gagorder Posted March 15, 2014 Share Posted March 15, 2014 ne znam ništa o toj profesorki mimo onoga što su pisale novine. znam samo da je predlog katedre formalni uslov za raspisivanje konkursa (katedra predloži veću, veće donese odluku, dekan raspiše konkurs). taj uslov je njoj izgleda nedostajao, katedra tajnim glasanjem nije podržala predlog da joj se raspiše konkurs (btw, ne znam zašto su glasali tajno). međutim, dekan je dužan da se stara o zakonitosti rada fakulteta, a fakultet ima zakonsku obavezu da raspiše konkurs 6 meseci pre isteka vremena na koje je nastavnik izabran. hoću da kažem, a to novinar nije izgleda umeo da naglasi, u ovom slučaju dekan je morao da dela i BEZ te nedostajuće odluke katedre i da raspiše konkurs u skladu sa zakonom. ona će verovatno dobiti ovo na sudu, ali za to je potrebno vreme. drugim rečima, kad prođe par godina i kad se konačno vrati na taj faks, mrzeće i faks i kolege i vatra hejta se nikada neće ugasiti. mislim, to je neka rutina univerzitetska ... Link to comment
3opge Posted March 15, 2014 Share Posted March 15, 2014 али какав генијалан изум, катедра тајним гласањем не изгласа место и професорка може да се чисти. узгред, по овоме што сам видео, она вероватно има више радова него читава катедра заједно. прво што у српској науци треба увести је војна управа са јутарњим батинањем оних који касне на посо. Link to comment
Prospero Posted March 15, 2014 Share Posted March 15, 2014 šta/gde je poso? danas je to lab, sutra kancelarija, prekosutra arhiv? mnogo je to vojske za zavođenje reda. što reče jedan istoričar - "jedini dan kada ne radim je dan kada odem na institut" Link to comment
Dagmar Posted March 15, 2014 Share Posted March 15, 2014 али какав генијалан изум, катедра тајним гласањем не изгласа место и професорка може да се чисти. узгред, по овоме што сам видео, она вероватно има више радова него читава катедра заједно. прво што у српској науци треба увести је војна управа са јутарњим батинањем оних који касне на посо. To bi one koji nesto znaju pocistilo efikasnije od svih korumpiranih dekana i NNVa zajedno Link to comment
Indy Posted March 15, 2014 Share Posted March 15, 2014 Mi smo nekad morali da se upisujemo kad dodjemo na poso i da svako kasnjenje posle 7 objasnjavamo profesoru. E, stara dobra vremena, kad se ostatak dana spavalo za radnim stolom. Link to comment
Ravanelli Posted March 15, 2014 Share Posted March 15, 2014 (edited) srbija, sujeta, politika i to da je reizbor dekana ftn-a na jesen. ajd da opišem i generalno klimu na faksu gde je ovo samo jedno od dešavanja bivši dekan je je sada predsednik gradskog ds-a. jedini od dekana je preživeo 5 oktobar shiftom iz sps-a u lsv i kasnije u ds. bio je dekan jedno 12 godina. iako po statutu možeš 2+2 godine. ta prepreka je preskakana menjanjem statuta fakulteta, posle kog se resetuju prethodni mandati. mislim da je 3 puta menjan statut. radio sam par projekata sa ilijom i ja od njega nisam imao ništa osim pozitivnih iskustava. zapravo, verovatno najsposobniji čovek sa kojim sam radio. razvalio je profesore koji su namerno otežavali ispite i celu tu retosku priču starije akademije, primio je bukvalno svakog studenta koji je došao i pomogao mu. okrenuo je priču da fax bude u službi studenta. lik je od ftn-a napravio najjači fax u zemlji jer je puštao gomile projekata da teku od kojih je na kraju najuspešniji bio telvent dms, koji je sada kupio schneider i koji zapošljava oko 1,000 programera sa ftn-a. doduše, za to je najzaslužniji popović, ali nije moglo bez ilijine saradnje. ima loših strana, kao što su keš-generički smerovi koje je otvarao na faxu i još neke stvari o kojima ne bih pričao. koliko znam, originalno je iz ekipe radoslava zelenovića. doroslovački, sadašnji dekan, je isto dobar čova, ali je sns. sada ga ova druga struja napada. možete da zamislite koju je strukturu ovaj postavio za 12 godina i koliko je administracije njegovo, a doroš bi to da menja i ugrožava dosta stvari. ovde sam pisao kako je izgledao prvi napad kada se doroš pojavio na mitingu sns-a http://www.parapspatologija.com/forums/index.php?showtopic=18851&page=182#entry2471129 --- ovi sa katedre su jajare i ta žena je jedan od većih faca na faxu. doroš je ispao mega nesposoban oko ovoga, što će ga koštati reizbora. kapiram da su malo i iscenirali možda ovo da ode preko njenih leđa. mislim da će njen status biti sretno rešen... makar se nadam tome --- ilija doroš, somina, drži promociju faxa na političkom mitingu Edited March 15, 2014 by Ravanelli Link to comment
