tj kad god se stvore odredjeni uslovi, javice se zivot. Ti uslovi, u nekim razradjenijim hipotezama iz tog doba ukljucuju npr.postojanje pH gradijenta i porozne povrsine koja sluzi kao koncetrator organskih molekula. Googlaj o termalnim ventovima kao potencijalnim mestima nastanka zivota (mogu ti posaljem neke papers koje sam ja citala na tu gemu pre X godina, ako hoces, samo da ih nadjem). Link to comment
bigvlada Posted December 21, 2014 Share Posted December 21, 2014 Pa nije to bas toliki breakthrough (nego je valjda sad doslo do medija - mrdnuce se valjda public jednom od Milerovih experimenata i primordijalne supe...). Jos pre vise od deset godina (kad sam ja studirala molekularnu) bilo je aktivno to pitanje - da li zivot nastaje slucajno ili je to dogadjaj koji sledi odredjene zakonitosti, tj kad god se stvore odredjeni uslovi, javice se zivot. Ti uslovi, u nekim razradjenijim hipotezama iz tog doba ukljucuju npr.postojanje pH gradijenta i porozne povrsine koja sluzi kao koncetrator organskih molekula. Googlaj o termalnim ventovima kao potencijalnim mestima nastanka zivota (mogu ti posaljem neke papers koje sam ja citala na tu gemu pre X godina, ako hoces, samo da ih nadjem). Yes please. :D Nisam razmišljao o tome pa mi je zato revolucionarno. Najbliža priča o tome mi je bila sa jednom mojom pokojnom rođakom, profesorom sa farmacije koja je pokušala da napravi hmm. periodni sistem organskih jedinjenja (tj. ako sam je dobro razumeo,koliko unverzitetski profesor može da objasni kompleksnu temu detetu iz osnovne škole :D) Thermal vents su oni vreli izvori na dnu okeana? Postoji teza da na Evropi može da postoji slična stvar. Link to comment
BraveMargot Posted December 22, 2014 Share Posted December 22, 2014 (edited) Kazu da generalna lista ne valja jer nema ponderisanja za procenat podnetih profesora u odnosu na ukupni broj. Kada se ponderise, evo sta se dobije http://www.wonkhe.com/blogs/ref-2014-sector-results-2/ Inace, Kardif je mnogo jadan. Sesti bez uzimanja u obzir gore navedenoga procenta, pedeseti kada se to uzme u obzir! Prijavili jedva preko pola profesora. Ne znam zasto bi profesor bio vredniji od ostalih stalno zaposlenih istrazivaca - mada koliko vidim s ove liste, ne odnosi se to na profesore vec na kandidate koji su potencijalno mogli da budu podneti na ref? tu postoje 2 razlicite strategije (mislim da je to tacnije od 'stelovanja', jer i to postoji ali se radi na drugaciji nacin), koje uglavnom zavise od velicine odeljenja. manje odeljenje ne dobija puno u smislu novca ako podnese nekoliko slabijih kandidata, recimo ako ima 30 potencijalnih istrazivaca za ref, a samo 20 od njih ima radove od 3* i 4*, isplati im se vise da podnesu tih 20 i imaju jako dobar rezultat na tabelama, jer finansijski ne gube mnogo a u prestizu dobijaju to da mogu da u narednih 6 godina tvrde kako su po ukupnom skoru ili research outputima ravni ili cak bolji od nekih mnogo brojnijih odeljenja. ove times higher ed tabele, dosta jednostavne i bez nekog budzenja i racunanja koeficijenta, uzimaju se za merodavne jer izlaze obicno odmah posto se objave rezultati i prikazuju sve relevantne vrednosti u preglednom formatu. medjutim, novac iz budzeta zavisi od 4* i 3* ocena i (sto je jako bitno) broja stalno zaposlenih ciji su radovi podneti na ref. u velikim organizacijama sa stotinama zaposlenih, posebno u oblastima u kojima je potrebno puno novca za istrazivacki rad, mora se voditi racuna i o kolicini novca koja ce proizaci iz refa, pa se ide na neku vrstu kompromisnih resenja gde se podnose i kandidati koji imaju 2* radove, da bi se podigla ukupna vrednost novca koja ce doci iz budzeta. naravno, sto je univerzitet bolji, to je veci broj osoblja koji proizvodi odlicne radove, tako da ucl, oksford i kembridz obicno budu negde pri vrhu, mada pretpostavljam da ih realno boli kurac tacno na kojoj su poziciji jer znaju da su najbolji i imaju reputaciju na takvom nivou da im nekoliko poena na tabeli ne znaci mnogo. edit: evo zanimljive alatke za pregled rezultata po raznim kriterijumima, uklljucujuci i ukupan broj osoblja: http://staff.city.ac.uk/~jwo/refviewer/ Edited December 22, 2014 by BraveMargot Link to comment
