Prospero Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 (edited) pa i nisu doktoranti uključeni u sistem naučnih zvanja. naučna zvanja se stiču posle doktorata - naučni saradnik (docent), viši n.s. (vanredni prof) i naučni savetnik (redovni prof) pre doktorata su istraživačka zvanja. ali svi su uključeni u te "kategorije", od a1 do a6, koje zavise od skupljenih bodova kroz objavljivanje radova. istraživači (doktoranti) su bili zakucani za a4 kategoriju do sada (od sada će biti raspoređeni od a4 do a6) bez obzira na učinak. kategorije bitno utiču na platu, dva naučna saradnika na istom projektu mogu imati i po 20+k različitu platu ako je jedan a1 a drugi a5. nema stalnog radnog mesta uopšte, svi su finansirani 100% preko projekata. teorijski ako ne dobiješ projekat ti si ćao zdravo, ako te šef projekta skine sa projekta ti si ćao zdravo osim ako ti direktor ne izmisli neko radno mesto u institutu za neku crkavicu. imaš rokove za zvanja, ako ti istekne zvanje a nisi pokrenuo proceduru za novo opet si ćao zdravo (u teoriji, u praksi se to prolongira a i ogromna većina je prosto revnosna u tom smislu), ili ako ti istekne zvanje a u međuvremenu tela ministarstva ne odrade svoj posao opet te ministarstvo penalizuje. nema kolektivnih ugovora jer, kao što rekoh, finansiranje nije institucionalno (s kim bi i kakav bi sklopio kolektivni ugovor?) nego direktno iz trezora. sve plate za projekte u budžetu (lupam, preko 10 milijardi dinara) se vode kao "specijalizovane usluge ministarstvu prosvete" i ne povećavaju se sa prosvetarskim (ali se smanjuju kad treba da se štedi). tu postoji jedan poveći pravni vakuum. caka je da banke te plate prepoznaju kao "stalne", tj kao "stalna radna mesta", pa možeš da uzmeš neki kredit, minus, šta već. Edited April 15, 2016 by Prospero
hazard Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 ali svi su uključeni u te "kategorije", od a1 do a6, koje zavise od skupljenih bodova kroz objavljivanje radova. istraživači (doktoranti) su bili zakucani za a4 kategoriju do sada (od sada će biti raspoređeni od a4 do a6) bez obzira na učinak. kategorije bitno utiču na platu, dva naučna saradnika na istom projektu mogu imati i po 20+k različitu platu ako je jedan a1 a drugi a5. OK, sad mi je jasno, hvala. Ta ,,zakucanost" za A4 nivo bi se čini onda logičnom, tj. jasno mi je kakvu su sada debilnost napravili. Mislim da je debilno evaluirati doktorante po nekim ciklusima dok ne doktoriraju, jer kako može da se evaluira napredak dok doktorat nije završen? Postoje standardi za doktorat (objaviti toliko i toliko itd.), i to je to. Po samog doktoranta može biti pogubno jurenje publikacija, i može da bude bolje da se čeka da se završi teza skoro pa onda da se glavne stvari objavljuju... Da dam primer Švajcarske, tamo doktoranti imaju definisanu platu koja raste iz godine u godinu, do 3. godine. Razlika je značajna, ne znam kako trenutno stoje stvari ali je bilo npr. prve godine ispod 70k franaka godišnje bruto (recimo 65) a u 3. si skoro na 80k bruto (tu su išle i godišnje povišice za inflaciju koje su podizale i same te lestvice). Ide se od pretpostavke da imaš što veći output i nivo rada i stručnosti kako doktorat odmiče (što je i logično). Pošto je idealni rok za doktorat 3 godine (a maks. 6), nakon 3. godine si zakucan na isti nivo plate, da se ne bi nagrađivalo razvlačenje doktorata. Što se tiče ovog ostalog, 2 mi stvari nisu jasne: 1) Kako se to sve uklapa sa zakonom o radu, pošto isti propisuje da rad na određeno vreme može trajati samo jednu, odnosno sada možda posle promena 2 godine? Postoji poseban zakon koji nauku izuzima od ZoR-a, ili postoje odredbe u samom ZoR-u? 2) Da li je svaka naučna titula, osim onih na vrhu piramide, privremena? Jasno je zašto neko ne može i ne treba doveka da bude asistent ili docent. Međutim buni me ovo vanredni - redovni profesor. Vanredni profesor je koliko ja shvatam po svetu već ono što bi na engleskom rekli "tenured", znači da ti više ne gori pod nogama da ćeš izgubiti posao ukoliko ne preskočiš sledeću lestvicu. Ispada da u Srbiji nije tako, i da postoji obaveza prelaksa iz vanrednog u redovnog profesora (i ekv. u institutima)?