mei Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 (edited) sutra u 16:00 UTC je jedna važna konferencija za štampu: major discovery govorka se da su u pitanju gravitacioni talasi: guardian + neki blogovi još 12 sati pa ćemo da vidimo šta je, tika taka... Edited March 17, 2014 by mei link Link to comment
BraveMargot Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 (edited) betty, ako ti je taj impact plan za RCUK sredstva, obavezno stavi konkretna merila po kojima se moze videti kako ce potencijalna primena da se sprovede. Na primer, tokom projekta prezentovaces svoj rad na konferenciji bih.ek., na kraju projekta organozivaces workshop gde ces spojiti strucnjake iz oba polja, ili pomenes nekog strucnjaka iz te primenjene oblasti sa kojim vec saradjujes na tome. U impakt isto tako spada i popularizacija nauke u javnosti, pa mozes da stavis da ces prezentovati svoj rad na festivalu nauke, po skolama i sl., da ces pisati svoj blog, itd. Edited March 18, 2014 by BraveMargot Link to comment
betty Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 fenomenalno, hvala puno! za nesto drugo je, ali mogu da iskoristim svejedno. i da znas da sam naprasno shvatila zasto toliko naucnika ima svoj blog! a svi na isti kalup, ali dupe bih dala da mogu sad da prilozim link i da kazem kako ima mnogo citalaca. Link to comment
Прслин Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 sutra u 16:00 UTC je jedna važna konferencija za štampu: major discovery govorka se da su u pitanju gravitacioni talasi: Јесте! Scientists have looked back in time to see the “face of the big bang” and confirmed a longstanding theory about the origins of the universe, in what cosmologists are calling the greatest discovery of their generation. A telescope at the South Pole has found the tell-tale signature of gravitational waves produced a billion, billion, billion millionth of a second after the Big Bang, indicating the universe underwent a massive expansion known as “cosmic inflation”. Not only does the discovery provide our best understanding yet of how a recognisable universe came to be, but it also offers the most concrete evidence that gravitational waves actually exist, one of the last unproven hypotheses of Einstein’s theory of general relativity. “This is extremely exciting,” said Dr Andrew Pontzen from Oxford University. “The remarkable thing about the discovery is it is telling us we can understand physics at a million million times higher energies than the Large Hadron Collider in Cern can reach.” It had been predicted 30 years ago that if cosmic inflation happened, with the universe expanding by a factor of 10^78 – 10 with 78 zeros after it – in a minute fraction of a second, then gravitational waves would be produced and they in turn would polarise light in a particular way. It was this polarisation that the BICEP telescope has spotted. “This is the most direct evidence for this you can hope for now,” said Dr Pontzen. “The amazing thing, the jaw-dropping thing is there are two incredibly important discoveries in one. It is also the most direct evidence yet that gravitational waves, an aspect of Einstein’s theory of gravity, exist.” The theory of inflation was developed 30 years ago by Andrei Linde. Yesterday, a video was released by Stanford University in which Professor Chao-Lin Kuo, one of the team who made the discovery, knocked on Prof Linde’s door to tell him the news. “It’s 5 sigma at point 2,” said Prof Kuo, referring to the level of certainty. “As clear as day.” Prof Linde said he had thought the knock was