Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

tako nekako. u sustini nije toliko strasno u odnosu na unutrasnju dramu koju prolazim. a i dobro je sto smo tu negde na kraju zajednickog puta. naravno ako ispusim za ove grantove koje cekam ubit chu se (doma), ali ako jedan od njih prodje mislim da cu prodisati u novoj laboratoriji. 

Jel postdok toliko zavistan od grantova? Da li bi bilo moguce naci neki postdok koji bi finansirao sam lab svojim grantom, kako stojite po tom pitanju. Kod nas u life science recimo da na jednog koji ima grant ide bar jedan koji je prosto nasao mesto sa grantom, nekad je bilo i vise ovih drugih.

pa da. ja trenutno najvise pizdim od te njegove pozicije: 'ubedi me da valjas. nauka je dog eat dog world, pokazi mi da imas sposobnost da se nezavisno probijes na vrh. ako to uspes, ucinicu sve sto je u mojoj moci da te lansiram u svet nauke.' kao da je moja nedovoljna drcnost problem, a ne to sto me on obeshrabruje i sto prilike da zablistam moram da trazim mimo njega ili uprkos njemu. kao da ne konta da je on taj koji je omanuo ako iz dobrog studenta nije izvukao sve sto se izvuci moze. i da je on na gubitku ako ja odem nezadovoljna. 

Jel postdok toliko zavistan od grantova? Da li bi bilo moguce naci neki postdok koji bi finansirao sam lab svojim grantom, kako stojite po tom pitanju. Kod nas u life science recimo da na jednog koji ima grant ide bar jedan koji je prosto nasao mesto sa grantom, nekad je bilo i vise ovih drugih.

konkretni postdok koji zelim jeste, generalno nije toliki problem. mada muz i ja imamo two body problem, od septembra pocinje da otkucava sat za tacno dve godine koliko je on dobio neplacenog. usmerili smo se na oksford, on je uspeo da dobije grant da bude visiting scholar na godinu dana i ima neke opcije za godinu dana posle (na tudjem grantu). ja jos uvek cekam i ne znam iskreno kakve su mi sanse, svi ti procenti uspesnosti su mizerni (generalno do 8%). tip kod kog hocu da idem ima kinte (i volje) da me placa jedno pola godine, ali ne vise. 

Edited by betty

konkretni postdok koji zelim jeste, generalno nije toliki problem. mada muz i ja imamo two body problem, od septembra pocinje da otkucava sat za tacno dve godine koliko je on dobio neplacenog. usmerili smo se na oksford, on je uspeo da dobije grant da bude visiting scholar na godinu dana i ima neke opcije za godinu dana posle (na tudjem grantu). ja jos uvek cekam i ne znam iskreno kakve su mi sanse, svi ti procenti uspesnosti su mizerni (generalno do 8%). tip kod kog hocu da idem ima kinte (i volje) da me placa jedno pola godine, ali ne vise. 

uh ok, pa to sve zvuci mnooogo bolje nego kod mene, ja bilo kakav postdok nisam uspela da nadjem za godinu dana trazenja, ono samo koliko da radim nesto. i nisam jedina, i nije cak ni sto sam stranac, dosta ljudi iz laba (i to nam je promotor apsolutno poznat) samo upadaju u fazu nezaposlenosti kako izdoktoriravaju.

Ovo tvoje meni deluje da daje neki manevarski prostor bas ako i ne uspe sad taj licni grant, rad kod dobrog coveka, sansa da se tu uradi neki rad (od ideja koje vec imas?), dobiju relevantne preporuke i okrene druga tura grantova. Ili mogucnost za rad kod nekog manje interesantnog ali uz slobodu da biras svoje teme? ako biste se unapred dogovorili.

I meni btw ona recenica tvog mentora Ako ti ne doktoriras u roku ja cu biti jako nezadovoljan tobom dosta govori o coveku, mislim ne znam tacno sta jer nisam u struci, ali verovatno ima neko ime tako kad drugima objasnjavas kako ces biti jako nezadovoljan ako oni ne urade to to i to, sve i da to nije bila efektivno poruka da prekines svoje ionako kratko porodiljsko i dodjes na posao (a to je vec na granici nekog mobinga imo). A ono sto si napisala kako sam cesto boluje od kako je on dobio dete mi isto nesto tako zanimljivo zvuci u ovom kontekstu.

da, pa ja imam srecu da umem da rukujem vrlo seksi skenerom (i pripadajucim podacima) za koji je obuka netrivijalna, a koji polako postaje sve popularniji. recimo u nemackoj imaju vise kinte i volje da nabavljaju tu masinu nego sto imaju ljudi koji mogu kompetentno da rukuju njome, tako da mi je receno da je jedan clanak na bilo koju temu s tom masinom maltene garant za postdok u nemackoj. prosto, tajming je dobar. a imam i clanke, brojcano manje nego top 5% studenti s naseg instituta, ali nisam daleko. posebno kad se uzme u obzir da sam, za razliku od vecine, mentorisala samo jednog jedinog studenta tokom ovih godina (a i za nju sam morala da se borim).

