Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

Ima u ovom novom zurnalistickom feminizmu puno anti-seks (wowser-skog) puritanizma, premda se one ponekad brane da nije tako. Ja ne mogu da odvojim klasni element od toga, to je upravo onaj konzervativni element koji dobija na snazi sa uvecanjem bankovnog racuna. Odjednom hoces da kontrolises stvari, a to znaci i seksualnost... daleko je to od onog hipi feminizma koji je nekad bio, u stvari je bas na suprotnoj strani.

uh, samo ovo: da, ovo je drugi talas, koji je oslonjen na prvi talas eksplicitne telesnosti u javnom prostoru i koji je donekle reakcija na njega a donekle obicna regresija ka proseku. kao sto je u prvom talasu bilo ok fokusirati se na to da zena nije kriva za silovnje ma sta obukla, a kad smo potpuno utvrdili da silovanje nikad nije u redu, postaje prihvatljivo (cini mi se?) upozoravati zene da odredjena odeca i mesta boravka povecavaju sansu. kao sto, u situaciji potpunog konsenzusa o musko-zenskoj ravnopravnosti postaje ok razmisljati o tome da li muskarci i zene prirodno teze razlicitim granama nauke. ali posto potpunog konsenzusa nikad nema u svim drustvenim grupama, nastaju nesporazumi, i nesto sto je zapravo progresivno u jednom settingu deluje konzervativno u drugom. otud i ideja da se nad kosuljom zgrazavju nekakvi islamski fundamentalisti ili ljudi slicnog mentalnog sklopa. 

postaje prihvatljivo (cini mi se?) upozoravati zene da odredjena odeca i mesta boravka povecavaju sansu.

ovo, kako bih rekla, dok josh, na putu ka savrshenom drushtvu, nismo preshli iz socijalnizma u komunizam ^_^, ima smisla uzeti kao dobru preporuku.

i neke borilachke veshtine, naravno, one veoma surove.

mislim, u realnom istorijskom trenutku :unsure:

nije nikad ok, to stoji. al opreznost je mater svega -_-

Edited by gospa buba

nah. evo neceg da se zabavimo u medjuvremenu: Bogus Journal Accepts Profanity-Laced Anti-Spam Paper

The original paper (selection above) was written by David Mazières and Eddie Kohler and is entitled “Get me off your f—–g mailing list.” It is available here.

After receiving a spam email from the International Journal of Advanced Computer Technology, Dr. Peter Vamplew of Federation University Australia’s School of Engineering and Information Technology sent the anti-spam article as a reply to the spam email without any other message, expecting that they might open it and read it, but not that it would be considered for publication.

To his surprise, the journal accepted the paper and sent him an acceptance email that had two PDF attachments. One was a formal statement of acceptance and the second was the reviewer report.

da, definitivno je doslo do sudara svetova u ovom slucaju i to komplikuje stvar. al s druge strane, i taj 'ko si ti da mi kazes' tip argumenta me isto nervira. nekako, trebalo bi da bude bitno da li je argument ispravan ili ne (u mojoj idealizovanoj kuli od slonovace).

ja sam se inace jedno vreme klonila rodno-ravnopravnih tema dok su im proponenti u mom okruzenju bili mahom kognitivno razbaruseni humanisti. medjutim life science kolege su pocele da mi ih poturaju pod nos, i da ih kriticki preispituju, i od tada sam se zamislila. mislim, najvise sam se zamislila kad sam osetila na svojoj kozi, ali i kad su koleginice pocele da otpadaju iz phd pool-a. a vidim i da postdok grantove muske kolege dobijaju u daleko vecem broju. isti lab, uporediv kvalitet izdatih clanaka i generalno iskustva. ne mogu ni da zamislim kako bi to izgledalo da u labu imamo seksualno eksplicitan imagery (ali zaista mi je potpuno nezamislivo), ali kapiram da je i toga nekad bilo. ali jeste, to su samo nijanse, u odnosu na mnogo vece opste probleme, samo sto se skupilo dovoljno glasnih ljudi kojima su te nijanse bitne. ali naravno, ako cemo nekog da napadnemo za rodnu neravnopravnost, ovaj nesrecni naucnik je verovatno najmanje kriv.