from a delivery driver. “It was a delivery; I ordered it 30 years ago,” he said. “We see the face of the big bang. If this is true this is moment of understanding of nature of such magnitude it overwhelms.” At the end of inflation, the universe would have gone from an infinitesimally small point, to something less than 10 centimetres across – but for cosmologists confirming this actually happened could not be more important. Dr Chris Lintott, from Oxford University, said he expected the research will win Nobel Prizes. “If you were going to write a one sentence history of the universe, it would be about inflation,” he said. “The most important thing that ever happened was the universe almost inexplicably grew. Our universe would be a much more boring place if this did not happen. Up until now though there was no evidence for this. “It’s incredibly exciting to be talking about this cornerstone of the universe – as if it actually exists.” He said it should also be humbling though. “If inflation is real then our observable bit of the universe can only be a tiny, tiny fraction of the whole. Even if our marvellous species has worked out how it all happened, this should also make us feel a little insignificant.” The Times Link to comment
betty Posted March 24, 2014 Author Share Posted March 24, 2014 eto i ja da dozivim recenzenta drkaziju <_< izgleda neko bez mnogo iskustva, ko kritikuje uzimajuci u obzir ideje koje su prosto pogresne (u formalnom smislu), ne razume prirodu podataka koje analiziramo, tumaci podatke iskljucivo iz jednog teorijskog okvira koji nije opste prihvacen, ali zato pise ljutito i u puno crtica. a zapravo bismo mogli vrlo lako da odgovorimo na svaku njegovu kritiku jer je skoro sve sto kritikuje trivijalno i dalo bi se odgovoriti sa jos nekom dodatnom recenicom tu i tamo. za razliku od drugog recenzenta koji ima skroz prijateljski ton, ali je iz prve ubo problem koji ne mozemo dobro da resimo (a pokusavali smo). no, casopis nas je odbio, ja pokusavam da se ubedim da je their loss, ali posto podaci i nisu tako spektakularni znam da je bio long shot... tako da ostaje mi samo da se jedim i gundjam o glupom recenzentu. Link to comment
Budja Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Eh, meni pre tri dana stigla recenzija. Referee po drugi put trazi tonu sensitivity tests, ali ajde, nista spektakularno. Docim urednik u tri recenice trazi da uradimo nesto sto je vecu papiru! Poludeo sam. Napisali smo mu odmah pisamce, i da budem fer, odmah je odgovorio, pokrio se usima i izvinio se. Doduse, jos pizdim jer na sajtu stoji da je recenzija predata 22 Novembra, a urednik se udostojio tek prosle nedlje da nam odgovori. Link to comment
hazard Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 (edited) Ne znam sto se zalis. Meni je jedanput proslo cirka 2 godine od predavanja prve verzije do objavljivanja rada - a nije kao da su me nesto mnogo drkali, bila je prva recenzija, zatrazili neke sitne izmene, pa druga posle koje je rad prihvacen bez izmena. Edited March 24, 2014 by hazard Link to comment
gospa buba Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 (edited) ochekujem 1 spektakularno odbijanje, sve (bar) trojice koji se spektakularno istresaju, kofama edip. kasam shvatila da mi za citiranos kod biblioteke treba 15k dindzi, koje moram da dam iz dzepa (sa idejom da mi ih nikad niko ne refundira, jer je teshka situacija), uradila citiranos sama sebi, web of science & scopus ukrshteno. da vidim ko ce da ima primedbu <_< Edited March 24, 2014 by thermal bug Link to comment
Budja Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Ne znam sto se zalis. Meni je jedanput proslo cirka 2 godine od predavanja prve verzije do objavljivanja rada - a nije kao da su me nesto mnogo drkali, bila je prva recenzija, zatrazili neke sitne izmene, pa druga posle koje je rad prihvacen bez izmena. Sa ovim radom sam vec na vise od dve godine, po sest meseci za dve recenzije + rad na promenama + rupa zbog selidbe kada nista nisam radio. Link to comment
Recommended Posts