Prospero Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 (edited) 1) nemam pojma, ovakav sistem postoji 10ak godina. edit: ne otpada puno ljudi pa nije sistemski problem; u praksi se svi istraživači na insitutima pakuju u projekte i svi su finansirani; ministarstvo zadnjih godina de facto ne dozvoljava nova zapošljavanja, pa jedva i zamene za one koji odu u penziju. 2) po starom zakonu si mogao da budeš 5+5 godina u recimo zvanju naučnog saradnika pa si morao da napreduješ, ako ne napreduješ onda gubiš zvanje, ispadaš iz osnova da te drže na poslu. to se izbegavalo na razne načine a tako da napredak bude legalan. po novom zakonu (iz decembra) sada možeš u bilo kom naučnom zvanju da budeš do penzije, dakle ne moraš da napreduješ, možeš stalno na reizbor. napredovanje je dekuražirano još i pooštrenim kriterijumima za napredovanje (a ja dam galvu da 80% sadašnjih savetnika ne bi ispunila normu za naučnog saradnika sa svojim CVjevima kada su birani u saradnička zvanja). osnova tog razmišljanja je u manjku para - neće ministarstvo da plaća savetnike 80-100k neto, bolje da plaća saradnike 55-75k neto, imaju safety net i ćao. sa ovim odredbama u nauci je tenure besmislen koncept. mada te sve ovo ne spašava zavisnosti od projektnog finansiranja. za prosvetu ne znam, napredovanja na faxu reguliše drugi zakon. Edited April 15, 2016 by Prospero
Prospero Posted April 22, 2016 Posted April 22, 2016 ovi moji su manje više spakovali na papir šta su hteli, sad se doteruje. a budući šef se aploudovao na portal :)
Notorious Posted April 22, 2016 Posted April 22, 2016 Ide nekako, od ponedeljka ću početi sa unosom. Sad tamponzonišem da mi se istraživači/koautori ne pokolju oko pet reprezentativnih referenci.
Dr Arslanagić Posted April 22, 2016 Posted April 22, 2016 http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:601961-Vlada-ponistava-Verbicev-konkurs
Notorious Posted April 22, 2016 Posted April 22, 2016 (edited) Baš sam se pitala kako misle da završe konkurs i izvedu uglavljivanje plana istraživanja, istraživač meseci i sl. u period septembar-decembar 2016. edit. osim brljoka koje su već napravili u konkursu, naravno Edited April 22, 2016 by Notorious
Dr Arslanagić Posted April 22, 2016 Posted April 22, 2016 Meni bi u stvari sad bilo i pomalo krivo da ponište konkurs. Traže 8 bodova po godini, što su otprilike 3 rada u M51. To je možda oko 40 dana posla.
Notorious Posted April 22, 2016 Posted April 22, 2016 Zavisi od toga šta radiš, nama bi trebalo bar pola godine terenskog istraživanja za prve rezultate, teško da bi išta ozbiljnije moglo da se publikuje pre početka sledeće godine (ako zanemarim dovijanje sa pilot studijama za prosidinge i M52). Ne bi mi bilo krivo, prvenstveno zbog doktoranata i svežih doktora, iako sam izgubila vreme na proučavanje uslova i aplikacije (nadam se da bar to neće menjati).
gospa buba Posted April 22, 2016 Posted April 22, 2016 (edited) Zavisi od toga šta radiš, nama bi trebalo bar pola godine terenskog istraživanja za prve rezultate, teško da bi išta ozbiljnije moglo da se publikuje pre početka sledeće godine (ako zanemarim dovijanje sa pilot studijama za prosidinge i M52). Ne bi mi bilo krivo, prvenstveno zbog doktoranata i svežih doktora, iako sam izgubila vreme na proučavanje uslova i aplikacije (nadam se da bar to neće menjati). mesec dana merenja ***, mesec obrade i moljakanja drugih ljudi koji imaju komplementarne eksperimente, mesec dana pisanja i mesec da odlezi. znachi 3 godishnje, ako se akanje sa recenzijama preklapa sa drugim aktivnostima. to je naravno ono kako mali perica zenskog pola star 60 godina koji sedi u ministarstvu zamishlja kako teche taj proces. u fazama i aktivnostima kvarenje opreme nije urachunato u ovaj niz dogadjaja. kao ni lokalni raskoli ^_^ *** pod uslovom da imash shta da merish, i da imash na chemu <_<. edip. boze partenone, a taman sam ustrojila klaud za saradnike i ubedila ih da tako komuniciramo, da bi mogli da se uzajamno uhodimo i mrcvarimo u prigodnoj logorskoj atmosferi ^_^ Edited April 22, 2016 by gospa buba
Notorious Posted April 22, 2016 Posted April 22, 2016 mesec dana merenja ***, mesec obrade i moljakanja drugih ljudi koji imaju komplementarne eksperimente, mesec dana pisanja i mesec da odlezi. znachi 3 godishnje, ako se akanje sa recenzijama preklapa sa drugim aktivnostima. to je naravno ono kako mali perica zenskog pola star 60 godina koji sedi u ministarstvu zamishlja kako teche taj proces. u fazama i aktivnostima kvarenje opreme nije urachunato u ovaj niz dogadjaja. kao ni lokalni raskoli ^_^ *** pod uslovom da imash shta da merish, i da imash na chemu <_<. O tome ne smem ni da mislim, ne usuđujem se da razmotrim neku novu proceduru za koju mi tereba oprema koja će biti isporučena nikad. To što mi teren zavisi od dobre volje uprave institucija (projekat, jeeeel, vi uzimate pare a mi da vas primimo, obezbedimo vam parčence prostora, vazduh, toalet i tekuću vodu, pa nismo mi vesla sisali, i tako do 101 i nazad, iako bi trebalo da budu u obavezi da sarađuju) koje, sve i kad bih htela, ne mogu da platim ni kao uslugu trećim licima, je tek posebna priča.