ma ocito ga je docekalo nespremnog, i ocito nije imao zadnjih namera. inace se ne bi tako potresao. meni je fascinantno sto neki branitelji povlace crtu kod izvinjenja i od tog momenta se naprasno ne slazu vise sa njim. imam dojam da ga brane od neceg od cega sam ne bi zeleo da se brani. ali nesto sto mi je jako privuklo paznju je sto je svet uzdrman time sto se rasplakao, a pretpostavljam da se ne bi ni priblizno uznemirili da je zena zasuzila. i dalje su muske suze nekakav tabu. sta ja znam, oko mene su svi placipicke :P

poklapa nam se donekle slika o kriticarima, a slika o mattu... sta ja znam, mene on vise podseca na lika iz maste nekog klinca, maltene na strip junaka. astronauti, gole zene, stripovi, igrice... kakav svet! svakako se neka kompleksna identifikacija sa njim odvija u pozadini. 

To je to. Kada o neravnopravnosti pricaju feministkinje sa humanities department-a, to im je u opisu posla. Cime bi se drugim bavile?

Stoga ih muski svet ne shvata ozbiljno.

Sa druge strane ako bi se pojavio neki interni whistleblower (namerno kazem whistleblower, jer je naravno rizicno da pojedinac sam izadje i javno jebe svima sve po spisku) iz vase branse koji bi sistematski obradjivao ovakve slucajeve, siguran sam da bi odjek a i mera opreza komisija, komiteta za grantove i slicno bila veca.

Debeli OFF topik

To je to. Kada o neravnopravnosti pricaju feministkinje sa humanities department-a, to im je u opisu posla. Cime bi se drugim bavile?

Razmisljao sam o tome. Pa, ima jedno par milijardi zena u svetu koje su u zaista nezavidnom polozaju. (Recimo, ne smeju u skolu, ne smeju da rade, ili mogu da rade, ali samo odredjene poslove, itd.) Neki dan procitah da u svetu godisnje ima 4000 tzv. honour killings (zrtve su, koliko znam, samo zene i devojke). Dalje, u radnickoj klasi, a i onima ispod njih (precariat) ima jako puno zena koje su zloupotrebljene na razne nacine. Barbaru Ehrenreich nije mrzelo da zivi sa njima i radi to sto one rade (uglavnom su to zene, cistacice, kelnerice i sl.)

81xSb00BWtL.jpg

Ima puno posla za burzoaske profesionalne feminstkinje, toliko da ne bi mogle da postignu sve da su efikasne kao Isaac Asimov. Medjutim, neke od njih su suvise fokusirane na probleme iz sredine koja njih okruzuje. Npr, glass ceiling koji postoji za napredovanje zena u CEO pozicije. Nedavno je CEO australijske banke Westpac podnela ostavku, i sad su se vec pojavili zabrinuti clanci profi feministkinja na temu, ko ce nju zameniti (od zena dakako). Doticna CEO je prosle godine imala platu 12 miliona dolara. Ekskjuz mi kad kazem da me zabole za tu problematiku (a cenim i vecinu zena koje su u slicnoj socioekonomskoj kategoriji kao ja).

Nije problem sto su one samo profi feministkinje, vec i u tome da su uglavnom pripadnice salariat-a (pricam za Australiju, na godisnjim primanjima 120 hiljada, 150 hiljada dol. pa na vise). Jedna od poenta originalnog feminizma je bila dovodjenje u pitanje, ako ne i obaranje, struktura drustvene moci. One su sad duboko ugradjene u te strukture, i nije cudo da im ne pada na pamet da bilo sta tu menjaju. (NB. Pricam stalno o "njima" u zenskom rodu, jer vecinom jesu zene, naravno da medju njima tu i tamo ima i poneki pripadnik muskog pola).

Sto rekao John Pilger, u toku je rat koji se vodi protiv obicnih ljudi i feminstkinje su potrebne na celu.

(Napomena, jeste ja sam pricao godinama da klase nestaju. Dok nisam i sam nickel & dimed, te upoznao klasni obracun u prvom licu. I oni pobedjuju, sto rek'o Warren Buffett.)

