Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

Na univerzitetu Wollongong imaju PhD Arts studenta (nikad mi nije bilo tacno jasno kako to funkcionise, mislim PhD Arts) kome (kojoj) je univerzitet platio 3000 dolara da ode u San Francisko i prezentuje na temu kako se ne treba vakcinisati protiv HPV (human papilloma virus). I, univerzitet i pored kontroverze stoji uz studentkinju. OK, bas lepo od njih. Kazu, to je isto kao debata o klimatskim promenama (dodajem ja kanalisuci Recycle Bina, 50% je sanse da ih ima, 50% je sanse da ih nema). Jbt. Univerzitet!

favorit: The reported mean of 7.7 is misleading because it appears that close to half of your participants are scoring below that mean.

Sta je tacno u ovome uopste problematicno? Pa ljudi su napisali mean, a ne median. Dakle, ako recenzent ima nekih razloga (teorija, ranije studije) da zakljuci da je raspodela zesce asimetricna, sa jako velikom standardnom devijacijom, onda ovakva primedba sasvim moze da bude na mestu. Razlika izmedju medijane i srednje vrednosti je ogranicena standardnom devijacijom kod "nepatoloskih" raspodela, ali se iz samog teksta ne vidi da li je, recimo, sigma ovde 6, a medijana moze da bude 12.5 i u tom slucaju bi odista bilo sumnjivo ako polovina tacaka pada ispod 7.7.

U nekim ekonomskim proracunima (kojima sam se dosta davno bavio doduse), postoje i patoloske raspodele sa beskonacnom varijansom, pada mi na pamet Pareto sa parametrom 3/2, a tu su tek stvari komplikovanije i razlika izmedju medijane i sred. vrednosti moze da bude proizvoljno velika...

Sta je tacno u ovome uopste problematicno? Pa ljudi su napisali mean, a ne median. Dakle, ako recenzent ima nekih razloga (teorija, ranije studije) da zakljuci da je raspodela zesce asimetricna

verovatno je recenzent imao tako nesto na umu, ali to nije ono sto je rekao. rekao je da je oko pola ispitanika ispodprosecno, sto bi u opstem slucaju trebalo da je dobar znak, a ne los. 

zvanicno nemamo osobu koja radi direktno za nas, nego sve ide preko tzv. ticketing sistema, pise se helpdesku tamo negde u nekoj zgadi na kampusu, pa ko iz tima tamo prvi procita mejl, taj nam pomaze kad dodjemo na red...a bilo je bolje, imali smo jednoga (u tom istom centralizovanom sistemu) koji je radio direktno sa nama, nazalost otisao je. trenutno je jedan admin tamo poceo da radi blize sa nama, ali posto je super-zauzet, ne moze da nam bude stalo & trenutno na usluzi. nova koleginica vec 2 dana ceka da joj omoguce pristup nase svn repositories na serveru. ja sam cekala vise od mesec dana da mi ogovore kada mogu da ih konsultujem uzivo kako da zastitim svoj aplikacioni server...  

Jedared smo se elektroinzenjeri pa stoga vicni kompjuterasenju resili ticketing IT sysadmin bede tako sto smo...sami preuzeli da budemo admini nasih kompjutera. To nam je otprilike smanjilo komunikaciju sa IT sluzbom za jedno 90%.

Na univerzitetu Wollongong imaju PhD Arts studenta (nikad mi nije bilo tacno jasno kako to funkcionise, mislim PhD Arts) kome (kojoj) je univerzitet platio 3000 dolara da ode u San Francisko i prezentuje na temu kako se ne treba vakcinisati protiv HPV (human papilloma virus). I, univerzitet i pored kontroverze stoji uz studentkinju. OK, bas lepo od njih. Kazu, to je isto kao debata o klimatskim promenama (dodajem ja kanalisuci Recycle Bina, 50% je sanse da ih ima, 50% je sanse da ih nema). Jbt. Univerzitet!

