Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

moj muz je jednom tokom recencije nasao da jedan autor pita drugog sta mu dodje ipsilon. ali ovo je proslo i recenziju i proofreading izgleda. kapiram da ce ubrzo biti uklonjeno. 

dobro je :D

ja sam tako mentoru ubacila komentar da mi nije jasno zasto mi je rekao da citiram onaj sranje clanak, a on mi je odgovorio da je autor sranje clanka nas koautor i da se mozda ne bi sasvim slozio da je sranje. posle sam pobrisala komentare ali sam proverila jedno osamsto puta da li su zbilja obrisani pre nego sto sam poslala koautoru (u cijoj laboratoriji sad veselo sedim, a on ni ne sluti).

pa da, s tim da nisam imala na umu casopise nizeg ranga, nego mozda radove nizeg ranga. stvarno radove koji imaju potencijala. recenzent na pocetku karijere ce vrlo priljezno obavljati posao, i to je dobro za sve. 

meni ne smeta kad neki postdok pokusa da mi pocepa rad ko svinja masan dzak, to me navede da sve lepo objasnim i obrazlozim, mada u nekim casopisima koji naplacuju po stranici to znaci da ima dodatno da se istrosim.

omiljeni rad koji sam odbila je studija o diskriminaciji raznih nijansi crne boje u tekstilima, mislim da su imali negde oko stotinu uzoraka, sa prelepim grafikonima koji pokazuju kako se u kojem tipu tekstila odslikava plavo-crna, smedje-crna, ljubicasto-crna i sl. motivacija za istrazivanje: zato sto se moze, a i dobro je to znati za industrijske aplikacije. na zalost, umesto da posalju rad u colour research and applications, oni su ga iz nekog razloga poslali u JoV.

o da. svakako kreces sa recenzijama u casopisima nizeg ranga za pocetak, pa kako gradis karijeru dolaze u obzir i solidniji casopisi a samim tim i clanci. a s druge strane su recenzenti nizeg ranga poznati po tome da su strozi. ima mnogo teorija zasto je to tako. moja teorija je da smo mi svet koji se iskreno i duboko isfrustrira kad nesto ne razume, a da su mladji recenzenti cesce u poziciji da ne razumeju, pa onda popizde na autore i clanak i svet kao takav. 

najveci razlog za to sto su mladji recenzenti stroziji je to sto rad koji negativno ocenis moze da ti se vrati na recenziju, za obrazlozenjima duzim od samog rada.

Prva recenzija za časopis sa liste me je urnisala, sto me je hladnih znojeva probijalo danima, što zbog ranga časopisa i frke da neću biti na visini zadatka, ne/kvaliteta rada, repetitivnog mozganja oko formulacije svakog komentara i nemogućnosti da izbegnem odbijanje, a što zbog iracionalnog osećanja krivice i saosećanja sa autorom. 

srbi iz srbije, je l' koristite strategiju slanja super casopsima preko, sa ciljem da dobijete detaljnu recenziju i budete odbijeni? ovde je to hit. i pali, ne znam u kom broju slucajeva, ali je zapravo dragoceno ljudima, posebno onima koji se bave nekim novinama na srpskom trzistu koje su ujedno starine na stranom. to je samo jedan od kanala, ali eto, koriste ga ljudi. tako kolega poslao u jedan fensi casopis da dobije kritike. i dobio tri komada, detaljna. i reject&resubmit, i onda se mislio sta da radi...

reject&resubmit is the new major revision. skracuje ukupno vreme od slanja do objavljivanja, i smanjuje procenat prihvacenih radova. tako casopisi vestacki podizu rejting.

a dobra recenzija je keva. samo jednom mi se desilo da dobijem neki besmisleni otrov, sve ostalo je bilo bas dragoceno.

srbi iz srbije, je l' koristite strategiju slanja super casopsima preko, sa ciljem da dobijete detaljnu recenziju i budete odbijeni? ovde je to hit. i pali, ne znam u kom broju slucajeva, ali je zapravo dragoceno ljudima, posebno onima koji se bave nekim novinama na srpskom trzistu koje su ujedno starine na stranom. to je samo jedan od kanala, ali eto, koriste ga ljudi. tako kolega poslao u jedan fensi casopis da dobije kritike. i dobio tri komada, detaljna. i reject&resubmit, i onda se mislio sta da radi...

Kritike mogu da bude vrlo korisne ukoliko urednik, sa krajnje uopštenim obrazloženjem, ne odbije rad pre slanja na recenziju. Pri slanju prvog rada sam primenila svoju uobičajenu tehniku suočavanja sa strahom uskakanjem direktno u grotlo, šibnula ga u M21 i dobila pozitivne recenzije,tako da kasnije nisam ni išla na to da šaljem rad da bih dobila komentare koji bi mi pomogli da ga korigujem i pošaljem u neki drugi časopis. Naravno, dešavalo se više puta da mi rad bude odbijen, pri čemu su komentari recenzenata najčešće (a bilo je stvarno svega) bili dobra smernica za korekciju.

edit: viškovi

Edited by Notorious

Časopis vrhunskog međunarodnog značaja (u prvih 25% na TR listi). 

edit: u određenoj oblasti, da preciziram 

Edited by Notorious