gospa buba Posted April 22, 2016 Posted April 22, 2016 ja necu novo. ocu da se popravi ono shto imamo. a da ne moram ja da platim. dovoljno mi je shto mi svaki balvan kenja kako ne donosim profita, ne mora i da mi krnji lebac ^_^
Prospero Posted April 22, 2016 Posted April 22, 2016 Влада поништава конкурс за научноистраживачке пројекте Министарству просвете дат је рок од 90 дана да се израде нова документа на основу којих ће се поново расписати конкурс. – Министар просвете Срђан Вербић непријатно изненађен Аутор: Сандра Гуцијанпетак, 22.04.2016. у 20:19 Влада Србије припремила је решење којим се поништава Конкурс за научноистраживачке пројекте за период 2016–2020. година. Решење, заједно са пратећим документима, из Генералног секретаријата Владе Србије прослеђено је Републичком секретаријату за законодавство и Министарству финансија, од којих је затражено мишљење. Министар просвете др Срђан Вербић, који је у поподневним сатима од „Политике” сазнао за предлог решења, био је непријатно изненађен овом информацијом и није желео да је коментарише. Министарство истраживачима: верујте само Вербићевом потпису <_< На сајту Министарства просвете вечерас је објављено обавештење поводом, како се наводи, дезинформацијa које су се на друштвеним мрежама појавиле у вези са конкурсом за нови циклус научноистраживачких пројекта. У обавештењу се наводи да истраживачи званичним и валидним могу сматрати само оне информације које су објављене на сајту Министарства просвете и документа која је потписао министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, са печатом министарства.На наше неколико пута поновљено питање да ли се овим демантује аутентичност предлога решења о поништавању конкурса, који је наша редакција добила од извора из Владе Србије, из Министарства просвете није нам дат конкретан одговор. Како се наводи у документу који је припремљен за наредну седницу техничке владе, а у који је наша редакција имала увид, финансирање пројеката из претходног циклуса биће настављено закључно са 31. децембром 2016. године. Такође се одређује рок од 90 дана за доношење пратећих аката (новог прописа о вредновању, избору, финансирању и праћењу пројеката из Програма основних истраживања и основних усмерених истраживања и Програма истраживања у области технолошког развоја, за нови истраживачки циклус). У образложењу одлуке се наводи да су ови документи донети у супротности са више закона и Уставом Србије, па је њихово поништавање неопходно да би се спречила штета у области пројектног финансирања научноистраживачких организација и финансирања рада запослених. Подсетимо, Министарство просвете је 12. априла расписало конкурс за нови пројектни циклус, на велико незадовољство дела научне заједнице, која је доставила више од 30.000 примедби. Како се чуло на недавној конференцији за новинаре Синдиката науке, Министарство просвете је прихватило само око 10 одсто примедби, и то маргиналних. Како смо писали, огласило се и Научно веће Етнографског института Српске академије наука и уметности дописом министру и премијеру у којем указују на то да су кључна документа за науку донета мимо законске процедуре јер није формиран Национални савет за науку, чије је мишљење неопходно за усвајање свих докумената. Истраживачи су такође рекли да ће, уколико се не усвоје њихови предлози, „лако оборити конкурс на суду”. Државни секретар проф. др Вера Дондур је за наш лист овај потез оценила као „пуцањ у празно” и објаснила да Министарство просвете није имало другу могућност осим да распише нови пројектни циклус, у ситуацији када влада није формирала Национални савет за науку и технолошки развој. Претходном сазиву мандат је истекао у мају прошле године, а претходни пројектни циклус је завршен крајем 2014. године и два пута је продужаван како истраживачи не би остали без плата. ministar koji pojma nema šta se dešava, državna sekretarka koja objašnjava da su eto morali da pogaze zakon u nekom delu. neko je, izvesno, potegao veze i nacrtao ovima u vladi da su u kršenju zakona u svakom slučaju i da će pljuštati tužbe.
gospa buba Posted April 22, 2016 Posted April 22, 2016 У обавештењу се наводи да истраживачи званичним и валидним могу сматрати само оне информације које су објављене на сајту Министарства просвете и документа која је потписао министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, са печатом министарства do chega smo mi doshli milamajko preostaju nam josh samo lazni ministri, vanzemaljske otmice i sreski shpijun aleksa. ja da sam ovaj, onesvestila bih se od sramote :o
Recommended Posts