betty Posted November 12, 2014 Author Share Posted November 12, 2014 da li da pitam sta je TR lista... Link to comment
kgmr Posted November 12, 2014 Share Posted November 12, 2014 reject&resubmit is the new major revision. skracuje ukupno vreme od slanja do objavljivanja, i smanjuje procenat prihvacenih radova. tako casopisi vestacki podizu rejting. a dobra recenzija je keva. samo jednom mi se desilo da dobijem neki besmisleni otrov, sve ostalo je bilo bas dragoceno. posto se ne razumem previse, sta je tvoj savet za kolegu? da salje ponovo njima, ili da salje na drugo mesto, koristeci recenziju? Link to comment
betty Posted November 12, 2014 Author Share Posted November 12, 2014 (edited) da salje ponovo njima, obavezno. to je kao da su mu rekli da treba da doradi clanak po savetima recenzenata. ali posto se resubmit racuna kao odvojen submisson, casopis tako vestacki pumpa svoje brojke*. neka takodje taksativno odgovori na savete recenzenata u odvojenom dokumentu i nek posalje i to, ako postoji mogucnost. edit: casopis se izmedju ostalog smatra kvalitetnim ako (1) prihvata samo mali procenat prijavljenih radova, i (2) vreme od slanja clanka do prihvatanja traje kratko. reject+resubmit je nacin da se oba ova parametra poprave, a da je proces zapravo isti: clanak dobije recenzije, autor popravi sta treba, i posalje nazad. Edited November 12, 2014 by betty Link to comment
betty Posted November 12, 2014 Author Share Posted November 12, 2014 slika se ne vidi ali iz aviona je ocigledno da je ovo M31 -_- Link to comment
kgmr Posted November 12, 2014 Share Posted November 12, 2014 da salje ponovo njima, obavezno. to je kao da su mu rekli da treba da doradi clanak po savetima recenzenata. ali posto se resubmit racuna kao odvojen submisson, casopis tako vestacki pumpa svoje brojke*. neka takodje taksativno odgovori na savete recenzenata u odvojenom dokumentu i nek posalje i to, ako postoji mogucnost. edit: casopis se izmedju ostalog smatra kvalitetnim ako (1) prihvata samo mali procenat prijavljenih radova, i (2) vreme od slanja clanka do prihvatanja traje kratko. reject+resubmit je nacin da se oba ova parametra poprave, a da je proces zapravo isti: clanak dobije recenzije, autor popravi sta treba, i posalje nazad. hvala :) Link to comment
Notorious Posted November 12, 2014 Share Posted November 12, 2014 slika se ne vidi ali iz aviona je ocigledno da je ovo M31 -_- U Srbiji se kategorija međunarodnih časopisa obeležava kao M20 (M21-23 + M24 kao dodatak). TR lista se odnosi na SCI/SSCI. Link to comment
betty Posted November 18, 2014 Author Share Posted November 18, 2014 (edited) otvorila sam nalog na twitteru da bih lakse pratila nekoliko naucnika koje sam ranije pratila tako sto bih bukmarkirala njihove twitter naloge. u medjuvremenu sam napravila i svoj sajt (zarad grantovanja), i linkovala na profil. u opisu sebe na twitteru sam stavila 'just browsing'. nikakva aktivnost, nista. i sad me svako malo zaprati neko bitan!! pocelo je od neuroskeptic-a, verovatno najpopularnijeg neuro bloggera. da bi me zatim dodale vodje nekih meni bitnih laboratorija. sta da radim sad da cutim, da se javljam, da kazem nesto pametno, da kazem nesto glupo, da osmislim svoj ugao...? eh, taj prokleti outreach. Edited November 18, 2014 by betty Link to comment
Dagmar Posted November 18, 2014 Share Posted November 18, 2014 javljaj se, kad si vec usla u vodu Link to comment
Indy Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Betty, kao zena u nauci, sta ti mislis o #shirtstorm aferi? Link to comment
Sestre Bronte Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 ako se dobro sećam, pisala je o tome na političkoj korektnosti, tj tamo je bila diskusija na tu temu Link to comment
Indy Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Hvala, ali ne bih tamo zalazio. Link to comment
gospa buba Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 (edited) otvorila sam nalog na twitteru da bih lakse pratila nekoliko naucnika koje sam ranije pratila tako sto bih bukmarkirala njihove twitter naloge. u medjuvremenu sam napravila i svoj sajt (zarad grantovanja), i linkovala na profil. u opisu sebe na twitteru sam stavila 'just browsing'. nikakva aktivnost, nista. i sad me svako malo zaprati neko bitan!! pocelo je od neuroskeptic-a, verovatno najpopularnijeg neuro bloggera. da bi me zatim dodale vodje nekih meni bitnih laboratorija. sta da radim sad da cutim, da se javljam, da kazem nesto pametno, da kazem nesto glupo, da osmislim svoj ugao...? eh, taj prokleti outreach. ekeke. mene su tako na risrch gejtu zavoleli onoliko neki vazni, pa me obozavaju svako malo shto mi je skroz interesantno, poshto sam srela recimo isto neke dede, koje, kao, a kolko vi imate poena na gejtu , koji uredno odrzavaju te profile, ono neshto kao chetuju i misle da je to mnogo vazno. al to su ovi pobornici stvaranja evropske nacije, stalno bi neshto unapredjivali :P al sam mnogo srecna bila kad nadjoh svog staarog ruskog profesora, da je ziv, zdrav i piskara neshto Hvala, ali ne bih tamo zalazio. nije bilo mnogo strashno :D u stvari nije uopshte bilo, zato nemoj ni da zalazish ^_^ Edited November 19, 2014 by gospa buba Link to comment
