Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

Pošto mi je jasno da je pitanje na šta treba da obrati pažnju verovatno besmisleno i onima koji ga postavljaju, i da su došli ne bi li izvršili pritisak ili ugovorili kupoprodajni aranžman, sa izrazom krajnje (do parodije) dobronamernosti ih uputim na ispitna pitanja na sajtu Fakulteta i stručnu službu u kojoj mogu da saznaju termin konsultacija. Najčešće uspeva. 

Čula sam da studenti FF planiraju blokadu od sutra, koliko je to ozbiljno/tačno?

drugo, cela priča o plaćanja je posledica, po meni, smanjenja plata na fakultetima i smanjenje para koje fakulteti dobijaju od države, pa se sad fakulteti ponašaju kao crnogorsko primorje, gde ti se naplaćuje SVE, a kome ćemo, ako nećemo studentima. ja npr. plaćam potvrdu da sam stalno zaposlena

samo da dodam da mi se prvi put cini da zaposleni imaju istu situaciju kao i studenti: a to je smanjenje love, povcecanje troskova. (npr. unapredjenje treba da platim fakultetu 25 000 dinara. a u ugovoru o radu mi pise da moram da se unapredim da bih zadrzala posao). ja svakako podrzavam studente, kaki god da su, ali verujem da mnoge kolege

ne vide istost situacije, nego... pa kapitalizam :D e sad, da li ce to da se prelije u solidarnost ili otimacinu za mrvice, u kojoj ce studenti sigurno izgubiti, ne znam. to bi bio moj ugao, u smislu da je to sira stvar, raspada se sve   :D

treće, nasa bolonja je sranje koje od fakulteta, profana i studenata pravi biznismene i to je tako.

ali sto se tice naplacivanja preko 60 bodova za budzetske studente, tu se slazem, samo mislim da samofinansirajuci studenti nece biti solodarni, oni ionako placaju mnogo, ne znam sto bi izasli na ulice da bi budzetskim kolegama ustedeli par hiljada. 

Mnogi (drzavni) fakulteti su i daleko pre Bolonje funkcionisali na mafijaskim principima pravljenja para po svaku cenu i potpuno netransparentnih i nekontrolisanih budzeta. Ne vidim da se stanje tu ista bitno pogorsalo poslednjih godina - osim sto je protok vremena ucinio da nekima koruptivno funkcionisanje BU deluje normalnije. 

Ugovor o radu kojim je unapredjivanje obavezno je gotovo izvesno protivzakonit i neki advokat bi to mogao da pogleda...

Povodom ovog poslednjeg: ja se izvinjavam, ali ne kapiram zbog cega bi UOPSTE bilo naplacivano prekoracenje broja bodova. U par zemalja u kojima sam radio akademske poslove to ne da nisam naisao, nego sam na jednom mestu cak cuo da se - kao sto bi razuman covek i inace zakljucio - daju neke beneficije za to sto se kod nas naplacuje. 

Sa AcademLinka: 

Dok naučnici već dve godine čekaju neophodnu opremu koju su naručili, Jedinici za upravljanje projektom (JUP), zaduženoj za raspodelu sredstava naučnoj zajednici, odobren je šest puta manji iznos od onog koji je tražen za ovu godinu (iznosi i detaljnije na: http://www.academlink.com/blog/view/20014/est-puta-manje-novca-za-nauku).

Direktor JUP-a, profesor dr Aleksandar Simonović kaže da je ukupna vrednost predviđenih sredstava za nabavku opreme i potrošnog materijala je 90 miliona evra za 784 prijavljena projekta. U početnoj fazi realizacije nabavke kapitalne opreme započelo se sa najskupljim stavkama i do sada je obuhvaćeno 200 projekata. Zbog ograničenog budžeta očekuje se da će rokovi za realizaciju kredita biti produženi. U svakom slučaju, ova dva projekta, nabavka opreme i nabavka potrošnog materijala, neće biti ugrožena, jer će oba biti završena do kraja 2015. godine.

Isporučiće nam opremu taman kad projekti zbog kojih smo je i poručivali (i opravdavali svaku stavku) budu završeni. Ovo je katastrofa. 

JUP je mafijaska organizacija, cije bi clanove na celu sa ovim SPS-moronom Simonovicem trebalo sve uza zid. Njihova funkcija u srpskoj nauci je jedino i iskljucivo stetocinstvo i podsticanje korupcije. 