Kak'e veze ima Arts i HPV? Je li to bio konceptualni nastup sa mnogo bacenih igala a la Marina Abramovic? :D

Inace, kada procitam ovakve stvari, pocnem da prizeljkujem povratak univerzitetskog elitizma, kada je 5% stanovnistva zavrsavalo fakultet a od njih 5% doktorate.

Edited by hazard

Jedared smo se elektroinzenjeri pa stoga vicni kompjuterasenju resili ticketing IT sysadmin bede tako sto smo...sami preuzeli da budemo admini nasih kompjutera. To nam je otprilike smanjilo komunikaciju sa IT sluzbom za jedno 90%.

dobra je to opcija za IT znalce, ali kod nas ovo nije izvodljivo trenutno:(, pošto niko u mojoj grupi nije toliko stručan za IT, a nemamo novca da zaposlimo tim ličnih administratora sada. meni su dali privremeni sudo pristup dok je sve u test-fazi, ali ja nisam ekspert za sigurnost servera, niti sam postavljala security settings. koristim sudo samo da instaliram programe koji nam trebaju, ali nemam vremena da se bavim (i da učim) ostale admin aktivnosti :(.

p.s. inače, ovaj hacker koji je koristio naš server izgleda voli elektroinženjerske stvari. sudeći po svim bibliotekama i radovima koje je download-ovao: sve su elektro-žurnali skinuti u ovom napadu ;-) 

ha, ha, amateri, ja sam 1 cekala nedelju dana da mi sistem dozvoli da se prikljucim na firmin wi-fi, sa firminim racunarom (prosao je tri nivoa managerskih dozvola i 4 support ticketa)  :0.6:

Inace, kada procitam ovakve stvari, pocnem da prizeljkujem povratak univerzitetskog elitizma, kada je 5% stanovnistva zavrsavalo fakultet a od njih 5% doktorate.

Ja kad procitam takve stvari, drago mi je da vise ne gledam iznutra raspad onog sto su nekad bili univerziteti. Sad daju programe iz homeopatije, biodinamike i bilo cega sto "trziste trazi". 

S druge strane, ako nekom treba sistem admin (makar i na univerzitetu) nek se javi. Cena povoljna.

"Univerzitetskog" je na neki nacin pleonazam, ali potpuno podrzavam takav sentiment.  :thumbsup:

verovatno je recenzent imao tako nesto na umu, ali to nije ono sto je rekao. rekao je da je oko pola ispitanika ispodprosecno, sto bi u opstem slucaju trebalo da je dobar znak, a ne los. 

U vecini stvari koje su neskalabilne (recimo ekonomski parametri u drustvenim naukama, ali takodje i kreativne vestine ili resavanje logickih problema) realnost je da ce *vise* od pola biti ispodprosecno, ako se srednja vrednost racuna mehanicki, tj. broj ukupno uradjenih zadataka podeljen sa brojem ispitanika. Upravo to i jeste razlog zasto se obicno za te stvari koristi medijana kao bolji estimator nekog fiducial proseka, nego srednja vrednost.  ;)

ali nakon citanja ovog teksta osecam samo toplinu prema njima. 

:D da.

sad, potpuno skretanje sa ove konkretne teme, moja dva utiska: prvi, da je potresno, znam koliko pateticno zvuci, ali je stvarno prava rec da studenti odustaju od master studija zbog skolarine. sad na psihologiji postoji prijemni i za master, razliciti su testovi za svaki od 4 smera. znam dve devojke koje su polozile prijemni, ali nisu bile dovoljno visoko na listi i nisu "upale" na budžet, pa su odustale. nije to frka, naravno, kad posmatras godine i ucenje, kao mogu da zarade za godinu dana i sve to, nije mi to drama. nego sto je skolarina oko 1000 evra, a mozes da placas u 12 rata. ali to je za ove dve konkretne studentkinje, odnosno za njihov budzet, prosto neizvodljivo. drugo, kod nas na faksu onaj overhed je 10% ili 20% (zavisi koga slusas), i da vecina nastavnika radi kao 30% ovih na psihologiji, faks bi bio bogat, ne bi se izdrzavao od skolarina i ispitnih jebenih prijava.