Indy Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Pitacu ja betty sta misli na twitteru, bolje nego da ovde izazovem nekakav udes. Link to comment
betty Posted November 19, 2014 Author Share Posted November 19, 2014 Betty, kao zena u nauci, sta ti mislis o #shirtstorm aferi? odgovoricu citatom sa 'tidbits' dela svog novootvorenog sajta -_- Whenever I read about gender and science (and I do), I get locked in a conflict between wanting to take action after every gender discrimination finding I look at, and wanting to take the methods apart like I would normally do with any research paper. i ovde osecam slicnu razvucenost, jer mi je dominantan osecaj da mi je zao lika. najveci dan u zivotu, njegovih pet minuta, neverovatan uspeh i za njega i za ljudsku vrstu, a onda se sve survalo zbog neopreznog izbora kosulje. koliko sam ispratila on cak ne nosi takve stvari svakodnevno, nego se mukica specijalno obukao za tu priliku i iz reakcije se vidi da nije imao zadnjih namera, i da je iskreno potresen. u tom smislu, saosecam 100%, cak mi je i simpaticno sto se vidi da je ekscentrik a ne ugladjeni kravatas i da u nauci ima mesta za takve. (doduse posle big bang theory mozda to i jeste dominantno vidjenje naucnika.) da naletim na njega na ulici, prvi impuls bi mi bio da ga pozovem da popijemo po pivo. ali s druge strane, eh. gender bias je sasvim jasno prisutan i medju najliberalnijim katedrama, i to potpuno mimo svesnih i namernih cinova. u life sciences se zna da moras da imas vise publikacija, i to jacih, ako si zensko, da bi se kotirao jednako kao slabiji muski kolega (1, 2, 3). prvi link ima interaktivne grafike na dnu strane gde se vidi djender impakt. skorasnji Current Biology clanak, apstrakt: The number of applicants vastly outnumbers the available academic faculty positions. What makes a successful academic job market candidate is the subject of much current discussion [1–4] . Yet, so far there has been no quantitative analysis of who becomes a principal investigator (PI). We here use a machine-learning approach to predict who becomes a PI, based on data from over 25,000 scientists in PubMed. We show that success in academia is predictable. It depends on the number of publications, the impact factor (IF) of the journals in which those papers are published, and the number of papers that receive more citations than average for the journal in which they were published (citations/IF). However, both the scientist’s gender and the rank of their university are also of importance, suggesting that non-publication features play a statistically significant role in the academic hiring process. Our model (www.pipredictor.com) allows anyone to calculate their likelihood of becoming a PI. a i sama sam bila zrtva motherhood penalty-a, niza situacija gde se moje misljenje manje vrednovalo otkako sam postala majka, pa cak i po pitanju sopstvenih istrazivanja. potpuno mi je jasno kako takav odnos, koji je prisutan svakodnevno u mnogo pojedinacno nebitnih a grupno ubitacnih situacija, moze da otera nekog iz nauke. a kako svi redom (bar dok ne postanemo vodje laboratorija) patimo od imposter sindroma u ovoj visoko kompetitivnoj atmosferi, pojedincima, kao meni, ne bude jasno da se ne radi o objektivno losem postignucu. i zene se polako povuku. na mom institutu postoji gender workforce koji kriticki iscitava istrazivanja na tu temu i razmislja o njima, i koji je zakljucio da je to pitanje koje zahteva posebnu osetljivost, zato sto se radi o nizu sitnih detalja u ponasanju kojih pojedinci nisu svesni, a koji umanjuju sansu zenama u nauci. iza svega toga stoji pragmaticna ideja da medju zenama postoje sjajne, zanemarene naucnice koje treba da capimo za sebe dok se drugi ne osveste. otprilike, medju zenama pokupimo gornjih 5% a medju muskarcima gornjih 15%, krajnji cilj je da se pokusa da se uzme gornjih 10% od svih kandidata, tj. da se pokusa da se osvesti gender bias pri citanju zenskih aplikacija. (a ovo je naravno najsuptilniji vrh ledenog brega; zene koje idu na terenski rad da bi prikupljale uzorke su neverovatno cesto maltretirane, i veci deo seksualnog iznemiravanja dolazi od starijih kolega) e, u odnosu na sve to, kosulja sa seksualno izazovnim zenama je skandalozna. muski naucnik + seksi zene kao ukras, kao nacin da se bude kul, pa pred svetskom javnoscu, nije dobra stvar. rosetta je neverovatno snazan dogadjaj, kapiram jednako snazan kao kad sam bez daha sa sedam godina odgledala challenger kako nestaje u oblaku dima. samo ovaj dogadjaj moze da bude inspirativan, ali pitanje je kome. evo ga i jedan tekst na ovu temu koji mi se dopao. Link to comment
Recommended Posts