Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

Pitacu ja betty sta misli na twitteru, bolje nego da ovde izazovem nekakav udes.

najbolje se ovde sekiraj da nekog ne nasekirash <_<

Edited by gospa buba

Jedna od zacudnijih ideja u skorije vreme. (Mislim pre svega na "solarne drumove", docim je ideja o solarnim biciklistickim stazama nekako vise u domenu ekscentricnosti, nego zablude ili obmane... Za toliko gradova sveta i posvecene biciklisticke staze, obicne, mislena su imenica.)

Umesto da se isti novac investira u 5 (ili 10) puta veci kapacitet standardnih solarnih panela (na krovovima, ili u vidu solarnih farmi/elektrana) spucava se silni novac u nesto sto je neefikasno do bola. Ocito neki ljudi imaju previse para za igranje, a neki umeju i da ih (od naivnih i lakovernih) pribave (na kickstarteru, recimo, gde je projekt za solarne puteve skupio preko 2 miliona dolara).

Neki se ubise objasnjavajuci da to jednostavno nema smisla (apropo energetske efikasnosti and/or ekonomicnosti), medjutim dokle god je ljudi koji vole da zanemaruju tehnicke "detalje" u vezi ideja koje cine da se osecaju prijatno, bice toga. 

:lolol:

ne mogu sad da gledam, ali vidim naslove

za mene je bila prva informacija i zasluzila je paznju 

ostavicu definisanje mislenija za kasnije, ali kako vidim bice crno

uvek postoji potreba za obezbedjenjem energije duž linijskih infrastruktura

10625160_386450861508688_101717355582421

znae se, nego su neki kod nas jos uvek tvrdi po tom pitanju (slika je pozamljena sa neta i nije kod nas)

ima brojaca vozila, pruznih prelaza, vodoprivrednih nivometara kod nas

i jos uvek im se nista nije desilo

sad tek vadi papire neka farma kod nas

indy, a sta ti mislis o shirtstormu? znam da si s jedne strane zenskopravas, a s druge strane da mrzis korporatizaciju nauke, ukljucujuci i ugladjeni izgled. blize cemu ti se moralni kompas zaustavlja u ovom slucaju? 

10625160_386450861508688_101717355582421

znae se, nego su neki kod nas jos uvek tvrdi po tom pitanju (slika je pozamljena sa neta i nije kod nas)

ima brojaca vozila, pruznih prelaza, vodoprivrednih nivometara kod nas

i jos uvek im se nista nije desilo

sad tek vadi papire neka farma kod nas

Ovako je kod nas:

5a.jpg

indy, a sta ti mislis o shirtstormu? znam da si s jedne strane zenskopravas, a s druge strane da mrzis korporatizaciju nauke, ukljucujuci i ugladjeni izgled. blize cemu ti se moralni kompas zaustavlja u ovom slucaju? 

Pa, meni je to sve vise-manje OK. Mozda nije bas morao toliko da se izvine, vec samo malo (sa osmehom, a ne suzama.)

Malo sam smoren tom feministickom "call-out" kulturom (valjda se to kaze kultura prozivanja?) Ne mislim da su, doduse, "prozivacice" neke zene od kalibra. Zato sam i pitao tebe (bez uvlacenja, stvarno... te zene koje obicno galame, tipicno po Guardianu, uz pomoc twitterove outrage masinerije nemaju nista na rezimeu sto bi npr. mene impresioniralo. One koje imaju takve stvari na rezimeima, obicno ne kazu nista, ili figurativno receno odmahnu rukom na celu stvar).

Meni je interesantna i jedna klasna komponenta, koju sam verovatno skroz utripovao. Imam utisak da su glavne kriticarke upper middle class, docim je ovaj Matt u seksi kosulji bas poprimio imidz heroja radnicke klase (naravno, pricam samo o imidzu). Kao sto to cesto biva, elite bolje znaju sta je dobro za nas obican narod. Malo me i to smara.

Uvek, a posebno od kad sam postao blue collar sljaker, sticem utisak da su ove rasprave u dvoru od belokosti nekako isprazne. Ali, da se vratim na ovu temu, bio sam svedokom kada je komisija za prijem asistenta odbacila prijavu kandidatkinje sa najjacim prosekom zato sto je zena ("nije to posao za zene", citiram mog pokojnog bivseg sefa). Nekako mi je to bitna stvar, a ne to da li ce se neko osecati opusteno u odredjenom environmentu (video sam ono sto si pisala na politickoj korektnosti na tu temu). Sa svim uvazavanjem, ali toliko nas radi u veoma neprijatnim radnim sredinama, pocev od nadrk-musterija, pa do fizicke opasnosti (40 stepeni u hladu koga nema i zmije u vinogradu), da mi je pomalo to prenemaganje, "a on je mene objektivizirao sa svojom kosuljom"... onako, irelevantno. (Uopste, kapiram, sve vise i vise, odakle dolazi silna redneck frustracija sa pripadnicima salariata, tj. priviliegovane vise srednje klase... gde je i vecina naucnika, barem u svetu. A bogme i novinara/novinarki.)