Pošto mi je jasno da je pitanje na šta treba da obrati pažnju verovatno besmisleno i onima koji ga postavljaju, i da su došli ne bi li izvršili pritisak ili ugovorili kupoprodajni aranžman, sa izrazom krajnje (do parodije) dobronamernosti ih uputim na ispitna pitanja na sajtu Fakulteta i stručnu službu u kojoj mogu da saznaju termin konsultacija. Najčešće uspeva. 

Čula sam da studenti FF planiraju blokadu od sutra, koliko je to ozbiljno/tačno?

ja sam se pozivala na to da su deca punoletna i da ne smem da pricam sa drugim licima o njima, nesto u tom duhu :D

Mnogi (drzavni) fakulteti su i daleko pre Bolonje funkcionisali na mafijaskim principima pravljenja para po svaku cenu i potpuno netransparentnih i nekontrolisanih budzeta. Ne vidim da se stanje tu ista bitno pogorsalo poslednjih godina - osim sto je protok vremena ucinio da nekima koruptivno funkcionisanje BU deluje normalnije. 

Ugovor o radu kojim je unapredjivanje obavezno je gotovo izvesno protivzakonit i neki advokat bi to mogao da pogleda...

Povodom ovog poslednjeg: ja se izvinjavam, ali ne kapiram zbog cega bi UOPSTE bilo naplacivano prekoracenje broja bodova. U par zemalja u kojima sam radio akademske poslove to ne da nisam naisao, nego sam na jednom mestu cak cuo da se - kao sto bi razuman covek i inace zakljucio - daju neke beneficije za to sto se kod nas naplacuje. 

- verujem, samo sto ja pratim sve od bolonje, pa ne znam da li je u pitanju pogorsanje ili isto stanje ko i pre. ali sto se ff tice, rekla bih da je budzet sada super-transparentan

- stvarno? ali to su dva pravnika iz preduzeca sastavljala, po nalogu mog sefa?!

- pa zato sto se naplacuje SVE, pa sto ne i to. 

JUP je mafijaska organizacija, cije bi clanove na celu sa ovim SPS-moronom Simonovicem trebalo sve uza zid. Njihova funkcija u srpskoj nauci je jedino i iskljucivo stetocinstvo i podsticanje korupcije. 

I gomila nesposobnjakovića kojima treba crtati elementarne stvari. 

Prekjuče od JUP-a dobih mejl u kome piše: 

Molimo Vas da angažujete sva preostala raspoloživa sredstva najkasnije do naznačenog datuma kako bi mogli na vreme da pokrenemo postupak javne nabavke i na taj način omogućimo da se sve naručeno isporuči do kraja sledeće godine. 

Na vreme da pokrenu postupak?! Do kraja sledeće godine mogu da se slikam s projektom, pošto ni dobar deo ranije poručene opreme nismo dobili. Ne mogu da se ne nerviram. 

et kingmaker

:lolol:  Dobar pristup, iskoristiću ga prvom prilikom. 

vidim da je pocela blokada, sad cemo da vidimo da li ima nastave, za to cemo morati da sacekamo barem pola 11, posto ne postoji cas pre toga (mozda po rasporedu), ali u realnosti na ff... jok

simpatican momenat. nekakve placene siledzije odredjuju ko sme a ko ne sme da udje na fakultet.

za one koji ne poznaju medijske finese: za 99.9% konferencija za stampu nije potrebna apsolutno nikakva akreditacija, cak ni identifikacija bilo koje vrste. dodjes i sednes.

Grupa studenata i dalje blokira Filozofski fakultet, a akedemci tvrde da neće napustiti zgradu sve dok Uprava ne ispuni njihove zahteve. Privatno obezbeđenje izbacilo je ekipu “Blica” i “Večernjih novosti” kada smo pokušali da uđemo na konferenciju koju organizuju studenti tog fakulteta.

- Obezbeđenje je tražilo da pokažemo akreditacije, a kada smo ih pokazali, rekli su da to nisu prave, jer prave akreditacije može da da samo uprava fakulteta - kaže naša reporterka.

stvarno nemam ideju, pitacu posle sta se smatra. sad sam dosla na faks, popricala sa obezbedjenjem i malo sa studentima, ali trenutno daju izjavu nekom. batinasi su trazili kostu sa fdu. odvratna atmosfera, u kojoj sam uspela da cujem i sledece 'pa nije mnogo strasno bilo, mislim, ne bi ga ni toliko udarili da se on nije nekako zatekao tu, prilikom zakljucavanja vrata'