gospa buba Posted December 22, 2014 Share Posted December 22, 2014 (edited) kad god se prebroje bodovi, ja imam vishe od tekuceg direktora i tekuceg ministra. ponekad i zbirno. to je vec malo dosadno -_- a poshto ja u sumi i nisam neka, malo vishe dosadno Edited December 22, 2014 by gospa buba Link to comment
Indy Posted December 22, 2014 Share Posted December 22, 2014 Probaj tamo na Harvardu, mozda imamo i neku vezu ako treba (a ne treba). Link to comment
Budja Posted December 22, 2014 Share Posted December 22, 2014 (edited) Ne znam zasto bi profesor bio vredniji od ostalih stalno zaposlenih istrazivaca - mada koliko vidim s ove liste, ne odnosi se to na profesore vec na kandidate koji su potencijalno mogli da budu podneti na ref? tu postoje 2 razlicite strategije (mislim da je to tacnije od 'stelovanja', jer i to postoji ali se radi na drugaciji nacin), koje uglavnom zavise od velicine odeljenja. manje odeljenje ne dobija puno u smislu novca ako podnese nekoliko slabijih kandidata, recimo ako ima 30 potencijalnih istrazivaca za ref, a samo 20 od njih ima radove od 3* i 4*, isplati im se vise da podnesu tih 20 i imaju jako dobar rezultat na tabelama, jer finansijski ne gube mnogo a u prestizu dobijaju to da mogu da u narednih 6 godina tvrde kako su po ukupnom skoru ili research outputima ravni ili cak bolji od nekih mnogo brojnijih odeljenja. ove times higher ed tabele, dosta jednostavne i bez nekog budzenja i racunanja koeficijenta, uzimaju se za merodavne jer izlaze obicno odmah posto se objave rezultati i prikazuju sve relevantne vrednosti u preglednom formatu. medjutim, novac iz budzeta zavisi od 4* i 3* ocena i (sto je jako bitno) broja stalno zaposlenih ciji su radovi podneti na ref. u velikim organizacijama sa stotinama zaposlenih, posebno u oblastima u kojima je potrebno puno novca za istrazivacki rad, mora se voditi racuna i o kolicini novca koja ce proizaci iz refa, pa se ide na neku vrstu kompromisnih resenja gde se podnose i kandidati koji imaju 2* radove, da bi se podigla ukupna vrednost novca koja ce doci iz budzeta. naravno, sto je univerzitet bolji, to je veci broj osoblja koji proizvodi odlicne radove, tako da ucl, oksford i kembridz obicno budu negde pri vrhu, mada pretpostavljam da ih realno boli kurac tacno na kojoj su poziciji jer znaju da su najbolji i imaju reputaciju na takvom nivou da im nekoliko poena na tabeli ne znaci mnogo. edit: evo zanimljive alatke za pregled rezultata po raznim kriterijumima, uklljucujuci i ukupan broj osoblja: http://staff.city.ac.uk/~jwo/refviewer/ U pravu si, ali Kardif jeste ekstremni slucaj. Sigurno je da je strategija podnosenja samo najboljih dosla sa vrha jer da su u pitanju individualni fakulteti, razlika izmedju dve liste ne bi bila toliko drasticna. Edit: E, da, kada je rec o budzenju jedna od skupljih strategija je zaposliti full-time nekog ultra giga mega profana koji ce se pojaviti dva puta na faksu, nece dati otkaz na svom maticnom univerzitetu, uzece kintu, ali ce se njegovi radovi racunati u REFu. Videti pod Warwick, ekonomija. Edited December 22, 2014 by Budja Link to comment
BraveMargot Posted December 23, 2014 Share Posted December 23, 2014 haha, tako je, zaposlis na 0.2 fte direktora maks plank instituta i ref da te vidi... Link to comment
gospa buba Posted December 23, 2014 Share Posted December 23, 2014 nachi tako, kad se kodnas budzi, nishta, srbi su to, goveda, secikese i koljachi. a kad je po svetu, onda je tako svuda u svetu Link to comment