I meni btw ona recenica tvog mentora Ako ti ne doktoriras u roku ja cu biti jako nezadovoljan tobom dosta govori o coveku

u doba kad je izrecena, nije mi nosila toliku tezinu kao sada (puna recenica je: 'moj sef nece biti zadovoljan mnome, pa tako ni ja tobom'). tad smo bili u odlicnim odnosima, i mislila sam da je briga o tome kako ce stvari izgledati kad dodje beba jedna sasvim realna stvar i da je prosto bio otvoren. da je znao kako ce nam se zategnuti odnosi gotovo sam sigurna da mu ne bi bilo ni na kraj pameti da to izgovori. i ja sam brinula o efektu bebeta na zivotni put, pa je delovalo kao da delimo istu brigu. 

inace, sad ga samo blatim, ali valja reci i da je on skroz neiskusan. prosle nedelje mu je doktorirao prvi student, ja cu biti drugi. iako pizdim ovde, dosta toga sto sam mu rekla je uzeo vrlo ozbiljno. planiram da otvorim i gender bias temu kad se vidimo uzivo iduceg meseca, i nije mi problem da mu kenjam o bilo cemu sto mislim da ne radi dobro i mislim da je efektnije da ga direktno konfrontiram nego da idem zvanicnim kanalima za podnosenje zalbi. takodje me je pitao za savete kako da popravi neke stvari koje sam mu rekla ne radi dobro. dakle, nije konzervativac, ne bojim se neke osvete, znam da mu nije cilj da bude bahat. samo mi je mucno sad kad uzmem da reinterpretiram razne situacije iz ove vizure. 

Ovo vec zvuci skoro savrseno, ma zvanicni kanali su za ako neko pukne skroz sa sefom, pa koliko da ga malo razvlaci da ne bude ni njemu bas sve super, koliko mi izgleda nemas ti ni malo potrebe za tim ako vec reaguje dobro na kritike. A deca ono moraju da se radjaju pa ma kako uticala na zivotni put sto je i sam shvatio.

Sve u svemu, srecno sa njim, deluje da ce biti ok, ali zasad samo da kucnemo u drvo i dobro sto si pocela da mu odvracas na te gluposti.

vidi se da je neiskusan, cim salje imejlove sa sadrzajima koji predstavljaju odlican materijal za disciplinsku komisiju. omalovazavanje i zlostavljanje na poslu najbolje je sprovoditi u sopstvenoj kancelariji, u cetiri oka.

ja vec 2 dana zaredom sanjam koleginicu koja je 'school bully', sanjam je recimo jednom-dvaput nedeljno inace. zena je nemica te stoga jako isusna u mobingu i bullyingu, npr. imejlovi koje salje su izuzetno dugacki i puni direktno formulisanih zahteva na koje mnogi od nas moraju da gube vreme odgovarajuci joj zasto je to nerealno i nemoguce, sto je svojevrsna vrsta torture, ali glavnicu posla odradjuje iza kulisa sto manipulisuci svoju interesnu grupu, sto izdiruci se na sefa odeljenja, sto ignorisuci vrlo javno i neprijatno osobe koje mrzi (npr nece da ti se javi, iskulira te u hodniku ili u trpezariji na poslu ako joj se ti javis). protiv toga nema leka, skoro svako odeljenje ima makar po jedan takav primerak, manje ili vise toksican. prosto covek mora na to da se navikne, naukom se bavi jako puno poremecenih i nezrelih licnosti.

• 5 weeks later...

Produzen ugovor na jos 2 godine... Bilo je vrlo verovatno da ce tako i da bude, ali nije bilo sigurno. Toliko je sjebano trziste rada za nas drustvenjake da je sama pomisao izlaska na isto podosta neprijatna.

Produzen ugovor na jos 2 godine... Bilo je vrlo verovatno da ce tako i da bude, ali nije bilo sigurno. Toliko je sjebano trziste rada za nas drustvenjake da je sama pomisao izlaska na isto podosta neprijatna.

Super!!!

Pa imam sanse za jos jedan +2, a onda ko zna. Institut se finansira preko tri velika evropska projekta koji se zavrsavaju bukvalno istog dana te 2018. Druga je prica ako mi kod drzave prodje neki vlastiti mali projekat, al za tu varijantu sam ove godine izvisio.