Debeli OFF topik

Razmisljao sam o tome. Pa, ima jedno par milijardi zena u svetu koje su u zaista nezavidnom polozaju. (Recimo, ne smeju u skolu, ne smeju da rade, ili mogu da rade, ali samo odredjene poslove, itd.) Neki dan procitah da u svetu godisnje ima 4000 tzv. honour killings (zrtve su, koliko znam, samo zene i devojke). Dalje, u radnickoj klasi, a i onima ispod njih (precariat) ima jako puno zena koje su zloupotrebljene na razne nacine. Barbaru Ehrenreich nije mrzelo da zivi sa njima i radi to sto one rade (uglavnom su to zene, cistacice, kelnerice i sl.)

Ima puno posla za burzoaske profesionalne feminstkinje, toliko da ne bi mogle da postignu sve da su efikasne kao Isaac Asimov. Medjutim, neke od njih su suvise fokusirane na probleme iz sredine koja njih okruzuje. Npr, glass ceiling koji postoji za napredovanje zena u CEO pozicije. Nedavno je CEO australijske banke Westpac podnela ostavku, i sad su se vec pojavili zabrinuti clanci profi feministkinja na temu, ko ce nju zameniti (od zena dakako). Doticna CEO je prosle godine imala platu 12 miliona dolara. Ekskjuz mi kad kazem da me zabole za tu problematiku (a cenim i vecinu zena koje su u slicnoj socioekonomskoj kategoriji kao ja).

Nije problem sto su one samo profi feministkinje, vec i u tome da su uglavnom pripadnice salariat-a (pricam za Australiju, na godisnjim primanjima 120 hiljada, 150 hiljada dol. pa na vise). Jedna od poenta originalnog feminizma je bila dovodjenje u pitanje, ako ne i obaranje, struktura drustvene moci. One su sad duboko ugradjene u te strukture, i nije cudo da im ne pada na pamet da bilo sta tu menjaju. (NB. Pricam stalno o "njima" u zenskom rodu, jer vecinom jesu zene, naravno da medju njima tu i tamo ima i poneki pripadnik muskog pola).

Sto rekao John Pilger, u toku je rat koji se vodi protiv obicnih ljudi i feminstkinje su potrebne na celu.

(Napomena, jeste ja sam pricao godinama da klase nestaju. Dok nisam i sam nickel & dimed, te upoznao klasni obracun u prvom licu. I oni pobedjuju, sto rek'o Warren Buffett.)

Zašto si imao utisak da klase nestaju?

pa nisu jasni, jel nece biti struje ili nece biti sunca? ili ja nepazljivo chitam? ^_^

Novinar je zakljucio da nece biti sunca (ludost po meni) , dok po recima ovih sto ih citara , izgleda da ce biti vecih solarnih oluja , koje ce verovatno dovesti do nestanka elektricne energije (mraka) ...

edit: Glupost naravno

Edited by Geo

Zašto si imao utisak da klase nestaju?

To je duga prica. Recimo da je tako izgledalo odakle sam ja nekad gledao na stvari.

Klase kao sto je npr. sve brojniji precariat su de facto nevidljive (na slican nacin na koji su bolesnici od raka nevidljivi za vecinu, osim specijalizovanog osoblja i uze rodbine). Samo naslov npr. knjige The Working Poor: Invisible in America kaze to isto (bez da sam u knjigu i zavirio... a voleo bih).

Postoji mnogo stvari koje su na povrsini jedno, a gledano po dubini sasvim drugo. Posebno u ovom poodmaklom post-industrijskom svetu gde je skoro sve postalo marketinska pena i spin. (I nezaobilazna pozitivna psihologija).

To (sa pozitivnim spinovanjem) je ona sala koja se moze cuti po serijama tipa Friends kad kazu, samoironicno, "I'm in between jobs". Ne, duso, ti nisi "between jobs" nego si na klizavom terenu poznatom kao "precariat" (ili "working poor" u onim periodima kad ima posla). Slicno kao sto dozivotno usamljeni, kao likovi iz pesme Eleanor Rigby, kazu za sebe da su "between boyfriends". Kao sto je gro rezimea koji kolaju naokolo sam marketing, spin, samopromocija... laz.

Veoma duga prica... verovatno ju je neko vec ispricao.