Dr Arslanagić Posted December 23, 2014 Share Posted December 23, 2014 kad god se prebroje bodovi, ja imam vishe od tekuceg direktora i tekuceg ministra. ponekad i zbirno. to je vec malo dosadno -_- a poshto ja u sumi i nisam neka, malo vishe dosadno Link to comment
betty Posted December 23, 2014 Author Share Posted December 23, 2014 hej Betty! jeeej :) a evo i moje pesme! https://www.youtube.com/watch?v=bHNczNvOnGc Link to comment
Indy Posted December 23, 2014 Share Posted December 23, 2014 kad god se prebroje bodovi, ja imam vishe od tekuceg direktora i tekuceg ministra. ponekad i zbirno. to je vec malo dosadno -_- a poshto ja u sumi i nisam neka, malo vishe dosadno Probaj tamo na Harvardu, mozda imamo i neku vezu ako treba (a ne treba). Btw. bubo mislio sam kao kompliment ofkors, suvise si dobra za tamo gde jesi. :) (Previse objasnjavanja mi je losa navika, ali ovde moram). Link to comment
gospa buba Posted December 23, 2014 Share Posted December 23, 2014 (edited) Btw. bubo mislio sam kao kompliment ofkors, suvise si dobra za tamo gde jesi. :) (Previse objasnjavanja mi je losa navika, ali ovde moram). a ja nisam ni shvatila da je na mene bachen komplemenat, nego kao da je restl neke priche koja je tekla okolo, prashtaj ^_^ ono, zbilja nisam, ali hvala kao da jesam, glede dobrosti za gde jesam :) kod nas samo kilav ne mora da se namuchi, on ima druge mehanizme <_< edip. zove me danas tzv saradnik, da pita shta da radi za godishnji izveshtaj. isto shto i proshle godine. kako to mislim? nemam pojma, ne mislim, tako pishe. ja to necu pocheti pre 12og januara. kako to mislim? dobro, mislim isto kao i za osnovne nauke. kako to mislim? mislim, shto dash njima, dacesh i meni. kako to mislim? kao proshle godine. ali zashto ja njemu ne dam precizno shta treba on meni da poshalje? isto shto i svom shefu. jesam sigurna? jesam, i da njega niko ne sprechava da sve zavrshi i pre datog datuma, a ja cu onda gledati. kako to mislim? i shta sad on da radi? mnogo mi bio nesrecan. a mozda bude i muerte, i pre 12 januara ^_^ ovo nam je chetvrti zajednichki izveshtaj. zali boze shto nije i poslednji Edited December 23, 2014 by gospa buba Link to comment
topuzina Posted December 24, 2014 Share Posted December 24, 2014 (edited) Uređuje se knjiga za poznatog i velikog izdavača. Troje urednika. Ja sam jedan od njih. Druge dve urednice su se pre izvesnog vremena počupale tako da je letelo perje na sve strane. Budući da sam ja jedina realna spona između njih dve, i budući da 1. sam obema prijatelj i van posla 2. sa obe imam odvojenu profesionalnu saradnju na drugim projektima 3. sa obe i želim i moram da zadržim dobre odnose 4. je knjiga kao projekat najbitnija za moju karijeru pala je nevoljna šatl diplomatija i stvari su se smirile prošlog leta, ali je ostao svima gorki ukus u ustima. Sad više niko ne uživa u projektu. U poslednje dve nedelje, jedna od urednica se podžapala na krv i nož sa autorkom jednog od poglavlja. Došlo je dotle da je ova sad odlučila da prestane da radi na poglavlju. Znači, knjiga će imati poglavlje manje. Za to vreme, urednica 2 misli da je urednica 1 krava i ludača što se podžapala s autorkom, ali ne želi to da joj kaže kako bi se knjiga objavila. S druge strane, urednica 2 smatra da je autorka nekompetentna i da nije uopšte ni trebalo da je uključimo u projekat, na čemu je urednica 1 (a.k.a. krava i ludača) inicijalno insistirala. Za to vreme, ja, sasvim nedužna stranka u celoj papazjaniji (osim što sam pristao da radim na ovoj prokletoj knjizi, tako mi i treba), sve više i više izgledam kao kukavica koja odbija da izabere stranu i samo čekam da mi i jedna i druga kažu da sam smrad. A ništa nikome nažao nisam napravio. Znači: Edited December 24, 2014 by topuzina Link to comment
Recommended Posts