EDIT. Ja takvu kosulju ne bih nosio... mada ko zna kako bih razmisljao kad bih se druzio sa kometama.

Edited by Indy

da, definitivno je doslo do sudara svetova u ovom slucaju i to komplikuje stvar. al s druge strane, i taj 'ko si ti da mi kazes' tip argumenta me isto nervira. nekako, trebalo bi da bude bitno da li je argument ispravan ili ne (u mojoj idealizovanoj kuli od slonovace).

ja sam se inace jedno vreme klonila rodno-ravnopravnih tema dok su im proponenti u mom okruzenju bili mahom kognitivno razbaruseni humanisti. medjutim life science kolege su pocele da mi ih poturaju pod nos, i da ih kriticki preispituju, i od tada sam se zamislila. mislim, najvise sam se zamislila kad sam osetila na svojoj kozi, ali i kad su koleginice pocele da otpadaju iz phd pool-a. a vidim i da postdok grantove muske kolege dobijaju u daleko vecem broju. isti lab, uporediv kvalitet izdatih clanaka i generalno iskustva. ne mogu ni da zamislim kako bi to izgledalo da u labu imamo seksualno eksplicitan imagery (ali zaista mi je potpuno nezamislivo), ali kapiram da je i toga nekad bilo. ali jeste, to su samo nijanse, u odnosu na mnogo vece opste probleme, samo sto se skupilo dovoljno glasnih ljudi kojima su te nijanse bitne. ali naravno, ako cemo nekog da napadnemo za rodnu neravnopravnost, ovaj nesrecni naucnik je verovatno najmanje kriv.

Pa, meni je to sve vise-manje OK. Mozda nije bas morao toliko da se izvine, vec samo malo (sa osmehom, a ne suzama.)

ma ocito ga je docekalo nespremnog, i ocito nije imao zadnjih namera. inace se ne bi tako potresao. meni je fascinantno sto neki branitelji povlace crtu kod izvinjenja i od tog momenta se naprasno ne slazu vise sa njim. imam dojam da ga brane od neceg od cega sam ne bi zeleo da se brani. ali nesto sto mi je jako privuklo paznju je sto je svet uzdrman time sto se rasplakao, a pretpostavljam da se ne bi ni priblizno uznemirili da je zena zasuzila. i dalje su muske suze nekakav tabu. sta ja znam, oko mene su svi placipicke :P

Meni je interesantna i jedna klasna komponenta, koju sam verovatno skroz utripovao. Imam utisak da su glavne kriticarke upper middle class, docim je ovaj Matt u seksi kosulji bas poprimio imidz heroja radnicke klase (naravno, pricam samo o imidzu).

poklapa nam se donekle slika o kriticarima, a slika o mattu... sta ja znam, mene on vise podseca na lika iz maste nekog klinca, maltene na strip junaka. astronauti, gole zene, stripovi, igrice... kakav svet! svakako se neka kompleksna identifikacija sa njim odvija u pozadini. 

To je rockabilly imidz. Interesantno je da su u rockabilly vreme zenske bile prilicno empowered (za ono vreme), ta kultura u stvari nije maco kao sto moze da izgleda.

Rockabilly%20Tattoos.jpg

Ima u ovom novom zurnalistickom feminizmu puno anti-seks (wowser-skog) puritanizma, premda se one ponekad brane da nije tako. Ja ne mogu da odvojim klasni element od toga, to je upravo onaj konzervativni element koji dobija na snazi sa uvecanjem bankovnog racuna. Odjednom hoces da kontrolises stvari, a to znaci i seksualnost... daleko je to od onog hipi feminizma koji je nekad bio, u stvari je bas na suprotnoj strani.

Ranting... gotta go to sleep.

Ima u ovom novom zurnalistickom feminizmu puno anti-seks (wowser-skog) puritanizma, premda se one ponekad brane da nije tako. Ja ne mogu da odvojim klasni element od toga, to je upravo onaj konzervativni element koji dobija na snazi sa uvecanjem bankovnog racuna. Odjednom hoces da kontrolises stvari, a to znaci i seksualnost... daleko je to od onog hipi feminizma koji je nekad bio, u stvari je bas na suprotnoj strani.

Ranting... gotta go to sleep.

uopshte mi klasno nije palo na pamet, a obichno mi prvo pada. tenks ^_^

laku noc. mislim, doslovno :)